KNMI guidance
Synoptische situatie:Een laag boven de Ierse Zee koerst langzaam richting Vikingbank. Bijbehorend golvend front (thetaw850 van circa 16-17°C) ligt momenteel boven het zuidwesten van het land en is goed herkenbaar aan de windsprong. Het NW-Z, ZO georiënteerde front verlaat in de avond het noordoosten. Van belang is het gebied met de warmste en vochtigste lucht. Dit trekt waarschijnlijk voornamelijk over het zuidoosten van het land. Wel zien we op het koufront een zwakke rug meebewegen, hierdoor wordt aanvankelijk de buiigheid enigszins onderdrukt. Na passage van het front blijft de aangevoerde lucht zeer vochtig met Td's van 17-18°C. Een trog, kort gevolgd door een hoogtetrog, bereikt vrijdag aan het begin van de middag het zuidwesten en trekt in de middag en avond van zuidwest naar noordoost over het land.
Modelbeoordeling:
Aandachtspunt is de mogelijke convectie vandaag en vrijdag overdag. Actueel lijkt de buienactiviteit er boven België mee te vallen, mogelijk als gevolg van de hierboven vermelde rug. Bij en na passage van het front wordt zeer vochtige lucht aangevoerd. In de loop van de middag is er in het (uiterste) zuidoosten, achter de rug, potentie voor enkele onweersbuien, in het gebied met de warmste en vochtigste lucht. De Harmonies laten ook in het zuidwesten enkele buien vanuit België binnenlopen. Vrijdag overdag zien we in alle modellen in het hele land een sterk signaal voor onweersbuien, het zwaartepunt lijkt dan boven de oostelijke helft te liggen. Verder valt op dat een bij de zuidoostkust van Engeland ontstaan stratus- en mistveld nu wel goed in de modellen zit. Het lijkt nu een waarschijnlijk scenario dat delen hiervan langs de westkust naar het noord-noordoosten zullen trekken. flarden die eventueel boven land komen, zullen snel oplossen.
Aandachtspunten neerslag:
Met name in het gebied met de hoogste dauwpunten zullen in de (onweers)buien vanaf de grond ontwikkelen. In een regime met 1000-1500 J/Kg SbCape en een effectieve schering van ca. 10-15 knopen is de convectie modus onderkant multicell/pulse. De harmonies lijken erg scheutig met de Cape-waarden (1000-2000 J/Kg), EC/HIR zijn gematigder en zit met ca. 1000 J/Kg. Aandachtspunten zijn overvloedige regen en (kleine/middelgrote) hagel en in mindere mate windstoten (zie modelbeoordeling). Bij de trog morgen opnieuw onweersbuien, met een 0-6 schering van 15-25 kn en CAPE tussen 1000-2000 J/kg (lokaal meer). Deze buien zullen wat meer organiseren langs een lijn door de aanwezigheid van de hoogtetrog.
Vanmiddag en vanavond kans op stevige regen- en onweersbuien
Gisteren kwam in het in de namiddag en avond al tot enkele stevige buien met onweer boven het zuiden en oosten van de Benelux. Afgelopen nacht vannacht viel er met name in het noordoosten en oosten nog een lokale (onweers)bui.Ook vandaag is er weer kans op stevige regen- en onweersbuien waarbij de modellen een voorkeur voor de oostelijke en noordoostelijke helften laten zien. Bij de buien is er naast onweer ook kans op hagel en wateroverlast door veel regen in korte tijd.
Vanmiddag verspreid over de Benelux enkele stevige buien. Bron afbeelding: WXCharts.com
KNMI Guidance:
Neerslag:
Vanochtend vroeg in het noordoosten nog enkele (onweers)buien. In de loop van de middag en avond overal onweersbuien, later van het westen uit in activiteit afnemend. Daarbij is kans op hagel en veel neerslag in korte tijd (30-50 mm), het zwaartepunt ligt boven het noordoosten en oosten. Met een CAPE van ca. 1500 J/Kg en een schering van 15-25 kn zal het voornamelijk om multicells gaan. Zaterdagnacht en -ochtend af en toe lichte regen en motregen of een lichte regenbui, zaterdagmiddag vooral nabij de vore regenbuien. De toppen zijn dan (veel) te laag voor onweer.
Waarschuwingen
KNMI:
KMI:
| Gewijzigd: 10 september 2021, 10:50 uur, door Lako
Vanavond en woensdag kans op enkele regen- en onweersbuien
Een lagedrukgebied met de kern actueel boven Bretagne trekt naar het noordwesten, allereerst trekt vanavond een warmtefront over waarin lokaal enkele onweersbuien embedded (ingebed) kunnen zijn. In de nacht naar woensdag trekt een koufront over, en zijn er opnieuw enkele onweersbuien mogelijk. Er is beperkte CAPE (500 - 1000 J/kg) aanwezig, dus verwacht eerder zwakke onweersbuien.De route van het lagedrukgebied vanaf de huidige positie, naar de positie om 02:00 (00 UTC). Uiteindelijk trekt het lagedrukgebiedje naar Denemarken.
Overstromingen zuidoost-Frankrijk gelinkt aan lagedrukgebied
Aan de rand van de Middellandse zee zijn zware onweersbuien ontstaan. Hierover meer in een apart topic.
⛈ La situation devient critique au sud-ouest de Nîmes où l'orage diluvien continue de stationner, causant de nombreuses inondations. Images à Codognan. (via @MeteoLanguedoc) pic.twitter.com/5N4R3BsxMW
— Météo Express (@MeteoExpress) September 14, 2021
Geen schone buien, lage onstabiliteit
De onweersbuien die met ingang van de namiddag mogelijk zijn ingebed in het bredere warmtefront. Dat wil zeggen dat je vrije zicht op de buien overdag verminderd wordt door "meuk" behorend bij het warmtefront. De hoge bewolking komt al vrij snel binnen, en tegen het einde van de middag is er overal hoge bewolking met hoogstens een waterig zonnetje.
De onstabiliteit is ook niet overdreven hoog met 500 - 1000 J/kg, dus we hoeven niet het type ploffers te verwachten. Met weinig shear op hoogte en meer low-level shear knopen zijn de buien getriggerd door het front vooral single cel onweersbuien, wellicht met een enkele multicel mocht er iets vóór het front uit vanaf de grond ontstaan.
De guidance benoemd verder zeer lokaal hagel (minder dan 2 cm), neerslaghoeveelheden in een actieve bui 10-20 mm.
Warmtefront vanavond:
We zullen eerst een toename in hoge bewolking zien, gevolgd door een steeds lagere wolkenbasis waar van tijd tot tijd wat regen uit kan vallen. In deze "meuk" zit mogelijk een enkele embedded onweersbui. Direct achter het warmtefront (in de warme sector) is er nog een signaal voor wat regenbuien vanaf 16:30 in West-Vlaanderen tot 00:00 in het noordoosten. Bliksemactiviteit lijkt me erg laag, maar enkele ontladingen zijn mogelijk.
Koufront morgenochtend
In de warme sector vannacht veranderd er weinig, het wordt een vrij warme nacht met minima van 16 tot 18°C. Morgenochtend komt vanuit het westen een koufront over het land, hierbij is wat onweer mogelijk. Cosmo heeft zoals hieronder te zien is de meeste activiteit, Arome heeft amper onweer op dit koufront (enkel aan de oostgrens, pas veel later in de ochtend). Harmonie komt in grote lijnen wél overeen met Cosmo met initiatie (start) van enkele onweersbuien in Zeeland/Zuid-Holland.
Stroming naar noordwest vanaf woensdagavond
Na de passage van het koufront krijgen we niet direct frisse en drogere lucht, deze komt pas in de avond, nadat het back-bent occlusiefront overgetrokken is.
| Gewijzigd: 14 september 2021, 16:03 uur, door Lako
De KNMI guidance:
Voor de volledigheid:Synoptische situatie:
Een lagedrukgebied boven de Golf van Biskaje trekt noordoostwaarts en ligt vanavond net ten westen van onze kust. Aan de oostflank van dit laag wordt vanaf het begin van de middag van het zuiden uit warmere en vochtigere lucht aangevoerd (theta-w ongeveer 15°C). Een warmtefront is geanalyseerd op de hoogste theta-w 850 waarden die halverwege de middag het land bereiken. Daar vlak vooruit ontstaat door dagelijkse gang een O-W georienteerde vore. Een hoogtelaag komt vandaag boven Engeland te liggen, bijbehorende hoogtetrog trekt in de middag en avond noordoostwaarts over het land. Woensdag trekt het lagedrukgebied langzaam verder noordoostwaarts. Bijbehorend NO-ZW georienteerd koufront trekt in de nacht en ochtend oostwaarts over het land en wordt aan het begin van de middag gevolgd door een backbent occlusie die vervolgens aan het begin van de avond het oosten van het land verlaat. Pas daarna stroomt met een stevige noordwestelijke stroming minder vochtige lucht het land binnen.
Modelbeoordeling:
Momenteel is er boven Frankrijk sprake van een zone met onweersbuien ter hoogte van Normandië en zuidoost daarvan (waarschijnlijk getriggerd door warmteadvectie en mogelijk windschering). Modellen geven de positie van deze buien goed weer en laten dit gebied de komende uren deactiveren waarna hooguit wat buiige restanten overblijven in onze omgeving. Zuid van deze zone is sprake van een gebied met buiige neerslag (het geanalyseerde warmtefront) die ons land in de middag bereikt. Mogelijk ontstaan er nog enkele buien in de vore die daar net vooruit zit (enige indicatie Harmonie). De onstabiliteitsdiepte van de ingebedde buien is zodanig dat onweer mogelijk is. Ook na passage blijven op hoogte enkele (onweers)buien mogelijk totdat het koufront is gepasseerd. In de vochtige grenslaag is bij het koufront in alle modellen een duidelijk St signaal zichtbaar. Dit geldt tevens voor de occlusie.
Neerslag:
Vanmiddag en vanavond van het zuiden uit toenemende kans op buiige regen en enkele onweersbuien die ofwel bij de vore mogelijk vanaf de grond ontstaan ofwel advectief binnendrijven. CAPE waarden liggen in de warme lucht in Harmonie in het zuiden tussen 500 en 1000 J/kg, in Hir iets hoger, noordelijker liggen de waarden over het algemeen lager. Mocht er een bui vanaf de grond ontstaan dan is er 20-25 kn schering en is er sprake van multicells. Bij andere buien op hoogte blijft dit beperkt tot 10-15 kn (veelal single cell). Zeer lokaal mogelijk hagel (minder dan 2 cm), neerslaghoeveelheden in een actieve bui 10-20 mm. Bij het koufront 400-700 J/kg muCape en schering 10-15 kn, convectieve modus onderkant multicell. Bij de occlusie af en toe wat lichte motregen.