Ik vind het jammer dat er uitgebreide kansen uitblijven, ik weet zelf niet goed waar ik alle info moet vinden die de heren gebruiken, laat staan hoe ik deze info op de juiste manier moet interpreteren. Daarom hecht ik veel waarde aan de kansen die hier regelmatig uiteengezet worden. En dan nog gebeuren er nog wel eens dingen die niet voorzien/voorspeld waren.
Is dat juist niet mooi aan het weer??
Even na lange tijd speciaal voor ingelogd om te beantwoorden.
Wat je zegt dat klopt, dat is ook precies waarom bv Niels hier niet meer post. Killing voor dit forum en dat is erg jammer. De moderators zouden actiever de "klets" posts uit de threads moeten verplaatsen, en negatieve "er is hier niks gevallen dus je voorspelling is slecht" reacties gewoon verwijderen. En als een lid meerdere keren laat zien het concept "kansen" niet te snappen, gewoon een ban. | Gewijzigd: 26 juli 2021, 10:40 uur, door Stewart
Vandaag opnieuw stevige buien
Vandaag is de situatie vergelijkbaar met gisteren. Er is dus opnieuw kans op stevige regen- en onweersbuien verspreid over de Benelux waarbij de modellen en lichte voorkeur voor het noorden/noordoosten laten zien. Bij de buien is er opnieuw kans op hagel en wateroverlast door veel regen in korte tijd. Op dit moment zien we al enkele buien boven het westen van België en zuidwesten van Nederland, lokaal ook met onweer.Verwachting van het Franse model Arome. Verspreid over de Benelux stevige buien met het zwaartepunt over het noorden/noordoosten en deels ook het westen. Bron afbeelding: WXCharts.eu.
Guidance KNMI:
Neerslag:
Actueel al enkele buien boven het zuidwesten en voor de zuidwestkust op de Noordzee. In de loop van de ochtend zien we dat dus op meerdere plekken langs de westkust. Bij deze buien is al een kleine kans op onweer. Vanmiddag op dagelijkse gang dus ook buien boven land, hierbij onweer veel waarschijnlijker. De CAPE-waardes zowel vandaag als dinsdag 1000-1500 J/kg, lokaal 1500-2000 J/kg. De schering is met 10-15 kn niet groot, derhalve meest single cells, lokaal ook geclusterd a.g.v. convergentie, dit laatste dus met name in het noorden van het land.
Waarschuwingen:
KNMI:
KMI
Code oranje voor het westen is op dit moment geldig tot 12:00 uur.
| Gewijzigd: 26 juli 2021, 11:21 uur, door Lako
Even na lange tijd speciaal voor ingelogd om te beantwoorden.
Wat je zegt dat klopt, dat is ook precies waarom bv Niels hier niet meer post. Killing voor dit forum en dat is erg jammer. De moderators zouden actiever de "klets" posts uit de threads moeten verplaatsen, en negatieve "er is hier niks gevallen dus je voorspelling is slecht" reacties gewoon verwijderen. En als een lid meerdere keren laat zien het concept "kansen" niet te snappen, gewoon een ban.
Ja, mee eens. Ik volg Niels zijn berichtgeving nu gewoon op Facebook, maar O-O valt nu wel weg zo, en dat is jammer
Toenemende buiigheid
Actueel ontstaan er steeds meer regen- en onweersbuien voorspreid over de Benelux met op dit moment de actiefste buien in de kop van Noord-Holland en noordwest Friesland. Vooral in Noord-Holland neemt door de aanhoudende buiigheid de kans op wateroverlast snel toe.denk dat we dat soort berichten maar moeten negeren, zijn duizenden lezers en volgers die er wel wat aan hebben en vinden.
kaarten en prognoses geven altijd een gezonde spanning en dat valt dan ook weg.
zou het zeer jammer vinden als dat verdwijnt of minder wordt, dus Niels en anderen, alsjeblieft post weer je dingem voor ons
dat is toch wat dit forum zo mooi maakt
gr uit Fryslân
Als ik gisteren niet even de moeite had genomen om van mijn reet af te gaan thuis, dan had ik deze plaat niet kunnen schieten. Dit was maar 5 km van huis. En ik had op die afstand dus een fraaie arcus kunnen missen, zo kan het verschil wezen. Anderzijds heb ik ook eerst 60 km zuidelijker gereden waar de buien onweer gaven en inkakten toen ik er was. Dus uiteindelijk kom je soms nog weer uit bij je eigen regio Hahah
Er staan hier ook wel genoeg in de rij die onweersberichten kunnen posten. Maar het is en blijft een forum zonder grote inkomsten (server dekkend) een forum wil dat ook zo laag mogelijk houden. En het is vooral wat een ieder aan vrije tijd heeft om te posten. De jongens van Estofex idem dito, die hebben soms ook niks staan terwijl er level waardige settingen zijn. Eerst komt prive en wat er zeker aan tijd over is word besteed aan het forum.
Ook nou weer als voorbeeld heel NL heeft geel. Er vallen verspreid over het land buien lokale buien ze kunnen in alle provincies voorkomen. Maar niet in elk dorpje of stadje binnen dat verhaal. Daar is dit type en het meest voorkomende type onweer te laag voor. De Cape ligt het niet aan de schering is hierin de factor van type. Had je dit op meer schering dan worden het al complexen of georganiseerd onweer die buien trekken sneller. Dus het is ook sneller bij je, maar ook met zulke settingen vallen regio's uit de boot . Ook al zou er maar 1 a 2 buien boven je provincie vallen, maar niet bij jou dan is dat tot op heden nog gewoon Code geel voor heel die provincie. Dat doet niks af aan de kans, tuurlijk heb je ook wel eens waarschuwingen in een provincie waar helemaal niks valt. Maar daar staat altijd wel bij beschreven wat daar mogelijk de reden van kan zijn. Het is dan ook een kans op> niet altijd de uitkomst.
Op meteorlogisch gebied staat nederland nog mijlenver achter op Amerika. Het komt hier dermate nog te weinig voor om nog lokaler en gerichter te gaan waarschuwen. (ze zijn er wel mee bezig).
Goed en nou ga ik zelf nog even kijken of er wat te scoren valt. Ik hou de oosthoek nog in de gaten voor mijn regio.
| Gewijzigd: 26 juli 2021, 19:06 uur, door Tatanka
Nieuwe ronde, nieuwe kansen
Net zoals gisteren is er ook vandaag weer kans op stevige regen- en onweersbuien. Op dit moment zien we al enkele stevige buien in het zuidwesten van Nederland, lokaal al met onweer. Deze buien breiden zich in de loop van de dag steeds verder uit over Nederland en België en tevens ontstaan er ook nieuwe buien door opwarming (dagelijkse gang). Net zoals gisteren neemt de buienactiviteit in de avond weer af.Vanmiddag verspried over de Benelux stevige regen- en onweersbuien. Bron afbeelding: WXCharts.eu
De kans op stevige buien is in de gehele Benelux aanwezig maar de beter georganiseerde buien zijn weggelegd voor het (zuid)oosten. Hier is namelijk wat meer shear aanwezig dan in de andere regio's. Dit is bijvoorbeeld ook terug te zien in Arome die de buien laat oplijnen boven het (uiterste) oosten/zuidoosten met dan ook kans op windstoten tot 75 km/uur.
In het (uiterste) oosten/zuidoosten kans op windstoten tot 75 km/uur bij eventueel beter georganiseerde convectie. Bron afbeelding: WXCharts.eu
De randverschijnselen zijn vergelijkbaar met gisteren. Bij de buien is er dus opnieuw kans op onweer, kleine hagel, wateroverlast door veel regen in korte tijd en in de (zuid)oostelijke helft bij eventuele betere organisatie ook windstoten tot 75 km/uur.
Guidance KNMI:
Neerslag
Op de wegtrekkende ingedraaide occlusie in het noorden van de FIR nog enkele buien, lokaal ook met onweer. De buien die in de loop van de dag ontwikkelen boven land, ontstaan door een mengeling van factoren, op nadering van de occlusie/hoogtetrog is er in de bovenlucht sprake geleidelijk toenemende lift agv PVA, daarnaast is er landinwaarts enige dagelijkse gang (ondanks de vele bewolking) en vindt er door het pakket met middelbare/hoge bewolking ook inzaaiing plaats. Deze drie factoren zorgen er uiteindelijk voor dat de buien in de loop van de middag van de grond kunnen ontstaan. De CAPE-waarden 1000-1500 J/kg, de effectieve schering neemt toe naar 15-20 kn, in het zuidoosten mogelijk iets meer. Convectiemodus is multicell, in het zuidoosten beter georganiseerde multicell. De buien kunnen gepaard gaan met onweer en lokaal ook kleine hagel.
Waarschuwingen:
KNMI
KMI
Depressie Evert zorgt voor stevige buien
De kern van Evert boven Engeland vanmiddag. Boven de Benelux ligt een storing (occlusie) met daarop stevige buien. Bron afbeelding: NASA
Vandaag hadden we te maken met de invloeden van de depressie Evert. Aan de voorzijde van deze depressie werd met zuidelijke winden warme lucht aangevoerd waardoor het kwik in de westelijke helft opliep tot 20'C-22'C en in het zuidoosten tot een zomerse 25'C-26'C. Tevens trok er storing (occlusie + trog) over waarop wat buiige regen viel met enkele embedded onweersbuien boven de oostelijke helft. Deze buien verlaten vanavond het noordoosten van het land waarna het op een enkele bui na tijdelijk droog is.
Verwachting 02:00 uur vannacht. De depressie Evert ligt net ten noordwesten van de Wadden en de ingedraaide occlusie ligt boven het noordwesten en noorden. Bron afbeelding: KNMI
Later vanavond en vannacht neemt de buiigheid juist weer toe. Dan trekt de eerder genoemde depressie Evert net noord van de Wadden langs richting de Duitse Bocht. De ingedraaide occlusie behorende bij dit laag trekt dan over het noordwesten en noorden van Nederland. Hierop ontstaan, mede door de relatief koude bovenluchten, stevige regen- en onweersbuien met kans op windstoten van 70 tot 80 km/uur. Deze buien worden in het noorden en noordwesten nog eens extra geactiveerd door het warme (zee)water van de Waddenzee en het IJsselmeer. Tevens neemt de wind in het waddengebied toe naar een ZW 7 bft. Het zwaartepunt van de buien ligt vanavond en vannacht dus op het noordwesten en noorden maar ook in het midden en (zuid)westen vallen enkele (stevige) buien. In België blijft het op een lokale bui na droog.
Verwachting van het model Harmonie voor 03:00 uur vannacht. Bron afbeelding: Buienradar.nl
Ook morgen vallen er nog stevige buien waarbij het zwaartepunt in de ochtend nog op de noordelijke helft van Nederland ligt. In de middag kunnen er elders dan ook weer stevige buien, mogelijk met onweer, ontstaan. Deze buien ontstaan dan door dagelijkse gang (opwarming) in combinatie met het passeren van een trog.
Guidance KNMI
Neerslag:
In het oostelijke helft zwaardere buien lokaal met onweer nabij de occlusie. Bij de ingedraaide occlusie zien we naast stratiforme neerslag ook ingebedde buien. Komende nacht en zaterdagochtend CAPE-waarden in de orde van 700-1000 J/kg, lokaal daarboven. Gezien de schering van 10-15 kn is de convectiemodus single cell/multicell die gezien de convergentie nabij het laag ook wel enigszins gaat clusteren, een klap onweer is zeker niet uit te sluiten. Zaterdag overdag verspreid over het land buien, de stevigste exemplaren zullen zich boven het noorden en noordoosten voordoen. CAPE is dan tussen 1000 en 1500 J/kg, schering 10-15 kn, opnieuw single/multicell. Belangrijkste aandachtspunt voor zondag is de activiteit op de pre-frontale trog. CAPE is zondagmiddag 500-1000 J/kg, schering gering, 10-15 knopen, overwegend single cel met vrij grote kans op onweer.
Vandaag pittige buien
Vandaag trekt er een storing over de Benelux. Op deze storing zijn al stevige buien ontstaan die oostwaarts trekken. Bij de buien is er kans op onweer, hagel en wateroverlast door veel regen in korte tijd. Dit was vanochtend onder andere al het geval in de regio Wolvega waar sinds vanochtend vroeg al 112 mm regen gevallen is met wateroverlast tot gevolg. Dit kan ook elders in de Benelux gebeuren vandaag.KNMI Guidance:🌧️ Er vallen weer grote hoeveelheden regen. Het was vanochtend weer raak in #Friesland. Deze keer omgeving van #Wolvega aan de beurt. Straten blank en op een weerstation daar zelfs al 112 millimeter in een paar uur tijd. Foto: @gerdazwart #wateroverlast https://t.co/11J1GL6Pxs pic.twitter.com/0EpAklP8QH
— ➡️ RobertDeVries.net (@weermanrobert) August 1, 2021
Neerslag
Bij het koufront en bij de vore enkele buien. Door kustconvergentie kan de buiigheid bij de vore extra getriggerd worden, ook dagelijkse gang zal invloed hebben als de vore verder landinwaarts beweegt. CAPE waardes liggen actueel rond 400-700 J/kg. Bij de vore landinwaarts overwegend 700-1000 J/kg en boven het uiterste oosten 1000-1500 J/kg. Schering is met ca. 10 kn zeer beperkt waardoor er sprake is van single cells die bij de vore zullen clusteren. Onweer is verder landinwaarts waarschijnlijk. Bij het koufront stratiforme en convectieve neerslag, al is de activiteit zeer beperkt. Na passage van de vore en het koufront zien we door het instromen van de drogere lucht dat de buienactiviteit van het noordwesten uit verdwijnt.
Waarschuwingen
KNMI
KMI
Stevige buien met zware windstoten
Het noorden en deels ook het noordwesten van Nederland krijgt later vanmiddag en vanavond te maken met enkele stevige regen- en onweersbuien. Bij deze buien is er kans op onweer, hagel en zware windstoten van 80 tot 100 km/uur. Het hele verhaal staat ook prima uitgelegd in de guidance van het KNMI waarvan een gedeelte hieronder staat.Arome laat voor vanavond een actieve buienlijn zien. Bron afbeelding: WXCharts.eu
KNMI Guidance:
Modelbeoordeling
Het belangrijkste aandachtspunt is het windveld en de windstoten nabij de trog/ingedraaide occlusie vanavond in het noordelijk kustgebied. Modellen lossen dit wel verschillend op, zo zien we in de Ha-uitvoer een apart laagje ontstaan, in EC zien we nog steeds alleen een brede trog. Alle modellen geven tijdens passage van de trog/laagje en grote kans is op het optreden van zware windstoten boven 75-90 km/u (geel), de kans op overschrijding van 100 km/u (oranje) is vooralsnog niet heel groot ingeschat; op een smalle actieve buienlijn bij de trog is dit in de harmonies zichtbaar, maar wel plaatselijk. In het (ongeverifieerde) KEPS zien we de gridpuntkansen op 100 km/u in de 06Z runs rond 30% liggen in het oostelijk Waddengebied, dit blijft dus wel een aandachtspunt. Het ECEPS, die doorgaans wat te hoog is komt niet verder dan ca. 90 km/u. We noemen de kans op zware windstoten van 80 km/u in het noordelijk kustgebied en tijdens buien bij de trog tot ca. 100 km/u in de noordelijke kustgebieden bij buien.
Neerslag
Nabij en ten noorden van de occlusie worden de buien vooral boven de noordelijke Noordzee en het noordelijk kustgebied geleidelijk meer convectief en gaan de toppen geleidelijk wat hoger. Nabij de trogpassage zien we de CAPE-waarden oplopen naar 400-700 J/kg en de effectieve schering toenemen naar 30-35 kn en op de trog zelf mogelijk even naar rond of boven de 40 kn, waarmee beter georganiseerde multicells en ook supercell-segmenten mogelijk zijn, dit laatste hangt wel af van de mate van clustering op de trog zelf omdat dit eventuele rotatie/organisatie van de cellen in de weg kan zitten. De harmonies laten enkele sneltrekkende pittige (onweers)buien zien nabij de trog/laag. Naast de flinke gradientwind is er tijdens deze buien kans op zware windstoten, onweer en mogelijk ook (kleine) hagel.
Waarschuwingen:
Weet iemand wat we kunnen verwachten en eventueel ook welk deel van het land de meeste kand maakt?
Heb er een apart Kansentopic voor geopend.
De eerste modellen laten donderdagmiddag al (vooral in het oosten) onweersbuien ontstaan. De trekrichting is naar het noordoosten.
De eerste zeer grove details (grote onzekerheid gezien lange termijn voor onweersbuien) tonen initiatie (het ontstaan van onweersbuien) in Brabant en Limburg, waarna ze doortrekken naar Zwolle-Twenthe.
| Gewijzigd: 7 september 2021, 13:49 uur, door Thijs.
Kans op onweersbuien zuidoost-NL
Huidige situatie
Er ligt momenteel een driehoekig gebied boven Frankrijk met de meest vochtige lucht (hoogste dauwpunten). Dit gebied is de voornaamste focus voor onweer in de namiddag en later vanavond. In de modeluitvoer is het duidelijk herkenbaar. Dit gebied zal over de ruime zuidoostelijke helft van de Benelux trekken.
In de waarnemingen is dit gebied ook (iets lastiger) herkenbaar:
Hieronder is een grove satellietinterpretatie van mij. Er trekt een zone met meer middelhoge bewolking over, dit interpreteerd het KNMI als een occlusiefront. Dit front triggert geen buien, maar de wind draait wel van zuid naar zuidwest nadat de trog passeert (momenteel al halverwege NL).
Voor de kust van Den Haag ligt een stratusveldje, dit zou her en der de kuststrook nog lastig kunnen vallen, ik verwacht niet dat het landinwaarts kan komen.
Dan zien we een gebied op de grens van België-Frankrijk waar de dauwpunten het hoogste zijn, de lucht is hier zowel aan de grond als iets hoger het meest vochtig (vergeleken met het weer van morgen is de lucht op hoogte vandaag aan de droge kant). Op dit gebied zijn er momenteel ook wat onweersbuien ontstaan in Noord-Frankrijk.
Radar
Momenteel is er al single cel onweer actief, met een enkele multicel. In de namiddag blijft de activiteit vooral single cel. De middelhoge lucht is niet erg vochtig dus de nadruk zal niet liggen op de neerslagsom. In plaats daarvan ligt de nadruk meer op de zwakke tot matige onweersactiviteit, met een kleine kans op hagel (max circa 1 cm).
https://map.blitzortung.org/#6.3/50.943/4.468
Modeluitvoer
Cosmo laat de huidige buien bij West-Vlaanderen doorpruttelen tot Zeeuws-Vlaanderen, waar ze afzwakken. In plaats daarvan zullen de buien in het oosten van Vlaanderen op gang komen (nog steeds single cel onweer!). Deze buien doen later vanavond mogelijk nog oostelijk Brabant, Limburg en Gelderland aan.
Voornaamste buien in Belgisch en Nederlands Limburg. Ook daar zullen de actieve buien lokaal zijn!
Harmonie is vrij gelijk aan Cosmo. Harmonie laat de huidige buien in West-Vlaanderen afzwakken, en verplaatst de focus naar Brabant en Limburg. De buien kunnen hier nog erg lang volhouden, en liggen om 06:00 eind komende nacht uiteindelijk in Drenthe. Ik plaats mijn vraagtekens hoeveel onweer de buien in zo'n scenario nog hebben (mogelijk eerder overgegaan in regenbuien).
Buienradar heeft overigens een nieuwe 8+ uurs neerslagprognose. Hier gaat de lineaire radarrvoorspelfunctie over in de Harmonie forecast.
Vrijdag opnieuw kans op onweer
Vrijdag is de onstabiliteit lager, maar is de lucht vochtiger. De nadruk ligt vrijdag meer op de bui, waar de nadruk vandaag meer op de ontladingen ligt.