Net was er in overijssel vrijwel geen bui. Nou is er al 1 bij Zwolle, begint het bij enschede al wat. De hele oostgrens is daar vandaag gevoelig voor. Dat kan zo ook prima in Groningen/Drenthe etc etc. De meesten hikken er tegenaan, omdat de echte forcering nog zuidelijker ligt. Maar die komt steeds dichterbij
Het is verder maar net wat voor moeite je er voor wil doen. Als er op 10 km van je een dikke cel gaat wat peuleschil is en 30-50 km ook nog wel. Met onweer dus in je buurt.
Ook ik ga nou weer op pad in de regio. Ik ga niet afwachten tot het onweer hier komt, dat kan ook prima maar ik loop dat risico niet. Echter ga ik op dit soort kansen ook niet tever weg. Want het meest spectaculaire is het ook niet.
Kans > de mogelijkheid dat er iets gaat gebeuren | Gewijzigd: 4 juli 2021, 15:53 uur, door Tatanka
Voor komende uren enkele low cape high shear buien. Met daarbij kans op onweer, windstoten mogelijk enkele windhozen. (Noordoosten/Oosten NL/NW-DLD).
Actueel zien we al flink op tijd de eerste felle buien al ontstaan van zuidwesten en zuiden uit. Er vind nog veel tegengas plaats, van de RU-jet boven het zuiden/midden. De buien zijn al convectief van aard maar missen soms nog het onweersverhaal. (edit nou ook met onweer). Pas in het noordoosten goeie overlap. Cape veelal rond de 500 j/kg later in de vroege morgen en eind van de morgen/begin middag in het noordoosten 500-1000 j/kg en noordwest Duitsland (grondkoufront). Moet er wat meer onweer bij komen kijken,daarbij een effectieve schering van rond de 40 knopen noordwest duitsland zelfs lokaal 50 knopen. Modus is multicell mogelijk enkele supercellen. Daarbij is kans op windstoten in de orde van 75 km/u zeer lokaal 90 km. Zelfs enkele windhozen zijn niet uitgesloten in die hoek.
Donderdag ook verspreid over het land stevige buien, daarover vanavond meer als ik terug ben van werk!!
Met vriendelijke groet,
Tatanka
| Gewijzigd: 6 juli 2021, 07:27 uur, door Tatanka
Vandaag en morgen weer 2 kleine kansjes, convectie morgen kan wel zwaarder uitpakken. Maar modellen gaan aardig richting Duitsland een enkel model laat het ook nog landinwaarts gebeuren en over de oostelijke helften. Met zwaardere convectie neemt niet weg, dat de onweerskansen weg zijn. Het betreft met name de overlap met betere schering.
Vandaag:
Vandaag landinwaarts maar met name (noordoosten wellicht oosten) kans op wat single cellen. Vandaag word verder een prima dag met veel zon. Prima weer voor buien fotografie (Tcu/Cb met toppen tot FL250, wellicht wat mammatus op de achterzijde). Het word 20 graden in de westelijke helften en noorden.Tot 22-24 graden landinwaarts met de hogere temperaturen in het oosten/zuidoosten. Vanmiddag groeien dus met name in bovengenoemde regio's enkele stapelwolken uit tot buien met onweer. De buien zijn lokaal van aard, met CAPE in de orde van 700-1000 j/kg en effectieve schering van rond de 15 knopen lokaal 20 gaat het om single cells. Randverschijnselen naast onweer, is vooral kans op wateroverlast. 20-30 mm in korte tijd.
Model Arome voor morgenmiddag. Model harmonie zit meer richting Duitsland. Model Cosmo meer over Overijssel/Drenthe/Achterhoek en dan Duitsland. Dus er zijn nog wel wat lokalisering verschillen. Maar duidelijk boven de noordoostelijke en oostelijke helften dus een verhoogde kans. Wellicht morgenvroeg nog een korte update met iets meer modellen er wat runs verder een beter bericht.
Morgen landinwaarts>noordoostelijke en oostelijke helften:
Morgen vrijwel qua temperatuur een vergelijkbare dag als vandaag, de dag start met veel zon, in de vroege middag ontstaan al snel stapelwolken die kunnen uitgroeien tot enkele stevige regen en onweersbuien. Het word een graadje warmer als vandaag op de meeste plekken. Met name in het noordoosten en oosten kan de CAPE oplopen tot circa 1500 j/kg, met nadering van de trog ook hogere schering 25-30 knopen. Het is nowcasten of dit over die helften de overlap heeft tot zwaardere convectie. De modellen hebben de trog al vroeg erin staan, en de meeste zware convectie over westelijk Duitsland. Mochten ze hier wel gaan dan is er kans op redelijke multicellen, maar het gros zal single cel zijn op een wat grotere schaal als vandaag. Ook hier vooral weer als voornamelijkste randverschijnsel naast onweer. Kans op wateroverlast, 30-40 mm lokaal iets forser dan vandaag, op de zwaardere exemplaren windstoten rond de 75km/u. Verder een kleine kans op zomerhagel in de orde van 1-2 cm accumulatief danwel grote.
Met vriendelijke groet,
Tatanka
Vanmiddag en vanavond van het zuiden uit een zone met intensieve neerslag, verscholen zitten enkele buien met onweer (warmte advectie). Type single cell. Niet het meest spectaculaire onweer dus. Bij de trog zit Cape van rond de 700-1000 j/kg met een effectieve schering van 15 knopen. Het onweersverhaal vanavond zit met name op de oostkant van deze zone. Vooral in delen van Brabant en Limburg lijken de meest onweeractieve dingen terug te komen. Mogelijk dat delen van het midden-oosten en oosten nog te maken krijgen met enkele verscholen onweersbuien. Morgenochtend middag leeft de trog weer op ergens boven het noordoosten en of oosten. Randverschijnselen naast onweer vanavond vooral kans op lokale/regionale wateroverlast. Er valt ruim 20 mm op de zone van zuidwest naar oost. Maar mocht je binnen dat verhaal een onweersbui of buien over je krijgen. Dan kan dat zomaar eens oplopen naar 30-40mm. (normaal is 80 mm voor de hele maand juli)
Blik richting medio volgende week, dinsdag/woensdag
Woensdag/donderdag komt een thermisch laag te liggen boven zuidelijk Duitsland/Alpenregio's. Daaromheen zitten neerslagbanden die convectief van aard zijn. En de uitvoer soms over het noordwesten noorden en noordoosten oosten hebben liggen. Alleen is het allemaal nog uiterst onzeker. De ene model heeft het laag oostelijker liggen boven die regio's de andere wat meer centraler. En dan liggen de neerslag zone's net weer over andere regio's. Of juist toch weer meer Duitsland. Morgen en of maandag met wat meer modellen erbij een wat betere verwachting. | Gewijzigd: 10 juli 2021, 08:43 uur, door Tatanka
Niet heel veel tijd vandaag vanavond wel wat meer over de kansen van komende dagen. Dus hieronder wat stukken uit de guidance, met wat aanpassingen van mij aan de hand van andere modellen.
Noordoosten;
In de middag zou er rond de vore in het noordoosten toch nog enkele (onweersbui)en kunnen ontstaan. Deze pikt dan beduidend meer schering op dan gisteren en deze scheringsprofielen vertonen ook wat kromming waardoor wat beter georganiseerde cellen zouden kunnen ontstaan.Gisteren lag deze vore er ook al, maar door een inversie werden de buien aardig onderdrukt. Vandaag kan dat ook weer het geval zijn, aangezien de ene model wel convectie laat zien en de andere niet. Cape rond de 1000 j/kg en schering dus iets hoger 20-25 knopen. Meeste modellen komen terug met de zwaardere convectie hoek Emden-Papenburg-Meppen. Mogelijk dat Drenthe oost en groningen oost hier nog mee te maken krijgen is echt nowcasten.
Vlaanderen/Zuidwesten NL (Zeeland):
Bij de thermische vore in het zuidwesten en vlaanderen ook kans op buien in de avond, als de buien dan nog net van de grond ontstaan is er 1000 j/kg en ca. 30 knopen schering aanwezig en dan zijn goed georganiseerde multicells mogelijk. Ook hierin geld weer dat thermisch laag zich vandaag en actueel aan het ontwikkelen is, het ene model is hier eerder mee dan de andere dus echt nowcasten (kleine kans) . Later morgen en woensdag schuift deze op richting zuidelijk Duitsland, en kunnen rondom het laag zich convectieve neerslag banden krullen over de oostelijke helften van ons land.
Dinsdag
Ook hierin nog veel verschillen in de neerslag Bij de vore van dinsdag wordt door de modellen een fors neerslaggebied berekend. Er kan tot woensdagcbehoorlijk wat neerslag vallen omdat dit systeem enige tijd vrijwel stationair blijft liggen. De waterinhoud van de kolom wordt dan erg hoog, 38-40 mm. De cumulatieve neerslagsommen tot dinsdag 21 UTC verschillen echter nog behoorlijk. De diverse Harmoniemodellen hebben een groot gebied met meer dan 40 mm boven de Ardennen, het zuiden van Limburg en het aangrenzende deel van Duitsland. Lokaal zien we waarden van 70 mm en sporadisch zelfs meer dan 100-120mm mm boven Eifel en Ardennen. Maar er zijn ook modellen die dit dus meer over het zuidoosten hebben en oosten. Als er in de middag buien vanaf de grond ontstaat boven Duitsland, dan is daar nog een zeker overlap van schering 20-30 knopen en 1000-1500 J/kg SBCAPE, waardoor goed georganiseerde multicellen kunnen ontstaan en ons land kunnen binnendrijven en dit zijn van die processen die dus het aanwezige neerslag verhaal fors kunnen opkrikken.
Woensdag komt het laag nog beter te liggen met de uitvoer richting noordoosten en oosten. Warme vochtige lucht word dan vanaf de balkan deze kant opgepomt en dan nemen de kansen op stevig ostgewitter toe.
De plicht roept weer, vanavond eens kijken of ik wat meer tijd voor morgen en woensdag heb.
Met vriendelijke groet,
Tatanka
| Gewijzigd: 12 juli 2021, 07:55 uur, door Tatanka
Dat klopt, zaterdag en zondag zijn er kansen op onweersbuien (code geel waardig). Belangrijkste aandachtspunt is de neerslag. Het waar, welke tijd en welke intensiteit is nu nog weinig over te zeggen. Dit is wat de KNMI Guidance Meerdaagse erover zegt:
Guidance meerdaagse
Beoordeling lange termijn door meteoroloogGeldig van vrijdag 23 juli tot woensdag 04 augustus
Synoptische ontwikkeling:
Vrijdag verkeren we nog onder invloed van een hogedrukgebied ten noorden van Schotland en een hoogterug boven de Britse Eilanden. Deze trekken langzaam oostwaarts weg waarna we in de loop van zaterdag t/m maandag onder invloed komen van een sturend hoogtelaag bij de Britse Eilanden. De stroming wordt dan zuidwestelijk. Dit hoogtelaag trekt dinsdag oostwaarts waarna we te maken krijgen met een (zuid)westelijke zonale stroming waarin vanaf donderdag 29 juli weer een sturend hoogtelaag boven de Britse Eilanden komt te liggen.
Modelbeoordeling en onzekerheden:
De onzekerheden zijn niet heel groot. Op zaterdag 24 juli is er rond 40% kans op temperaturen hoger dan normaal, daarna is het rond normaal met wel geleidelijk een steeds hogere kans op temperaturen onder normaal (tot 50% aan het einde van de periode) waarbij de kans op temperaturen boven normaal zeer klein is. De dagelijkse neerslagkans is vanaf zaterdag t/m dinsdag 60-80% waarbij er iedere dag 10-15% kans op aanzienlijke hoeveelheden (meer dan 10 mm) is. Vanaf woensdag 28 juli wordt de kans op neerslag iets kleiner en ligt dan op zo'n 40-50%. De kans op onweersbuien die een gele waarschuwing waard zijn is zaterdag en/of zondag circa 60%. De kans op windstoten en hagel is klein, het zou van de neerslaghoeveelheden moeten komen.
Samenvatting meerdaagse-periode:
Donderdag en vrijdag droog. Daarna elke dag grote kans op regen of buien, vooral zaterdag en zondag met onweer. Zaterdag warm, de overige dagen maximumtemperaturen rond normaal.
Zaterdag en zondag is er een grote (meer dan 60%) kans op code geel voor onweersbuien, lokaal mogelijk met veel neerslag.
Samenvatting EPS-periode:
Wisselvallig met elke dag vrij grote (50-60%) kans op regen of buien. Maximumtemperaturen eerst rond normaal, geleidelijk toenemende kans (ca. 40%) op temperaturen onder normaal.
Paraaf meteoroloog: tuenterUitgifte: 21/07/2021 04.30 uur LT
Eddy.
Guidance:
Synoptische situatie:
Een hogedrukgebied boven de Noorse Zee heeft een uitloper over de Noordzee richting Duitsland waardoor de (meest noordelijke) stroming zeer zwak is. De kern van het hoog trekt langzaam verder naar het noorden. Dit maakt dan de weg vrij voor een Atlantisch lagedrukgebied dat vrijdagavond nabij Bretagne wordt verwacht en daar tot zaterdagmiddag blijft liggen. Wel trekt er vanuit dit laag een frontale vore naar het noorden die zaterdagmiddag het zuiden van ons land bereikt.
De guidance toont nog niet betrekkelijk veel informatie omtrent de situatie van morgen. Veel modellen tekenen deze ook anders in. Waar harmonie de buien pas in het noordoosten laat onstaan, vanwege de bewolking op de vore in het westen, laten IconD2 en Arome deze vooral ontstaan boven centraal belgie en deel boven (noord)oost nederland. Deze buien verplaatsen zich amper, waardoor de kans op overvloedige neerslag vrij groot is. Nowcasten dus.Neerslag:
Alle modellen berekenen een licht neerslagsignaal (coalescentie) uit het SC-pakket. Gezien de progtemps moet dit uit een ca. 2000 vt dikke laag vallen. Een enkele spat (mot)regen zou dit kunnen opleveren, maar het zal niks doen met de condities. Zaterdag nadert in de middag van het zuiden uit de frontale vore met enige buiige regen (middelbare onstabiliteit), met een vrij grote kans op onweer.
IconD2 heeft net zoals arome buien in zowel het zuidoosten als het noordoosten, zijt het dat het complex in het (noord)oosten voornamelijk boven duitsland zit.
Harmonie heeft vooral in het noordoosten een groter complex
Arome heeft zowel in het zuidoosten als het noordoosten enkele buien
Estofex heeft al een extended forecast uitstaan voor de komende zaterdag, voornamelijk voor wateroverlast en een (kleine) kans op hagel.
Als de nieuwe 12z guidance online is zal er waarschijnlijk meer duidelijkheid geschetst kunnen worden over morgen.A level 1 was issued across Benelux and parts of W-Germany mainly for excessive rain and isolated hail.
... Far E France, Switzerland into Austria and Germany and Benelux ...
The general pattern is favorable for an active thunderstorm day over CNTRL Europe. Diffluent steering flow turns more divergent during the day with improving jet configuration in a weakly/moderately capped air mass. (Sub)tropical history features TPWs in the 30-40 mm range with slack mid-level lapse rates. Squeezed height field between the French/English vortex and a NE-ward expanding subtropical ridge over Algeria causes a strong SW-erly wind field, pushing kinematics in the range supportive for better organized updrafts from E-France/Switzerland into Germany/W-Austria (0-6 km 15-20 m/s and 0-3 km 10-15 m/s, decreasing towards Benelux).
Current thoughts are that residual convection from the previous night with a diurnal weakness shifts from NE France into Germany until noon and is bound to the surface pressure channel (still able to produce a few heavy rainfall events over Belgium, Luxembourg into far W Germany). Drier BL air filters in from the SE and should suppress CI until it approaches NW/N-CNTRL Germany during the afternoon hours (then producing slow moving convection with rain issues). TPWs increase to 40 mm in its wake.
Another push of WAA is noted from France ahead of the steering depression, which spills rich BL moisture with Tds in the upper 10s/lower 20s into Luxembourg and W/SW Germany while TPWs decrease to 30-35mm - caused by drier air at mid-levels entering the scene from the SW, increasing potential instability (with weak/modest QG forcing from the SW) and offering the highest MLCAPE values of the day in these areas (1000-2000 J/kg from Belgium/Luxembourg to S Germany during the afternoon/evening).
Expect scattered CI beyond noon with organized multicells producing hail and healthy rainfall rates (probably a mixed mode). Current focus for CI resides along the second WAA feature/LL confluence zone and hence over NE France into SW/CNTRL Germany. Of concern is augmented 0-3km shear, which strengthens until the evening with some better curved hodographs in that layer. Hence, better streamwise vorticity for deviating cells increases the risk for rotating updraft with large hail/severe wind gusts. An isolated tornado is certainly possible in case a more discrete cell evolves in this low LCL setup. In case of upscale growth, bowing segments with strong/severe gusts are possible, too. Current focus for this enhanced wind gust/isolated tornado risk resides from N-Switzerland to SW/CNTRL Germany, but this could still change with new data.
Heavy to excessive rain is an issue everywhere especially with merging cells and initiating convection along the orography.
A lull in activity seems to become established towards W Germany into Belgium with competing forcing mechanisms. Overall I do not trust the very reluctant models as forecast soundings still show weak/non-existent capping and some diurnal heating. Subsiding synoptic conditions including temporal mid-level CAA seem to suppress CI in model fields, but this weakens towards the late afternoon hours with an approaching wave from the SW. In addition, the orography should do its job and hence we added this whole area into a level 1 mainly for excessive rain with slow moving cells (with an isolated hail risk in strongest updrafts).
The activity weakens during the night with some flare up over the S North Sea, where a nocturnal elevated cluster may evolve.
https://www.estofex.org/cgi-bin/polygon/showforecast.cgi?text=yes&fcstfile=2021072506_202107231446_2_stormforecast.xml
Storm Forecast
Valid: Sat 24 Jul 2021 06:00 to Sun 25 Jul 2021 06:00 UTC
Issued: Fri 23 Jul 2021 14:46
Forecaster: TUSCHY
A level 2 was issued for Switzerland to S Germany into Austria and extreme N-Italy mainly for large/damaging hail, severe wind gusts and heavy rain.
A level 2 was issued for parts of Belgium/Luxembourg into extreme W Germany mainly for excessive rain.
A level 1 surrounds both level 2 areas and includes also an isolated tornado threat.
A level 1 was issued for S-UK mainly for heavy rain.
SYNOPSIS
Blockish pattern persists as an upper trough with an embedded distinct vortex approaches England/Belgium until 06Z. Downstream positive 500 hPa geopotential height field with gradually lowering anomalies betimes covers E-Europe into S-Scandinavia but both features remain progressive during this forecast (hence no real blocking event).
Another trough is parked over SE Europe (Turkey) with no real net motion in any direction while the S-Mediterranean remains hot and dry.
ICON/GFS/IFS show stable solutions with a good intra-run consistency. Subtle differences exist with weak short waves, but this uncertainty hopefully subsides in the future runs.
Complex pattern of MSLP geometry over W-/CNTRL Europe yields a dominant/eastward propagating despression over the Normandy and an eastward arching channel of lower surface pressure towards Benelux, bending SE to Germany. Geometry with this channel/strength differs, although all models agree in the overall configuration.
DISCUSSION (UPDATE)
Please refer to yesterday's discussion for more detailed input (attached below). We will just update those areas to reflect more/new data input.
... Far E-France, Switzerland into Austria, Germany and Benelux ...
The main change was to upgrade parts of Switzerland into Germany/Austria to a level 2.
Residual cloud cover from the previous night could be an issue, but current idea is hat most persistent cloud shield stays W of Switzerland and points into W/CNTRL and far SW Germany. Strong isentropic ascent with a channeled low/mid-level jet should support training convection over E-CNTRL France well into the day (locally excessive rain!). This activity would frame a warm/humid and unstable warm sector over Switzerland into Germany and towards Austria/N-Italy.
CAPE-shear space is favorable with following readings during the afternoon (MLCAPE - 6km SHR - 3km SHR and 3km SRH): Switzerland (1500 J/kg - 25 m/s - 15 to 20 m/s and 150 to 200 m^2/s^2 // W-Austria into S Germany (1000 to 1500 J/kg - 15 to 20 m/s - 10 m/s and 100 to 150 m^2/s^2).
CI is probably delayed until the afternoon hours with only gradually relaxing synoptic-scale subsidence. Initiation occurs first along the orography and is focused over E-Switzerland into W-Austria with multicells/a few supercells producing large hail and severe wind gusts. The complex orography may enhance a local flash flood risk until thunderstorms detach from the orography with one focus over SE-Switzerland into S-Austria. This activity spreads E towards CNTRL Austria with an ongoing severe threat, including large hail, heavy rain and strong to severe wind gusts. The level 1 was expanded E to account for ongoing nocturnal convection into E-Austria.
During the late afternoon into the evening hours, organized multicells and a few supercells finally erupt in the rest of Switzerland but also over SW Germany with a favorable CAPE/shear space for large/damaging hail and severe wind gusts. This activity may also grow upscale on a regional scale into progressive bow echoes (with favorable 0-3km shear in place). Again with not much background forcing to work with, local orography including numerous convergence zones play the main role for CI. Later-on during the night, this activity grows upscale into a large cluster, which affects NE-Switzerland into S-Germany. This is forced by a leisurely eastward shifting cold front which seems to stall over W-Switzerland, offering a prolonged period of enhanced LL convergence. Heavy rain becomes the main issue - mainly from NE Switzerland to SW Bavaria.
Further W, not much modifications occurred with a broad level 1 streched all the way to Benelux. N-ward shifting morning convection with residual cloudiness should delay CI into the afternoon/evening hours. Then, the input of cloud advection from France should weaken with some temporal diabatic heating possible - enough to erode the weak cap. 1-1.5 kJ/kg MLCAPE and 10-15 m/s DLS await this convection so a few hail and heavy rain reports are possible.
A growing concern for a more organized threat arises from Belgium to Luxembourg into far W-Germany, where latest data gives a non-zero chance for a weak surface low to evolve, which enhances forcing. A resulting growing cluster of storms could become an issue for excessive rainfall amounts. Persistent signals in some EPS fields and TPWs well above 30 mm convinced me to upgrade for a level 2 mainly for excessive rain. In addition, a few funnel/short-lived tornado reports are possible along the LL confluence axis with maximized LLCAPE.
No change to the northern part of the level 1 into N-CNTRL Germany with a few strong to isolated severe thunderstorms bringing hail/strong wind gusts and heavy rain. We trimmed back the level 1 from the E as dry air advection seems stronger than anticipated. Covered all of the Netherlands for a localized excessive rainfall threat with slow moving storms. Any more polward drifting storm could also bring hail with more organized updrafts (enhanced SR winds).
... N-Italy ...
NWP guidance still indicates a virtually uncapped airmass beyond noon with 30 m/s DLS and up to 3000 J/kg MLCAPE. In addition a dry line moves from the W-Apennines towards the S-Alps but again - even the ensemble data is very reluctant with CI away from the orography with strong subsidence present until the evening hours. Hence a sharp level gradient exists over N-Italy but it was broadened over NE Italy with a bit better QG forcing there to work with. Any evolving cell is able to produce large hail and severe wind gusts. SW Austria/NE Italy were added to the level 2 to account for an enhanced severe risk.
... S-UK ...
Not much change here despite a confined level 1, where current data indicates an enhanced risk for repeatedly developing showers/thunderstorms with heavy rain.
No signifcant change for the rest of the highlighted areas.
DISCUSSION (from yesterday)
... Far E France, Switzerland into Austria and Germany and Benelux ...
The general pattern is favorable for an active thunderstorm day over CNTRL Europe. Diffluent steering flow turns more divergent during the day with improving jet configuration in a weakly/moderately capped air mass. (Sub)tropical history features TPWs in the 30-40 mm range with slack mid-level lapse rates. Squeezed height field between the French/English vortex and a NE-ward expanding subtropical ridge over Algeria causes a strong SW-erly wind field, pushing kinematics in the range supportive for better organized updrafts from E-France/Switzerland into Germany/W-Austria (0-6 km 15-20 m/s and 0-3 km 10-15 m/s, decreasing towards Benelux).
Current thoughts are that residual convection from the previous night with a diurnal weakness shifts from NE France into Germany until noon and is bound to the surface pressure channel (still able to produce a few heavy rainfall events over Belgium, Luxembourg into far W Germany). Drier BL air filters in from the SE and should suppress CI until it approaches NW/N-CNTRL Germany during the afternoon hours (then producing slow moving convection with rain issues). TPWs increase to 40 mm in its wake.
Another push of WAA is noted from France ahead of the steering depression, which spills rich BL moisture with Tds in the upper 10s/lower 20s into Luxembourg and W/SW Germany while TPWs decrease to 30-35mm - caused by drier air at mid-levels entering the scene from the SW, increasing potential instability (with weak/modest QG forcing from the SW) and offering the highest MLCAPE values of the day in these areas (1000-2000 J/kg from Belgium/Luxembourg to S Germany during the afternoon/evening).
Expect scattered CI beyond noon with organized multicells producing hail and healthy rainfall rates (probably a mixed mode). Current focus for CI resides along the second WAA feature/LL confluence zone and hence over NE France into SW/CNTRL Germany. Of concern is augmented 0-3km shear, which strengthens until the evening with some better curved hodographs in that layer. Hence, better streamwise vorticity for deviating cells increases the risk for rotating updraft with large hail/severe wind gusts. An isolated tornado is certainly possible in case a more discrete cell evolves in this low LCL setup. In case of upscale growth, bowing segments with strong/severe gusts are possible, too. Current focus for this enhanced wind gust/isolated tornado risk resides from N-Switzerland to SW/CNTRL Germany, but this could still change with new data.
Heavy to excessive rain is an issue everywhere especially with merging cells and initiating convection along the orography.
A lull in activity seems to become established towards W Germany into Belgium with competing forcing mechanisms. Overall I do not trust the very reluctant models as forecast soundings still show weak/non-existent capping and some diurnal heating. Subsiding synoptic conditions including temporal mid-level CAA seem to suppress CI in model fields, but this weakens towards the late afternoon hours with an approaching wave from the SW. In addition, the orography should do its job and hence we added this whole area into a level 1 mainly for excessive rain with slow moving cells (with an isolated hail risk in strongest updrafts).
The activity weakens during the night with some flare up over the S North Sea, where a nocturnal elevated cluster may evolve.
... N-Italy ...
A loaded gun situation exists with a very favorable CAPE/shear space. However prolonged subsidence keeps CI non-existent to very isolated in NWP. Given the high chance for rapid organization of any developing cell a level 1 with low lightning probabilities was issued for now along the southern Alps. Could not go with no level with virtually uncapped conditions and point source forecast soundings of 2 kJ/kg MLCAPE with 30 m/s DLS and 20 m/s 0-3km shear including strong veering (NW Italy). A conditional large hail, severe wind gust and isolated tornado risk exists with any cell. Maybe some CI materializes as we enter the forecast range of some LAMs (with better underlying orography).
Convection over Austria could produce heavy to excessive rain with weaker shear and complex orography. Hence a rainfall and isolated hail level 1 was added for S Austria.
... S-UK ...
Slow moving convection within the deformation band brings high rainfall amounts. Good ventillation aloft and a mean storm motion of 5 m/s should support a few heavy rainfall reports although a weakening/decoupling inflow from Benelux should keep this risk in check. EPS data has a few higher members, but otherwise nothing to justify a level area for now. Could see a small upgrade, if more aggressive IFS verifies (right now still an outlier) but general progressive nature of this deformation band should keep these probs. low.
... S Norway ...
Numerous diurnal driven and quasi-stationary cells may cause a few flash flood issues, but moderate low to mid-level moisture precludes a level 1 for this event.
...Others...
Parts of Georgia and the E Black Sea see a decoupled CAPE/shear space, so currently no severe is forecast. However a few strong storms are possible with hail/wind or rain, dependant in which CAPE/shear space they evolve.
NW France could see local heavy rainfall issues with onshore moving convection until noon. However this risk is too marginal for any level area. | Gewijzigd: 23 juli 2021, 17:24 uur, door Wim735