Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Dec 2024 15:26:46

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43
Actueel
1 / 4

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2 3 4 5
Woonplaats: Nederland
Berichten: 38
Lid sinds: 13 jun. 2020
22 juni 2021, 21:08 uur | Bericht #496970
Citaat van JOHNNY123, dinsdag 22 juni 2021, 12:54 uur(....)

We zien komende dagen toch weer wat onweerskansjes erin sluipen, terwijl het erop leek dat we een meer rustige periode ingingen. Dus voor de mensen die wat minder gehad hebben, kan een herkansing snel komen. 


 

Het is nu natuurlijk nog koffiedik kijken, maar op de lange termijn zit dit er toch fors uit
Onweer- en tropische zomerfreak
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
24 juni 2021, 07:38 uur | Bericht #496976
Aankomend weekend weer onweerskansen.  Toenemend georganiseerd onweer pas tegen zondag/maandag.

We zien al een aantal runs weer wat onweerskansen er in sluipen, maar de onzekerheid is enorm vooral nog voor zondag en de loop van de nieuwe week. Zelfs op deze termijn met name in onstabiliteit en temperatuur verwachting. Daar waar een model het laagje gunstig heeft liggen, en hoge cape pakt. Heeft de andere dit nog niet. Allen komen wel met CAPE, maar dus met een sterke variatie van hoge/lage CAPEDit is met name het geval op Zondag en Maandag, ook dan nemen de kansen op georganiseerd onweer toe. Dit patroon zien we eigenlijks ook terug, richting de nieuwe week. Soms kan 1 van die laagjes warmte van grote afstand meenemen. Waardoor het gemakkelijk op grote schaal een zomerse 25 graden of meer worden. Maar evenmin met een iet wat andere koers ook een graadje of 19-23. Voor zaterdag druppelen ook al de eerste korte termijn modellen binnen. En die laten dan al de eerste onweersbuien boven het land toe. Dus die pakken we dan ook maar eerst, morgen komen nog meer korte termijn modellen binnen, dan ook al een uitgebreider bericht over zaterdag gemaakt worden + een wat betere inzage al van zondag, ondertussen lopen de globale modellen dan ook mee.


Zaterdag verspreid over het land enkele lokale onweersbuien:
Zaterdag verspreid over het land onweerskansen, maar ik zeg het er maar met klem bij. Want anders krijgen we weer het verhaal dat het bericht overtrokken is of sensatie vol. Er zijn grote regio's die een verhoogde kans hebben. Maar binnen dit verhaal zijn de buien lokaal, als ze clusteren dan word de kans weer wat groter. De modus van dit soort onweersbuien ligt veelal op single cell met een cape van rond de 1000 j/kg en schering veelal rond de 20 knopen, boven de noordelijke helften 30 knopen. Daar dus kansen op multicellen, de levensduur van elke afzonderlijke bui is max 45 min tot een uurtje, tenzij ze clusteren en meer buien voorop ontstaan dan word dat proces wat uitgebreider. Met een treksnelheid vaak van een ouwe lada, 15-20 km/u reken maar uit je kan 15-20 km verderop dat onweer wel zien/horen maar het komt niet bij je.

Randverschijnselen:
Lokaal kans op wateroverlast. Op de wat zwaardere exemplaren is 30-40 mm mogelijk, veelal 15-20 mm. Windstoten tot circa 75 km/u en een kleine kans op zomerhagel orde 1-2 cm.

Voor de zaterdag is beslist nog geen apart topic nodig. Het zijn gewoon lokaal stevige plensbuien met onweer. 13 in een dozijn onweerskansen!!. Of dat voor de zondag en of maandag het geval gaat worden moet dichterbij bekeken worden.

Met vriendelijke groet,

Tatanka
  | Gewijzigd: 24 juni 2021, 07:40 uur, door Tatanka
there can be only one
Waarom deze advertentie?
Woonplaats: Hoogezand
Berichten: 9
Lid sinds: 15 mei. 2017
25 juni 2021, 09:38 uur | Bericht #496986
Je zegt dat de shear boven noordelijke regionen voor nu 30kn is. Is het dan ook zo dat daar de buien zich met een hogere snelheid voortbewegen, of maakt dat niet uit?
sander
pkd19
Lid
Woonplaats: Burdaard
Berichten: 631
Lid sinds: 9 feb. 2013
25 juni 2021, 10:12 uur | Bericht #496987
Citaat van sander nieuwold 1998, vrijdag 25 juni 2021, 9:38 uur Je zegt dat de shear boven noordelijke regionen voor nu 30kn is. Is het dan ook zo dat daar de buien zich met een hogere snelheid voortbewegen, of maakt dat niet uit?
Speelt daar zeker een grote rol in ja,hoe hoger de shear,zo voor te sneller gaan de buien ook bijna altijd,laatst in Duitsland zo tussen de 60-70knopen aan shoren,buien gingen daardoor tot soms 100km/hr..
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2616
Lid sinds: 29 mrt. 2016
25 juni 2021, 10:42 uur | Bericht #496988
Citaat van sander nieuwold 1998, vrijdag 25 juni 2021, 9:38 uur Je zegt dat de shear boven noordelijke regionen voor nu 30kn is. Is het dan ook zo dat daar de buien zich met een hogere snelheid voortbewegen, of maakt dat niet uit?
Directional & speed shear, 2 soorten schering
Ja, schering betekend letterlijk "verandering". De totale schering/shear bestaat uit twee componenten, je hebt directional shear en speed shear. Directional shear staat voor de draaiing van wind met toenemende hoogte, speed shear bestaat uit de verandering van windsnelheid met hoogte. Speed shear bepaald vaak het grootste deel van de totale windschering/shear.

Wanneer de wind dus op hoogte toeneemt door bijvoorbeeld de straalstroom, spreek je over speed shear. Wanneer de wind bijvoorbeeld aan de grond uit het zuiden komt, maar op hoogte uit het westen, spreek je over directional shear.

Jouw vraag gaat over speed shear, het klopt inderdaad dat een hogere speed shear zorgt voor een hogere treksnelheid. Je kan ook knopen (abstracte maat om in te meten) omrekenen naar km/u, dan heb je zelfs een idee hoe hard dan ongeveer.

Knopen naar km/u
Om precies te zijn reken je 10 knopen om naar 18,52 km/u. Ik gebruik altijd de snelle vuistregel dat je de knopen kan verdubbelen naar km/u. Dus dan reken je 30 knopen om naar 60 km/u (55,5 km/u als je exact rekent). Dan is 60 km/u een zeer grove schatting van de treksnelheid, je negeert dan de effecten dat een bui kan aangroeien aan één zijde en daardoor toch ergens kan stilhangen.


| Gewijzigd: 25 juni 2021, 10:44 uur, door Thijs.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
25 juni 2021, 13:38 uur | Bericht #496991
Morgen verspreid over het land kans op lokale plensbuien daarbij is kans op onweer, hagel en bestaat de kans op wateroverlast.


Dit soort praktijken zoals een paar weken terug bij ekehaar zijn morgen lokaal weer goed mogelijk. Foto Wouter van bernebeek

Ondertussen zijn er wat korte termijn modellen bij, met nog steeds wel grote verschillen. Lokalisering is maar lastig om aan te geven, in principe maken alle regio's wel kans hier op. Al acht ik de actievere buien toch meer landinwaarts en over de (noord)oostelijke helften. Daar waar het langst kan opwarmen. De convectiemodus is zodanig dat het niet grootschalig is. Omdat de buien traag trekken, blijft het op veel plekken droog. Mocht er wel 1 boven je gaan of dichtbij. Dan kan het lange een tijd plenzen en is zelfs kans op wateroverlast. Omdat er weinig wind staat en de luchtvochtigheid hoog is, voelt het broeierig aan. Morgen kan wel eens een prima dag zijn voor Cb fotografie mooie opbollende wolken met een FL350 (wolkentoppen van circa 10/11 km).

CAPE-waardes op veel plaatsen 1000-1500 J/kg, in het oosten lokaal meer dan 1500 Jkg. Met weinig effectieve schering (10-15kn) is de convectie modus single cell/pulse. Gisteren waren er nog pockets te zien met wat verhoogde schering. slechts zeer regionaal 20 knopen of meer. Een slecht georganiseerde multicell is niet uitgesloten een enkel model vertoond dat nog. maar het gros blijft single cell.

Randverschijnselen morgen bij de buien:
Vooral lokaal kans op wateroverlast de actievere buien of bij clustering 20-40 mm of fors meer dit blijft lastig in te schatten, kleine kans op hagel in de orde van 1-2 cm grote dan wel accumulatief, lokaal iets hoger. Windstoten tot circa 75 km/u.


Zondag neemt vanaf het zuiden uit wel de kans toe op georganiseerd onweer. Maar lijkt zich aanvankelijk te beperken tot Belgie en zuidelijke helften van NL. Maandag lijken grotere delen van de Benelux hier kans op te maken. Hierover later meer morgenavond voor zondag en zondagavond omtrent de maandag.

Met vriendelijke groet,

Tatanka | Gewijzigd: 25 juni 2021, 13:52 uur, door Tatanka
there can be only one
Woonplaats: Hoogezand
Berichten: 9
Lid sinds: 15 mei. 2017
25 juni 2021, 14:11 uur | Bericht #496992
Top bedankt voor de uitgebreide uitleg!!👍
sander
Woonplaats: Zeewolde
Berichten: 291
Lid sinds: 28 mei. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
25 juni 2021, 16:24 uur | Bericht #496994
Dank je wel Niels ;)
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
1 juli 2021, 06:52 uur | Bericht #497034
In het weekend weer wat onweerskansjes, mogelijk rond dinsdag/woensdag (6/7 juli) kans op georganiseerd onweer maar uiterst onzeker.


Een omvangrijk hoogtelaag met kern Britse Eilanden beinvloed komend weekend ons weer. (Verschillende) randstoringen gekoppeld aan dit verhaal.Aan de warme kant van de front(en) kan het kortdurend warmer en onstabiel worden in van oorsprong tropische lucht. Hierop zouden deze op zaterdag ( vlaanderen/zuidwestelijke en westelijke helften). Op zondag meer landinwaarts voor onweersbuien toe kunnen

Echt fraai zomerweer word het niet komend weekend, de temperaturen liggen zaterdag tussen de 20-23 graden met de hogere temperaturen landinwaarts. En de lagere temperaturen langs de kustregio's. Zondag een stapje hoger, dan 21 tot lokaal 25 graden in de (zuid)oostelijke helften. Met vrij hoge dauwpunten voelen de dagen broeierg en klef aan tussen de bewolking door schijnt af en toe de zon. Het zorgt nog wel dat de CAPE in de orde van 1000-1500 komt te liggen. De schering rond die dagen ligt rond de 20 knopen. Dus het zal waarschijnlijk gaan om single/multicel. De buien zullen voornamelijk weer garant kunnen staan voor lokaal wateroverlast. Het laag met de betere jet ligt nog te ver weg mogelijk met het opschuiven van het eerder genoemde laag later in de nieuwe week wel



Boven genoemde hoogtelaag schuift na het weekend wat (noord)oostelijker. En deze zou rond dinsdag/woensdag (6/7 juli) nog warmere tropische lucht aan kunnen voeren. En daarmee komt ook de uitgang van de jetstream in de buurt liggen. En daarmee ook wat kansen op georganiseerd onweer. Ook dit verhaal is weer kortstondig, en na 1/2 dag al weer bekeken. Een verschuiving van 100-200 km oostelijker en het zaakje ligt in Duitsland en omgekeerd wat westelijker of met treuzelen weer boven Benelux. En daar worstelen de modellen nog mee,tegen eind weekend moet hier wel wat meer duidelijkheid in gegeven kunnen worden.





Later meer over de kansen morgen ook met beter de korte termijn modellen erbij voor zaterdag zondag

Met vriendelijke groet,

Tatanka | Gewijzigd: 1 juli 2021, 07:08 uur, door Tatanka
there can be only one
Woonplaats:
Berichten: 363
Lid sinds: 9 dec. 2011
1 juli 2021, 12:51 uur | Bericht #497036
Vooruitzichten en mogelijke waarschuwingen In het weekeinde tijdelijk warmer met in het zuidoosten zomerse temperaturen (25°C of meer), later op zondag brengen regen- en onweersbuien verkoeling. Begin volgende week wisselvallig met af en toe zon maar ook geregeld regen of enkele buien, bij temperaturen rond of iets onder normaal. Op zondag grote kans (meer dan 60%) op code geel voor zware onweersbuien, vooral in het zuidoosten van het land. 01/07/2021 06.12 uur LT
Novi
Moderator
Woonplaats: Meppel
Berichten: 395
Lid sinds: 31 mei. 2018
2 juli 2021, 10:39 uur | Bericht #497040
Guidance:

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HARMONIE run van 18 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:

Een hoogtelaag boven de Noordzee, ten noordwesten van onze FIR, is stationair en zal in de loop van de avond en nacht naar zaterdag noordwestwaarts wegtrekken. Een bijbehorende trog aan de zuidflank passeert het zuiden in de vroege ochtend van noordwest naar zuidoost, om vervolgens richting de Alpen te bewegen. Daardoor ontstaat er in de loop van de dag een zadelgebied op hoogte, met de as ten oosten van ons, waardoor de bovenstroming in ons aandachtsgebied zuidwestelijk wordt (onder invloed van een omvangrijk hoogtelaag boven de Atlantische Oceaan). Aan de grond staat er aanvankelijk een zwakke zuidwestelijke stroming onder invloed van een vore boven het noordwesten van de FIR, die hoort bij een opvullend laag nabij Denemarken. De vore vult geleidelijk op waarna er een ZO-NW georienteerde rug ontstaat vanuit een hoog nabij het Alpengebied, waarvan de as tussen 12 en 24 UTC oostwaarts het land zal passeren. Aan de westflank van de rug wordt de stroming oostelijk en wordt er duidelijk warmere lucht aangevoerd. Zaterdagmiddag bereikt een NW-ZO georienteerde frontale vore met daarin een occlusie het zuidwesten van de FIR, waardoor de stroming zuidelijk wordt. De vore en het front trekken later in de middag en avond noordoostwaarts over het land om het noordoosten in de nacht te verlaten. Daarachter voert een west- tot zuidwestelijke stroming weer koelere lucht aan.

Modelbeoordeling:

Het weer speelt zich vooral af in de grenslaag. De hoeveelheid stratus boven land wordt nog steeds overdreven in de modellen, zij het in verschillende mate. Boven zee klopt het beter en daar zien we momenteel ook mist, hetgeen de Harmonies laten zien. De oplevende coalescentieneerslag in de late nacht en vroege ochtend lijkt het gevolg van het passeren van de hoogtetrog en het daardoor iets activeren van de frontale restanten die nog boven het land liggen. Overdag zien we de stratus boven land in alle modellen oplossen, boven zee gebeurt dit vandaag waarschijnlijk niet/nauwelijks, hetgeen vooral zichtbaar is in de Harmonies. Het signaal op stralingsmist in het noorden deze nacht is afgebouwd in de modellen maar blijft wel een aandachtspunt i.v.m. mogelijk opklaringen. In de nacht naar zaterdag gaat dit zeker wel gebeuren, in elk geval in het noorden en midden van het land, zoals zichtbaar is in alle modellen. Het zuiden profiteert van een gunstige windrichting en wolkenvelden. Verder komen de Harmonies met stevige (onweers)buien vanuit het zuidwesten nabij de frontale vore, EC en Hirlam hebben ook een duidelijk (convectief) neerslagsignaal.

Aandachtspunten

Temperatuur:

Zaterdag duidelijk warmer, met in het zuidoosten zomerse temperaturen.

Wind:

Geen bijzonderheden. Bij de buien zaterdagmiddag/avond mogelijk kans op windstoten, de Harmonies komen voorzichtig met uitschieters van 25-30 kn.

Bewolking:

M.u.v. het noorden van de FIR op uitgebreide schaal lage SC en ST, overdag boven land geleidelijk overgaand in CU/SC, het laatst in het midden van het land omdat de frontale restanten zich nog daar bevinden. De westelijke kustgebieden blijven de hele dag gevoelig voor ST (en mist) vanaf zee. In het oosten mogelijk nog een TCu. Zaterdagochtend bij optrekkende mist tijdelijk kans op ST. Zaterdagmiddag bij de occlusie en de vore (geclusterde) CB's met toppen tot FL250-300, lokaal tot FL350. Met de aantrekkende zuidwestelijke stroming nemen de mist- en stratuskansen boven zee dan ook sterk af.

Neerslag:

Bij de frontale restanten tot en met halverwege de ochtend lokaal soms lichte (mot)regen, op passage van de hoogtetrog tijdelijk iets activerend. Vanmiddag mogelijk een enkele lichte bui in het oosten. Zaterdag bij de occlusie/vore buiige regen en geleidelijk ook stevige (onweers)buien, met kans op hagel. De modus is (matige georganiseerde) multicells met 15-25 kn schering en circa 1000 J/Kg CAPE, mogelijk 1000-1500 J/Kg.

Zicht:

M.u.v. het noorden van de FIR plaatselijk nevel/mist. Overdag worden de zichten boven land vrij snel goed, boven zee blijven ze matig tot slecht en kans op mist. Zaterdagnacht in het noorden en midden vooral nabij de rug kans op stralingsmist(banken).

Twitter account over het weer: twitter.com/weerextremen.



Woonplaats: Den Haag
Berichten: 1733
Lid sinds: 7 jul. 2012
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
2 juli 2021, 16:20 uur | Bericht #497041


Morgen in het zuidwesten onweersbuien

Momenteel zijn er geen waarschuwingen van kracht.

Morgenmiddag is er in het zuidwesten kans op enkele pittige onweersbuien. Deze buien kunnen lokaal gepaard gaan met hagel en veel neerslag (20-30 mm). Hiervan kunnen verkeer en buitenactiviteiten hinder ondervindenUitgifte: 02/07/2021 15:16 uur LT
 
Woonplaats: Dinteloord
Berichten: 67
Lid sinds: 19 jun. 2019
2 juli 2021, 23:10 uur | Bericht #497042
Citaat van KNMI Guidance Guidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot zaterdag 03 juli 2021 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HARMONIE run van 12 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.
Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
Een hogedrukgebied boven de Alpen bouwt vrijdagavond een zwakke ZZO-NNW georiënteerde rug op boven ons land en de Noordzee. Hierdoor is de stroming op lagere hoogte in de nacht naar zaterdag en zaterdagochtend zwak en veranderlijk. Boven het midden van het land liggen (18 UTC) nog de restanten van een oude occlusie, nog te herkennen aan ST op de Noordzee en SC boven Duitsland. De rug en de occlusie bewegen zich onder invloed van lage druk boven de Atlantische Oceaan oostwaarts en liggen zaterdag overdag boven Duitsland. Aan de westflank van de rug wordt de stroming dan zuidoostelijk en wordt duidelijk warmere lucht aangevoerd. Zaterdagmiddag bereikt een NW-ZO georiënteerde frontale vore (behorende bij een lagedrukgebied ten noordwesten van Ierland) met daarin een occlusie het zuidwesten van de Noordzee. Vlak achter de occlusie bevindt zich op hoogte een zwakke hoogtetrog. De vore en het front trekken later in de middag en avond noordoostwaarts, om het noordoosten in de nacht te verlaten. Daarachter voert een west- tot zuidwestelijke stroming weer koelere lucht aan. In de nacht naar zondag trekt er vervolgens een tweede (zwakke) hoogtetrog van zuid naar noord over het land. Zondag volgt er een volgende hoogtetrog.

Modelbeoordeling:
Tot zaterdagmiddag is het grootste aandachtspunt de ST boven de Noordzee en de mistbanken boven land in de nacht naar zaterdag. Hap3 (12 UTC uitvoer) geeft de positie en hoeveelheid ST het best weer. Hap1 heeft -zoals gewoonlijk- te veel lage bewolking. Hirlam en vooral EC onderschatten de hoeveelheid. Zeer aannemelijk om Hap3 voorlopig te volgen. Komende nacht zijn alle modellen (ook EC en Hirlam) op lijn dat er landinwaarts enkele mistbanken gaan ontstaan, met als voorkeursgebied het noordoosten. Het andere aandachtspunt is de convectie zaterdagmiddag en avond. Bij de frontale vore ontstaan aan de voorzijde in de warme lucht enkele (pittige) onweersbuien. De Harmonies zijn hierin het meest uitgesproken. Qua timing is er weinig verschil. Wel lijkt het zwaartepunt van de buien zich in de langzaam richting Limburg te verplaatsen ipv het zuidwesten.

Aandachtspunten
Temperatuur:
Zaterdagmiddag door aanvoer van warmere lucht in het midden oosten rond 25°C, vanaf zondag wordt er met een zuidwestelijke stroming koelere lucht aangevoerd.

Wind:
Bij de buien zaterdagmiddag/avond mogelijk kans op windstoten, de Harmonies komen met uitschieters van ca. 30 kn (veroorzaakt door waterloading, gezien de vrij hoge basis). Dit vooral voor het midden en zuidoosten van het land. Wanneer de convectie niet vanaf de grond gevoed kan worden gaan de windstoten er in de avond snel uit.

Bewolking:
Vooral boven het zuidwesten van de Noordzee her en der stratus, de kans daarop blijft aanwezig gezien de vochtige lucht. Ook de kustgebieden blijven met een zwakke westelijke stroming gevoelig voor stratus. Zaterdagochtend bij optrekkende mist kortstondig kans op ST. Met de aantrekkende zuidwestelijke stroming nemen de mist- en stratuskansen boven zee dan ook sterk af. Zaterdagmiddag bij de occlusie en de vore (geclusterde) CB's met toppen tot FL250-300, lokaal tot FL350. De nacht naar zondag nabij de tweede hoogtetrog een enkele (ingebedde) CB op middelbare onstabiliteit. Toppen rond FL200, dus onweer is mogelijk.Verder een toenemende kans op ST.

Neerslag:
Zaterdag bij de occlusie/vore buiige regen en geleidelijk ook enkele pittige (onweers)buien, met kans op hagel. CAPE in Hirlam zaterdagmiddag en avond rond 1500 J/kg en bij HAR40 rond 1000 J/kg. Beide modellen hebben de hoogste CAPE voor het zuiden, waarbij HAR40 (en de Harmonie-EPS) bij de opeenvolgende uitvoer meer voorkeur krijgen voor het zuidoosten. Verder een shear van 20-30 kn, boven het westen. Convectiemodus hierdoor multicell. Onder invloed van de tweede zwakke hoogtetrog zondagnacht en ochtend voor het oosten buiige regen.

Zicht:
Boven zee grote kans op nevel en mist, zaterdagmiddag van het zuidoosten uit afnemende kansen. Zaterdagnacht in het noordoosten kans op stralingsmist(banken). In buien zaterdagmiddag en avond matige tot slechte zichten.

Paraaf meteoroloog: grootn

Uitgifte: 02/07/2021 17.21 uur LT.
Het is nog even afwachten denk ik of estofex ook nog iets gaat neerzetten morgen.

Modelanimaties van de 12Z runs voor harmonie en arome.
IconD2: https://images.meteociel.fr/im/62/20611/animwgb6.gif
Harmoniehttps://images.meteociel.fr/im/23/13920/animrie1.gif
Aromehttps://images.meteociel.fr/im/90/9247/animcmu4.gif

  | Gewijzigd: 2 juli 2021, 23:15 uur, door NielsKoomans
Groetjes, Niels Koomans.
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
3 juli 2021, 07:20 uur | Bericht #497043
Onweerskansen zaterdag 3 en zondag 4 juli.




Eergisteren gaf ik al aan dat er dit weekend wat onweerskansen waren, grote verandering daarin. Is dat vandaag de warmere dag gaat worden en zondag de wat minder warme dag.Ook qua convectie vandaag lijkt het allemaal wat opgeschoven te zijn, qua timing ligt het nog wel aardig op 1 lijn in de modellen. Maar het zwaartepunt van de buien vandaag lijkt wat meer naar het midden en zuid/zuidoosten te gaan ipv zuidwesten. Met een indraaiend front ontstaan de buien waarschijnlijk wel in die hoek, maar zoeken dan de warme kant op. De buien kunnen stevig uitpakken, maar de echte grote randverschijnselen lijken dermate beperkt te zijn. Dat ik heb besloten om geen aparte topic te openen, ik weet elke kans in de zomer is er 1 in dit doorgaans niet de meest onweersrijke land van Europa. Het zijn leuke kansen maar ook niet meer dan dat. M.u.v van vrijdag een paar weken terug, ontbreekt het echte stampwerk nog steeds. Ik praat dan wel uit mijn verwachting,en op basis van wat de afgelopen kansen hebben gebracht. Het kan zijn dat iemand die helemaal nog geen onweer heeft gehad, of  bij de vorige kansen een wat minder actief onweer.  Dit wel ervaart als fors of iemand met angst voor onweer. 


https://www.knmi.nl/nederland-nu/weer/waarschuwingen/zeeland

Belgie/Zuidelijke helften NL met uitloop naar meer delen van het land:
Voor vandaag gaan we er eerst van uit dat vanaf zuidelijke richtingen de eerste lokale regen- of onweersbuien ontstaan. En is het is bekijken of dit meer centraler gebeurd of toch wat meer terug naar zuidwesten. Later gaan ze clusteren gedurende de avond, en kunnen de buien meer plaatsen in het land bereiken. Code geel voor zuidelijke helften dan ook eerst. Met kans op uitbreiding noordelijker. Het kunnen forse buien zijn, met onweer, hagel, windstoten en veel regen in korte tijd. Vanavond en de komende nacht verplaatsen de buien zich naar het noordoosten en lijken daarbij geleidelijk iets aan intensiteit in te boeten.Het is vanavond een kweste van nowcasten hoe actief en hoe noordoostelijk de buien komen. Er zijn enkele modellen die het door laten pruttelen vannacht en morgenochtend zelfs nog weer laten opleven. Morgenmiddag neemt dan vanuit zuidelijke helften weer de nieuwe kans toe. 

Cape vandaag 1500 tot lokaal Belgie en zuidelijk NL 2000 j/kg daarbij een effectieve schering van rond de 25-30 knopen. Convectiemodus is dus matige organisatie van multicellen. Zoals boven al aangegeven het is vanaf dat punt nowcasten hoever de buien landinwaarts trekken.      

Randverschijnselen:
Onweersactiviteit matig/hoog, veelal CC onweer, lokaal kans op wateroverlast en een kleine kans op zomerhagel orde 2-3cm.

Morgen ook weer kansen, dan lijkt het accent meer naar binnenland te gaan maar met name de oostelijke helften. Morgenochtend meer daarover. | Gewijzigd: 3 juli 2021, 07:32 uur, door Tatanka
there can be only one
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
4 juli 2021, 07:58 uur | Bericht #497045
Zondag 4 juli:

Algemeen:
Vandaag wederom een kans, maar ook weer 1 waarvan de boel erg onzeker is met name in het onweersverhaal. Op welke schaal gaat dit gebeuren, ook gisteren is er weer het nodige vergalt op de dag zelf. Er lijkt vandaag wat meer forcering aanwezig door een naderende trog. Aan de cape hoeft het niet te liggen. De kans is ook berekent op 20-22 graden vandaag en dat moet wel haalbaar zijn tussen de buien door. Het word wel een gatenkaas dan. En de buien ontstaan dus op die plekken waar het warmst is, daar moet dan ook net die forcering zijn etc etc.. Dat kan overal in een groot gebied. Een andere factor kan zijn dat de modellen de boel te fors berekenen. En de buien vanaf de grond doen laten ontstaan. Terwijl het elevated is grotendeels. De opbouw zijn wel multicellen. Maar lang dus niet altijd met het onweersverhaal, de convectieve neerslag wel. Ik kan niet veel anders neerzetten dat het convectieve verhaal zich voornamelijk af zal spelen landinwaarts en vooral boven de oostelijke helften.(vrijwel alle modellen komen daarmee) Binnen dit verhaal zitten onweersbuien, maar ook heel veel buien die er tegenaan hikken.

2 kansen op onweer later samengevoegd.

1. thermische vore boven de oostelijke helften in de loop van de middag gedurende dag:

Vandaag blijft de thermische vore slepen over de oostelijke helften NL en westelijke helften DLD, die kan vanmiddag weer opleven boven die helften. Cape 1000-1500 j/kg effectieve schering 20-25 knopen. Single cel/multicel dus met lokaal onweer. Randverschijnselen vooral lokaal kans op wateroverlast.

2. Van het zuiden uit een trog:
Vanmiddag komt een  trog (Actueel Parijs-Rouen) van het zuiden uit aan. Wellicht dat die extra forcering zorgt. Tussen de 2 fronten is er ruimte voor de zon, alleen de bewolking zal meerendeels overheersen. Cape rond de 1000 j/kg met vergelijkbare schering 20-25 knopen ook single/multicellen met vooral kans op lokaal wateroverlast.

De buien van beide fronten overlappen elkaar uiteindelijk in de de 2e helft van vanmiddag en begin avond. Verspreid landinwaarts zijn dus buien mogelijk maar het accent komt vandaag waarschijnlijk over de (noord)oostelijke helften liggen.

Een enkel model (SuperHd) laat in de vore zelfs een kleinschalig luchtdruk gebied ontstaan.Harmonie vertoonde dit gisteren ook maar nou weer niet. Het geeft al aan wat er telkens terug komt. In het ene model er weer uit gaat, en de andere komt er weer mee. En zo zijn er nog een flink aantal modellen die net de boel weer anders hebben. Het maakt het er zoals wel vaker niet altijd even gemakkelijk op. Graag zou ik ook eens wat meer eensgezindheid willen. Het heeft verder ook geen enkele nut om hier kaarten te posten dus.  Nowcasten maar weer!!

Met vriendelijke groet,

Tatanka

  | Gewijzigd: 4 juli 2021, 08:20 uur, door Tatanka
there can be only one
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
4 juli 2021, 11:55 uur | Bericht #497046
Update, het ziet er stukken beter uit. De trog lijkt een aardige forcering met stevige clusters al boven Belgie. Die noordwaarts trekken . Boven NL warmt het ondertussen nog iets op. Over de oostelijke helften hikken de buien op de vore er ook al tegen aan. Wellicht zijn die de forcering nodig van de trog, of geven straks ook al onweer.



https://www.lightningmaps.org/#m=oss;t=3;s=0;o=0;b=;ts=0;y=50.7469;x=4.8531;z=8;d=2;dl=2;dc=0;

Nowcasten!!

  | Gewijzigd: 4 juli 2021, 11:57 uur, door Tatanka
there can be only one
Woonplaats:
Berichten: 363
Lid sinds: 9 dec. 2011
4 juli 2021, 12:25 uur | Bericht #497047
Het borrelt iig flink boven nederland
richard4
Lid
Woonplaats: hardenberg
Berichten: 51
Lid sinds: 8 dec. 2016
4 juli 2021, 13:08 uur | Bericht #497048
Maar waarom trekt alles vaak over het midden dan Oosten? En ik neem aan dat er steeds meer buien kunnen ontstaan deze middag of avond?
richard
Woonplaats: Arnhem
Berichten: 290
Lid sinds: 27 mei. 2007
4 juli 2021, 13:20 uur | Bericht #497049
Meestal dooft het boven Nijmegen/Arnhem uit. Zelfs zware en beter georganiseerde onweerscomplexen dringen nauwelijks tot onze regio door, dit in tegenstelling tot de nodige decennia geleden.
Woonplaats:
Berichten: 363
Lid sinds: 9 dec. 2011
4 juli 2021, 15:24 uur | Bericht #497051
Ook heel vaak als het richting prov groningen gaat lost het allemaal ineens op..heel vreemd altijd. Af en toe hebben we een keer prijs, maar das ook de charme van buien, de ene plek verzuipt zo'n beetje en 10km verderop geen drup.
Terug naar boven
1 2 3 4 5
Dit topic is gesloten
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.888 topics, welke bij elkaar 448.499 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 93 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 93, lezen 3 mensen het topic "Waarnemingentopic Winter 2014-2015 Deel 1".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden