Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Nov 2024 08:43:07

De temperatuur bij Humain is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Nov 2024 04:02:13

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Nov 2024 04:02:13

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cambria, PA; Somerset, PA.

21 Nov 2024 00:36:08

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Forest, PA; Indiana, PA; Jefferson, PA.

21 Nov 2024 00:09:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Indiana, PA; Westmoreland, PA.

21 Nov 2024 00:09:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Indiana, PA; Westmoreland, PA.

20 Nov 2024 23:57:17

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Clarion, PA; Forest, PA; Indiana, PA; Jefferson, PA.

20 Nov 2024 23:54:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cambria, PA; Somerset, PA.

20 Nov 2024 23:34:30

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Fayette, PA; Indiana, PA; Westmoreland, PA.

20 Nov 2024 23:26:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Clarion, PA; Forest, PA; Indiana, PA; Jefferson, PA; Venango, PA.

20 Nov 2024 23:20:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Allegheny, PA; Armstrong, PA; Butler, PA; Fayette, PA; Indiana, PA; Westmoreland, PA.

20 Nov 2024 23:13:18

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Allegheny, PA; Butler, PA; Washington, PA.

20 Nov 2024 23:01:36

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Allegheny, PA; Westmoreland, PA.

20 Nov 2024 23:01:35

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Allegheny, PA; Beaver, PA; Butler, PA; Washington, PA.

20 Nov 2024 22:25:54
Actueel
1 / 4

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2 3 4 5
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2605
Lid sinds: 29 mrt. 2016
25 februari 2021, 16:58 uur | Bericht #496157

Generale repetitie zonder onweer

Vanavond staan voor het zuidoosten misschien enkele convectieve buien op het programma. Onweer blijft beperkt, maar ik grijp dit even aan als aanleiding om dit topic op te starten voor latere onweerskansen.

Grootschalig (synoptische) situatie

Momenteel nemen grote delen van Europa afscheid van een vertrekkend hogedrukgebied. Onder dit hogedrukgebied waren er langdurig zuidelijke winden die voor vele (extreem) zachte dagen gezorgd hebben. Er sneuvelden heel veel dagrecords, maand of seizoensrecords sneuvelden in Nederland niet (landelijk niet, regionaal wel). Het scheelde wel slechts enkele tienden, en de records zijn slechts 2 jaar oud.

We zien in de eerste frames hieronder het oude hoog wegtrekken richting de Balkan en Griekenland (hogedruk herkenbaar aan hoge geopotentiaal lijnen). Het oude hoog wordt echter direct vervangen door nieuwe hogedruk die uitbouwt vanaf de Azoren. De kern van dit nieuwe hoog komt wat westelijker te liggen, zo boven de Britse Eilanden. Hierdoor zijn we vanaf morgen iets gevoeliger voor een noordenwind met (naast veel zon) ook soms wat mist of lage bewolking.



Tussen de twee hogedrukgebieden ingeklemd ligt een koufront. Achter dit koufront komt lucht vanuit het noordwesten met minder zachte temperaturen.


Vanaf de Azoren bouwt nieuwe hogedruk onze kant uit om het roer over te gaan nemen als dominant hogedrukgebied. Boven Hongarije ligt de kern van het wegtrekkende hogedrukgebied.

Zwak front activeert boven de Benelux
We zien toevallig precies nu een bel met vochtigere lucht over het zuidoosten van de Benelux trekken. Dit kunnen we zien aan de Theta-e, dit is een indicator van zowel temperatuur als vocht (hoge waardes geven relatief onstabiele lucht weer, lage waardes stabielere lucht).


Een oranje gebied met waardes van 28 tot 32°C theta-e waardes trekt net over het zuidoosten.

Tegelijk zien we precies boven het zuidoosten van de Benelux een gebied met een fractie koelere bovenluchten. De bovenluchten (5,5 km hoogte) zijn hier met -22°C circa 3 graden kouder dan elders. Hierdoor activeert het koufront boven het zuidoosten.


Koudere bovenluchten zorgen voor een groter temperatuursverschil en zodoende een grotere stijgende luchtmassa (warme lucht aan de grond stijgt met koude bovenluchten, stijging = buienvorming).

Als laatste factor zien we dat we onder de ingang van de straalstroom liggen, hierdoor stijgt de lucht ook makkelijker (op hoogte wordt lucht namelijk weggezogen de straalstroom in, dat "tekort aan lucht" wordt opgevult met stijgende lucht)

Het resultaat: kans op convectieve buien
Het resultaat is een avond waar het zuiden wat regen kan pakken, dit zullen ze hard nodig hebben omdat het de komende week weer droog wordt. Elders blijft het droog of valt er slechts kortdurend wat lichte neerslag.



Actueel al begonnen
In het noordwesten stroomt al normale lucht binnen, eindelijk weer normale temperaturen na een bizar warme februariweek. De wind draait op steeds meer plekken naar het noordwesten, en morgen is het overal nog "maar" 8 tot 11°C. Gemiddeld is de maximumtemperatuur eind februari 7 tot 8°C.



Ook de neerslagradar laat signalen zien. Van het grote front verdampt nog veel neerslag voordat het de grond raakt. Uit de buien aan de voorzijde gaat de meeste neerslag vallen. De buien trekken nu over Antwerpen en Brussel richting Limburg.



Hopelijk wordt 2021 een goed onweersjaar met dikke zomersettings | Gewijzigd: 25 februari 2021, 17:01 uur, door Thijs.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Novi
Moderator
Woonplaats: Meppel
Berichten: 395
Lid sinds: 31 mei. 2018
13 maart 2021, 15:40 uur | Bericht #496293
Onweer: vandaag lokaal redelijk forse buien.

Met een windschering van rond de 40-50 knopen en een CAPE van 400-700 zijn er op dit moment lokaal onweersbuien. Op sommige plekken kunnen er low-topped supercells ontstaan door de hoge schering. De verschijnselen in de onweersbuien van vandaag zijn vooral veel neerslag, korrelhagel van rond de 0.5 mm, lokaal misschien wat meer, en flinke windstoten van 75-90 km/u. Ook zijn er op verschillende plekken bliksem gerapporteerd. 

Vanochtend heeft een koufront al over heel Nederland harde wind en veel neerslag veroorzaakt, lokaal windstoten van 100-110 km/u. werden er gemeten tijdens het koufront van vanochtend.

Het KNMI heeft code geel uitgegeven voor onweersbuien:

Twitter account over het weer: twitter.com/weerextremen.



Waarom deze advertentie?
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
2 mei 2021, 09:55 uur | Bericht #496503
Korte warmte opstoot kan de eerste warmbloedige onweerskansen van 2021 opleveren volgend weekend!!


Een nog te ontstaan Atlantisch laag komt Zaterdag (met bijbehorend warmtefront) bij ons in de buurt. Met een zuid- tot zuidwestelijke stroming wordt er dan warme maritiem tropische lucht aangevoerd. Ecmwf heeft hem wat westelijker liggen, dus die warmte komt in dat model er wat later in. Zondag of zelfs maandag zou ook een optie kunnen zijn.

De overgang naar een beduidend warmer weertype in het volgende weekeinde komt ook al wat overtuigender in de pluimen te staan. Het is dus bepalend hoe dit laag komt te liggen,op deze termijn zijn er de gebruikelijke verschuivingen. 200 km westelijker en we komen in nog warmere lucht, 200 km oostelijker en het verhaal terug in Duitsland.


In deze run Gfs ligt er boven Frankrijk en deels Belgie redelijke onstabiliteit klaar. 

De spreiding in het ensemble is nog aardig maar word met de run minder vooral qua temperatuur, maar ook qua neerslag. Met de nabijheid van het polaire front neemt in de warme lucht ook de kans op wat zwaardere convectie toe. Zondag of maandag zelfs zou ook nog een optie kunnen zijn, het ligt allemaal in de buurt dus. Komende dagen moet dit duidelijker worden. Zeker iets om naar uit te kijken met een dergelijk dynamisch laag in de buurt. (hetgeen ook vaak aardig wat schering oplevert). 


Ook dinsdag/woensdag wat onweerskansjes:

De weg naar die kans hoeft niet saai te worden. Dinsdag ligt een ander laag bij ons in de buurt, het word onstuimig met name met het doortrekken laag op achterzijde. Stroomt polaire lucht mee, aangezien we al al op een betere dagelijkse gang zitten dan normaal met polaire kansen. Zou dit kunnen resulteren in 700-800 j/kg aan cape met name over zuidelijk Benelux (Belgie/Zuidelijk NL). Met de jet in de buurt zouden dat georganiseerde buien kunnen worden. Maar het is even wachten op de detail kaarten. 

Mocht ik het aan tijd hebben deze week, dan zal ik eens de boel weer verder bekijken. En anders is er wel een ander lid die een bijdrage kan doen!!

Met vriendelijke groet,

Tatanka | Gewijzigd: 2 mei 2021, 09:58 uur, door Tatanka
there can be only one
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
7 mei 2021, 06:55 uur | Bericht #496514
Zondag toenemende kansen op enkele (forse)regen en onweersbuien.

Algemeen:
Zaterdag trekt een warmtefront over onze omgeving. Deze warmtefront zorgt voor het instromen van warmere lucht. Maar echt fraai zal dat niet zijn nog op zaterdag. Het effect  zien we zaterdag na de neerslag al wel een beetje terug, met het doortrekken van het front. In de zuidelijke helften zou het dan nog tot een graadje of 17-18 kunnen komen. Meer richting het binnenland en noorden zitten tot ruim in de middag, en laatstgenoemde tot in de avond in de neerslag. En daar komt het kwik niet verder dan een graadje of 14. Dan is het wachten op de volgende fronten, voor de warmte weer verdreven word. En dat gaat vrij snel. Zondag word een warme zomerse dag op veel plaatsen. Maar de fronten om de boel gelijk op te ruimen liggen alweer klaar. Na een zomerse dag op veel plaatsen 25 graden, in het zuiden lokaal 26-27. En kustregio's en noorden 20-22 graden, nemen de kansen op onweer vanuit het zuidwesten/westen en zuiden toe in de namiddag en avond.

Van de 6 a 7 modellen die ik gebruik tonen net even wat detail verschillen. Hetgeen gebruikelijk nog is op deze termijn. De korte termijn modellen komen vanaf vanavond er pas goed in. Morgenmiddag en/of avond zijn we binnen die modellen een paar runs verder. En dan kunnen er vergelijkingen gemaakt worden. Ook omtrent convectiemodus, er staat weliswaar veel schering, maar om die volledig te laten benutten moeten ze vanaf de grond ontstaan. En daarvoor is een convectie temperatuur nodig van 27 graden. Moeten er wel sterke triggers in de buurt liggen. En op de plekken waar die temperaturen word (net word gehaald) liggen ze in de meeste modellen niet. Toch kan ik al iets meer in detail treden, als een paar dagen terug. Onder zijn opties die langskomen, maar bij lange nog niet uitkomsten in hoeverre je van uitkomsten kan spreken. Het loopt soms net iets anders.

Momenteel 2 opties voor onweer zondag, waarvan optie 2 de meest voor de hand ligt. Een combinatie van de 2 is ook nog mogelijk aangezien daar nog een valse warme sector tussen zit todat het koufront definitief doortrekt. Korte termijn modellen moeten dit meer en meer gaan tonen. Onder is al 1 binnen en die toont verrassend genoeg toch wel meteen de optie tot enkele zware exemplaren.

1:



Orografisch inclusief verhaal omtrent (convectietemp, nabijheid fronten) zou de ardennen een duit in het zaakje kunnen doen. Mocht dit het geval zijn dan is er wel meteen zwaar onweer mogelijk over zuiden en binnenland wegtrekkend richting oostelijke helften van NL (Afbeelding boven en onder, en geven in dat model ook wel de optie aan voor fors onweer. De komende 24-36 uur moeten andere korte termijn modellen ook er mee gaan komen, om een zekerder verwachting te maken). Deze benutten circa 1000 j/kg aan cape en een effectieve schering van ruim 40 knopen lokaal zelfs 50 knopen. Georganiseerd onweer is dan mogelijk, denk dan aan enkele supercellen of een goed georganiseerde multicell cluster. Daarbij is hoge bliksemactiviteit mogelijk, zware windstoten van 75-90 km, in een burst verschijnsel fors hoger 100+ km/u. Hagel orde grote 2-3cm



2.
Optie 2 is meer voor de hand liggend en dat is als de fronten de boel opruimen vanuit het zuidwesten en westen. Fronten slepen langs de kustregio's en snoepen dan de aanwezige energie nog op die er beschikbaar is. Hierin nog veel timings verschillen. In de meest optimale situatie begint de boel te lopen in noordwest frankrijk/vlaanderen zo rond de namiddag/begin van de avond. De forse schering word hierbij niet optimaal benut aangezien de buien niet van de grond gaan. De vuistregel is dat de boel gehalveerd word qua schering, en dan blijft er nog altijd rond de 30 knopen aan schering over. Qua cape moet je denken aan een 700-800 j/kg wellicht nog net aan 1000 j/kg. Buien zijn dan in de orde multicells, matig tot goed georganiseerd nog wel. Deze buien zouden vrij lang door kunnen pruttelen langs de kustregio's, alvorens afzwakkend over binnenland weg te trekken naar de (noord)oostelijke helften. 

De theta's en overige waardes zijn nog aan de magere kant om tot MCS complexen te komen. Qua randverschijnselen moet je denken aan matige bliksemactiviteit, kortstondig hoog. Lokaal last op wateroverlast door clustering, en slepend front. En windstoten tot 75km/u. Hagel tot circa 2 cm is ook zeer lokaal mogelijk.

Voor nu even voldoende info dacht ik zo, morgenmiddag en avond maar eens kijken welke van de 2 of alle 2 meer en meer bevestigd word. En dan wellicht door mij of iemand anders bekeken word voor een eerste kansen topic. Dat is voor optie 1 wel aan de orde, en of in combinatie maar voor optie 2 is het welliswaar leuk onweer, maar niet echt dat er noodweer op komst is.

Met vriendelijke groet, 

Tatanka | Gewijzigd: 7 mei 2021, 09:43 uur, door Tatanka
there can be only one
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2605
Lid sinds: 29 mrt. 2016
10 mei 2021, 10:15 uur | Bericht #496542

Kleine onweersbuien mogelijk dinsdag

Vandaag zien we nog buien zonder onweer. Morgen neemt onstabiliteit weer iets toe (CAPE 500 - 1000 J/kg). Tegelijk neemt schering af (15 - 20 knopen), dus daarmee worden de onweersbuitjes type pulse of single cel. De onweersactiviteit zal aan de lage kant zijn, maar het kan zeer lokaal lange tijd stevig regenen.


We liggen in een zadelgebied, dit is een gebied met weinig tot geen stroming in de atmosfeer.

In de voorlopige verwachting zien we twee regio's met kans op onweer en een derde regio met lichte regenval zonder onweer. Hieronder nemen we ze even door.




1. Vlaanderen: pulse tot single cel buien
Vanuit het Frankrijk nadert een trog, op deze trog regent het enige tijd, en bij deze regen is lage activiteit onweer mogelijk. Deze buien zijn meer geclusterd dan de buien boven Midden Nederland.

2. Midden Nederland: pulse buien
In Midden-Nederland stijgt de temperatuur naar circa 18°C. De atmosfeer is dan net onstabiel genoeg om tot enkele buien te komen. Dit zijn kortdurige buien die voornamelijk stil zullen hangen. Bij deze buien is soms wat kleine hagel mogelijk. Voornaamste aandachtspunt is mogelijke lokale wateroverlast.
Harmonie laat over de hele Benelux 0 tot 5 mm regen zien, zeer lokaal is er een kans op 20-50 mm wanneer buien lange tijd boven een kleine regio blijven hangen.



3. Noordoost Nederland: regengebied
Het grote front met de onstabiele lucht boven Duitsland ligt een stuk oostelijker, zo rond Hamburg. Het noordoosten krijgt echter nog wel een paar flarden neerslag mee van het front boven Duitsland. Hierdoor komt de temperatuur in het noordoosten ook maar rond 13-15°C uit. In het noordoosten kan gedurende enkele uren 4 tot 10 mm vallen.

| Gewijzigd: 10 mei 2021, 17:16 uur, door Thijs.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2605
Lid sinds: 29 mrt. 2016
11 mei 2021, 13:17 uur | Bericht #496544

Eerste pulsebuien ontstaan

Er ontstaan nu steeds meer kleine buien. Deze buien kunnen kortdurend onweer veroorzaken en langere tijd boven éénzelfde plek blijven hangen (neerslagsommen zéér lokaal mogelijk tot ruim 20 mm).

Ons voornaamste aandachtsgebied ligt ten westen van Brussel-Antwerpen-Rotterdam. Vooral Zuid-Holland, Zeeland en West-Vlaanderen kan met zeer lokale pittige buien te maken krijgen. Lokaal kunnen verschillen heel groot worden, het kan geheel droog blijven, maar ook langere tijd flink plensen.

In een strook over Gelderland ontstaan ook buien, hier is echter aanzienlijk minder onstabiliteit, dus de kans op onweer is hier kleiner. Het kan ook in deze regio lokaal flink regenen.

Van Eindhoven tot Utrecht ligt een zone met bewolking en soms lichte regen, hier verwacht ik de komende uren nog weinig tot geen pulse buien. In de tweede helft van de middag zouden er misschien nog enkele buien kunnen ontstaan in deze regio.




Een kwartier geleden zagen we het eerste onweer in het Westland. Inmiddels is deze pulsebui weer gestopt met nieuwe ontladingen.

KNMI guidance
Vanmiddag is de buitenactiviteit vooral een aandachtspunt. We bevinden ons in de polaire lucht en in een zadelgebied maar op de dagelijkse gang neemt de onstabiliteit sterk toe. De vraag is of en waar er genoeg convergentie zal optreden om de buien goed uit de verf te laten komen, in het oosten van het land speelt ook dan inzaaiing mogelijk nog een rol, vooral in de middag/avond met de passage van de golf.

Tegen de avond zien we vanuit het zuidwesten een gebied met meer geclusterde buien ons land naderen. Zeeland lijkt daar een kans op te maken, meer naar het noorden toe zakken deze buien weer in. Bij deze buien is de onweerskans het grootst en geven de Harmonies een kans op windstoten rond 35 kn. Bij de meer geïsoleerde buien, ontstaan door dagelijkse gang, is de onweerskans kleiner en zijn de windstoten geringer.

In de polaire lucht enkele buien, dichter bij het golvende front geholpen door inzaaiing. De CAPE bereikt vanmiddag/avond waardes van 500-1000 J/kg. Met weinig schering en stroming gaat het dan om buien van het single-cell type, een enkele met onweer, in de avond bij de frontale vore in het zuidwesten meer geclusterd en grotere onweerskans volgens de Harmonies. Aangezien er weinig stroming staat kunnen buien lokaal wel etmaalsommen van orde 20 mm opleveren.

| Gewijzigd: 11 mei 2021, 13:30 uur, door Lako
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
13 mei 2021, 08:10 uur | Bericht #496549
Hemelvaartsweer, wisselvallig. Maar ook regelmatig ruimte voor de zon. Toenemende onweerskansen noordelijk belgie en het zuiden en deels midden van NL vandaag . Morgen weer iets zuidelijker Belgie en zuiden NL. Later in het weekeinde ook in meer delen kans op regen en onweersbuien.

Door Hemelvaart kunnen veel mensen deze week genieten van een extra lang weekeinde. Maar wat doet het weer word het fraai of minder fraai. Wel de zon zal geregeld te zien zijn, al kunnen enkele pittige buien voorkomen. Dus mocht je erop uit trekken hou dan de radar in de gaten. Aanvankelijk zijn deze buien vandaag en morgen eerst veelal voor het zuiden en deels binnenland. Noorden blijft aardig buiten schot. Maar ook daar nemen de kansen in het weekeinde toe. Om niet elke dag een kans neer te zetten neem ik ze onder even door. Voor zondag en maandag lijken de kansen iets forser. Mocht ik het aan tijd hebben zal ik daar tegen zaterdag over berichten weer hier in deze topic. Dan zijn ook de korte termijn modellen er goed bij.

Vandaag en morgen lijken kopieën van elkaar met dus enkele felle buien boven de noordelijke helften van Belgie en zuiden en deels midden NL. Morgen allemaal weer iets terug zuidelijker. (Belgie en zuidelijk NL) Het word op deze dagen 14-16 graden in het noorden en kustregio's. En tussen de buien door in het binnenland en zuiden 16-18 graden. In de zuidelijke helft van het land komen vanochtend vroeg eerst nog plaatselijk dichte mistbanken voor met een zicht minder dan 200 meter. Deze mistbanken lossen halverwege de ochtend op.

Onstabiliteit vandaag/morgen
Cape voor vandaag/morgen in bovengenoemde regio's 500-700 j/kg . Daarbij een effectieve schering van 15 knopen. Modus is dus single cell vanmiddag mogelijk wat opgelijnd bij de occlusie.

Het is even nowcasten hoever noordelijk de oclussie komt (vermoedelijk rond de grote rivieren). Bij de buien is kans op onweer, korrel hagel. Maar vooral lokaal kans op veel regen. De zone wat noordelijker lijkt niet veel te doen in andere modellen (ouwe restant) al is het niet geheel uitgesloten dat het daar ook tot enkele buien komt.  



Weekeinde:
Zaterdag nemen de kansen in heel het land toe op dit soort buien met vergelijkbare waardes. Zondag gaat de cape iets omhoog 700 j/kg tot lokaal 1000 j/kg. Allen met vrij lage schering van 15 max. 20 knopen (single cells/soms geclusterd). De buien worden wel iets intenser dan met de randverschijnselen. Met 14-17 graden t.o.v normaal 15-19 graden. Blijft het iets te fris voor de tijd van het jaar.

Met vriendelijke groet,

Tatanka | Gewijzigd: 13 mei 2021, 08:22 uur, door Tatanka
there can be only one
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2605
Lid sinds: 29 mrt. 2016
13 mei 2021, 13:54 uur | Bericht #496553
Deze kleine onweerskans wordt medemogelijk gemaakt door: het lagedrukgebied!
En dit laag is ook fraai te zien op de satellietbeelden:

Eerder W. in t Erland (Winterland)
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
13 mei 2021, 17:07 uur | Bericht #496554
Momenteel hebben de onweersbuien boven het noorden en noordoosten van Belgie, de kans tijdelijk gesmoord voor de zuidelijke helften. De kans moet even opnieuw opgebouwd worden. Wat meer landinwaarts is het wat warmer geworden ook. En als een ouwe thermische vore actueel over het oosten van het land weer wat zuidelijker schuift. En de oclussie die van het zuiden elkaar weer vinden, is er kans op nieuwe forcering. Waar dit precies gaat gebeuren is nowcasten maar vermoedelijk op de lijn Rotterdam-Nijmegen!!. Of iets noordelijker nog zelfs lijn Den-haag-Arnhem.

Cape blijft hetzelfde met 500-700 j/kg en een effectieve schering van rond de 15 knopen is de convectiemodus single cell mogelijk wat opgelijnd. En daarbij is naast onweer vooral kans op lokaal wateroverlast. https://www.lightningmaps.org/?lang=nl#m=oss;t=3;s=0;o=0;b=;ts=0;z=7;y=49.8202;x=6.395;d=2;dl=2;dc=0;

| Gewijzigd: 13 mei 2021, 17:11 uur, door Tatanka
there can be only one
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
15 mei 2021, 06:58 uur | Bericht #496559
In de loop van vanmiddag met name in het noordoosten en oosten van NL,kans op felle regen en onweerbuien. Later vanmiddag en vanavond mogelijk ook weer van het zuiden uit, dan ook Belgie en (zuid)oostelijke helften weer kans op enkele felle buien.(hoogtetrog). Naast kans op onweer, is er vooral kans op lokaal veel regen en dus kans op wateroverlast!

Oosten en Noordoosten:
In de loop van de middag nemen de kansen toe in het oosten op de dagelijkse gang, en later ook het noordoosten.Tevens ligt daar nog een vore met oclussie restanten. Een oclussie die vanuit het zuiden noordoostwaarts trekt kan de boel nog wat extra forceren. De modellen hebben aardig moeite met convectie. Maar komen daar allen wel terug met accent op die helften. Cape 600-800 j/kg en schering rond de 15 knopen, lokaal 20. Modus is dus single cel, mogelijk wat clustering (multicell). Door dat de buien traag trekken, is er lokaal kans op wateroverlast.


Estofex komt met een Level 1 over het noordoosten voor lokaal stevige plensbuien. 

Belgie en (zuid)oostelijke helften:
In de ochtend en loop van de middag schuift een oclussie met regen weg richting Nederland. (zie ook boven bericht voor NO-O NL). Afhankelijk van hoe snel dit gaat, stroomt achter het front maritiem onstabiele lucht binnen. En met het oplopen nog weer van de dagelijkse gang kan dit ook nog weer Cape geven in de orde van 500-700 j/kg. Schering daarbij is circa 15 knopen lokaal iets hoger 20 knopen single/multicel. Op de trog kunnen we dus weer buien verwachten in de orde die we gisteren en eergisteren ook veelal terug zagen boven die regio's.

Overige regio's. 
Regio's West en midden Nederland zit precies tussen 2 gebieden in, die ongunstig is voor onstabliteit opbouw. Met wegtrekkende kansen richting het noordoosten. En kansen in Belgie en zuidelijke helften die net te ver advectief zijn.Tis even nowcasten wat het gebied binnenland doet dus. Het is niet geheel uitgesloten dat er landinwaarts dus ook (enkele) gepaard kunnen gaan met wat donderklappen.

Morgen en ook maandag nemen in heel het land de kansen toe, daarover later meer vanavond of morgenochtend!!. Cape gaat dan ook iets omhoog soms rond de 1000 j/kg. 

Met vriendelijke groet,

Tatanka | Gewijzigd: 15 mei 2021, 07:12 uur, door Tatanka
there can be only one
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
16 mei 2021, 07:43 uur | Bericht #496569
Magere uitkomst gisteren, vandaag herkansing. Vandaag in grote delen van het land kans op enkele felle buien. Met name landinwaarts en alle oostelijke regio's aangrenzend met Duitsland. Daarbij is kans op onweer, hagel en lokaal veel neerslag!!


Dergelijke structuren zijn schaars op dit soort kansen. Maar afgelopen dagen zijn ze regelmatig langsgekomen ook gisteren nog weer in Groningen. Dus het loont soms wel om even de luchten in de gaten te houden. (Archief foto van mij op een vergelijkbare kans vorig jaar).

We moeten heel eerlijk zijn, gisteren ondanks dat dit niet echt de grootste onweerskansen zijn was de uitkomst wel mager. In Drenthe zuidoost kwam het nog wel tot onweer en ook lokaal in Groningen maar dit had dus (Zij het lokaal op wat grotere schaal moeten gebeuren in Overijssel/Drenthe en Groningen). Bovenluchten niet te koud, forcering net een uurtje of 2 te laat (zeg het maar).

Kansen vandaag, met name landinwaarts en richting de oostelijke helften:
Vandaag ligt het laag dichterbij en trekken er meerdere troggen over het land, de bovenlucht is ook wat kouder. Maar ook hier ligt het allemaal weer zeer nauw. Op 500hpa schommelt de temperatuur op hoogte tussen de -26-28. Dan moet er gekeken worden naar de 2 meter temperatuur (t-max) bij -26 moet je toch wel op 15 graden zitten. Bij -28 is dit ruim voldoende en zou het kunnen 12-14 graden. Drempelwaarde is 40 graden verschil voor goede buien vorming en waarbij het onweersverhaal gaat lopen, tevens is het een hagelparameter. Er vanuit gaande dat meer landinwaarts en richting de NO-O-Z0 helften dit wel het geval is, daar ook de wat actievere buien vanmiddag met het oplopen van de dagelijkse gang. 14-16 graden moet haalbaar zijn tussen de buien door. Ik verwacht dan ook de actievere buien landinwaarts en over alle oostelijke helften. De kustregio's zijn voor dit soort kansen te fris, en het zeewater nog te koud. Al zijn daar buien met een donderklap ook niet uitgesloten, maar in mindere mate. In het najaar of richting de winter maanden zijn de rollen vaak omgekeerd. Aangezien het zeewater dan warmer is de bovenluchten zijn dan ook fors kouder het verschil word daar dan beter benut, het land is in dit geval met een polaire kans dus warmer dan het zeewater.

Ik denk ik zet even het 500hpa verhaal er een keer bij, voor de leden die nog niet zo ver zijn. Er komen hier op het forum leden van allerlei leeftijden, meer kennis/minder kennis etc. Je moet een kans zoals vandaag zien als een soort gatenkaas. Er is regelmatig buienvorming, tussen die buien door moet het verhaal van boven kloppen.

Onstabiliteit en convectiemodus vandaag:
Cape vandaag in de orde 400-500 kustregio's tot lokaal 700-1000 j/kg landinwaarts en oostelijke helften. Effectieve schering ligt op 15 soms 20 knopen. Dus het zijn vooral single cells/mogelijk wat clustering multicel. 

Randverschijnselen: 
Hagel dan wel accumulatief en/of orde grote gezien de cape 1-2 cm. We zagen dit gisteren ook al op buien in Groningen, en net over de grens met Duitsland. En vanwege het type onweer traag trekkend of soms clusterend lokaal kans op wateroverlast.

Modellen neerzetten heeft hier geen zin. De buien zijn afhankelijk van dagelijkse gang. En in elk model worden die buien ergens anders berekent. Daar zit geen eensgezindheid in zeg maar. Het is vandaag vooral weer nowcasten!!. Wel zien we telkens de meest actieve buien berekent worden over alle oostelijke helften van Groningen tot aan Limburg.

Morgen vrijwel een vergelijkbare kans. Ik draag het stokje aan iemand anders over voor die kans. Vanavond andere dingen te doen en morgen gewoon weer aan de arbeid.

Met vriendelijke groet,

Tatanka
there can be only one
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2605
Lid sinds: 29 mrt. 2016
17 mei 2021, 15:09 uur | Bericht #496582
Code geel: kleine onweersbuitjes mogelijk vanmiddag

KNMI guidance Neerslag:
Synoptische situatie vandaag:
Een vlak lagedrukgebied boven de westkust trekt noordoostwaarts en arriveert in de tweede helft van deze middag in Duitsland. Rondom dit laag zijn occlusies gedraaid. Er volgt eerst een kleinschalige rug van west naar oost, maar vanavond bereikt een trog het zuidwesten van het land. Deze trog trekt naar het oosten en passeert dinsdagochtend de Duitse grens.

Vandaag in het midden en oosten uiteindelijk 1000 J/kg aan CAPE bij weinig schering. Onweer en hagel gaan er vooral in de oostelijke helft komen. De Kuiper-Van-Der-Haven-Spout-index loopt aan het begin van de middag in het midden en noorden op naar waardes tussen 9 en 10, hozen zijn niet uitgesloten in dit soort situaties. Bij de trog regen.

Morgenmiddag passeert opnieuw een kleinschalige rug van west naar oost. Een occlusierestant (inmiddels convectief van aard) WZW van Ierland trekt oostwaarts en bereikt aan het einde van woensdagnacht het zuidwesten van het land.

Morgen opnieuw buien op dagelijkse gang, maar met iets minder CAPE (700-1000 J/kg), maar nog steeds nauwelijks schering. Onweers- en hagelkansen opnieuw aanwezig in de middag en vooral weer in het oosten. KHS-index slaat minder uit en dat zit 'm vooral in de minder vochtige lucht. De grootste waardes zien we morgenmiddag in het noorden met lokaal 7-8. Bij het occlusierestant in de nacht naar woensdag regen.

EDIT: ik moet wel zeggen dat tot er tot 14:00 en ook nu tot 16:00 nog amper onweer is geweest. Zoals altijd zijn de marges bij een onweerskans met enkele honderden J/kg CAPE heel klein. Met een kleine wijziging heb je al snel gewoon te weinig onstabiliteit om überhaupt tot ontladingen te komen. | Gewijzigd: 17 mei 2021, 16:12 uur, door Thijs.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2605
Lid sinds: 29 mrt. 2016
19 mei 2021, 13:14 uur | Bericht #496594
Onweer komt goed op gang momenteel


Eerder W. in t Erland (Winterland)
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
1 juni 2021, 07:11 uur | Bericht #496646
Een blik naar donderdag alvast!! Landinwaarts maar vooral over Z-ZO-O-NO helften kans op enkele stevige regen en onweersbuien.


 In de nacht en vroege uren van Donderdag trekt de omvangrijke thermische vore door naar NL ( op de kaart is deze morgenmiddag al te zien  grofweg lijn Dublin-London-Parijs). En laait ergens in de middag landinwaarts weer op. 

Waar de meesten hier naar uitkijken zijn de onweerskansen met het warme weer. De modellen laten donderdag nou met de run, enkele stevige regen en onweersbuien toe. Morgenavond zien we de thermische vore al boven noordelijk Frankrijk liggen. En zien we al stevige convectie rond de Frans/Belgische grens. Mogelijk dat langs de grens of deels landinwaarts België, al de eerste advectieve buien met onweer kunnen optreden. In de nacht en vroege uren van Donderdag trekt de thermische vore door naar NL.En laait in de middag landinwaarts weer op. De cape kan die dag wel aardig uitpakken met name over de noordoostelijke en oostelijke helften, mogelijk 1500+ j/kg of iets meer. Die zitten wat verder van het front af, dus daar ook de meeste opwarm kansen. In het zuiden en zuidoosten komt de thermische vore wat eerder aan volgens de meeste modellen. Daar meer Cape in de orde van rond de 700-1000 j/kg, omdat de convectie daar eerder op gang komt. De schering ligt rond die dag zo rond de 20 knopen, en in het noordoosten en oosten ruim 20 knopen. Mocht het front nog iets treuzelen, dan zou daar ook wat hogere cape kunnen voorkomen. Daarvoor zouden we iets dichterbij moeten zitten, en met meer modellen een beter beeld van moeten krijgen. Morgenmiddag en of avond zijn ook de modellen harmonie en arome er goed bij. En dan zou dat al aardig kunnen, dan ook een volgend bericht.

De westelijke helften lijken aardig buiten schot te blijven. Daar steekt vaak een wind op vanaf de Noordzee, en dat heeft aardig effect op de Cape. Mogelijk komt het nog tot een paar 100 j/kg maar met het front wegtrekkend richting de noordoostelijke helften gaat het ook weg van die regio's.

De buien kunnen dus fors uitpakken, weliswaar hoge cape. Maar met een schering van rond de 20 knopen of iets meer blijft de modus toch aardig beperkt tot single cel/multicel onweer. De jetstream ligt mijlenver weg, en zelfs op deze termijn blijft dat het ook. Daarbij blijft echt extreem noodweer uit, je moet denken aan randverschijnselen zoals lokaal-regionaal wateroverlast, hagel tot 2-3 cm. Bliksemactiviteit kan hoog zijn gezien de cape maar bevat merendeels CC-ontladingen. Mogelijk dat in het noordoosten en of oosten wel een steviger cluster met multicell kan voorkomen.

Met vriendelijke groet,

Tatanka | Gewijzigd: 1 juni 2021, 07:39 uur, door Tatanka
there can be only one
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2605
Lid sinds: 29 mrt. 2016
2 juni 2021, 11:19 uur | Bericht #496657
Nachtelijk onweer vrijdag op zaterdag?
Mits dit signaal voor nachtelijk onweer in de modellen blijft zitten en ook in de korte-termijn modellen verschijnt, kunnen we zaterdag 5 juni toevoegen aan het aparte onweerskansentopic. Dit topic is nu nog bedoelt voor 3-4 juni maar kan uitgebreid worden.

Hieronder icon en EC. In het kort is het een goed georganiseerde onweerssysteem dat nu ook voor het westen wellicht voor onweer zou kunnen zorgen. Het is gedurende de vrijdagmiddag ontstaan boven centraal-Frankrijk, en met de stroming naar de Benelux gevoerd. Gezien het forse neerslagsignaal en de nachtelijke timing zou dit wel een MCS (mesoscale convective system) kunnen zijn. Maar goed, het duurt nog meer dan 2 dagen, dus eerst zorgen dat de modellen dit blijven tonen.



Eerder W. in t Erland (Winterland)
Scooby
Lid
Woonplaats: Emmen
Berichten: 14
Lid sinds: 19 apr. 2018
3 juni 2021, 20:00 uur | Bericht #496668
Hoe lijkt deze situatie momenteel thijs?
NSFFNS Support 1419
JOHNNY123
Lid
Woonplaats: Enschede
Berichten: 785
Lid sinds: 20 dec. 2014
8 juni 2021, 16:34 uur | Bericht #496709
Op de langere termijn weer nieuwere onweerskansen? 
EC 00z laat hogere capewaardes en toenemende neerslagsignalen zien. Komende week nog zonnig en warm zomerweer, maar later lijkt er wellicht toch wat ruimte te komen voor meer onstabiele en vochtiger lucht. Voorlopig (te) ver weg, maar misschien toch iets om in de gaten te houden.

Neerslag:


Cape:


  | Gewijzigd: 8 juni 2021, 16:35 uur, door JOHNNY123
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
10 juni 2021, 18:34 uur | Bericht #496726
In de loop van volgende week opbouw naar tropische temperaturen. met daarbij toenemende onweerskansen!!.



We zitten in vrij warm zomerweer, ook morgen word het weer prima zomerweer. De middagtemperatuur loopt uiteen van 20 graden direct aan de kust en landinwaarts 25 tot 27 graden met de hogere temperaturen richting de zuidelijke helften.. Zaterdag is het met 18-23 graden en een stevige noordwestenwind tijdelijk koeler.In de ochtend kan het regionaal een tijdje grijs zijn met in het oosten en zuidoosten misschien nog wat gespetter. Daarna zit de temperatuur weer in de lift met daarbij ook flink wat zonneschijn.

Begin en medio volgende week, opbouw richting tropische temperaturen en onweerskansen!!.
Dan een blik waar de meesten naar uitkijken, of juist niet, de onweerskansen. Ecmwf neemt wat meer de voortouw dan Gfs. We zitten namelijk nog op een kleine week.  Maar ook die begint langzaam weer te komen. Dit zal zo op zijn vroegst woensdag zijn. De aanloop word wellicht tropisch maar van korte duur, vanaf dat moment zien we ook hoge CAPE-waardes terug. Qua timing van de thermische vore en de passage van het polaire front op donderdag zijn er nog wel de nodige verschillen. Rond die dag is georganiseerd onweer op grote schaal mogelijk. Aangezien de LU jetstreak dan in de buurt ligt. Maar timing is dus cruciaal en daarvoor moeten we nog weer een stuk dichterbij zitten. Tot die tijd is het duimen dat de boel er vaster in komt te staan. En ik hoop dan tegen maandag dinsdag met een nieuw bericht te komen. Dan ook een stuk meer modellen erbij voor die periode!!

Met vriendelijke groet,

Tatanka
there can be only one
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
12 juni 2021, 09:36 uur | Bericht #496730
Toch even de ochtend run hier posten van Ecmwf de kaarten worden viezer en viezer. Ook Gfs zit op donderdag met aardig wat Cape,maar als Ecmwf hier mee gaat strooien (geen garanties) maar vaak als die komt dan zit er wel serieus wat in het vat. De meeste gaan toch meer voor donderdag nou. Mogelijk op zijn vroegst woensdag al. Maar dat zou eventueel een kans kunnen smoren de volgende dag, maar zoals Ecmwf nou toont zou de boel ook nog kunnen treuzelen tot zaterdag. Met telkens opnieuw op de dagelijkse gang zwaar onweer. Ook een beste bak schering wat nou actueel er boven op ligt. Ruim 40 knopen soms, en lokaal 50 knopen, dit zijn virtueel in de kaarten dus zeer goed georganiseerde settings (supercell/complexen). Ik zag het een paar dagen terug al, die LU jestreak ligt aardig in de buurt. Dit zijn dus forse waardes. Maar moeten ook nog maar even blijven staan tot die periode. Gfs houd het dus alleen op Donderdag en die laat meteen het koufront meetrekken naar oostelijke richtingen. Bij Ecmwf word dit door een rug boven onze omgeving nog tegen gehouden tot zaterdag. Het is dus wat dichterbij bekijken waar meer de eensgezindheid op komt. Om echt te zien hoe zwaar het uit gaat pakken natuurlijk. De schering en de modus is altijd iets wat je op een dag van te voren pas echt goed kan wegzetten. Als extreem weerliefhebber word je hier enthousiast van maar het kan ook veel schade opleveren. 

Het zal toch mooi zijn als hier toch minstens 1 a 2 settingen uitgehaald kunnen worden. 

Donderdag



Vrijdag



Zaterdag


Gfs Donderdag, en die laat meteen het koufront meetrekken naar oostelijke richtingen. Bij Ecmwf word dit door een rug boven onze omgeving nog tegen gehouden tot zaterdag. Het is dus wat dichterbij bekijken waar meer de eensgezindheid op komt.



En nou kom ik wel echt pas weer tegen dinsdag woensdag met een volgend bericht

Met vriendelijke groet,

Tatanka
there can be only one
JOHNNY123
Lid
Woonplaats: Enschede
Berichten: 785
Lid sinds: 20 dec. 2014
22 juni 2021, 12:54 uur | Bericht #496964
En we beginnen weer opnieuw   Afgelopen dagen hebben we toch mooie en soms heftige onweersbuien gezien en heeft vooral op de vrijdag veel ontladingen opgeleverd.
Oosten is meestentijds wel wat buitenschot gebleven.  De reden daarvoor lijkt me dat het grensvlak van koele en warme lucht voor dit gebied te westelijk lag.We zien helaas ook veel ontladingen op zee.

Ontladingen



We zien komende dagen toch weer wat onweerskansjes erin sluipen, terwijl het erop leek dat we een meer rustige periode ingingen. Dus voor de mensen die wat minder gehad hebben, kan een herkansing snel komen. 

CAPE


 
Terug naar boven
1 2 3 4 5
Dit topic is gesloten
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.880 topics, welke bij elkaar 448.477 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.606 leden.
Het nieuwste lid is AMV058.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 205 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 205, lezen 2 mensen het topic "Zomer discussie topic".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden