Kijk maar op onze neerslagradar https://www.onweer-online.nl/buienradar-nederland/
Operatie afkoeling
(schrijf ik zelf bij temperatuur van 3,6 graden nabij de Franse grens in België). Het grootste deel van Nederland zit al onder het vriespunt of er net boven. Enkel in Zeeland en Limburg worden nog temperaturen opgemeten boven 1 graad, wat perfect volgens de verwachting is. Het zullen de laatste positieve temperaturen zijn voor een lange tijd!
Vergeet zeker ook niet eigen waarnemingen te posten in het daarvoor apart topic <<<HIER>>>, met fotomateriaal is nog leuke om het met iedereen te delen! | Gewijzigd: 6 februari 2021, 22:27 uur, door Sven
Zo hebben we enerzijds alle waarnemingen netjes gebundeld (altijd handig!) en kunnen we hier de kansen verder updaten
Thx voor de medewerking!
| Gewijzigd: 6 februari 2021, 23:45 uur, door Sven
Maar algemeen gesproken, de neerslag is daar gewoon naar onderweg, neerslagzone gaat traag maar gestaag noordwaarts. Je moet rekening houden dat het vooral over langdurige neerslag gaat. Hieronder even een kaartje uit Harmonie, zoals je kan zien, wordt er sneeuwval berekend tot maandagochtend En voor de rest is het gewoon kwestie van snowcasten
Korte update
Ja korte update want Sven is kapot Vannacht tot 2u bezig geweest voor OnweerOnline en om 8u was ik weeral bezig.
Goed, ondertussen zien we dat heel Nederland in de vorst is terecht gekomen (Zuid-Limburg als laatste)
Door de sterke wind, liggen de gevoelstemperaturen nog een heel stuk lager! Wat dachten jullie hiervan, meer winters kan het niet aanvoelen lijkt me
Sneeuwsituatie:
De meeste stevige tot matige sneeuwval gaat er iets uits zoals verwacht. Maar het is vooral de langdurigheid van de sneeuwval die nog wat extra cm's kan gaan opleveren. Ook oplevingen door wat opglijding of convectievere plukjes kunnen het dek nog wat extra doen aandikken.
Staar je zeker niet niet blind op verschillende radars! Veel radars hebben het sowieso al moeilijker om sneeuw op te pikken, zeker als het lichtere sneeuwval betreft. Zie hieronder een plaatje van onze sneeuwradar die er in slaag om het allemaal redelijk goed op te pikken:
Je kan hem trouwens hier terugvinden: https://www.onweer-online.nl/buienradar-nederland/
Edit: code oranje door het KMI is ondertussen ingetrokken
| Gewijzigd: 7 februari 2021, 10:15 uur, door Sven
(S)nowcasten
Stap 1: kijk naar buiten, sneeuwt het? Zo ja, ga gewoon genieten! Zo nee, ga door naar stap 2Stap 2: kijk naar de radar
Zie hier in welke richting de neerslag beweegt. Neerslag kan activeren en deactiveren, dus er kunnen altijd nog veranderingen op de radar plaatsvinden.
Stap 3: wil je eerder 24 uur vooruit kijken? Kijk dan naar korte-termijn modellen:
Vanaf 19:00 wordt het in het zuiden droger, en midden in de nacht gaat de sneeuw in het midden en noorden ook over in lichte sneeuw of motsneeuw. Vanaf maandag 06:00 komt er vanuit het oosten een nieuw neerslaggebied het land in waaruit nog wat sneeuw kan vallen. Maandag 19:00 is de sneeuwkans zo wel helemaal voorbij, en valt er enkel nog maximaal lichte sneeuw of motsneeuw.
Op de wadden beginnen er juist vanaf maandagavond sneeuwbuien aan land te komen (lake effect, door de Noordzee ontstaan buien). Deze buien blijven rond de Waddenzee en trekken niet verder zuidelijk.
Update 11:30
Veel weerstations hebben vandaag de eerste ijsdag uit een serie van mogelijk meer dan 6 of 7 ijsdagen. De hoogste temperatuur werd vannacht al tegen middernacht gehaald, de temperatuur daalt nog verder in de loop van vandaag.
Zo viel de vorst in:
Windstoten
Rond het IJsselmeer en de Waddenzee werd windkracht 8 behaald, dat is voldoende voor een sneeuwstorm (vanaf 8 bft), maar niet voldoende voor een officiële storm (vanaf 9 bft).
Windstoten waren in het Waddengebied tot 90 km/u gemeten, in het midden tussen 60 en 70 km/u.
Wat is de trend?
De temperatuur blijft dalen de komende uren, vannacht ligt de temperatuur in het oosten en zuidoosten rond de -9°C (dat is het laagste punt voorlopig).
Binnen twee dagen constante daling van 9°C naar -4°C.
De wind is momenteel op zijn maximum, vanaf 13u00 gaat de wind langzaam afnemen. Echter zal de wind pas vanaf maandag 12:00 écht gaan liggen.
En het is nog niet gedaan met sneeuwen
Zoals jullie in enkele posts hierboven konden lezen, blijft de kans bestaan op nog wat lichte sneeuw of sneeuwbuitjes ontstaan. Maar zoals ik ook reeds aangaf, kan er lokaal wat extra intensivering plaatsvinden en dat is wat actueel gebeurd.
Hieronder kan je een radarbeeld terugvinden. Hierop zie je 3 zaken:
- Brede zone met sneeuw boven de noordelijke helft die ons al heel lang in zijn greep houdt
- In België (omcirkeld) zien we wat lichte sneeuwbuien
- Gebied omcirkeld in Nederland is het meest interessant: dit is zich aardig aan het activeren actueel en kan wat extra centimeters opleveren (breidt zich ook wat westwaarts uit => op te volgen)
Volg de meest recente radarbeelden via onze neerslagradar: https://www.onweer-online.nl/buienradar-nederland/ | Gewijzigd: 7 februari 2021, 17:21 uur, door Sven
Heb wel even een gifje gemaakt van de laatste Arome run 12z. Mooi ook om te zien hoe alles rond het laag draait (in tegenwijzerzin).
Let ook op het lake-effect (warm temperatuur water in combinatie met heel koude bovenluchten) boven de noordzee en het kanaal. Door de stroming kunnen ze zo in de UK en Noord-Frankrijk aardig wat sneeuwbuien krijgen. Dit effect zal zich waarschijnlijk ook wel voordoen voor de Wadden en Noord-Nederland (?) mogelijks vanaf dinsdag. Later daarover meer
Momenteel zien we boven het zuiden nog af en toe een activering, maar algemeen genomen worden de droge momenten steeds talrijker. In het noorden blijft het nog gestaag sneeuwen.
We zien op de radar ook precies het gebied met wat minder actieve neerslag, en daarachter (nu boven Zuid-Duitsland) zien we het neerslaggebied voor morgen. Uit dit gebied valt minder sneeuw van we vandaag hebben gezien, ook zal het gebied iets minder groot zijn.
KNMI guidance
Maandag blijven we te maken houden met lichte sneeuw, in EC00 zien we toch vanuit het oosten weer een iets actiever neerslaggebied de zuidelijke helft binnenkomen. Mogelijk levert dat nog 1-2 cm extra sneeuw op. De temperatuur ligt in het zuidoosten actueel een stuk lager dan in alle modellen, behalve in HAP3. De wind is consistent in de diverse uitvoer: 5-6 Bft boven land, 8 Bft langs de noordkust en net ten NW van de Wadden tijdelijk 9 op de Noordzee. Belangrijkste is echter de combinatie van temperatuur en sneeuw met de wind i.v.m. sneeuwjacht en gevoelstemperatuur.
Aandachtspunt is eventuele sneeuwbuien over de Wadden vanaf de nacht naar dinsdag. Een zone met convergentie i.c.m. enige fetch zou daar kunnen zorgen voor de voortdurende ontwikkeling van sneeuwbuien en daarmee sneeuwaccumulatie. Vraag is hoe zuidelijk die convergentiezone komt.
Neerslag
Komende nacht vooral in het noorden lichte sneeuw, maar lage intensiteiten. Ook in het zuidoosten kan nog wat sneeuw vallen.
Maandag blijft het sneeuwgebied boven onze omgeving, een wat actievere pluk lijkt globaal gezien vanuit het oosten de zuidelijke helft aan te gaan doen. Intensiteiten zijn maximaal 0.5-1 mm waterequivalent (EC00), met een geschatte dichtheid van 1:5 (1 mm water = 0.5 cm sneeuw), levert dat wellicht nog maximaal 1-2 cm extra sneeuw op. Andere modellen hebben nog lagere intensiteiten.
In de nacht naar dinsdag droog, in het Waddengebied toenemende kans op sneeuwbuien (MuCape orde 100-200 J/Kg).
Nog even uit de laatste guidance van het KNMI:
Neerslag:
De brede zone met matige frontale sneeuwval zorg vanavond in het noorden van het land nog enkele cm's sneeuw. Het gebied beweegt geleidelijk noordwestwaarts de Noordzee op en zal a.g.v. afnemende opglijding in intensiteit afnemen. Boven land vannacht grotendeels droog, al kan er plaatselijk nog wel wat lichte sneeuw of motsneeuw vallen. Maandag overdag opnieuw wat intensiverende frontale sneeuwval, in totaal zou er nog 2-4 cm bij kunnen vallen. In de noordelijke helft van de FIR zien we dat de ontwikkeling van ondiepe sneeuwbuien inmiddels op gang is gekomen, deze buien ontstaan a.g.v. een voldoende lange fetch van zeer koude lucht over het relatief warme Noordzeewater. Later maandagavond, maar vooral in de nacht naar dinsdag lijkt deze buien a.g.v. van een iets krimpende wind de Waddeneilanden kunnen bereiken. Omdat ze vanaf dan veelal over dezelfde plek zullen trekken kan daar plaatselijk flinke accumulatie optreden, waar precies is nog onzeker.
Wat betreft dat laatste punt: komen we later nog op terug. Maar als dit goed valt, kan ik jullie nu al zeggen dat de Wadden dan het dikste sneeuwdek van Nederland zullen hebben
Weeralarm van kracht tot middernacht
Nog tot middernacht is het weeralarm van kracht, daarna wordt er overgeschakeld naar code oranje tot maandagmiddag. Daarna wordt het code geel.| Gewijzigd: 7 februari 2021, 21:28 uur, door Sven
Ook vandaag nog sneeuw
Zoals gisteren reeds aangegeven in enkele posts, gaat het vandaag vanuit het oosten nog wat extra sneeuwen.
We zien op de radar een omvangrijk sneeuwgebied momenteel Nederland binnentrekken. In de noordelijke helften sneeuwt het momenteel licht. Ook in België is er lokaal wat lichte sneeuw.
Algemeen valt er vandaag 1 tot 2cm. Langs de oostgrens kan dit lokaal oplopen tot 5cm extra sneeuw of lokaal nog net wat meer. Zoals steeds is het nowcasten en radar volgen. Meest handige radar om te volgen bij sneeuw: https://www.onweer-online.nl/buienradar-nederland/
Aandachtspunt Wadden
Zoals gisteren reeds beschreven, treed er door de stroming boven warme zee een zogenaamd 'lake effect' op. Indien de stroming net goed zit, kan dit voor de Wadden heel wat sneeuwbuien gaan opleveren. Als je daar een trein van buien krijgt, dan spreek je al snel over accumulaties van misschien wel meer dan 20cm.
KNMI hierover: De meest actieve band van sneeuwbuien bij de convergentielijn bereikt de eilanden niet, maar toch kan op Terschelling en oostelijker tot en met dinsdagavond 5-10 cm vallen. Mocht de lijn de eilanden wel bereiken dan valt er al gauw meer dan 20 cm.
Arome: je ziet mooi het lake effect optreden boven de Wadden maar ook op de Noordzee richting UK en op het kanaal
| Gewijzigd: 8 februari 2021, 10:35 uur, door Lako