De sneeuwsetting van het jaar?
Zoals jullie al uitvoerig konden zien in het algemene wintertopic, zijn het spannende dagen voor menig winterliefhebber. De verschillende runs van de verschillende modellen maken ons al dagen reikhalzend uitkijken naar komend weekend. En met reden, want wat er nu in de kaarten staat, is vrij ongezien! Ik stel dan wel de vraag of het dé sneeuwsetting van het jaar wordt, maar het kan er ook eentje zijn waar we over 20 jaar nog over spreken!
Om er ineens in te vliegen, hieronder de verwachte accumulatie van de laatste uitdraai van enkele modellen met wat uitleg erbij
ECMWF: lijkt me naar hoeveelheden toe momenteel het best te gaan hanteren
Arpege: opmerking hierbij is dat alle winterse neerslag als sneeuw wordt neergezet (dus ook ijsregen en ijzel) wat belangrijk is voor bepaalde regio's
GFS: maakt het al de hele tijd heel erg bont.
Icon: is iets kariger, maar uit ervaring weten we dat het sneeuwdek daar wat wordt onderschat (sneeuwdek komt ook zelden overeen met de rates die dit model laat zien)
Dus momenteel ga ik uit van een sneeuwdek tot lokaal 25 cm, misschien wel meer. Dat zal de komende dagen wel blijken welke richting het uit gaat.
KNMI hierover: De neerslagaccumulatie vanaf zaterdagavond t/m zondagavond liggen in de ordegrootte van 10-25 mm. Vertaald naar sneeuw zou dit in het noorden en midden van het land kunnen leiden tot een flink sneeuwdek van 10-25 cm.
Zoals jullie hieronder kunnen zien, is het een laagje dat zich volledig met ons weer gaat bemoeien. Door het botsen van Arctische lucht uit het noorden en subtropische lucht uit het zuiden, krijg je in dat gebied continue sneeuwval die uren aanhoudt.
Waar zitten er onzekerheden? Wel de runs en de pluimen zijn vrij consistent in de hele setting, maar de positie, uitdieping en vorm van het laagje kunnen een wereld van verschil gaan betekenen voor, op weergebied zeker, de kleine Benelux. En dat zijn net details die heel lastig zijn en moet worden bekeken dichter op de kans zelf. Het zal naar alle waarschijnlijkheid ook een stuk nowcasten gaan worden.
Het laagje wat zuidelijker betekent dat meer gebieden gaan meedoen met sneeuw, het laagje wat noordelijker net wat minder gebieden.
Ander aandachtspunt: ijzel
Nog een zeer belangrijk aandachtspunt is ijzel, wat ook tot heel gevaarlijke situatie kan gaan leiden. De koud lucht uit het noorden glijdt namelijk onder de zachte bovenlucht uit het zuiden.Hieronder kan je dit goed zien, eerste kaart de temperaturen op 2m, 2e kaart de temperaturen op 850hpa.
En ja: in die sector kan dit wel eens dikke problemen gaan opleveren met (vrij veel) ijzel. Ook zal er deels ijsregen gaan vallen op die grenslaag tussen de koude en zachte lucht. Zoals reeds gemeld, het is momenteel lastig te zeggen waar deze grens laag zal komen te liggen.
Nog een groot aandachtspunt: Wind
Het gaat niet rustig gaan sneeuwen, nee, er zal hierbij een heel strakke wind staan. En dit zorgt ook nog eens voor extra gevaarlijke situaties: driftsneeuw en ook sneeuwduinen die wel eens aardig hoog kunnen gaan worden gezien de voorspelde accumulaties. Conclusie
De grootste onzekerheid is natuurlijk de positie van het laagje. Dit zal de komende dagen moeten worden gefinetuned. Ook krijgen we vanavond alle modellen stilaan er bij (denk aan Harmonie, Arome) die nog fijnmaziger zijn. Zo kan de positie beter gaan worden bepaald alsook accumulatie, wind en waaruiteindelijk de grens zowat komt te gaan liggen (dus ook de ijzelsetting).Niet om jullie te pesten, maar eerder om te waarschuwen: dit is geen setting om er buiten van te gaan genieten. Zeker niet met je auto. Want dit gaat het openbaar leven aardig ontwrichten. Dit zal minstens een code oranje worden, maar van een code rood ga ik niet verbaasd opkijken (bak sneeuw in combinatie met wind, dikke ijzelsetting,...)
Zou de post nog veel uitgebreider kunnen maken met nog meer kaarten, maar is mij inziens wel al aardig lang en duidelijk
Edit: nog het belangrijkste zowat vergeten:
| Gewijzigd: 4 februari 2021, 10:56 uur, door Sven
Ik plaats ook nog even de meerdaagse guidance van het KNMI hieronder:
Synoptische ontwikkeling:
Het stromingspatroon in het gehele noordpoolgebied blijft voorlopig geblokkeerd. Aan de grond bevindt zich een krachtig hogedrukgebied boven Groenland, deze heeft een uitloper richting het zuiden van Scandinavie. Aan de oostflank van dit hoog stroomt de koude lucht boven Scandinavie nog wat verder zuidwaarts en stroomt later op zaterdag van het noordoosten uit ons land binnen. Tegelijkertijd vult een laag boven de Britse Eilanden op en komt een volgend laag aan de oostflank van een hoogtetrog vanuit Frankrijk naar het noorden opzetten. Dit laag komt zondag ongeveer boven België en het uiterste noorden van Frankrijk tot stilstand, ook het hoogtelaag komt dan hier te liggen.
Dit laag brengt aan de oostflank juist zachte lucht naar het noorden welke vanaf zaterdagavond boven onze omgeving gaat opglijden tegen de koude lucht uit het noordoosten. Boven onze omgeving vindt dan forse frontogenese plaats. Aan de grond zal de zachte lucht mogelijk tot net over het zuiden weten door te dringen, het midden en noorden blijven zeer waarschijnlijk in de koude lucht.
Maandag vult het laag boven België/Noord-Frankrijk op terwijl een volgend Atlantisch laag met een zuidelijke straalstroom het zuidwesten van Europa in duikt. Omdat de rug vanuit het Groenlandse hoog richting Scandinavie intact blijft blijft ook de oostelijke stroming aanwezig, wel neemt de gradient geleidelijk af.
Later volgende week lijkt het Groenlandse hoog af te bouwen en verplaatst het centrum zich geleidelijk naar Scandinavie en/of Midden-Europa. Tegen het volgende weekeinde lijkt de depressieactiviteit boven de Atlantische Oceaan toe te nemen met mogelijk een actief laag dat richting de Britse Eilanden beweegt. Met een toenemende zuidwestelijke stroming lijkt dan verzachting op te treden. Deze ontwikkeling is echter nog niet zeker, het kan zijn dat de kou zich nog wat langer weet te handhaven.
Modelbeoordeling en onzekerheden:
De overgang naar koud winterweer wordt door alle modellen eenduidig beschreven. Wel is het zo dat er zondag nog onzekerheid is waar de grens van koude en zachte lucht precies komt te liggen, dit heeft te maken met verschillen in posities van het laag boven België en Noord-Frankrijk. Een wat zuidelijker of noordelijker positie maakt voor ons land nogal wat uit waar de vorstgrens precies komt te liggen, waar de meeste neerslag gaat vallen, en waar de grenzen van de diverse neerslagsoorten komen te liggen. In het noorden, en waarschijnlijk ook midden zal het zal de neerslag gewoon sneeuw zijn, in het uiterste zuiden gewoon regen. Er zal ook een overgangszone zijn waarbij er mengvormen zullen optreden, gezien de flinke warmteadvectie op hoogte en de kouadvectie in de onderste niveaus moet ook rekening worden gehouden met ijsregen en ijzel. Waar die grenzen precies komen te liggen is dus nog niet helemaal duidelijk.
Ander aandachtspunt zijn de neerslaghoeveelheden en de aantrekkende oostenwind. De neerslagaccumulatie vanaf zaterdagavond t/m zondagavond liggen in de ordegrootte van 10-25 mm. Vertaald naar sneeuw zou dit in het noorden en midden van het land kunnen leiden tot een flink sneeuwdek van 10-25 cm. Waar het zwaartepunt komt te liggen is nog niet helemaal duidelijk. In combinatie met een vrij krachtige, in het noorden mogelijk krachtige oostenwind is driftsneeuw en de vorming van sneeuwduinen aannemelijk. De combinatie van de grote hoeveelheden sneeuw, de driftsneeuw met duinvorming en de kans op ijzel ergens boven zuiden zal zeer waarschijnlijk grote impact tot gevolg hebben, een code oranje lijkt zeer aannemelijk. De maxima liggen zondag al rond -3°C, door de harde wind zullen gevoelstemperaturen op zondag al gaan uitkomen tussen de -10 en -15 graden. In het uiterste zuiden liggen de temperaturen waarschijnlijk nog boven nul.
In de nacht naar maandag nemen de neerslag en wind geleidelijk af, al zullen de sneeuwoverlast en gladheidsperikelen ook maandag waarschijnlijk nog een grote rol spelen. Uiteindelijk zal ook het uiterste zuiden in de koude lucht terecht komen. De kou weet zich in ieder geval te handhaven tot en met woensdag, en waarschijnlijk ook donderdag, de maxima liggen met gemiddeld over het land -4°C ruim onder nul. In de nachten vriest matig en bij voldoende opklaringen en weinig wind ook streng, ook zeer strenge vorst is niet uitgesloten. Omdat de wind niet helemaal wegvalt zou de gevoelstemperatuur af en toe tussen de -15 en -20 graden komen te liggen.
Ook kan er af en toe nog wat sneeuw vallen, al zal dat waarschijnlijk nog om enkele centimeters gaan. Later in de week en in het volgende weekeinde lijkt er een dooiaanval te komen, maar of dat lukt is nog allerminst zeker. Het aandeel EPS-leden waarin de kou tot half februari weet te handhaven, bedraagt 20-30%. We zien vanaf het volgend weekeind het aandeel zachte leden gestaag toenemen.
Samenvatting meerdaagse-periode:
In het weekeinde overgang naar koud winterweer met vooral op zondag waarschijnlijk veel sneeuw en een (vrij) krachtige oostenwind, in het zuiden mogelijk ook ijzel. Na het weekeinde zeer koud met overdag maxima ruim onder nul en in de nacht en ochtend matige tot strenge vorst. Ook kan er nog af en toe sneeuw vallen. | Gewijzigd: 4 februari 2021, 11:11 uur, door Thijs.
Animatie ICON 6z
Binnenkomst neerslag vanuit het zuiden, en overgang in sneeuw (schuin wit gearceerd), volgens de berekeningen van één weermodel.
De binnenkomst van koude lucht vanuit het noordoosten, volgens één weermodel.
Geschat verloop
Op basis van een 5-tal modellen heb ik hieronder de tijden opgeschreven wanneer wat gebeurd. Timing is naast locatie het meest onzekere onderdeel van voorspellingen, de tijden kunnen grofweg met 1 tot 4 uur afwijken.n.v.t. = run loopt nog niet ver genoeg om een zicht te hebben op het einde van de sneeuwval.
Verder is Groningen gekozen als maat voor de binnenkomst van de eerste vorst, Groningen komt als eerste in de vorst. | Gewijzigd: 4 februari 2021, 11:44 uur, door Thijs.
Hulde aan GFS
Nu al ongeveer één week geleden pikte GFS de sneeuwstoring voor het eerst op, ik sloeg voor het eerst 29 januari een afbeelding op van de sneeuwsignalen, dus ik vermoed dat de eerste signalen al vanaf woensdag 27 januari in de kaarten verschenen.Ook een beetje hulde aan EC omdat EC de kans ook oppakte, op het moment dat GFS juist een andere zachte koers ging varen.
OUDE WEERKAART - kijk op wetterzentrale.de of wxcharts.com voor de recente weerkaarten!
Dit is een mooi voorbeeld van hoe (met de nodige kanttekeningen) soms ook op lange termijn hun waarde hebben. Ik zeg soms, want andere winterse periodes liepen op 3-4 dagen van tevoren ook nog wel eens uit op een veel minder winterse periode (januari 2017 bijvoorbeeld). Al meen ik wel dat in januari 2017 niet ieder model voor de volle winterse periode ging (die uiteindelijk veel minder werd).
Dit is geen voer voor de discussie "wat is het beste weermodel", want er is geen "beste model", het beste werkt een combinatie van modellen! | Gewijzigd: 4 februari 2021, 12:13 uur, door Thijs.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Sneeuwstorm_van_14_februari_1979
Wat wel een aandachtspunt is (zie ook openingspost) is dat bepaalde gebieden wel uit de boot kunnen vallen (of wat minder goed zitten) wat betreft sneeuwval (koud wordt het sowieso uiteindelijk overal). Dat is afhankelijk van de positie van het laagje.
Misschien krijgen we vanavond al een eerste indicatie omdat we er enkele kortetermijn modellen bijkrijgen (Arome, Harmonie) die tot 48u vooruit rekenen. Ik verwacht morgen wel een iets gedetailleerder zicht te gaan krijgen op welke gebieden het meest kans gaan maken op sneeuw/ijzel. Maar rond de grenszone zal het voor een deel ook nowcasten worden. Het kan zomaar zijn dat er op een plek dikke ijzel valt en 10km noordelijker gewoon sneeuw.
Weerplaza heeft er wel vaker naast gezeten.
Het houvast zijn de rekenmodellen die op redelijk korte termijn (daar zitten we nu wel op) betrouwbaar zijn.
Dat zou geweldig zijn
Dat doet het eigenlijk ook gewoon. Want inzet sneeuwval is naar alle waarschijnlijkheid zaterdagavond en dat gewoon door tot ergens zondagavond/maandagochtend (daarover later wel nog meer).
Het grootste verschil zit hem echter in de luchtlagen clash. In 1979 zie je de Arctische luchtmassa naar beneden geduwd worden en botsen met wat van oorsprong Atlantische lucht is.
Wat er nu op het programma staat in de menukaarten, dan zie je dat de lucht uit de Noordpool tegen een luchtmassa gaat clashen, die van oorsprong uit Noord Afrika komt!! Ben echt benieuwd wat dit teweeg gaat brengen. Maar dat het gaat knallen is wel zeker durf ik nu te beweren.
Hopelijk zal het Lagedruk gebied zo'n positie gaan innemen, dat we in heel de Benelux wat van deze bijzondere situatie gaan meekrijgen aan sneeuw en vorst.
Fingers crossed....
1979: Gevolg -> sneeuwduinen en ingesneeuwde dorpen...
2021 -> Zal dit verhaal over 40 jaar ook nog verteld worden???
Komt omdat het momenteel heel moeilijk is om reeds vast te pinnen op locaties. Daar waar de grens exact komt te liggen zal nog moeten blijken, waarschijnlijk komt er daar in de loop van morgen(avond) wel een duidelijker beeld van.
Maar om even specifiek over Zeeland te hebben (wat ook afhankelijk is van positie en vorm van het laag). Hier zie je het laagje richting Duitsland gaan, hierbij trekt deze de koude lucht ook het zuidwesten mee in. Voor alle duidelijkheid: ook dit is maar een voorbeeld en zeker geen garantie.
Idem voor bijvoorbeeld Limburg, als dat laag naar Duitsland doortrekt, dan komen die op de achterkant hiervan ook wel nog met sneeuw te zitten.
Moet allemaal nog steeds worden gefinetuned. Het enige wat zeker is, is dat er een dikke setting instaat