Het Hellmann koudegetal
De koudste Hellmannwinters: De BiltWat is het Hellmann koudegetal?
Dit is een manier om de hoeveelheid winterweer te classificeren en vergelijken.
Het Hellmann koudegetal wordt berekend door van alle dagen met een gemiddelde temperatuur onder de 0ºC de gemiddelde dagtemperatuur op te tellen. Aan de hand van deze som kunnen verschillende winters dus met elkaar vergeleken worden. Het seizoen loopt van november t/m maart.
Classificatie
> 300 Streng
300 > 160 Zeer koud
160 > 100 Koud
40 < 100 Normaal
20 < 40 Zacht
10 < 20 Zeer zacht
0 - 10 Buitengewoon zacht
Als eerste neemt 1981 de leiding, met een koud begin van november, en verzamelt 9 koudegetallen. Vanaf 12 november neemt 1920 het over, met uiteindelijk 16,4 koudegetallen.
Op de 19de november zien we 1903 binnenkomen, die de koppositie tot 28 november vasthoudt. De stand staat dan al op een ongelofelijke 29,6 Hellmannen. Een paar dagen zien we 1984 op kop staan, met 33 koudegetallen. Op 1 december moet 1984 alweer de koppositie afstaan aan 1922.
1922 had tot 5 december de koppositie, en op 5 december stond de stand toen al op 56,9 koudegetallen. Dan komt een oude bekende (1903) weer terug op de troon, en verzamelt tot 24 december 88 Hellmanngetallen. Dan flitst 1939 kort langs, gevolgd door 1963. Echter komt na een paar dagen weer een nieuwe topper binnen, 1979. Dit jaar blijft opnieuw kort op de top staan, met 114,1 punten op 7 januari.
Dan zien we een paar dagen het meest recente jaar, 1997. Die wordt alweer snel verslagen door 1963, die nu op de top is om (bijna) niet meer weg te gaan. Tot 3 maart heeft 1963 een ongelofelijke 337,2 Hellmannen behaald. 1963 is echter niet het koudste jaar qua Hellmannen, dat wordt nét 1947 met uiteindelijk 348,3 koudegetallen.
De koudste Hellmannwinter in het hoge noorden: Eelde
Het grote verschil met De Bilt, is dat in Eelde 1963 wel de koudste Hellmannwinter is, met een koudegetal van 462,6 als eindstand.
De koudste Hellmannwinter in het zuiden: Maastricht
Ook in het verre binnenland van Maastricht is 1963 uiteindelijk de koudste. Hier een eindstand van 347,9 Hellmannen!
Wat zijn de grenzen van het traditionele winterseizoen?
Ik heb alle koudegetallen ooit behaald, samengevoegd per datum. Dan zien we dat er ook ooit koudegetallen behaald zijn buiten het Hellmannseizoen (november t/m maart). Zowel oktober als april hebben wel eens een dag gehad met Hellmanngetallen.Hiermee krijgen we met de volgende eisen: hoogseizoen: méér dan 80. Aanloop en einde winter: 40 tot 80. Extreem vroege en late winters: 0,1 tot 40.
De Bilt | Maastricht | Eelde | |
---|---|---|---|
Extreem vroege winter | 24 okt. - 30 nov. | 26 okt - 30 nov. | 20 okt. - 22 nov. |
Aanloop winter | 1 dec. - 15 dec. | 1 dec. - 15 dec. | 23 nov. - 15 dec. |
Hoogseizoen | 16 dec. - 20 feb. | 16 dec. - 21 feb. | 16 dec. - 25 feb |
Afloop winter | 21 feb. - 27 feb. | 22 feb. - 28 feb. | 26 feb. - 8 maa. |
Extreem late winter | 28 feb - 11 april | 1 maa. - 11 april | 9 maa. - 11 april |
Beste winterdag: | 1 februari | 15 januari | 1 februari |
Vroege Hellmanngetallen, voorbode van Hellmannarmoe?
Als eerste pakte Oost- en Zuidoost-Nederland de leiding, met Hupsel (Achterhoek) op kop.Er is nog werk aan de winkel, want 28 stations staan nog op nul koudegetallen.
Eerste helft januari: De Bilt eerste Hellmannen gesprokkeld!
Gelukkig zagen we tussen 9 en 16 januari een flinke lading nieuwe binnenkomers (groene sterren). Dit ging ten koste van de meeste andere weerstations, want die moeten hun plaats vaak afstaan. Enkel Ell gaat vooruit, namelijk naar de eerste positie!Tweede helft: Noord-Nederland herstelt status
Noord-Nederland is toch eigenlijk de winterregio bij uitstek, maar het ging helemaal niet lekker in deze regio. Vaak krijgt het oosten en zuidoosten meer koudegetallen als het gaat om stralingskoude. We zagen tot dusver vooral stralingskoude.Pas vanaf de 24ste kwam er wat meer transportkoude, met als resultaat dat het noorden ook ging scoren!
Eelde nam de koppositie over van de Limburgers (Ell), terwijl Nieuw Beerta als nieuwe binnenkomer meteen naar de 4de plek gekatapulteerd werd.
Noordoost-Nederland in de lift
Opnieuw kwamen er veel nieuwe binnenkomers langs, met name in de westelijke helft. Er zijn nu nog maar 3 stations die op nul staan. Het zuiden moest ruim baan maken voor zowel het noordoosten, als alle nieuwe binnenkomers. Hierdoor moesten sommige weerstations zelfs 13 plaatsen inleveren!| Gewijzigd: 1 februari 2021, 15:54 uur, door Thijs.
Update 1 februari
Ten noorden van Zwolle - Lelystad - Hoorn werden er koudegetallen behaald. Ook behaalden Nieuw Beerta, Eelde en Hoogeveen de eerste regionale ijsdag van dit winterseizoen! Beter te laat dan nooit. De ijsdag is weergegeven met het sneeuwsymbool.2 februari
Gisteren behaalde Leeuwarden als enige station nog 0,1 koudegetal, deze bijdrage wordt meegenomen in de eerstvolgende update.
Grafiek
Hieronder is de huidige stand weergegeven in een grafiek, de stations hebben een aparte kleur per regio. | Gewijzigd: 15 februari 2021, 21:34 uur, door Thijs.
Tegelijk met de sneeuwval kwam ook de erg koude lucht uit Duitsland ons land binnen, de temperatuur daalde gedurende de zondag geleidelijk. Uiteindelijk werden er in Twenthe de meeste Hellmannen binnengehaald. Hierdoor nam Hoogeveen de 3de plaats over van Leeuwarden. Het noordwesten en zuidoosten daalden in de ranglijst, een grote strook over het midden steeg in de ranglijst.
We lopen momenteel voor op 2014, 2020 en 2018. 2014 en 2020 zijn al defintief ingehaald. We zullen nog veel jaren inhalen, maar het wordt spannend of we met een één of twee diep winterse weken 2011 en 2012 in kunnen halen. Als dat lukt, zou dit de koudste winter van de afgelopen 10 jaar kunnen worden (én de 3de winter die normaal verloopt qua Hellmannscore).
Tip: Er zijn meerdere flourish-grafieken te vinden in dit topic, en in "stand van de winter". Die worden regelmatig geüpdate, dus je kan die zeker even terugzoeken om de updates te bekijken. | Gewijzigd: 8 februari 2021, 12:33 uur, door Thijs.
De nieuwe nummer één is nu Twenthe, gevolgd door Eelde (eerst 1ste plaats) en Hupsel (komt van 6de plaats). Nieuw Beerta is weer net zo snel weg uit de top 3, en staat nu op plaats 5. Het noorden en noordwesten hebben behoorlijk wat plaatsen in moeten leveren, terwijl het zuiden en oosten behoorlijk in de lift zitten.
Als we kijken naar het classificatie zitten de meeste stations bij het Hellmanngetal nu op "zeer zacht", een enkelig zit nog op "buitengewoon zacht".
Qua vorstgetal (neemt aantal vorstnachten, ijsdagen en strenge vorst mee) zitten de meeste stations in "extreem zacht", maar steeds meer stations zullen "zeer zacht" worden. Het zal rap gaan de komende dagen!
De lucht die met een noordooster over het noordwesten stroomde, was minder koud en bracht bewolking, waardoor het in de noordwestelijke helft warmer was. Hupsel is duidelijk het koudste station, gisteren haalde Hupsel dan ook Twenthe in, en is nu de nieuwe koploper. Verder heeft Deelen de 3de plaats van Eelde overgenomen.
Ik zie een klein foutje, de -1 bij Stavoren moet -7 zijn.
Als we kijken naar de stand t.o.v. vorige jaren zien we dat we in ieder geval de 5 zachtste jaren al voorbij zijn.
We hebben 2014, 2015, 2016, 2019 en 2020 al achter ons gelaten. Mij lijkt dat een niveau van 2011 t/m 2013 toch erg lastig te halen wordt deze winter, dan moeten we een flinke verlenging krijgen.
De top-3 is onveranderd, Maastricht maakt grote stappen in het klassement, gisteren al 11 plaatsen vooruit, nu weer 6 plaatsen. Toch lijkt er met de regio van Ell tot Twenthe in de top 10 een evenwicht ontstaan te zijn. De aardverschuiving ten gunste van het oosten en zuiden is hiermee ten einde. Ik verwacht aan het einde van de vorstperiode in het noorden juist weer meer koudegetallen dan in het zuiden.
Hupsel hoogste dagscore
Er zijn geen veranderingen in de top-3. In de top 5 is Ell ingeruild voor Arcen. Ukkel in het uiterste zuiden en Nieuw Beerta in het uiterste noorden waren de grootste dalers, tegenover Woensdrecht als snelste stijger.
Met de bijdrage van gisteren is Volkel de top-3 nu ingekomen.
Verder worden nu de meeste winters naar Hellmannscore geclassificeerd als "zacht". Echter zijn Hupsel en Twenthe als eerste nét de grens met de classificatie "normaal" overgegaan! Enkele stations zitten nog in de categorie "zeer zacht". Ik verwacht zelf dat De Bilt blijft steken op 37 tot 39 Hellmannen en daarmee voorlopig nog op "zacht" staat.
Qua vorstgetal (waarin vorstdagen, ijsdagen en strenge vorst meegenomen wordt) staat Volkel vooraan in de categorie "vrij zacht". De meeste stations zitten in (zeer) zacht, met Hoek van Holland hier als hekkensluiter nog in "extreem zacht".
Volkel neemt de 3de plaats over van Deelen, maar de echte winnaar is Overijssel, want Heino en Marknesse hebben beide goed gescoord.
Wil je deze updates ergens delen? Doe dan aan bronvermelding van KNMI en Onweeronline!
We liggen momenteel op koers ons bij 2017 en 2018 te voegen, aangezien er voorlopig weinig koudegetallen bijkomen. De Bilt komt waarschijnlijk net niet tot de categorie "normaal".
We zien dat het zuiden en zuidwesten al (vrijwel) geen koudegetallen meer behaalden, terwijl het oosten en noorden nog best redelijk scoorden. Hierdoor ging deze regio vooruit in de ranglijst.