Grote smelt Ardennen en Alpen, kletsnatte Benelux
Kletsnatte BeneluxEr is de afgelopen maand al veel regenwater gevallen doordat de straalstroom continu in onze omgeving ligt. Zeker de afgelopen dagen, met de opeenhoping van vastgelopen occlusiefronten kwam daar nog een plens bij. Uiteindelijk viel de afgelopen dagen alweer 10 tot 50 mm neerslag erbij.
Hiermee is de maand nu op grote schaal iets te nat, en lokaal zeer nat (Zuid-Limburg).
5 dagen waarop meer dan 10 mm regen viel.
In Groningen verloopt januari momenteel het droogste (63 mm, te Delfzijl en Winsum), in Zuid-Limburg juist het natste (148 mm te Kerkrade).
Hierdoor staan de meeste beken in Nederland vrij hoog, in het oosten werd water expres vastgehouden om het vochttekort in de diepe bodemlagen te compenseren.
Voor de 2e keer in successie een te natte winter!! Moeder natuur geef de mens kans om zich te wapenen tegen drogere tijden!! Pakken we die???@RTVoost @MeteoGroupWeer @janvissersweer @weeronline @BuienRadarNL @Weerplaza @WilliamHuizinga @Alpenweerman @talpaweer @wnlvandaag pic.twitter.com/OkLIgBNcUW
— Tonny Morsink (@tonnymorsink) January 29, 2021
Smelt Ardennen, verhoogde waterstand Maas
In de Ardennen lag bijna tweemaal een sneeuwdek van 40 cm, maar voor de tweede keer smolt het sneeuwdek vrijwel helemaal weg (enkel 10 cm op de top). Hierdoor kwamen er grote hoeveelheden smeltwater in de Maas. Hierdoor bereikte de maas een vrij hoge waterstand. Her en der vult de Maas haar winterbed al.
De Maas, iets ten noorden van Arcen.
Grote smelt Alpen, hoogwater Rijn
De Alpen kwamen de afgelopen dagen vol in de zeer zachte lucht terecht. Hierdoor regende het soms tot 1800 meter, met temperaturen ruim boven het vriespunt. Omdat er enkele dagen terug nog een flinke sneeuwdump was geweest, smolt dit nieuwe sneeuwdek in rap tempo weer weg.
Hieronder een waarneming van Alpenweerman die eerder al een halve meter sneeuw zag verdwijnen, en nu weer 30 cm.
Geen sneeuw maar regen en een harde wind. Blik vanachter de PC in de weerkamer met de regen die tegen het raam tikt met af en tie een natte flats #😞 Sinds gisterochtend enkel nog regen. Takt 3°C sneeuwhoogte 84 -> 55 cm nu pic.twitter.com/gIhFavZwGr
— Alpenweerman (@Alpenweerman) January 29, 2021
Terwijl Nederland de komende 5 dagen gemiddeld op de grens van koud en zacht ligt, blijven de Alpen aan de (zeer) zachte zijde liggen. De smelt is hier dus nog niet voorbij.
In Duitsland zijn ze al druk met zandzakken in de weer rond beken, omdat ook de middelgrote rivieren en beken buiten hun oevers dreigen te treden:
De Rijn bereikte bij Basel een zéér hoge waterstand, scheepvaart ligt stil (wellicht omdat ze niet overal meer onder bruggen passen).
@sub_opti der Rhein sieht schon recht wild aus. Es dauert nicht mehr lange bis die Rheinfelder Altstadt ( mal wieder) überschwemmt wird. pic.twitter.com/g9KzIswwvv
— Paulinchen (@HerzhundCo) January 29, 2021
Wanneer komt de hoogwatergolf naar Nederland toe?
Nu bereikt de Rijn dus tussen Basel en Frankfurt zeer hoge waardes, het zal nog wel dagen duren voordat het rivierpeil in Nederland ook omhoog gaat. Tegen de tijd dat het peil in Nederland omhoog gaat is de piek ook iets meer "uitgesmeerd" en dus afgezwakt. Het is even afwachten hoe hoog het water komt te staan.
Uit zekerheid is het vee al enkele dagen geleden uit de uiterwaarden gehaald. | Gewijzigd: 30 januari 2021, 13:45 uur, door Thijs.
Waterbericht Rijkswaterstaat
Duidelijk verhoogde waterstand in de Maas in Limburg.
Rijn
In de afgelopen week is er ca. 30mm neerslag gevallen in het stroomgebied van de Rijn.
In de periode van donderdag 28 januari t/m maandag 1 februari trekken actieve neerslaggebieden over, waarbij de meeste neerslag in het zuidelijk deel van het stroomgebied. De meeste neerslag valt van donderdag 28 t/m zaterdag 30 januari, met het zwaartepunt in de Vogezen, het Zwarte Woud en de Alpen. Lokaal kan er in deze gebieden 70-100 mm neerslag vallen. De sneeuwgrens komt in het zuiden van het Rijngebied vanaf 28 tot 30 januari tussen 1000-1500 m te liggen, waardoor een groot deel van de neerslag, m.u.v. de Alpen, als regen gaat vallen.
In de loop van zaterdag 30 januari en zondag 31 januari zakt de sneeuwgrens weer naar 500-1000 meter. In de periode van dinsdag 2 februari t/m zaterdag 6 februari blijft het wisselvallig en valt er geregeld neerslag, maar duidelijk minder dan in de voorgaande 5-daagse periode. Zwaartepunten van de neerslag betreffen nog steeds dezelfde gebieden. De temperatuur loopt tijdelijk op naar waarden boven normaal midden volgende week. In de gebieden waar de meeste neerslag wordt verwacht valt deze voornamelijk als regen, in de Alpen boven ca. 1500 meter als sneeuw. Vanaf 7 februari is een tendens zichtbaar met droger weer.
De waterstand te Lobith heeft in de nacht van 26 op 27 januari een hoogste stand bereikt van 11 m +NAP (ruim 3400 m3/s). Doordat het de eerder vrijwel droog is geweest in het stroomgebied, daalde de waterstand tot vrijdagmiddag 29 januari tot ca. 10,35 m +NAP (ca. 2900 m3/s). Vanaf zaterdag volgt een stijging richting een niveau van tussen de 14 en 15 m +NAP (ca. 7500 m3/s). Het tijdstop waarop de top wordt bereikt ligt tussen 3 en 6 februari.
Dit is een niveau wat gemiddeld eens in de 2 jaar optreedt en waarbij WMCN Rivieren statusberichtgeving uitgeeft. De laatste keer dat waterstanden in dit bereik zijn opgetreden is januari 2018.
De verwachting is op dit moment nog vrij onzeker omdat een substantieel deel van de verwachte afvoertoename bestaat uit sneeuwsmelt en een deel van de neerslag nog moet gaan vallen. Zo zijn factoren als de snelheid van de sneeuwsmelt -die erg afhankelijk is van de lange termijn als ook waar en hoeveel neerslag er uiteindelijk gaat vallen in hoge mate bepalende factoren.
Bij Mannheim begon de waterhoogte 29 januari erg hard te stijgen, over circa 2 dagen wordt de maximale stand verwacht.
#RAINonSNOW event at #Rhein River at Maxau approaching level of Century #flood in May 1999! (@bafuCH, @srfmeteo, @ccia_geneva) Graph: Land BadenWürtt. pic.twitter.com/Pf7W8IHPLb
— Mario Bruno Rohrer (@rohrer_bruno) January 29, 2021
In Lobith begint vandaag of morgen de waterstand pas te stijgen, om naar verwachting tussen 3 en 6 februari de maximale stand te bereiken.
Maas
| Gewijzigd: 30 januari 2021, 14:12 uur, door Thijs.De meeste neerslag viel van donderdag t/m zaterdag, met het zwaartepunt aan de westzijde van de Ardennen. In de Ardennen/Eifel viel t/m zaterdag 40-60 mm regen. In de periode van dinsdag 2 februari t/m zaterdag 6 februari blijft het wisselvallig en valt er geregeld neerslag, maar duidelijk minder dan in de voorgaande 5-daagse periode.
Zwaartepunten van de neerslag betreffen nog steeds dezelfde gebieden. Vanaf zondag 7 februari is er een tendens naar droger weer. In grote delen van de Ardennen ligt sneeuw, doorgaans 5 tot 12 cm, met uitschieters van 35 tot maximaal 40 cm in het oostelijke deel. De dooi is ingetreden. Eerder deze week trok een intense regenzone over, die de sneeuw in de Ardennen deed wegsmelten. Ook vrijdag verliep erg zacht en regenachtig, ook in de Hoge Venen werden temperaturen van +6 graden bereikt.
Tijdens het weekend wordt het opnieuw kouder, met in de Ardennen opnieuw winterse neerslag. Vanaf volgende week maandag of dinsdag wordt het opnieuw zachter en valt de neerslag overal als regen.
De afvoer van de Maas heeft zich de afgelopen week bewogen tussen de 500 en 650 m3/s. Onder invloed van verschillende storingen en ten gevolge van sneeuwsmelt heeft de Maas te St. Pieter op 22 januari om 21 uur een maximale afvoer bereikt van 1091 m3/s. Op dit moment bedraagt de afvoer 710 m3/s. Vanaf maandag 25 januari is een afvoerdaling ingezet, waarbij enkele dgen geleden een minimale waarde van iets onder de 600 m3/s is bereikt. Daarna is de afvoer ten gevolge van neerslag en sneeuwsmelt opnieuw gaan stijgen. Volgens de huidige modelberekeningen wordt in de ochtend van zondag 31 januari een maximale afvoer bereikt van ca. 1400 tot 1600 m3/s. Vanaf midden volgende week kan de afvoer opnieuw toenemen.
De kans dat de afvoer binnen 48 uur bij St. Pieter meer dan 1500 m3/s wordt, bedraagt ca. 30%. Voor de Maas is sinds 21 januari statusberichtgeving van kracht.
Ook rond het Ijzerbekken (West-Vlaanderen) zijn er hoge waterstanden te noteren en lopen de overstromingsgebieden goed vol.
Stavele 15u15 en 3° De #ijzer treedt buiten haar oevers ! #vrtweer #alveringem 💦 pic.twitter.com/dDI6J5PNDa
— Bart Seys (@bart_seys) January 30, 2021
In Wichelen, Oost-Vlaanderen, wordt momenteel een nooddijk gebouwd. Wegens huidige werkzaamheden aan de dijk, dreigt het water vanavond het dorp in te lopen.
Nooddijk moet water uit huizen houden in #Wichelen, jaagpad afgesloten in #Geraardsbergen: noodnummer 1722 geactiveerd door stijgende water https://t.co/56ZoJaULau
— Hubert De Meulder (@HubertDeMeulder) January 30, 2021
In Wallonië zijn er voor nog problemen met de Ourthe die op sommige plaatsen buiten haar oever is getreden. Dit water stroomt uiteindelijk de Maas in richting Nederland.
The main river in the #Ardennes, the Ourthe, has burst its banks after the heavy snowfall and rain of the last weeks. Very impressive sight #Belgium pic.twitter.com/6fSiUYPorB
— Joop Hazenberg (@joophazenberg) January 30, 2021
Intempéries: l’Ourthe inférieure reste en alerte de crue, les niveaux à la baisse pour le reste https://t.co/L5Twy5AmEO
— LaCapitale.be (@LaCapitale_be) January 31, 2021
Les communes de La Roche, Rendeux, Hotton et Durbuy en état d’alerte face à la montée de l’Ourthe https://t.co/dkdBLo21aY via @lavenir_net
— Francis Hostraete (@fran6hostraete) January 30, 2021
Comme indiquer hier, la Vesdre, l'Amblève et l'Ourthe inférieure sont placés en phase d'alerte de crue.
— Principauté de Liège (@princeliege) January 29, 2021
Les zones de secours ont mis à disposition des sacs de sable pour les riverains, soyez vigilants ! #provincedeliège
📷@rtlinfo pic.twitter.com/kIOihgHKEv
De waterstand stijgt, maar 'nog niet echt spannend voor de dijken'
Bron: NOS.nlDe waterstand in de Rijn bij Lobith zal dit weekend waarschijnlijk stijgen naar 14,30 meter boven NAP door veel regen en smeltwater van sneeuw in het zuiden van Duitsland en Zwitserland. Vanochtend stond het waterpeil al op 13,80 meter boven NAP.
Lees verder: https://nos.nl/artikel/2367154-de-waterstand-stijgt-maar-nog-niet-echt-spannend-voor-de-dijken.html
De kracht van de natuur, het wassende water vanuit rivier de Waal stroomt met geweld de uiterwaarden in in Varik. @OmroepGLD @Talpaweer @helgavanleur @Jinek_RTL @BuienRadarNL @NOS @SonyNederland @DeGelderlander @dgrivierenland #hoogwater #betuwe pic.twitter.com/CQqp3cIH3I
— Chris Biesheuvel.nl (@ChrisBFH) February 3, 2021
De drempel bij Nijmegen waar de Waal aftakt naar de Spiegelwaal is vandaag nog wat spectaculairder dan gisteren. Kanoërs hebben de grote golven ook al ontdekt. pic.twitter.com/j9dBNChBHn
— waterpeilen (@waterpeilen) February 2, 2021
Ik ben ook heel benieuwd hoe de mogelijke combinatie sneeuw en hoogwater er uit kan komen zien
Hoogwater in de grote rivieren houdt nog even aan
Het water in de grote rivieren blijft wat langer hoog staan dan Rijkswaterstaat eerder verwachtte. Zaterdag bereikt de Rijn bij Lobith een piek, maar omdat het in het stroomgebied van de rivier in Duitsland en Zwitserland de komende dagen opnieuw gaat regenen, zal de hoge waterstand in Nederland na het weekeinde nog aanhouden.Rijkswaterstaat denkt dat het water pas in de loop van volgende week gaat zakken. De waterstand van de Rijn is zaterdag naar verwachting ongeveer 14,50 meter boven NAP. Vanaf 12 meter boven NAP stromen uiterwaarden langs de Rijn, de Waal en de IJssel onder.
Lees verder op NOS.nl
Hoogwater langs de #Maas in Noord-Limburg! Verschillende wegen en kades zijn hier ondergelopen en dat levert mooie plaatjes op 🌊 #hoogwater @helgavanleur @EdAldus @janvissersweer @L1weer pic.twitter.com/dR3eulLMVc
— Wouter van Bernebeek (@StormchaserNL) January 31, 2021
Volkswijsheid!! Eerst de sloten vol!! Dan winterlol!! Zeer actueel!!! @DeLutte @RTVoost @MeteoGroupWeer @janvissersweer @weeronline @BuienRadarNL @Weerplaza @WilliamHuizinga @Alpenweerman @talpaweer @wnlvandaag pic.twitter.com/6N6fTpKrEy
— Tonny Morsink (@tonnymorsink) February 3, 2021
De Oosterhoutse Waard staat ook vol, nog paar laatste eilandjes die vol zitten met vogels. Maar ook die gaan vandaag of morgen onder.#hoogwater #geldersepoort pic.twitter.com/XggcbDWfQG
— Twan Teunissen (@twanteunissen) February 4, 2021
Nogmaals de vos, half verzopen maar in orde. Was er graag bij geweest! 🦊 @Zoogdierverenig @BuitenGewoonGLD pic.twitter.com/0DdS8Dnwyo
— MRB Liemers (@MLiemers) February 4, 2021
Eigen foto's
Ik ben ook gaan kijken naar de Ooijpolder en de Spiegelwaal (nieuwe nevelgeul) bij Nijmegen.De uiterwaarden lopen met volle kracht onder water, hier stroomt het water de uiterwaarden in.
Bordje met wat er te zien is, maar nu vooral water.
Verkeersborden, nu voor het waterverkeer?
Het rivierwater staat tegen de dijken, maar er is nog ruim voldoende capaciteit, dus alert, maar geen gevaar tot dusver.
Zicht op Nijmegen
Ondergelopen strook land tussen de Spiegelwaal (nevengeul links) en de Waal (rechts). Dit is een bekende plek voor vaste treinreizigers tussen Arnhem en Nijmegen.
Wildwaterkajakken op de plek waar het water de nevengeul instroomt. De nevengeul is gemaakt om de piekwaterstand stroomopwaarts van Nijmegen te verlagen.
Kelvin-Helmholtz wolken (golfvorm in de wolken) te zien, dit zijn redelijk zeldzame wolken. Geluksmomentje, alhoewel het niet de meest duidelijke verschijning is.
Hoogwater leidt tot (beperkte) overlast, dorpelingen zien weg onderlopen
De uiterwaarden lopen vol, op de Waalkade in Nijmegen is sprake van een "lichte verzakking". Maar vooralsnog lijkt slechts sprake van beperkte overlast door hoogwater. Wel zijn de honderd bewoners van de Overijsselse buurtschap Fortmond vanaf vandaag aangewezen op een bootje. De weg naar hun dorp staat onder water.Zoals het er nu uitziet, bereikt het waterpeil in de Rijn bij Lobith in de loop van morgen z'n hoogste stand van deze winter: 14,40 meter boven NAP. Dat is ruim boven de grens van twaalf meter die Rijkswaterstaat hanteert voor hoogwater, maar vooralsnog geen reden tot paniek.
"Dit soort hoge waterstanden komt gemiddeld eens in de vijf jaar voor. Het zal best hier en daar leiden tot wat water dat over de kades slaat, maar grote problemen verwachten we niet", laat het waterschap Rivierenland weten.
Lees verder: https://nos.nl/artikel/2367547-hoogwater-leidt-tot-beperkte-overlast-dorpelingen-zien-weg-onderlopen.html
Eigen foto van twee dagen geleden, bij de Waalkade (Nijmegen) ter hoogte van Holland Casino. Toen ook al kleine schade, maar ik had niet verwacht dat het nog verder ging verzakken.
In Duitsland houdt het hoogwater voorlopig nog aan:
Ik ben benieuwd hoe ijsvorming en het langzaam zakkende rivierwater elkaar gaan beïnvloeden. Waarschijnlijk zakt het ijs met het dalende water mee, en scheurt het aan de randen hierdoor kapot. | Gewijzigd: 6 februari 2021, 17:02 uur, door Lako
Terwijl we de actuele waterstanden 24/7 in de gaten houden, zijn dit de beelden waarvan ons hart sneller gaat kloppen. 😍 Spreid je vleugels en vlieg mee over ons prachtige waterlandje. 👇 Welke plekken denk jij te herkennen? 🌊 #hoogwater
— Rijkswaterstaat (@Rijkswaterstaat) February 5, 2021
🎥 Gemaakt door ons droneteam! pic.twitter.com/qb72keWmqf
In Wageningen staat het water inmiddels op de straat aan de voet van de eerste huizen. De waterstand steeg hier de afgelopen dagen nog een fractie.
De #Elsterbuitenwaard aan de #Nederrijn in winterse sferen met #hoogwater op de #rivier. De zomerkade en tijdelijke kering van zandzakken houden het machtige, hard stromende, rivier water nog steeds tegen. Fijne dag🙂. #natuur #sneeuw #winter #ElstUt @UtrLandschap pic.twitter.com/6csjunim6X
— Tjark Dieterman (@DietermanTjark) February 8, 2021