Op reis naar de sneeuw!
Een beetje jammer was het wel, in de nacht naar zondag 24 januari trok een neerslaggebied van west naar oost over Zuid-Nederland en Vlaanderen. Ik wist van tevoren al dat ik hier in Noordoost-Brabant op het randje zou zitten, het gebied waar het front langere tijd zou gaan slepen lag net iets ten zuidoosten van mij.
Elders ook al verschillen
Ik hoorde van waarnemingen op zondagavond al dat er inderdaad lokale verschillen waren. Zo was draaide een actief (intensief) deel van het front net achter Breda in, hierdoor kwamen er uit Breda weinig meldingen van (natte) sneeuwval, terwijl het in de omgeving van Tilburg en Eindhoven later behoorlijk vlokte (intensieve natte sneeuw i.i.g.). Toen het neerslaggebied mij bereikte begon het als regen, behoorlijke regen (het kletterde tegen de ruiten). Binnen een half uur veranderde de regen in natte sneeuw, de intensiteit van de neerslag gaf me toch wat hoop dat er weldra ook wat zou blijven liggen. Het duurde echter (te) lang, dus hield ik het voor gezien.
Nét niet
De volgende ochtend bleek ook dat de situatie dieper in de nacht niet echt was veranderd. Op kliko en autoruit was net 0,5 cm te meten, en in het gras waren een paar sneeuwvlokken verstopt. Goed, jammer maar helaas, op naar de volgende kans (kansarm was het immers niet). Toen er later die dag meldingen binnenstroomde van sneeuw te Siebengewald (15 km), Nieuw Bergen (11 km) en Venray (10 km), bleek wel dat ik het echt op een haar na gemist had, dat was wel zonde. Gelukkig is er een belangrijk verschil tussen onweer en sneeuw, sneeuw kan je (met geluk) een dag later nog opzoeken, dat kan niet met onweer. Dus maandag de 25ste ging ik op een kort uitstapje!
Ik ben ook even zo vrij geweest een nul toe te voegen voor mijn woonplaats, gezien het gebrek aan een waarneming bij de interpolatie.
Echt wel dikke sneeuwmaandag!
In de tussentijd viel er in de nacht naar maandag nog een beetje sneeuw in mijn omgeving. 's ochtends was ik er vroeg bij om de sneeuwresten van die nacht te kunnen aanschouwen, bij de eerste zonnestralen verdween het namelijk (er lag circa 0,8 cm op kliko, gras en autoruit, op straat en akker was niets blijven liggen).
De mooie zonsopkomst en het (ingezoomde) sneeuwdekje samengebracht in één foto.
Maandagochtend vertrok ik naar de A73 die van Nijmegen naar Venlo loopt. Eenmaal op de A73 rijdend richting het zuiden zag je het sneeuwdek zienderogen dikker worden:
Binnen 15 km ging het van groen naar een pak sneeuw van 5 cm.
We zien hier Oost-Brabant, Zuid-Gelderland en Noord-Limburg. Het geeft een heel duidelijk beeld van de sneeuwgrens. Van Helmond naar Venray rijdt je de sneeuw in, ook van Nijmegen naar Venray rijdt je de sneeuw in. In Doetinchem was het ook groen, terwijl in de uiterste achterhoek 1 tot 3 cm sneeuw lag.
In het blauw is ter ondersteuning de loop van de rivieren weergegeven. In het rood zien we de A73 lopen, met de 3 locaties van de foto's hierboven. De Hamert ligt in de Maasduinen ten oosten van de Maas.
Hoge waterstand in de Maas
Wat eerst nog opviel, was dat de Maas redelijk hoog stond, je kon de liters gesmolten Ardennensneeuw zo langs zien drijven .
De rivier vulde het winterbed al redelijk (waar in de zomer koeien lopen, stond dus nu iets onder water). Toch vond ik het nog niet voldoende hoog om van hoogwater te spreken.
In de Maasduinen: tot 6 cm
Er was al wel wat smelt geweest gedurende de zondag, met name rond de bomen. De nacht naar maandag viel er juist weer misschien net 1 cm bij, dus de bomen waren allemaal mooi wit, terwijl er onder de bomen al wel een beetje smelt was.
Kortom, ik heb heerlijk genoten van de zon en sneeuw, het was een kleine moeite om even de Maas over te steken (die overigens niets met de scherpe sneeuwgrens te maken heeft), maar het gaf een compleet ander landschap! Ga ik vaker doen als ik net langs de pot pis. | Gewijzigd: 27 januari 2021, 14:25 uur, door Thijs.