Voor sneeuw van betekenis moeten we terug naar 2017, toen viel er op grote schaal 5-10cm op de veluwe kwam het zelfs tot lokaal 15-20cm, hier bij mij na een 2e kans later die week 15 cm. Laatstgenoende hoeveelheden hoeven we echter morgen niet te verwachten!!.
Voorwoord:
Eindelijk is er weer een leuke sneeuwkans, we hebben er een tijd op moeten wachten. De modellen zijn op deze termijn zo standvast, dat hier al wel een bericht voor gemaakt kan worden, de kans is morgen ook al. Wel moeten er nog dingen gefinetuned worden, dit zal vooral in accumulaties zijn, wellicht timingsverschillen. Het front is zo omvangrijk dat heel Benelux er mee te maken gaat krijgen. Zondagochtend sneeuwt het nog over de (noord)oostelijke helften. Daar liggen dan ook de kansen voor de meeste sneeuwpret. Aangezien de zachte lucht via het westen instroomt, verwacht ik de kansen aldaar wat sneller afnemen. Maar als het daar goed gesneeuwt heeft, zou er in de ochtend ook nog wat mogelijk kunnen zijn.
Sypnotische blik:
Een lagedrukgebied net ten zuiden van IJsland trekt langzaam noordoostwaarts. Daarbij trekt een frontale zone (Oclussiefront)oostwaarts en bereikt morgenmiddag het zuidwesten. Op hoogte ligt er een scheiding tussen zacht en koud, 850hpa -6-7 graden waar het front als het ware langs glijd. En dit resulteerd dan in de vorm van in eerste instante (natte)sneeuw in diepere intensiteit ook droge sneeuw, ook zijn er wat ijzel signalen. De zone breid zich in de loop van de avond uit oostwaarts, en uiteindelijk sneeuwt het in vrijwel heel benelux. En in de nacht ligt de zone over de oostelijke helften van Groningen tot aan de Ardennen. Aandachtspunt is een secundair front, die er de laatste runs is bijgekomen, die ook weer sneeuw geeft in de vroege ochtend en ochtend. Wat lokaal regionaal in het noordoosten/oosten de boel nog kan opkrikken qua accumulatie.
Het heeft verder geen enkel nut om alle kaarten hier te gaan tonen, word het allemaal zeer druk van ik heb mijn bericht gemaakt op een model of 5/6. Boven staat model Icon, maar Ecmwf zit daar ook zeker wel op, een Asperge, Gfs is wat minder scheutig. Harmonie geef de zone ook mooi weer.
Acummulatie algemeen, en hotspots Vaanderen/Zeeland >>> en NO-O NL
Accumulatie blijft lastig, globaal gezien valt er 3-5cm in heel het land, echter in de runs en in verschillende modellen zien we 2 highlights terug komen. Das qua intensiteit boven Vlaanderen en Zeeland, waar zo maar eens 5-8cm kan vallen. En door eerder genoemde secundaire front, welke boven het noordoosten en oosten wellicht ook voor vergelijkbare accumulaties kan zorgen. Maar met nog een dag te gaan, kan dit accent ook zomaar elders liggen. Vooralsnog komen die 2 regio's steevast terug.
Morgen word het verder gewoon snowcasten, het klinkt zo cliche maar dat is het ook gewoon. Het is een globale schatting, waarbij bovengenoemde accumulaties grofweg terug komen.
Met vriendelijke groet,
Tatanka
| Gewijzigd: 15 januari 2021, 08:19 uur, door Tatanka
Woon zelf in Gouda. Wil foto's gaan maken.
Moet ik er dan dus in de avond/nacht echt uit tijdens de sneeuwbuien?
Andere vraag: Schijnt de zon op zondagochtend?
Woon zelf in Gouda. Wil foto's gaan maken.
Moet ik er dan dus in de avond/nacht echt uit tijdens de sneeuwbuien?
Andere vraag: Schijnt de zon op zondagochtend?
Even een kort antwoord geldig voor de regio Gouda:
Begin sneeuwval: ongeveer 15:00
Einde sneeuwval (het wordt droog): ongeveer 22:00
Begin van de smelt in de regio Gouda wordt verwacht rond 04:00 's nachts.
Rond zondag 12 uur is er een wisselend weerbeeld met zon, wolken en ook kans op een enkel buitje met regen.
Fotografisch gezien is het dus het beste om foto's te maken tijdens de sneeuwval, hoewel het rond 17:00 donker wordt (en dan is er nog niet overdreven veel sneeuw vallen). Het dikste sneeuwdek wordt bereikt in de avond.
Met wat geluk zijn er zondagochtend nog wel wat mooie wolkenluchten, het sneeuwdek is dan echter al ver over z'n hoogtepunt heen.
| Gewijzigd: 15 januari 2021, 12:17 uur, door Thijs.Guidance:
Synoptisch
Zaterdag overdag beweegt de rugas verder zuidoostwaarts en wordt de stroming geleidelijk zuidelijk. Tegelijkertijd trekt een lagedrukgebied zuid van IJsland langzaam noordoostwaarts. Het bijbehorende frontale systeem trekt over de Britse Eilanden oostwaarts en bereikt het uiterste zuidwesten aan het einde van zaterdagmiddag en trekt vervolgens langzaam het westen van het land binnen. De frontale vore, met daarin een back-bent occlusie trekt pas later in de nacht naar zondag van het westen uit het land binnen.
Voor zaterdag wordt het belangrijkste aandachtspunt de sneeuw later in de middag maar vooral in de avond en nacht naar zondag, een sneeuwdek van enkele cm's is zeer waarschijnlijk, in het zuidwesten en zuiden mogelijk 5 cm.
Neerslag
Interessanter wordt de neerslag later op zaterdag en in de nacht naar zondag, deze valt in de vorm van sneeuw. Vrijwel alle frontale neerslag valt in de nog koude lucht, de wind blijft tot in de nacht naar zondag aflandig. De eerste sneeuw begint later in de middag in Zeeland en breidt zich in de avond oostwaarts uit over het land, de accumulatie ligt in de ordegrootte van 2-5 cm, meeste waarschijnlijk in het zuidwesten en zuiden.
Even de kaartjes wat betreft sneeuwhoogtes volgens de nieuwe run Harmonie 12z. Heb ze wel even wat opgesplitst aangezien er wat dooi vanuit het westen ook bij komt kijken.
Als ik grofweg wat sneeuwhoeveelheden neer zou zetten (altijd rekening houden met lokale verschillen)
- Grootschalig 2-3cm
- Delen van Vlaanderen - Zeeland richting 5cm (lokaal misschien zelfs wat meer)
- Noord-oostelijk Nederland richting 5cm (lokaal misschien zelfs wat meer)
Ook nog een aandachtspunt wordt eventuele ijzel, uit de KNMI guidance:
Ook zien we lokaal af en toe een ijsdriehoek. Daar waar een sneeuwdek aanwezig is zal dit geen problemen opleveren, maar op plekken zonder sneeuw betekent dit ijzel. Voor de nacht naar zondag en zondagochtend is het dus zaak om te kijken of de modellen er goed op zitten qua temperatuur, waar geen sneeuw (meer) ligt en hoe dik het wolkenpakket er op de satellietbeelden uitziet (de dunner bewolking wordt zichtbaar als een donkerdere kleur in het IR).
Mocht je in de gelegenheid zijn, maak dan ook direct vanavond/vannacht je foto's, en met wat geluk morgenochtend grootste kansen op een witte wereld morgenochtend in het noordoosten en oosten. Of waar goed sneeuw is gevallen met geluk ook nog andere delen van het land. Foto: Sneeuw bij mij in 2017.
Algemeen:
Nog even een laatste update, kansen staan er nog steeds vast in en met de kans over enkele uren. Hoeven we ons geen zorgen te maken dat we geen sneeuw gaan zien. Dat gaan we gewoon allemaal op grote schaal zien. Het is tevens de eerste kans van deze winter op sneeuw van betekenis. Helaas nog niet met een afsluitend hogedruk gebied zodat we in de vorst duiken. En kunnen we nog niet optimaal genieten van een sneeuwdek. Tijdens de sneeuwval en gedurende avond en nacht, kleine kans morgenochtend, kan dit vanzelfsprekend wel, maar pak dan ook meteen je kans wat betreft foto's filmpjes we zien ze graag terug in het waarnemingstopic. Leden in het noordoosten en oostelijke helften zouden morgenochtend nog zeker wel tot de middag een witte wereld kunnen zien.
Er is nog genoeg ruimte voor nieuwe kansen, deze winter. Verderop staat er weer een periode (eind volgende week) voor de deur waarin kansen terug kunnen gaan komen. Wellicht dat de plaatjes daar eens goed gaan vallen. Moet er wel bij zeggen, dat het een vergelijkbaar patroon is in eerste instantie waarin sneeuwkansen zich voor kunnen doen. Het patroon is te onrustig, voor een vorst periode nog.
Modellenbeoordeling en accumulatie schatting:
Bekijken we het verhaal van accumulatie dan is het grotendeels rechtgetrokken, in de modellen. Er valt op grote schaal over het algemeen 3>cm, aan sneeuw, binnen dit verhaal lokaal/regionaal 4-5 cm. De modellen hebben de kansen op vorst zwaar onderschat, eergisteren ook al. Flinke velden met Sc (stratocumulus) beperkten de kansen op opklaringen en daar mee de vorst ook. Iets wat een ding kan zijn qua bodem temperaturen dus. Kan een puntje zijn, dat het even iets langer duurt tot accumulatie. Maar met dauwpunten van rond de -1-3 zijn het best dikke vlokken, en neerslagafkoeling tot rond het vriespunt, kan het toch wel weer meevallen
Wat betreft hotspots voor iets meer accumulatie, moeten we nog steeds kijken naar delen van Zeeland en deels Vlaanderen. Daar komt het front ook eerst met de ligging even in wat hogere intensiteiten terug. Met wat geluk zou daar 5-7 cm kunnen vallen valllen, maar das echt nowcasten.
Belangrijk aandachtspunt, is het 2e secundaire frontje wat in de modellen staat. En die in de nacht van zondag en zondagochtend over het noorden/noordoosten en oosten trekt. Er zijn een aantal modellen die laten dat nog als sneeuw dan wel natte sneeuw vallen, maar ook als ondergekoelde regen. Het zou dus boven op de accumulatie van eerste front 3-4cm nog een 1-3 cm extra op kunnen leveren. Maar evenmin ook kans op verraderlijke ijzel. En ik verwacht zelfs dat ze daar met een code oranje voor kunnen gaan komen.
Maar goed genoeg gezegt vandaag/vannacht morgenvroeg eerst maar eens genieten van een tijdelijke sneeuwkans.
Met vriendelijke groet,
Tatanka | Gewijzigd: 16 januari 2021, 07:10 uur, door Tatanka
<<<fototopic sneeuw 16 & 17 januari 2021>>> | Gewijzigd: 16 januari 2021, 10:08 uur, door Sven
Hier in West-Vlaanderen van 1 graad deze ochtend naar -1 met sneeuwval actueel.
Oh, oké... Bedankt.
Hardnekkige bewolking verhinderde nachtelijke afkoeling
Zoals we gisteravond al aan zagen komen, werd het stratocumulus-wolkendek onderschat door de modellen. Dit wolkendek was erg dun en daarom lastig door de modellen te berekenen. Modellen als Arome en Harmonie hadden brede opklaringen in dit wolkendek. Zo voorspelde Arome voor afgelopen nacht temperaturen van rond de -3 voor grote delen van de Benelux:Arome heeft nog niet genoeg rekenkracht om ook de dunste luchtlagen goed in beeld te kunnen krijgen voor berekeningen. Hierdoor was de laag met bewolking niet goed vertegenwoordigd in Arome. Als resultaat kwam Arome met temperaturen van -2 tot -5°C
We zagen gisteravond op de satelliet echter al dat de bewolking een vrijwel geheel gesloten dek vormde en zodoende zou de berekende afkoeling lastig worden. In de rest van de nacht bleven opklaringen uit en zodoende kwam de temperatuur vannacht rond de 0°C uit (2 tot 5°C warmer dan verwacht).
In werkelijkheid was er een gesloten wolkendek die nachtelijke afkoeling (via uitstraling) tegenhield. Soms was er een afwijking van 5°C t.o.v. de modellen!
Geen groot probleem voor sneeuwval
Gelukkig waren de opklaringen er in Frankrijk wél, het werd in de omgeving van Parijs circa -2 tot -5°C. Op nadering van het dooifront komt de wind uit zuidelijke richtingen, hierdoor wordt drogere en koudere lucht uit het zuiden naar onze omgeving gebracht. Dit zal de temperatuur gedurende de sneeuwval waarschijnlijk net laag genoeg houden (circa 0°C).Advectie van lucht die vannacht wel wat kon afkoeling door Franse opklaringen.
Actueel is de temperatuur in West-Vlaanderen door nadering van de luchttemperaturen nét onder nul al gedaald van +1°C om 01:00 's nachts, naar circa -0,5°C actueel. Het dauwpunt is ook al gezakt naar -2°C, lokaal zakt het dauwpunt naar -4°C.
Effect van droge lucht
Het sterk dalende dauwpunt laat dus zien dat we momenteel aanvoer (advectie) hebben van vooral drogere lucht, ook hogerin de atmosfeer is de lucht droog. Hierdoor zal de sneeuw vrij langzaam aanvangen. De voorkant van het front verbrokkelt wat doordat het stukloopt op de droge lucht. Dat zien we momenteel ook, de sneeuw die waargenomen is, is vooralsnog ook vrij klein. We hebben het echter over het begin van het front, de lucht wordt geleidelijk vochtiger gemaakt, en de intensiteit zal toenemen de komende uren.Eerste neerslag bereikt de Benelux, nu nog onderhevig aan afbrokkeling, later zet het vanuit het westen stevig door.
KNMI Guidance
De temperaturen liggen in werkelijkheid hoger dan berekend, met name Harmonie is veel te koud. Dit komt door de hardnekkige Sc-bewolking die niet goed in de modellen zat (en nog steeds niet goed in Harmonie zit). De natteboltemperatuur ligt op de meeste plaatsen echter rond of iets onder het vriespunt. Zodra er sneeuw gaat vallen zullen de temperaturen dalen richting de natteboltemperaturen en wel meer in lijn komen met de modelwaardes. De tendens van de natteboltemperaturen is licht dalende door de aanvoer van iets drogere en koudere lucht. Daarom is de verwachting nog steeds dat er vanmiddag en vanavond sneeuw gaat vallen. Mogelijk dat het in Vlissingen begint als regen/natte sneeuw en omdat de temperaturen en wegdektemperaturen aanvankelijk nog boven nul zijn zal de sneeuw ook niet meteen blijven liggen.
NA de passage van de hoogteocclusie (richting de nacht naar zondag!)
Belangrijkste aandachtspunt is wat er gebeurt na passage van de hoogteocclusie. De bewolking is dan dunner en de toppen niet kouder dan ongeveer -10°C. Dat betekent dat de stabiel gelaagde bewolking vooral uit onderkoelde wolkendruppeltjes bestaat.
(Want voor de vorming van sneeuwkristallen in wolken is een temperatuur lager dan -10°C nodig!)
Coalescentie (coalescentie = het groter worden van druppels, totdat ze zwaar genoeg zijn om te vallen) zorgt dan voor onderkoelde motregen. Afhankelijk van de gesteldheid (temperatuur, aanwezigheid sneeuwdek) van het wegdek/fietspad/trottoir kan dit ijzel tot gevolg hebben. Bij de occlusie van vanavond en vannacht wordt de bewolking dikker en de verticale opbouw op hoogte onstabiel. Dit betekent dat de neerslagsoort van onderkoelde motregen overgaat in regen (in het noordoosten mogelijk eerst sneeuw). Er ontstaat een smeltlaag (ijsdriehoek) van 1-3°C. Deze regen zal minder snel bevriezen op de wegen (grotere druppels, niet onderkoeld), maar dat uiteindelijk wel doen bij wegdektemperaturen die mogelijk net onder nul zijn. Na passage van de occlusie draait de wind en wordt zachte maritieme lucht aangevoerd.
Overigens zien we dat het oude, niet meer ontwikkelde Hirlam weer moeite heeft om de koude plaklaag op te ruimen. Daardoor stroomt in dit model de zachtere lucht later binnen dan in EC/Harmonie.
Wat is trouwens een ijsdriehoek?
Een ijsdriehoek is een gebied dat bij een occlusiefront een temperatuur boven nul kan krijgen, terwijl de temperatuur boven en onder deze laag onder nul ligt:
Dwarsdoorsnede occlusiefront. We zien een driehoek waarin de temperatuur boven nul is. In deze driehoek smelt sneeuw tot regen, in de laag eronder kan het juist weer onderkoelt raken met als resultaat ijsregen (regendruppels bevriezen in de lucht, dus vrieslaag is dik genoeg) of ijzel (regendruppels bevriezen bij contact met de grond, vrieslaag dunner).