Kilauea vulkaan na 2 jaar weer actief
Wellicht zal een aantal van ons de uitbarsting van 2018 nog herinneren. Dat was een spectaculaire uitbarsting die zich vanaf de voet van de vulkaan dwars over wegen en helaas ook net over bewoond gebied zich een weg baande naar de kust. Hieronder een terugblik:Nu is er dus weer lava aan het oppervlak gekomen. De krater begon zich te vullen nét voor kerst:
Zondag 20 december:
Na een zwerm aardbeving, wat een teken is van ondergrondse beweging van magma, begon de lava de krater in te lopen. Hier kwam het in contact met een watermeer dat de krater tot die tijd vulde. Het contact van water en lava zorgde voor stoomexplosies. Tijdens het filmpje: 1 feet = 0,3 meter. De lavafontein was dus bijna 50 meter hoog!
Maandag 21 december:
Het watermeer is verdwenen door de hitte van de lava. Inmiddels is de hoogste lava fontein nog "maar" 25 meter hoog.
Dinsdag 22 december:
Het lavameer stijgt in hoogte ongeveer 90 cm/uur. Een wolk van zwavelgas zorgt voor kleine overlast waar deze wolk naartoe waait. Het zwavelgas zorgt er ook voor dat planten het lastig krijgen, dat zou een verlies van oogst kunnen betekenen.
Van de 3 lavafonteinen, zijn er nog 2 actief. Het lavameer is al groter dan het lavameer dat 10 jaar lang actief was tussen 2008 en 2018 (in 2018 liep het leeg en stroomde de lava via een andere opening naar bewoont gebied). Het lavameer is nu 140 meter diep. Het groeit met circa 15 meter per dag.
Om een beeld van schaal te geven, er is een eiland gevormt in het lavameer. Het eiland zelf is al 150 meter breed. Dit eiland is waarschijnlijk ontstaan door de stoomexplosies helemaal in het begin (interactie met het vroegere watermeer).
Er komen nog steeds grote hoeveelheden zwavel vrij bij de uitbarsting.
Donderdag 24 december - dag 4
Er werd een windverschijnsel waargenomen dat ik het beste kan omschrijven als een kleine "hitte-tornado" (!). Het ontstond door de grote hitte van het oppervlak van het lavameer (200 tot 600°C), en was sterk genoeg om wat lavabrokken in het rond te slingeren.
Het lavameer is nu nog 452 meter verwijderd van de bovenkant van de krater. Het wordt verwacht dat het lavameer steeds langzamer zal stijgen door de vorm van de krater (het kost steeds meer volume om te stijgen). Het meer stijgt nog met 10 meter per dag.
Zaterdag 26 december - dag 6
Één van de uitlaten van lava is nu verdwenen, maar de andere uitlaat is er juist actiever van geworden. De actieve uitlaat heeft lavafonteinen van circa 10 meter hoog. Zwaveluitstoot is verminderd.
Zondag 27 december - dag 7
Bij de uitbarsting is een verzakking in sommige delen gemeten, omdat de lava wegstroomde naar de krater.
Het lavameer meet nu 180 meter in diepte. 2 of 3 verschillende rivieren van lava stromen 40 meter omlaag de krater in. Er vinden nog regelmatig kleine aardbevingen plaats door de verplaatsing van magma ondergronds. Vlakbij de uitlaat van lava was een kleine lava-draaikolk te zien (https://youtu.be/2rEoCib5JPU?t=66 update dag 9).
Donderdag 31 december - dag 11
Opnieuw stijgt de hoogte van het lavameer iets, naar 183 meter diepte nu. Tot dusver is er 20 miljoen kubieke meter aan lava de krater ingestroomd (gelijk aan 8000 olympische zwembaden). De grote en kleine eilanden van gestolde lava drijven nog rond in het lavameer.
Dinsdag 5 januari - dag 16
Als je het tot hier volgt: er is een grote "lava dome fountain" ontstaan. Deze is ongeveer 5 meter hoog en 10 meter breed. Deze kunnen ontstaan wanneer er veel druk achter de stromende lava zit.
We zagen nog steeds een grote lavafontein, maar gedurende 8 januari "verdronk" de fontein in het stijgende lavameer. In het lavameer zien we nog steeds een groot eiland ronddrijven, dit werd in 1917 ook geobserveerd bij een uitbarsting. Het eiland steekt ongeveer 6 meter boven het meer uit. Het meer is bijna 200 meter diep en bestaat uit vloeibare lava, afgedekt met een dunne gestolde korst erboven.
Update 11 januari: https://www.youtube.com/watch?v=p8v-0qVn6A0
Woensdag 13 januari - dag 24
Activiteit uitbarsting neemt weer toe. Hierdoor is er een kegelvormige bult om de uitlaat van lava ontstaan. Verder wordt vergeleken met de eerste uitbarsting die duurde van 2008 tot 2018 (een duur van tien jaar!). Toen ontwikkelende een kleine uitlaat ("vent" in Engels) zich tot het grootste actieve lavameer op aarde. Dit meer liep vervolgens leeg en overspoelde bewoond gebied op Hawaii. Nadat het meer leegliep storte ook een deel van de krater in, omdat de lava die het intact hield, wegliep. Het is dus mogelijk dat de huidige uitbarsting ook weer jaren kan duren, maar daarover is niets met zekerheid te zeggen. Er is de afgelopen 200 jaar wel een patroon geweest van uitbarsting en instorting.
| Gewijzigd: 24 januari 2021, 14:02 uur, door Thijs.
Actief lavameer Kilauea alweer 5 maanden oud
Gedurende 5 maanden is er al lava aan de oppervlakte in de krater van de vulkaan Kilauea in Hawaii. Deze uitbarsting heeft gelijkenissen en verschillen met de uitbarsting in IJsland.Het zoals in IJsland is dit het type vulkaan dat maanden achter elkaar kan uitbarsten, maar aan de andere kant ligt het lavameer in een diepe krater met zeer steile hellingen. Even het lavameer bezoeken is hier dus niet mogelijk.
Kilauea is een hoge schildvulkaan die regelmatig uitbarst, en niet zoals IJsland een nieuwe vulkaan op een locatie waar men al in duizenden jaren geen uitbarsting meer gehad had. Doordat het een hoge schildvulkaan is, kan het lavameer ook plotseling een makkelijkere scheur vinden om door te stromen, dan kan het lavameer plotseling leegstromen in een ondergrondse scheur. Deze scheur kan uitkomen in de bewoonde delen van Hawaii waar dan opeens lava uit de scheur (fissure) gestroomd komt. Dit maakt de vulkaan in Hawaii potentieel iets gevaarlijker en onvoorspelbaarder.
Je kan het vullen van het lavameer dus ook zien als het opladen van de lavabatterij die mogelijk jaren later weer via een ondergrondse scheur ergens anders op Hawaii een uitbarsting veroorzaken. Dit gebeurde in 2018, toen lava door een woonwijk trok (materiële schade, mensen hadden alle tijd om te vluchten).
| Gewijzigd: 21 april 2021, 18:11 uur, door Thijs.
Opnieuw vloeibare lava in krater Kilauea
Na een voorbode in de vorm van aardbevingen is er nu een nieuwe magmabel welke een lavameer in de oude krater aanvult. Deze lava stroomt over de korst van de "oude" lava van de uitbarsting januari 2021, zie berichtgeving hierboven.Na bijna 60 meter hoge lavafonteinen neemt het gevaar Kilauea nu af
Het waarschuwingsniveau is verlaagd van oranje naar geel. Er stroomt nog steeds nieuwe lava in het lavameer, maar niet meer met zoveel zwaveldioxide (gas) als eerder. De fonteinen zijn "verdronken" in het stijgende niveau van het lavameer. Het is onzeker hoelang deze uitbarsting nog zal duren (mogelijk dagen tot maanden). Alle vulkanische activiteit blijft beperkt tot een krater op de top van Kilauea.| Gewijzigd: 5 oktober 2021, 18:36 uur, door Thijs.
Magnitude 6.2 aardbeving Hawaï
Door het gewicht van het hele eiland Hawaï op de oceaanbodem ontstaan er scheurtjes en breuklijnen in de oceaanbodem. Rond deze breuklijnen komen soms aardbevingen voor. Deze 6.2 aardbeving kwam dus waarschijnlijk door de druk van het eiland op de oceanische aardkorst eronder.| Gewijzigd: 13 oktober 2021, 13:42 uur, door Thijs.
Nieuwe uitbarsting Hawaii nu 1 maand oud
Sinds 29 september 2021 is er al een lavavolume van 23,2 miljoen m3 uitgestoten. Dit is hier redelijk eenvoudig te berekenen omdat alle lava netjes in een putje blijft liggen. In La Palma stroomt de lava kilometers ver over een groot gebied, en zijn volume-berekeningen erg lastig.Dit lavameer is 59 hectare groot (90 voetbalvelden). Ter vergelijking, de Dam is 1,3 hectare. Over dit gebied is de lava de afgelopen maand bijna 50 meter gestegen.
Momenteel stijgt het lavameer nog steeds traag.
Coming up on the 1-month anniversary of Kīlauea’s summit eruption. Since Sep 29, 6.1 billion gallons (23.2 million cubic m) of lava has flowed from vents in Halemaʻumaʻu to form a lava lake 147 acres (59 hectares) in size, raised elevation of lava lake surface by 161 ft (49 m). pic.twitter.com/86DtUGJANH
— USGS Volcanoes🌋 (@USGSVolcanoes) October 28, 2021
Lava Kilauea stroomt in volgende krater
De kraters van Kilauea bestaan uit tredes van telkens weer bredere kraters. De diepste krater is nu helemaal gevuld, en stroomt nu over in de volgende krater. Het gevolg hiervan is dat het oppervlak van het lavameer na lange tijd weer toeneemt. Eerder werd het lavameer alleen maar dieper.Het zal weer heel lang duren voordat deze volgende krater weer helemaal is gevuld, dus voorlopig blijft alle lava beperkt tot de kraters (badkuipvorm) van de Kilauea vulkaan.
It’s happened. Lava has begun to creep out onto the down-dropped block in Halema‘uma‘u crater. Telephoto image shows lava, arrow on lake photo shows location (as does the map). No new hazard. All lava activity remains confined within the crater in Hawai‘i Volcanoes National Park. pic.twitter.com/Jp3tvDmR59
— USGS Volcanoes🌋 (@USGSVolcanoes) November 5, 2021
Nieuwe uitbarsting op zeer actieve vulkaan
De vulkaan Kilauea barst met grote regelmaat uit. De uitbarstingen van Kilauea zijn meestal beperkt tot de krater, en vormen daar een klein gevaar. Over het algemeen is er ook weinig explosiviteit en as. Als de lava echter door scheuren in de berg naar een lagergelegen (bewoond) deel van het eiland stroomt is de vulkaan wel zeer gevaarlijk. Een spleetuitbarsting kan dan grote delen van het eiland in korte tijd met lava bedekken. Om deze reden wordt de lavahoogte in de krater goed in de gaten gehouden, als die plots daalt betekend dat dat lava waarschijnlijk op weg is naar een spleetuitbarsting.De huidige uitbarsting is de 55ste uitbarsting sinds 1900. Hieronder staan de laatste 3 uitbarstingen
3 januari 1983 – 5 september 2018 |
---|
20 december 2020 – 23 mei 2021 |
29 september 2021 – 13 december 2022 |
5 januari 2023 - ?? |