Zware buien treffen woestijngebieden
Koude bovenluchten zorgen zoals vaak herhaald voor een toegenomen temperatuursverschil tussen de grond en de bovenlucht. Hierdoor is de opbouw van de lucht onstabiel en kunnen er buien ontstaan. In Nederland is dit slechts één van de manieren om tot neerslag te komen (bij hebben ook nog motregen en fronten). In woestijngebieden komen zeer zelden fronten en zodoende zijn koude bovenluchten de nummer één van neerslagbrengers.
In het Midden-Oosten was er begin december ook nog een krachtige straalstroom, dit verhoogde de schering. Bij de onweersliefhebbers zullen al belletjes gaan rinkelen: ingredienten voor zware buien zijn aanwezig!
De hoge windschering gaf zelfs aanleiding tot minstens één tornado, en zware hagel was aanwezig in de omgeving van Libanon.
Holy smokes!
— Scott Duncan (@ScottDuncanWX) December 5, 2020
Massive tornado in district Al-Jowf in Saudi Arabia today.
The way the sun lights the base as it kicks up the dust 🤩
One for @ReedTimmerAccu@MikeOlbinski @JimCantorepic.twitter.com/vlwVtDuC6d
Aerial view of #hailstorm in #Thurb, west part of #AlQassim yesterday.. pic.twitter.com/zoxANI90M3
— Saudi-Expatriates.com (@saudiexpat) November 28, 2020
Meer informatie:
www.weer.nl - extreem-weer-in-deel-midden-oosten
www.weer.nl - zware-regenval-in-koeweit-en-saoedi-arabie
We zien de geopotentiale lijnen dicht bij elkaar liggen boven Saoedi-Arabië. (Geopotentiale lijnen zijn min of meer gelijk aan isobaren, geopotentiale lijnen laten zien hoe hoog het drukniveau zich bevindt).
Dit wil zeggen dat de windsnelheid hier hoger is, dit klopt, want de straalstroom ligt inderdaad boven Saoedi-Arabië, waar het de windschering flink verhoogd. We zien wolkentoppen met een temperatuur van circa -50°C (groene kleur, 220 K). Als we nagaan dat de temperatuur aan de grond ongeveer 20°C is geweest, zien we een temperatuursverschil van 70°C! Geen wonder dat er zware buien ontstonden.