Warmtebingo
Langste serie lentedagen in winterseizoen (De Bilt): check3 datumrecords op rij (De Bilt & regionaal): check
Warmste 23 februari gemeten in De Bilt: check
Warmste 23 februari temperatuur in NL: check
Als het morgen nog ergens 20,1°C wordt, hebben we bingo, dan kunnen we namelijk ook het grootste temperatuursverschil in een wintermaand bijschrijven aan het recordslijstje van deze februari.
Vandaag wordt de warmste dag van deze zeldzame lenteperiode. Op de Wadden blijft het door het koele zeewater tussen de 10 en 13 graden. In De Bilt kunnen er vandaag maandrecords worden verbroken, het actuele record staat op 18.9 graden gemeten op 26 februari 2019. De verwachting voor De Bilt is dat de temperatuur mogelijk de 19 graden aan kan tikken. Ook het nationale maandrecord van 20.5 graden in Arcen, ook in februari 2019 kan verbroken worden. De verwachting is dat de temperatuur in het zuiden en zuid-oosten de 20, misschien zelfs in het uiterste geval de 21 graden kan aantikken.
Kans-verwachting 20.0 graden of hoger:
De kans-verwachting is ten opzichte van de vorige post compleet veranderd met nu 80% kans op een warme dag in het zuid-oosten van Nederland. De eerste regionale warme dag komt gemiddeld half-april voor, en record-laat kwam het in juli ooit nog tot een warme dag voor het eerst regionaal. En record-vroeg op 24 februari 1990. Dit gaan wij waarschijnlijk vandaag evenaren
| Gewijzigd: 24 februari 2021, 11:49 uur, door Novi
Nét geen Bingo
Na de laatste extreem warme februaridag hebben we op 0,2°C na geen warme dag behaald (20,0°C of warmer). Op 0,3 graden na hebben we net niet het record gebroken van grootste temperatuursverschil in een wintermaand. Daarvoor moest het namelijk ergens warmer worden dan 20,0 graden worden.Dat houdt niet weg dat we een uitzonderlijk warme serie februaridagen achter de rug hebben, het top 10 warmste februaridagen in De Bilt spreekt boekdelen.
Dit jaar hebben we maarliefst 3 nieuwe datums de top 10 ingejaagd. Dat komt bovenop de bijdrage van 1 dag uit 2020, en 3 dagen uit 2019! Op 0,3 graden na brak vandaag zelfs bijna het record van warmste winterdag in De Bilt. Daarmee behoorde vandaag tot de 0,018% warmste winterdagen!
Zonder klimaatverandering zou zo'n dag een herhalingstijd hebben van ongeveer eens per 55 jaar.
Saharazand gespot op "verticale buienradar"
De buienradar zend horizontale signalen uit, die weerkaatsen op o.a. neerslagdruppels, maar ook op vogels of de uitlaat van internationale scheepvaart (valse echo's). Er is ook een soortgelijk signaal die dit juist recht omhoog stuurt. Dit weerkaatst dan op stofdeeltjes, zanddeeltjes of wolkendruppels. Ik heb een mooie site leren kennen met deze Lidar (LIght Detection And Ranging), welke licht (laser dus) gebruikt. Radar betekend juist RAdio Detection And Ranging, welke radiogolven gebruikt om buien te detecteren.Hier zien we hoe de pluim Saharazand over Nederland (Hoogeveen in dit geval) trok. Zondag 20:00 zagen we de eerste grote concentraties voorbij komen, de gebieden die groen-geel-rood kleuren kaatsen meer van de laser terug, het zand kaatst dus een deel van de laser terug naar de grond.
Wolken kaatsen echter vrijwel alles terug, hierdoor zien we niet wat er in de schaduw boven de wolk zit (we meten vanaf de grond). Dat zijn de witte strepen. We zien dat we maandag amper wolken zagen, maar voor het oog was het bewolkt (door het zand).
https://e-profile.eu/#/cm_profile
Woensdag zien we nog wat sluierbewolking terug.
Ik denk dat het geel in de onderste 1000 meter van de atmosfeer voornamelijk pollen en o.a. fijnstof is, dat zich gedurende de dagen heeft opgehoopt in de grenslaag (de onderste kilometer). Het zou echter ook zand, of iets anders kunnen zijn.
Het lijkt me waarschijnlijk dat dit de manier is waarop het KNMI de wolkenhoogte meet.
Iets anders: kans op mist / lage bewolking vanaf zaterdag
De kern van het hogedrukgebied komt vanaf vrijdag boven Engeland te liggen, wij liggen hierdoor in een zwakke noordelijke stroming. Deze stroming brengt vocht vanaf de Noordzee mee, maar is tegelijk zwak genoeg zodat er 's nachts mist kan ontstaan. Dit is voornamelijk mogelijk in de nacht naar zaterdag, naar zondag en misschien naar maandag. De zon is op de meeste plaatsen waarschijnlijk sterk genoeg om de mist op te laten lossen gedurende de ochtend. Het kan echter zaterdag in het zuiden langer mistig blijven, en zondag in het noorden.
Mist en lage bewolking breken op steeds meer plekken op, waar het in de mist nog 4-5°C is, wordt het in de zon 7 tot 9°C. Morgen hebben we hetzelfde weertype, misschien is de mist en lage bewolking dan nog wat hardnekkiger.
Waarom schommelt het land soms onder de landsgrenzen?
Het is soms wel te zien dat het beeld iets verschuift, terwijl de landsgrenzen die bovenop bovenstaand satellietbeeld geprojecteerd zijn gewoon blijven liggen. Dit komt doordat de satelliet soms iets schommelt, waardoor de satellietdata niet 100% klopt met de aangegeven landsgrenzen.
We zien dat nu bijvoorbeeld goed bij de Alpen, daar lijkt het net alsof de besneeuwde bergen wat noord-zuid verschuiven.
Koudeputje op pad: woensdag op donderdag regen?
We zien op GFS ook mooi een belletje met koude bovenluchten een hele rondreis maken. Het raakte gisteren ingesloten door de stroming rond het hogedrukgebied. De bel koude lucht ging van London over Frankrijk naar Genève, morgen doet het de Pyreneeën aan, om uiteindelijk woensdag over het kanaal weer terug naar de Benelux te komen. Hierdoor kan het in de nacht naar donderdag wat regenen, de andere dagen verlopen droog.
Mogelijk neemt het temperatuursverschil door de koude lucht op hoogte toe (op 5,5 km hoogte zakt de temperatuur van -21°C naar -28°C).
Na donderdag 4 maart lijkt het wat wisselvalliger te gaan worden met dan juist buien vanuit het noorden. Heel misschien zien we nog wat winterse neerslag richting 5-6 maart, dit zit in EC, maar niet in GFS. | Gewijzigd: 27 februari 2021, 15:16 uur, door Thijs.
Waar de zon in grote delen van het land conform de verwachting het heeft gewonnen van mist, kan de mist zich rond de koude Waddenzee & IJsselmeer nog prima handhaven.
In het noorden is het nog circa 3°C in de mist, soms ligt het zicht nog rond of onder de 100 meter, vooral rond de Afsluitdijk. Elders is het 7 tot 11°C en wederom zonnig.
Polonaise aan hogedrukgebieden
We zien een aaneenschakeling van hogedrukgebieden, waardoor de luchtdruk doorgaans hoog blijft, soms zelfs in de buurt van dagrecords hoge luchtdruk, hoewel zulke records niet heel spannend zijn, en weinig aantoonbaar beinvloed worden door klimaatverandering.De hogedrukgebieden volgen een patroon, ze komen vanuit het westen (als Rossby golf), nemen vervolgens positie in boven Europa, waar ze lange tijd blijven hangen, en zakken uiteindelijk na 3-5 dagen weer weg. We zien een duidelijke trend in de positie boven Europa, de hogedruk neemt namelijk steeds westelijker positie in.
Dit heeft als gevolg dat, waar we eerst aan de westflank zaten, met een zuidenwind, we steeds meer aan de oostflank komen met noordenwind. Hierdoor zakt de temperatuur in 3 stapjes.
H1: hogedruk ten oosten: februariwarmte met zuidenwind
De eerste hogedruk bleef lange tijd stabiel ongeveer boven Oostenrijk liggen, hierdoor waaide de wind dagenlang uit het zuiden, en met een lange aanvoerroute helemaal uit de Sahara werden dagenlang warmterecords gebroken.
Vanuit het westen kondigde de opvolger van H1 zich aan, op het moment dat H1 wegzakte, stond gelijk het nieuwe hoog klaar om het over te nemen. Afgelopen vrijdag nam dit hoog het stokje over.
H2: Hogedruk boven ons hoofd, weinig stroming en mistkansen
We hebben meteen gemerkt dat de positie van de hogedruk veranderd is, de wind werd gisteren namelijk zwak noordelijk, door de noordelijke richting werd vochtige lucht vanaf de Noordzee aangevoerd. Doordat de wind zwak was, kon zich op grote schaal mist & lage bewolking vormen. De zon bleek op veel plaatsen sterk genoeg om de mist en lage bewolking grotendeels te laten oplossen.
H2 is inmiddels ook bezig om langzaam weg te zakken, eerst wordt de windrichting eerst nog meer zuidelijk, dit resulteerd in 2 warmere dagen. Overdag kan dan weer 15°C behaald worden, 's nachts zakt het kwik nog wel helemaal tot het vriespunt!
H3: Noordenwind en duidelijk frisser
Het volgende hogedrukgebied bouwt naar onze omgeving via Groenland, het ligt conform de trend weer een stuk verder naar het noordwesten. Hierdoor tappen we koudere lucht aan, vanuit het noordoosten. Dit levert ons waarschijnlijk een serie vorstnachten op, overdag kan het kwik onder de voorwaarde dat er geen mist of lage bewolking is, stijgen naar 5 tot 8°C.
Het gevolg is nog onzeker, misschien dat er na 7-8 maart (het weekend van volgende week) meer invloed van lagedruk komt, met meer neerslag. Dit kunnen polaire (winterse?) buien vanuit het noorden zijn, maar ook regen vanuit het zuiden, dat is nog uiterst onzeker!!
De temperatuurtrappen in de pluim:
De dagen waarop de temperatuur zakte, komen ook precies overeen met de dagen waarop we een zwakke trog hadden als overgang van hogedruk naar hogedruk. De zwakke trog geeft dan bewolking (en neerslag).
Onder hogedrukgebied 1 was de wind stabiel zuidelijk.
Op de overgang naar hogedruk 2 viel er uit een zwakke trog regionaal toch nog behoorlijk wat regen donderdagavond.
Onder hogedrukgebied 2 draait de wind bijna een vol rondje, we beginnen bij west en eindigen weer bij zuidenwind op woensdag 3 maart.
Op donderdag 4 maart hebben we waarschijnlijk bewolking van een trog op de overgang naar hogedrukgebied 3.
Onder hogedrukgebied 3 ligt de temperatuur net onder normaal en hebben we mogelijk een serie nachten met vorst.