GFS hint al tijdje op een overgang naar meer oostelijke wind, ook ECMWF heeft die optie er wel in staan. Maar het is nog even een brugje te ver om er nu al iets zinnigs over te gaan zeggen
Haha Thanks voor je antwoord. Iets te optimistische dus. We zijn verwend de afgelopen periode, dus de hoop blijft 😊
Lenteachtig met hoge temperaturen en veel zon
Bron afbeelding: OnweerOnline
Komend weekend staat in het teken van veel zon en lenteachtige temperaturen. Dit is een groot contrast in vergelijking met het afgelopen weekend toen er op veel plaatsen op natuurijs geschaatst kon worden en het in de nachten regionaal tot strenge vorst kwam.
Dit zachte en zonnige weer hebben we te danken aan een zuidelijke stroming die opgang komt dankzij een gordel van lagedrukgebieden tussen IJsland en het Verenigd Koninkrijk en hogedruk boven oost/centraal Europa. De aangevoerde lucht is dermate warm dat de temperatuur vanaf morgen tot en met woensdag/donderdag dagelijks tussen de 14'C en 18'C uitkomt. Hiermee ligt de temperatuur op veel plekken dagelijks 8'C tot 12'C boven wat normaal is voor de tijd van het jaar.
Met een zuidelijke stroming wordt zachte lucht aangevoerd die zijn oosprong vindt boven Noord-Afrika. Bron afbeelding: WXCharts.com
De temperatuur ligt de komende tijd ruim boven normaal in grote delen van Europa en dus ook in de Benelux. Bron afbeelding: WXCharts.com
In het zuiden kunnen de temperatuten nog net wat hoger uitkomen, langs het IJsselmeer en in het Waddengebied enkele graden kouder dankzij het nog koude (zee)water. Het IJsselmeer is bijvoorbeeld nog steeds niet ijsvrij en danzkij de zuidelijke wind ontstaat er kruiend ijs. Dit is ook het geval op het Markermeer:
Later in de week lijkt het zwaartepunt van het hogedrukgebied zich verder west te verplaatsen richting de Britse Eilanden waardoor we in de Benelux te maken krijgen met een noordwestelijke stroming en daarmee de aanvoer van koudere lucht en eindelijk weer temperaturen rond normaal. De temperaturen van de komende dagen zijn namelijk alles behalve normaal.❄️ LIVE: kruiend ijs langs het Markermeer! Er zijn ijsbergen ontstaan tot ruim 3 meter hoog... herinneringen uit februari 2012 komen terug! #kruiendijs #lente @Weerplaza @KeraunosObs @weermanreinier @StormHour @BuienRadarNL @janvissersweer @ScottDuncanWX @EdAldus @helgavanleur pic.twitter.com/5lMu3AnW3X
— Wouter van Bernebeek (@StormchaserNL) February 19, 2021
Eind volgende week komt er in EC een noordwestelijke stroming opgang met aanvoer van koudere lucht. Dit is natuurlijk, gezien de termijn, nog onzeker. Bron afbeelding: WXCharts.com
Deze trend is ook terug te zien in de pluim met tot woensdag/donderdag hoge temperaturen. Na donderdag gaan de temperaturen dan weer langzaam terug naar normaal.
EC pluim temperatuur
Saharastof
Dankzij de zuidelijke stroming die zijn oorsprong vindt boven Noord-Afrika wordt er komende dagen ook het nodige Saharastof meegevoerd. Aan de grond merken we hier weinig van aangezien dit stof zich bevindt in de hogere delen van de troposfeer en regen niet verwacht wordt. Wel kan het Saharastof voor extra kleurrijke zonsopkomsten of zonsondergangen zorgen.
Lucht van Noord-Afrikaanse afkomst brengt dit weekend samen met de zeer zachte lucht ook Saharastof mee. Schemeringskleuren kunnen wat mooier worden. #lente @MeteoVarsenare @BartStandaert @frankdeboosere pic.twitter.com/9TE7Rycmt6
— Ward Bruggeman ⚡️ (@MeteoWard) February 18, 2021
Neerslag
Dankzij deze hogedrukinvloeden zijn de neerslagkansen de komende tijd klein. Fronten weten de Benelux nauwelijks tot niet te bereiken. Wanneer dit wel lukt is het front erg afgezwakt en zorgt alleen voor wat wolkenvelden met regionaal wat lichte regen of motregen.Neerslag pluim van EC. Zoals beschreven wordt er weinig tot geen neerslag verwacht de komende tijd.
| Gewijzigd: 19 februari 2021, 14:16 uur, door Lako
De komende dagen verlopen zacht tot zeer zacht. De eerste officiele lentedag (15+) moet makkelijk te doen zijn. De temperaturen bereiken morgen al op uitgebreide schaal de 15 tot 17 graden. Vooral zondag t/m woensdag zijn interessant met betrekking tot de kans op de eerste regionale warme dag van 2021. En dat mogelijk record-vroeg. Het huidige record staat op 24 februari 1990 toen het op het inmiddels opgeheven weerstation Oost-Maarland 20.4 graden werd. Gemiddeld wordt de eerste warme dag in de laatste decade van maart of de eerste decade van april genoteerd.
Het absolute maand- en winterrecord van februari staat op 27 februari 2019, met 20.5 graden.
Midden (regio De Bilt):
In De Bilt, het landelijk meetstation van het KNMI kan het op 6 dagen boven de 15 graden uitkomen. Op de warmste dagen kan de temperatuur zelfs de 18 graden bereiken. Het actuele maandrecord in De Bilt staat op 18.9 graden gemeten op 26 februari 2019, toen werd het net geen warme dag in het zuiden van het land.
Zuid-oosten (regio Maastricht):
In het zuid-oosten is de zachtste lucht geconcentreerd met zeer hoge temperaturen mogelijk voor de tijd van het jaar. Lokaal kan de temperatuur de 20, misschien zelfs 21 graden. Dit zou een nieuw maandrecord betekenen en in de zomer kon de temperatuur met deze setting misschien zelfs de 40 graden halen in de meest perfecte omstandigheden zoals in juli 2019.
Wat zijn precies de perfecte omstandigheden voor 20 graden?:
Weinig bewolking die de zon in de weg kan zitten is erg belangrijk. Door bewolking kan de temperatuur al snel enkele graden lager uitkomen. Daarnaast kan windstilte helpen, want wind kan ervoor zorgen dat de straling van de warmte wat afneemt. Ook genoeg zon is belangrijk maar daar gaan we ruim aan voldoen.
En natuurlijk een goede setting voor een warme dag. We krijgen de komende week met een setting te maken waarbij Noord-Afrikaanse lucht vanaf de Sahara naar ons land wordt getransporteerd. Een tip: naar de zonsopgang of zonsondergang kijken, door de lucht uit de Sahara met Saharastof kan de zonsopgang of zonsondergang een stuk roder en feller kleuren!
En wat is nou de kans op 20+?
Volgens de huidige ECWMF pluim 50%:
Sterk contrast:
| Gewijzigd: 19 februari 2021, 16:23 uur, door Thijs.❄️ Kruiend ijs! Door de krachtige wind zijn ijsschotsen van wel 10 cm dik over elkaar heen geschoven bij Kornwerderzand. De kracht van de natuur is indrukwekkend! - met @WondersofNature #lente #kruiendijs pic.twitter.com/KcuxkykVHk
— Wouter van Bernebeek (@StormchaserNL) February 19, 2021
4 stations regionale koudegolf door correctie KNMI
Ik had het dagen geleden al even benoemd, donderdag liep de temperatuur in zéér korte tijd op met 1 tot 4 graden. Dit gebeurde op meerdere plaatsen tegelijk.Ik kan de redenatie van het KNMI volgen, ze willen metingen die representatief zijn voor de gehele luchtlaag op 1,5 meter hoogte (boven een grasveld). Doordat de wind wegviel én de sneeuw alle zonnestralen weerkaatste (precies van onderen, wellicht precies door de luchtgaten in de weerhut naar de sensor), werd de lucht direct in en rond de weerhut snel warmer. We hebben dus een kleine luchtbel in de weerhut dat verwarmd wordt door de aanwezigheid van de weerhut zelf, de luchtbel wordt niet vervangen met koudere lucht van buiten de weerhut door het gebrek aan wind.
Direct op het moment dat de wind weer terugkwam zakte de temperatuur weer met 1 tot 4°C.
Ik vind dat het KNMI hier wel consistent in moet zijn, was de temperatuur ook gecorrigeerd als het met -0,1 net onder nul was gebleven? Het antwoord daarop kan een KNMI medewerker je vast geven.
Het maakt uiteindelijk voor de landelijke koudegolf niets uit, die was er sowieso niet geweest, want het werd 's nachts -10,0°C (matige vorst) i.p.v. -10,1°C (strenge vorst). Ook Deelen grijpt naast de koudegolf omdat het overdag 0,0 werd, wanneer het -0,1°C was gebleven was er wel een regionale ijsdag op de Veluwe geweest.
Het levert voor Lelystad, Heino, Hoogeveen en Hupsel wel een koudegolf op. Nog steeds zijn er slechts op 8 van de 34 Nederlandse stations regionale koudegolven geweest, De Bilt is dus geen uitbijter.
Rood = koudegolf dankzij correctie, blauwe stationsnaam = geen koudegolf op 0,1°C verschil.
Hoe veel extreem weer hebben we in februari al gehad?
Om deze vraag te beantwoorden gebruik ik de EFI (Extreme forecast index) van het EC model. Hierbij wordt het ensemble vergeleken met het huidige klimaat van de regio. Dit kan gedaan worden voor: neerslag, temperatuur, sneeuwval, wind, golfhoogte en onstabiliteit.EFI | |
Lager dan -1 | Extreem laag |
-1 tot -0,8 | Zeer ongebruikelijk |
-0,8 tot -0,5 | ongebruikelijk |
-0,5 tot 0,5 | gewoontjes |
0,5 tot 0,8 | ongebruikelijk |
0,8 tot 1 | Zeer ongebruikelijk |
Hoger dan 1 | Extreem hoog |
vrijdag 12 t/m 14 februari: EFI 0,9 (zeer ongebruikelijke minima)
We zien boven Europa hoogstens ongebruikelijke kou, maar enkel daar waar er sneeuw ligt zien we zeer ongebruikelijke of extreme kou. Extreme kou is er in Nederland uiteindelijk niet gekomen, hier bleken de ideale condities voor afkoeling niet perfect. Boven Duitsland werd extreme kou wel gehaald dankzij ideale condities. Het kwik daalde 's nachts boven Midden-Duitsland tot -27°C!
Links: paars = (bijna) extreem, donkerblauw = zeer ongebruikelijk, lichtblauw&groen = ongebruikelijk.
Rechts: 1 op 100 gevallen voorkomende temperaturen, dat is bij ons -5°C als daggemiddelde.
Minima op woensdag 10 februari boven Duitsland. Ook de dagen rondom 10 februari werd op grote schaal -15 of -20°C gehaald (vooral in Thüringen).
zondag 21 t/m donderdag 25 februari: EFI bijna 1 (zeer ongebruikelijke maxima)
Volgens EC zien we vanaf zondag voor langere tijd, en in een groter gebied zeer ongebruikelijke tot bijna extreme maximumtemperaturen. Dat komt overeen met dagrecords en misschien bijna een maandrecord (staat op 20,5 van februari 2019). In duur en schaal is de warmte van februari dus zeker extremer dan de kou. Veel mensen zullen februari echter herinneren omdat we al lange tijd geen kou meer hadden gehad, de extreme warmte die eraan komt zal niet zo extreem voelen doordat het over het hele jaar vaak al warmer is dan normaal én gemiddeld.
Links: rood = (bijna) extreem, oranje = zeer ongebruikelijk, geel = ongebruikelijk.
Rechts: 1 op 100 gevallen voorkomende maximumtemperaturen, dat is bij ons bijna +15°C als maximum.
Tijdens de extreme maximumtemperaturen hebben we ook een ongebruikelijk droge periode voor de boeg, er zal amper neerslag vallen.
Big, bigger, biggest: échte extreme kou in Texas
De Amerikanen doen alles altijd groter, en ook extremer. Vergeleken met Texas was onze koude periode een peulenschil. In Amerika zijn op grote schaal in Texas kouderecords verbroken.
| Gewijzigd: 19 februari 2021, 18:10 uur, door Thijs.
Vandaag is het begin van de zeer zachte periode met vandaag al temperaturen die lokaal de 18 graden kunnen bereiken in het zuid-oosten.Langs de kust en op de Wadden blijft het gematigd maar alsnog zacht. Verder richting het noorden nemen de temperaturen duidelijk af met in het midden van Nederland 16 graden en in het noorden 14-15 graden.
Bron: http://twitter.com/weerextremen | Gewijzigd: 20 februari 2021, 08:54 uur, door Novi
Momenteel hebben we toch een redelijke anomalie aan de koude zijde. Daarbij moet wel gezegd worden dat het gemiddelde meebeweegt met de opwarming van het klimaat. Je kan aan deze grafiek dus geen conclusies over klimaatverandering verbinden, wel met een afwijking t.o.v. het gemiddelde van 1990 - 2020.
Maastricht - de kleinste koude-anomalie
Groningen - de grootste koude-anomalie
Tot donderdag zekerheid in neerslag en windrichting
Na donderdag zien we de wind kort draaien naar west. Na vrijdag liggen de opties open, mogelijk komt er een noordwestelijke - noordelijke of meer noordoostelijke wind. Hiermee gaat de temperatuur terug naar normale waardes, of nog nét een fractie te hoog (rond 0 - 3°C 's snachts, overdag 6 tot 10°C).
Nieuw dagrecord De Bilt
Het oude dagrecord werd reed vanmiddag verbroken omstreeks 12u40. Het vorige record stond op 14,8 graden en dateerde reeds van 1949.
Ondertussen wordt het record nog wat scherper gesteld.
Ook Ukkel (BE) noteerde een dagrecord. De komende dagen zullen er naar alle waarschijnlijkheid nog dagrecords gaan sneuvelen. | Gewijzigd: 21 februari 2021, 15:10 uur, door Sven
Recordsbingo
Naar inspiratie van: Weerplaza (https://www.weerplaza.nl/weerinhetnieuws/weervideo/weekendweer-hoge-temperaturen-en-flink-wat-zon/6935/)
Saharazand onderweg
Hieronder het satellietbeeld met een aantal notities, hieronder gaan we er een paar langs.1. Saharazand vanmiddag boven Spanje
We zien een flinke portie Saharazand door een harde wind boven de Sahara in de lucht komen. Vandaag bevond het Saharazand zich deels boven Spanje, morgen overdag zien we grootste hoeveelheden boven Frankrijk, morgenavond en in de nacht naar dinsdag ligt het meeste Saharazand boven de Benelux.
Maandagavond grootste concentratie over het oosten, volgens het rekenmodel CAMS. In dit geval zou de zonsondergang met name in het oosten mooi rood kunnen kleuren, in het westen gaat de zon misschien net met wat minder kleur onder. Bewolking kan een rode zonsondergang ook nog in de weg zitten.
Een ander rekenmodel heeft de grootste concentraties ten westen van de Benelux, precies goed voor een mooie zonsondergang.
2. Slepend front over Groot-Brittannië
Heel ander weer is het aan de overkant van de Noordzee. Het VK ligt al dagen op de grens tussen warm en koel. Hierdoor valt er al langere tijd neerslag uit een slepend front, dat maar blijft voortduren. De stand in enkele rivieren is hierdoor behoorlijk hoog geworden. Er is nog zeker geen sprake van grootschalige overstromingen, zover bij mij bekend. Het blijft in het VK in sommige regio's regenachtig doordat de grens in de buurt blijft, ik verwacht echter geen verdere grote problemen, er zijn nog voldoende droge momenten. Zo langdurig zonnig en droog als het hier is, zal het daar zeker niet worden, grote verschillen aan de weerszijden van de Noordzee.
3. Zeer koud weer is te vinden in Rusland
Na een normaal koude winter in Scandinavië, en een prachtig koude week in de Benelux, heeft de winter zich teruggetrokken in Rusland. Hier is de winter nog standvastig en hier blijft het de komende week nog koud, ook voor Russische standaarden.
Nederland was vandaag al één van de warmste plekken van Europa.
| Gewijzigd: 22 februari 2021, 12:53 uur, door Thijs.
Het is alweer 15.6 graden in het oosten:
Vandaag word het lokaal 19 graden in het zuiden, zuid-oosten en oosten van het land. In De Bilt blijft de temperatuur rond maximaal 17 graden hangen. Misschien dat de temperatuur wat word onderdrukt door de Saharastof die vanuit Noord-Afrika richting Nederland word geblazen. We zagen vanochtend op veel plaatsen een aparte zonsopkomst met een wat '''wazige'' zon die minder fel zichtbaar was. En een wat stoffige lucht!
De komende dagen verlopen nog zeer zacht met temperaturen tussen de 10 graden op De Wadden tot een zeer zachte 19 graden op grote schaal in het zuiden en oosten mogelijk op woensdag vooral. Op donderdag blijft het nog redelijk zacht met temperaturen tot maximaal 17 graden maar daarna doet de temperatuur een stapje terug met overdag 8 tot 10 graden. In de nachten kan de temperatuur uitkomen op 2 graden en een graadje nachtvorst is dan zeker mogelijk.
Weerpluim ECWMF;
Hoe groot is de kans op 20 graden?
De T850 temperaturen zijn te laag waarschijnlijk om op gewone meethoogte (1.5m) 20 graden te genereren. In april had dit makkelijk gelukt met deze temperaturen op 850 hPa (1.5 km hoogte) maar in februari heeft de zon nog onvoldoende kracht om te zorgen voor een warme dag. In februari is 10 graden op 850 hPa, voldoende om een warme dag te genereren. Waarbij we eerst nog voldoende zachte lucht op 850 hPa zagen is dit beeld volledig veranderd. We krijgen niettemin wel met zeer zachte dagen van max. 19 graden (inclusief warmterecords) te maken maar een warme dag lijkt er niet in te zitten tenzij de weermodellen compleet veranderen in de komende 2 dagen.
Hetzelfde beeld zien we ook in de kansenpluim voor de komende weken; (waarbij de kans eerst 50% was dat we op woensdag een warme dag zouden noteren in februari is de kans nu geslonken naar een goede 0%: oftewel volgens deze kansverwachting is de kans op een warme dag van de baan geschoven)
Recordsbingo: recordwarme 22 februari
Vandaag wederom regionaal én landelijk de warmste 22 februari (gisteren ook al warmste 21 feb). Daarmee hebben we ook twee warmte datumrecords op rij.Voor het grootste temperatuursverschil moet het ergens warmer dan 20,0°C worden. Die kans is klein, maar het kan misschien net in Zuid-Limburg of rond Eindhoven lukken.
Het is al 17,6°C geworden in Eindhoven, en 14,9°C in De Bilt.
Er worden vanuit het zuiden zowel lange opklaringen aangevoerd, als wolkenvelden. Hierdoor blijft het kwik soms op sommige plaatsen wat achter (zo is het wat minder warm in Noord-Limburg en het zuidwesten. Rond de Waddenzee en IJsselmeer komt de wind nog steeds van een koud wateroppervlak dat misschien nog net aan het smelten is.
| Gewijzigd: 22 februari 2021, 13:58 uur, door Thijs.