Enkele sneeuwbuien, vanaf morgen zonnig winterweer
Sneeuwbuien boven de Wadden en Noord-Holland. Onthoudt dat de radar deze sneeuwbuien niet goed kan 'zien' en het er in werkelijkheid wat meer zijn. Bron radar: Weerplaza
Ook vandaag hebben we weer te maken met enkele sneeuwbuien die ontstaan in de noordoostelijke aanvoer over de Noordzee. Deze sneeuwbuien die vanaf Noordzee binnen trekken doen vooral de Waddeneilanden, het noorden van Groningen, noorden en westen van Friesland en Noord-Holland aan. Dankzij deze buien is er bijvoorbeeld op Ameland afgelopen nacht al circa 12 cm sneeuw gevallen. Pas later vanavond en vannacht neemt deze buiigheid langzaam af.
Elders is er een afwisseling van zon en wolkenvelden met in het midden en oosten van Nederland lokaal wat lichte sneeuwval. De temperatuur loopt vandaag op naar 0'C op de Wadden tot -4'C in het zuid(oosten).
Nes, Ameland:
Noordzee sneeuw hier!
— Jacob Dijkstra (@DijkstraJ) February 10, 2021
Komt niet vaak voor maar dan kan het wel hard gaan. Mooi wintertje zo!
Wind uit het noordoosten en relatief warm zeewater maakt.. pic.twitter.com/yJ9ebOS2CW
Zonnig maar koud
In de nacht naar donderdag heeft de noordelijke helft nog te maken met wolkenvelden en een sneeuwbui maar elders is het vrijwel helder. Onder deze heldere omstandigheden kan het kwik behoorlijk dalen naar -10'C tot -15'C, strenge vorst dus. In het oosten kan het zelfs tot zeer strenge vorst komen (-15,1'C of kouder). Langs de kust en op de Wadden is het met -5'C tot -10'C iets minder koud maar nog steeds matige vorst. Verder kan het lokaal tot aanvriezende mist komen.
De temperatuur van morgenochtend rond 7:00 uur volgens het Harmonie model. Bron: Weerplaza
Donderdag overdag heeft de noordelijke helft nog te maken met de laatste wolken maar elders is het zonnig. De temperatuur ligt morgen overdag dan tussen de 0'C op de Wadden tot -5'C in het zuid(oosten).
Dit prachtige en koude winterweer houden we in ieder geval tot en met zaterdag met in de nachten op veel plaatsen strenge vorst tot zeer strenge vorst en ook overdag (ruim) onder 0'C. Pas op zondag wordt het minder koud met wat meer bewolking.
Waarschuwingen KNMI
Kortom geniet van deze prachtige winterdagen want na het weekend kan het zomaar voorbij zijn… | Gewijzigd: 10 februari 2021, 09:58 uur, door Lako
Hieronder de kaart voor volgende week zaterdag 20-02-2021:
KNMI ziet error in meting Herwijnen
Gisteren steeg de temperatuur op station Herwijnen in 10 minuten met 2,2°C van -2°C naar +0,2°C. Ik zie dat het KNMI deze piek uit de meetreeks gehaald heeft (weerplaza overigens nog niet).Progressie kansen koudegolf
We zien dat de nachten misschien een fractie minder koud verlopen, dat heeft vooral impact op de kansen voor een koudegolf in Holland.Hupsel heeft zijn koudegolf als eerste vrijwel zeker binnen, hiervoor moet het kwik morgen de hele dag onder nul blijven (ijsdag), dan scoort Hupsel ook zijn laatste ijsdag voor de criteria (5 aaneengesloten ijsdagen, waarvan 3x strenge vorst).
Tegenstelling EC versus GFS
Momenteel is GFS weer terug wat kouder geworden voor de periode na zondag a.s. Dan komt GFS nog met ijsdagen voor het oosten en noorden, 's nachts nog dikke matige vorst. In GFS blijft het dan redelijk zonnig en droog, met enkel soms wat bewolking in het westen.EC laat juist een lading zachte lucht onze kant op komen vanaf maandag, waardoor de temperatuur even tussen de 5 en 10°C uitkomt. Later keert bij EC de zon en nachtvorst weer terug, overdag komt het kwik in EC dan nog steeds ruim boven nul (zaagtand).
Vanaf maandag een aanzienlijk verschil waarbij EC ruim boven de 5°C uitkomt, terwijl GFS nog dikke nachtvorst heeft met overdag rond nul graden. Bron afbeelding: Weerpluimen.nl
GFS:
Dooifronten stranden boven Groot-Brittannië, met enkel wat restanten bewolking over het westen. De kern van hogedruk zakt naar Duitsland, waardoor de wind bij ons zwak zuidoost wordt. Hiermee is de lucht droog en is het 's nachts (-7°C) veel kouder dan overdag (rond 0°C).
In GFS blijven de koude oplossingen in de meerderheid tot dinsdag 16 februari, daarna grote spreiding.
EC (run van vanochtend)
Ik kijk uit naar de nieuwe EC run, de oude run had dooifronten die boven Duitsland tot stilstand kwamen, met ons aan de zachte zijde. Hierdoor vallen we net in een zuidweststroming die de temperatuur laat stijgen naar 5 tot 10°C. Het is voornamelijk bewolkt, maar er is amper neerslag door de nabijheid van hogedruk boven Duitsland. Doordat neerslag uitblijft gaat het smelten van sneeuw niet overdreven snel.
In de pluim gaat ook de overgrote meerderheid maandag boven nul, met slechts een minimaal setje leden (5 tot 15%) die gaan voor verlenging.
Vanavond (na 19:20) zullen we zien of EC naar GFS beweegt, of dat GFS nog steeds moederziel alleen blijft staan.
Dan toch een dooifront?
De komende nachten worden, door opklaringen en minder wind, waarschijnlijk de koudste en ondertussen kijken we al even verder.
Al mening posts zijn er geschreven over de periode richting zondag/maandag. Ondertussen zitten de modellen aardig in lijn met de overgang naar een zachter weertype (GFS bleef tegenpruttelen). Waar het eerst een geruisloze overgang leek te gaan worden, zinspelen de modellen nu toch op een overgang met een dooifront.
Kijken we even naar ECMWF, GFS en Arpege, dan staat dit er toch vrij eenduidig in. Gezien de aanwezige koude plaklaag en de vorst die in de grond zit, kan een eventueel dooifront aardig wat problemen gaan opleveren. Enerzijds zal de eerste neerslag uit sneeuw bestaan, maar door opwarmende bovenluchten kan deze overgaan in regen die aardig kan gaan aanvriezen!
Er zitten wel nog wat onzekerheden in natuurlijk, is ook de eerste keer dat modellen vrij aardig een eenduidig beeld schetsen met een mogelijk dooifront. Intensiteiten en timing (en blijven staan natuurlijk) is iets wat de komende runs wat meer duidelijk moeten gaan worden. Het zal ook bekijken worden in hoeverre de koude plaklaag snel kan worden opgeruimd, dit is iets waar modellen het vaak lastig mee hebben.
Wat daarna?
Beetje koffiedikkijken me dunkt. Het hoog boven oost-europa lijkt ons weer meer te gaan beïnvloeden, de positie hiervan bepaalt alles in welk weertype je terecht gaat komen. Dit kan gaan wat heel zacht tot zelfs vrij koud.Ik pak hem even beet op 1 week vooruit om aan te geven wat ik bedoel. Hieronder de maxima in ECMWF en GFS. Merk ook op hoe dichtbij 'echte' vrieskou zit. Veel is er niet nodig om het te gaan meepikken (maar ook idem natuurlijk met zachte lucht)
Wat zeggen de pluimen?
Wel, dat er vooral een gigantische spreiding is. Kijk gewoon even naar dinsdag in ECMWF, waar leden voor dik +10 gaan, maar evengoed gewoon voor ijsdagen!In de meeste leden zie je een grote dagelijkse gang terug (groot verschil tussen maxima en minima) wat duidt op hogedrukinvloed. Zie mijn verhaal hierboven, positie van het hoog (dus bijgevolg stromingspatroon) bepaalt hoe zacht/koud het zal gaan verlopen.
ECMWF: grote spreiding vanaf maandag die zelfs alleen nog maar toeneemt.
GFS: vooral een heel koude cluster trekt het gemiddelde algemeen naar beneden in het eerste deel van de komende week.
Conclusie
Er zijn 3 zaken om op te gaan volgen dewelke de komende runs duidelijker gaan worden:- Dooifront
- Hoe gaat het hoog zich posisioneren (komen we in heel zachte of toch wat frisser weer terecht)
- Wordt er op lange termijn een soort vervolg aan gebreid?
Volkel, Ell, Arcen, Herwijnen en Twenthe verzilveren regionale koudegolf
Er is goed nieuws en slecht nieuws, het goede nieuws is dat gisteren Twenthe en het Limburgse Ell en Arcen als eerste de koudegolf verzilverden. Vandaag volgden Volkel en Herwijnen. We hadden in januari 2013 voor het laatst een regionale koudegolf.Het slechte nieuws is dat er gisteren door het wegvallen van de wind, zeer kortdurend de temperatuur op veel stations steeg tot 0,0 tot 3°C. Dit kwam doordat de weerhut zowel door zonlicht als door gereflecteerd zonlicht (via sneeuw) opgewarmd werd. In een "bel" van 10 cm rondom de weerhut kwam de temperatuur daardoor (flink) boven nul. Je kan je echter de vraag stellen hoe representatief de temperatuur in en direct rondom de weerhut is voor de hele luchtlaag op 1,5 meter hoogte. Ik verwacht echter geen correctie van het KNMI, dit hadden ze dan waarschijnlijk al gisteren gedaan.
Daarnaast waren veel nachten minder koud dan voorspeld, doordat de ideale condities wegbleven (windstil en onbewolkt), er waren meer wolkenvelden (wellicht door meer verdamping uit de abnormaal warme Oostzee), vannacht was er een fractie meer wind dan voorspeld.
Definitie koudegolf:
5 aaneengesloten ijsdagen (-0,1°C of lager als maximum), waarvan 3x strenge vorst (-10,1°C of lager als minimum)
GFS gaat definitief voor dooi
Helaas lijkt de vorstperiode op maandag toch echt ten einde te komen, zondag komt de temperatuur in het zuiden definitief boven nul, en maandag ook in de rest van de Benelux. In de overgang is er kans op sneeuw en ijzel.
De highlights in de pluim van de recente GFS run. LET OP: dit is de pluim van Twenthe (om aan te geven dat er in het oosten en noordoosten ook geen leden meer gaan voor verlenging). | Gewijzigd: 12 februari 2021, 19:15 uur, door Thijs.
Verwacht ook dat straks de leden in de pluim die nog voor de koudere variant gingen er meer zullen zijn uitgewist
| Gewijzigd: 12 februari 2021, 20:11 uur, door Sven
Op maandag komt vanuit het westen de eerste neerslag opzetten. De lucht en de grond zijn dan nog erg koud, dus de dooiaanval zou gepaard kunnen gaan met natte sneeuw of ijzel. Het kan dus verraderlijk glad worden. Het wordt tussen de 2 en 5 graden. De pluim laat ook daarna een stijgende lijn in de temperatuur zien; misschien wordt het volgend weekend wel lenteachtig.
Vandaag en morgen zijn de nachten veelal koud. De afgelopen 2 nachten is er ook in De Bilt, het landelijk hoofdstation van het KNMi, strenge vorst genoteerd. Afgelopen nacht was de kou vooral weggelegd voor Overijssel en Drenthe met temperaturen tot bijna -14 graden en aan de grond werd er zelfs -18 genoteerd. De komende nacht verloopt opnieuw koud met op grote schaal -7 tot lokaal -12. Vandaag kan in het zuiden van het land de temperatuur al eventjes boven 0 uitkomen, morgen gebeurd dat in het hele land m.u.v het noorden van Nederland. Daar blijft het rond het vriespunt hangt.
Zoals Sven eerder heeft uitgelegd kan er dan ook een dooifront komen met IJZEL tot gevolg, en lokaal wat winterse neerslag in de vorm van een klein beetje sneeuw.
Daarna lijken we volgens de weerpluimen te evolueren naar een zachte periode waarbij het midden en noorden met lenteachtige temperaturen de voorjaarsvakantie in gaan. Daarnaast schijnt ook nog de zon dus we krijgen niet met een wisselvallige periode te maken zoals we meestal kennen in de zachte winters. Lokaal kan het dan 16 of misschien 17 graden worden. Zelfs 20 graden is niet uitgesloten maar dan moet alles meezitten zoals in februari 2019 toen het 20.5 graden werd in Arcen en 18.9 graden in De Bilt. De onzekerheid is echter nog aanzienlijk aanwezig. Sommige leden gaan bijvoorbeeld voor temperaturen onder de 0 graden.
In de nachten kunnen we misschien nog wel wat vorstnachtjes bij elkaar rapen. De verschillen zijn groot doordat de situatie ideaal is om zachte lucht te krijgen overdag maar ook ideaal om wat vorstnachtjes te krijgen.
De koudegolf lijkt dan dus voorlopig afgelopen. De zachte lucht kan meerdere dagen aanhouden. Vanaf dinsdag kan de temperatuur al in de dubbele cijfers komen maar vanaf zaterdag gaan we echt krijgen met zeer zachte lucht voor de tijd van het jaar. Normaal is een temperatuur van rond de 6 graden overdag.
Disclaimer: het ligt nog wel in de lange-termijn verwachting maar de meerderheid (70-80%) komt met een opstoot van zeer zachte lucht vanuit het zuiden. Ook de temperatuur is nog niet helemaal zeker gezien er daarin nog veel kan veranderen.
| Gewijzigd: 13 februari 2021, 12:19 uur, door Novi
Laatste stevige vorstnacht, op maandag dooi en dan naar boterzacht?
Voor de winterliefhebbers wordt het nog even genieten dit weekend. Voor wie nog graag een rondje gaat schaatsen of nog even wilt genieten van de sneeuwlandschappen, het is zondag dat je het moet doen. Maandagochtend kan ook wel nog even maar daarna is het onverbiddelijk gedaan met de winterpret.
We staan voor de laatste nacht vrieskou, die in België en zuidelijk Nederland al iets meer wordt getemperd door binnentrekkende bewolking. Wel daar nog steeds matige vorst. In de meer noordelijke helft van Nederland kan het lokaal nog richting strenge vorst gaan.
Harmonie 12z voor komende nacht:
Zondag overdag wordt het door een meer naar het zuiden krimpende stroming zachter dan de voorbije dagen. Op de meeste plaatsen gaan de maxima boven 0 en zeker in beide Limburgen kunnen de temperaturen zelfs al richting 6 graden gaan (föhneffect Ardennen)
Dooi op maandag
Maandag gaat het na een nacht met lokaal nog lichte vorst, helemaal gaan dooien. Maar hier zit nog een belangrijk aandachtspunt, namelijk een dooifront. De kansen op wat sneeuw zijn gering, maar de (lichte?) regen die valt op een nog bevroren ondergrond kan voor gevaarlijk glade situatie lijden!
Rest van de week
Vanaf maandag komen we onder een zonaal regime waar enkele neerslagzone's tot de Benelux kunnen doordringen, hierbij blijven de temperaturen zowel overdag als 's nachts (ruim) boven 0.Vanaf zaterdag zou de stroming meer vanuit het zuiden komen waarbij het droog zou worden (zie pluim hierboven), maar ook zonnig en vooral zacht! => je ziet in de temperatuurpluim de hele grote dagelijkse gang wat duidt op niet al te veel stroming maar ook weinig bewolking.
Het stoplicht
Dit gaat naar oranje (einde van een winterperiode). Maandag zal deze op het einde van de dag (na alle mogelijke winterse neerslag die dan nog valt) logischerwijs op rood gaan.Of het tot volgend winterseizoen op rood zal moeten worden gehouden, dat zullen de komende weken uit moeten maken. Het is niet omdat we misschien naar een soort 'vroeg lenteweer' gaan, dat er daarna richting einde van de maand of zelfs maart geen winterweer meer mogelijk is.
Maar sowieso komen jullie dat weer hier te weten