Tijd geleden dat ik zo'n kaart van het KNMI heb gezien!
https://knmi.nl/nederland-nu/weer/waarschuwingen-en-verwachtingen/weer-en-klimaatpluim | Gewijzigd: 3 februari 2021, 13:59 uur, door Cuaca
In het "Koek en Zopie-kletstopic"?
Stoplicht gaat nog net niet op groen...zoals jullie gelezen hebben zijn de modellen erg wispelturig net als het "weer" overigens...
En om allemaal teleurstellingen te voorkomen indien het laag toch een " lage" streek uithaald en we toch aan de warme kant belanden wachten we nog even met het stoplicht op groen te zetten.. ( het kan zelfs zo zijn dat we een verschil van 20 graden hebben met het noorden en het zuiden van het land.... ( -10 verusus plus 10 )
Morgen avond gaan ook de korte termijn modellen hun kaarten tonen en hebben we iets (!) meer zekerheid..
ik weet nog een jaar of wat geleden waarbij een groot hoog (rusische beer) uit het oosten kwam opzetten en hier voor extreme temps zou gaan zorgen. Zelfs het KNMI was overstag en tijdens de journaals werd al gesproken over mogelijke schaatskansen... letterlijk 2 dagen voordat het feest zou los barsten gooiden de modellen ( of eigenlijk het weer) roet in het eten en was er een 180 graden omslag en hadden we dikke 10 graden boven nul ipv strenge vorst.
Met de huidige situatie is er vooralsnog weinig stabiliteit en zijn wij afhankelijk van de kleinste verandering die een positieve wending kan geven maar zeker ook een negatieve..
Kortom.. hou de fantastische stukjes van Sven en Thijs goed bij.. lees je niet rijk want het kan echt elke kant op.. Het is in ieder geval spannend !
| Gewijzigd: 3 februari 2021, 15:39 uur, door Callie-P
Spieken bij de buren
De Britten:Zeer zacht in het zuidoosten, omgeving van Londen. In Schotland en Noord-Engeland vooral in de heuvels langdurig sneeuwval met toenemende wind. Blizzardcondities in de Schotse hooglanden (zij zijn wel wat gewend).
https://www.metoffice.gov.uk/about-us/press-office/news/weather-and-climate/2021/winter-to-tighten-its-grip
De Duitsers:
Zeer zacht met nog steeds veel regen en sneeuwsmelt in Zuid-Duitsland. In Noord-duitsland aanzienlijke sneeuwval met toenemende wind, mogelijk storm aan de Oostzee. Aan de Oostzeekust is hoogwater mogelijk door de opstuwende wind, er kunnen daar mooie ijssculpturen ontstaan doordat opspattend zeewater snel bevriest op het land.
Bij ons:
Boven ons land ligt dezelfde grens. Wanneer je van zuid naar noord beweegt kom je vele weertypes tegen:Weinig wind in het zuiden:
Het zuiden bevindt zich in de luwte, aan de zachte zijde zien we een zwakke zuidenwind, onder die zuidenwind blijft de temperatuur circa 5-7°C in het uiterste zuiden. Het is nog erg onzeker of het zuiden uiteindelijk ook nog een veeg koude lucht krijgt, er kan namelijk ook weer nieuwe zachte lucht binnenkomen (met de vraag hoe ver die noordelijk doorstoot).
Regen > ijzel > ijsregen > sneeuw
We zien een overgang van regen, vervolgens een zone met ijzel, dan ijsregen, verder noordelijk vinden we pas sneeuw. Het is mogelijk dat een deel van de neerslag die modellen als sneeuw tonen, uiteindelijk ijsregen kan zijn (door de aanwezigheid van een smeltlaag).
Rood = IJzel, Oranje = IJsregen, blauw = sneeuw.
We zien de laag met zachte lucht op 1,5 km hoogte ver noordwaarts doorschieten, terwijl de koude lucht er beneden 500 meter al onder kruipt. Hierdoor kan sneeuw smelten in de sneeuwlaag, en vervolgens bevriezen of onderkoeld raken. Dit kan leiden tot een gebied met ijzel en ijsregen op de grens van koud en warm.
Harde wind Noord-Nederland:
De wind neemt vooral in het noorden flink toe. De wind bereikt zondag 7 februari zijn maximum van windkracht 5-6, rond het IJsselmeer en de Waddenzee kan de windkracht nog toenemen naar 7-8, allemaal uit oostelijke richting. Voor de liefhebbers van windstoten, we spreken over 60-70 km/u. Kans is reëel dat de sneeuw dan gaat stuiven.
| Gewijzigd: 3 februari 2021, 16:45 uur, door Thijs.
Dus om nog eens hetzelfde verhaal te gaan afsteken: setting is vrij duidelijk, maar enkele vragen zullen pas worden beantwoord worden eenmaal we dichter op de kans gaan zitten. Vorm, positie en uitdieping van het laagje gaan uitmaken waar de grens komt te leggen tussen subtropische lucht en arctische lucht. Dus bijgevolg weet je dan ook waar de dikste sneeuwsetting kan gaan zitten alsook de ijzelsetting.
Hieronder want sneeuwkansverwachtingen uit de laatste uitdraai van ECMWF
En voor de rest zitten al de rest van de modellen ook netjes in het paadje. GFS blijft maar komen met dikke sneeuwdump (richting halve meter). Maar vanaf morgenavond hebben we ook stilaan de kortetermijn modellen er bij en kan er worden gefinetuned.
Guidance meerdaagse
Beoordeling lange termijn door meteoroloog
Geldig van zaterdag 06 februari tot donderdag 18 februari
Synoptische ontwikkeling:
Het stromingspatroon in het gehele noordpoolgebied blijft voorlopig geblokkeerd. Aan de grond bevindt zich een krachtig hogedrukgebied boven Groenland, deze heeft een uitloper richting het zuiden van Scandinavie. Aan de oostflank van dit hoog stroomt de koude lucht boven Scandinavie nog wat verder zuidwaarts en stroomt later op zaterdag van het noordoosten uit ons land binnen. Tegelijkertijd vult een laag boven de Britse Eilanden op en komt een volgend laag aan de oostflank van een hoogtetrog vanuit Frankrijk naar het noorden opzetten. Dit laag komt zondag ongeveer boven België en het uiterste noorden van Frankrijk tot stilstand, ook het hoogtelaag komt dan hier te liggen. Dit laag brengt aan de oostflank juist zachte lucht naar het noorden welke vanaf zaterdagavond boven onze omgeving gaat opglijden tegen de koude lucht uit het noordoosten. Boven onze omgeving vindt dan forse frontogenese plaats. Aan de grond zal de zachte lucht mogelijk tot net over het zuiden weten door te dringen, het midden en noorden blijven zeer waarschijnlijk in de koude lucht. Maandag vult het laag boven België/Noord-Frankrijk op terwijl een volgend Atlantisch laag met een zuidelijke straalstroom het zuidwesten van Europa in duikt. Omdat de rug vanuit het Groenlandse hoog richting Scandinavie intact blijft blijft ook de oostelijke stroming aanwezig, wel neemt de gradient geleidelijk af. Later volgende week lijkt het Groenlandse hoog af te bouwen en verplaatst het centrum zich geleidelijk naar Scandinavie en/of Midden-Europa. Tegen het volgende weekeinde lijkt de depressieactiviteit boven de Atlantische Oceaan toe te nemen met mogelijk een actief laag dat richting de Britse Eilanden beweegt. Met een toenemende zuidwestelijke stroming lijkt dan verzachting op te treden. Deze ontwikkeling is echter nog niet zeker, het kan zijn dat de kou zich nog wat langer weet te handhaven.
Modelbeoordeling en onzekerheden:
De overgang naar koud winterweer wordt door alle modellen eenduidig beschreven. Wel is het zo dat er zondag nog onzekerheid is waar de grens van koude en zachte lucht precies komt te liggen, dit heeft te maken met verschillen in posities van het laag boven België en Noord-Frankrijk. Een wat zuidelijker of noordelijker positie maakt voor ons land nogal wat uit waar de vorstgrens precies komt te liggen, waar de meeste neerslag gaat vallen, en waar de grenzen van de diverse neerslagsoorten komen te liggen. In het noorden, en waarschijnlijk ook midden zal het zal de neerslag gewoon sneeuw zijn, in het uiterste zuiden gewoon regen. Er zal ook een overgangszone zijn waarbij er mengvormen zullen optreden, gezien de flinke warmteadvectie op hoogte en de kouadvectie in de onderste niveaus moet ook rekening worden gehouden met ijsregen en ijzel. Waar die grenzen precies komen te liggen is dus nog niet helemaal duidelijk. Ander aandachtspunt zijn de neerslaghoeveelheden en de aantrekkende oostenwind. De neerslagaccumulatie vanaf zaterdagavond t/m zondagavond liggen in de ordegrootte van 10-25 mm. Vertaald naar sneeuw zou dit in het noorden en midden van het land kunnen leiden tot een flink sneeuwdek van 10-25 cm. Waar het zwaartepunt komt te liggen is nog niet helemaal duidelijk. In combinatie met een vrij krachtige, in het noorden mogelijk krachtige oostenwind is driftsneeuw en de vorming van sneeuwduinen aannemelijk. De combinatie van de grote hoeveelheden sneeuw, de driftsneeuw met duinvorming en de kans op ijzel ergens boven zuiden zal zeer waarschijnlijk grote impact tot gevolg hebben, een code oranje lijkt zeer aannemelijk. De maxima liggen zondag al rond -3°C, door de harde wind zullen gevoelstemperaturen zullen op zondag al gaan uitkomen tussen de -10 en -15 graden. In het uiterste zuiden liggen de temperaturen waarschijnlijk nog boven nul. In de nacht naar maandag nemen de neerslag en wind geleidelijk af, al zullen de sneeuwoverlast en gladheidsperikelen ook maandag waarschijnlijk nog een grote rol spelen. Uiteindelijk zal ook het uiterste zuiden in de koude lucht terecht komen. De kou weet zich in ieder geval te handhaven tot en met woensdag, en waarschijnlijk ook donderdag, de maxima liggen met gemiddeld over het land -4°C ruim onder nul. In de nachten vriest matig en bij voldoende opklaringen en weinig wind ook streng, ook zeer strenge vorst is niet uitgesloten. Omdat de wind niet helemaal wegvalt zou de gevoelstemperatuur af en toe tussen de -15 en -20 graden komen te liggen. Ook kan er af en toe nog wat sneeuw vallen, al zal dat waarschijnlijk nog om enkele centimeters gaan. Later in de week en in het volgende weekeinde lijkt er een dooiaanval te komen, maar of dat lukt is nog allerminst zeker. Het aandeel EPS-leden waarin de kou tot half februari weet te handhaven, bedraagt 20-30%. We zien vanaf het volgend weekeind het aandeel zachte leden gestaag toenemen.
Samenvatting meerdaagse-periode:
In het weekeinde overgang naar koud winterweer met vooral op zondag waarschijnlijk veel sneeuw en een (vrij) krachtige oostenwind, in het zuiden mogelijk ook ijzel. Na het weekeinde zeer koud met overdag maxima ruim onder nul en in de nacht en ochtend matige tot strenge vorst. Ook kan er nog af en toe sneeuw vallen.
Samenvatting EPS-periode:
Aanvankelijk nog vrij grote kans op koud winterweer met lichte, in de nacht en ochtend matige tot strenge vorst. Vanaf het weekeinde van 13-14 februari waarschijnlijk overgang naar een zachter en wisselvalliger weertype. De kans dat het koude winterweer aanhoudt bedraagt 20-30%.
Paraaf meteoroloog: homan
Uitgifte: 04/02/2021 05.12 uur LT | Gewijzigd: 4 februari 2021, 10:12 uur, door Stefanv
Oja, ook nog dit:
| Gewijzigd: 4 februari 2021, 10:57 uur, door Sven