Dikke sneeuwdumps zitten er zeker nog ook in, zie mijn post hierboven. ECMWF heeft dit duidelijk nog in oper staan. GFS heeft dit nog in aantal leden staan voor Noord NL (sommigen net wat meer naar midden NL, een enkeling Benelux)
Maar de tendens is momenteel niet positief En ik heb er zelf een vrij hard hoofd in | Gewijzigd: 2 februari 2021, 12:30 uur, door Sven
Op de overgang naar zachtere lucht bevindt zich een neerslagzone die vooral in de meer noordelijke delen aanleiding kan geven tot een sneeuwdekje van algemeen 1-2cm, een uitschieter naar misschien 3cm is niet geheel uit te sluiten. Met het binnenstromen van zachtere lucht zal de sneeuw meer over gaan in ijsregen en eventueel ijzel.
High risk, high reward
Weermodellen spelen met vuur, hoge inzet op de conferentie der weermodellen.GFS en EC stonden eerst lijnrecht tegenover elkaar. GFS hield voet bij stuk, en EC ook.
Eisen EC vóór de omslag:
- Koude periode wordt geheel overgeslagen.
- Zuidenwinden door lagedruk bij Engeland.
Eisen GFS vóór de omslag:
- Vanaf zaterdag binnenkomst koude lucht (-4°C).
- Krachtige oostenwind met lage gevoelstemperatuur.
- Langdurige sneeuwval op de grens tussen koude en zachte lucht.
Achterban (ensemble)
De achterban van EC was het echter niet eens met de oper. De achterban van EC neigde namelijk meer richting GFS, dus eigenlijk stond de oper van EC lange tijd alleen met zijn zachte eisen.
Verschuiving gisteren
Echter begon de achterban (ensemble) van GFS steeds zachter te worden, een zeer duidelijke trend vanaf de 00z van gisteren t/m de 00z van vandaag, je zag iedere run het aantal zachte leden toenemen. EC ging echter ook overstag en liet zijn (zachte) eisen vallen.
Daarmee zijn de eisen nu flink veranderd:
Sinds gisteren:
Eisen EC:
- Vanaf zaterdag binnenkomst koude lucht (-2°C).
- Krachtige oostenwind in Noord-Nederland.
- Langdurige sneeuwval op de grens tussen koude en zachte lucht, grootste kans op sneeuw voor Noord-Nederland.
Eisen GFS:
- Koude periode voor grootste deel Benelux geheel overgeslagen.
- Voornamelijk zuidenwinden.
- Zeer zachte zaterdag
Oorzaak & gevolg
Als ik nu EC en GFS naast elkaar leg, valt me op dat de luchtdruk tussen Spanje en Frankrijk anders verdeeld is:
In GFS ligt de lagedruk niet boven Spanje, maar boven Frankrijk, hierdoor kan zachte lucht doorstromen tot zuidoostelijk Benelux. Daar komt het in contact met de zeer koude lucht die vanuit Denemarken uitstroomd. De botsing tussen de twee luchtsoorten activeert lagedruk in onze omgeving die nog meer zachte lucht aanzuigt vanuit het zuiden. Koude lucht blijft ruim op de Noordzee.
In EC en Icon ligt lagedruk boven Spanje, en stroomt de zachte lucht maar ongeveer tot Zwitserland/Zwarte Woud. Hierdoor is er nog een veilige afstand waardoor de Benelux aan de koude zijde komt te liggen.
Oude GFS run omdat de vergelijking op WXcharts alleen 00z en 12z runs accepteert.
In GFS nog lagedruk rond België, die ontstaat door de grote tegenstellingen in luchtsoorten. Deze lagedruk houdt uitstroom van koude lucht tegen, en houdt ons aan de zachte zijde. Eenmaal aan de zachte zijde zijn we kwetsbaar voor zuidwestenwind met oceaanlucht.
Toch, in de vorige GFS waren er scenario's waarbij het zuiden in de zachte lucht terecht kwam, en het noorden vol in de ijzel/sneeuw kwam. Helaas voor het grootste deel van de Benelux, was de overgrote meerderheid van GFS duidelijk afgestapt van winter voor de hele Benelux.
Dus:
Ik denk dat we komende runs van EC en GFS het beste kunnen kijken naar de positie van lagedruk bij Spanje en Frankrijk, en het gevolg dat de verschuivingen hebben (200 km verschuivingen nog mogelijk, zowel een scenario vol in de warme lucht, als vol in de koude lucht!).
De situatie in GFS, EC en Icon is grootschalig identiek, alleen op de kleine details komen we bij GFS vol aan de zachte zijde. De kleine details hebben dus grote gevolgen. Het kan nog 1-2 dagen duren voordat echt duidelijk wordt of het zacht of koud wordt. | Gewijzigd: 2 februari 2021, 13:35 uur, door Thijs.
Ik betaal in elk geval jaarlijks m'n contributie aan onze Midden Delflandse ijsvereniging. Zou leuk zijn als we een dagje konden schaatsen.
Al met al, spannend blijft het.
Mooi artikel Weer.nl
Met een slag om de arm:
I.v.m. wetgeving niet het hele artikel geplaatst, het artikel is hier te vinden: Oei, oei, oei, wordt het echt zo koud?Wat doet de wintergrens in het weekend?
Vanaf dat moment wordt het interessant. De wintergrens, met aan de noordzijde die ijskoude Scandinavische lucht, ligt nog steeds dichtbij, niet ver van het noorden van Nederland. Tegelijkertijd komt in de warme lucht ten zuiden van ons een lagedrukgebied vanuit Spanje naar het noorden. Het neemt aan zijn oostflank nóg zachtere met zich mee. Terwijl de wintergrens op zaterdag en zondag over ons land naar het zuiden schuift, komt dat zuidelijke lagedrukgebied dichterbij. Er ontstaat in onze omgeving dan een botsing tussen Arctische en subtropische lucht. Dit zijn dingen die je in Europa vrijwel niet tegenkomt, in Amerika veel vaker. Op de grens van twee zulke verschillende luchtsoorten kan echt van alles gebeuren en dat maakt de berekeningen zo lastig.
Er zijn nu twee kampen. Ten eerste is er het Amerikaanse model. Was dat de afgelopen dagen nog helemaal op de hand van de koude optie, de laatste berekeningen kiest het ervoor om het Spaanse lagedrukgebied snel naar de Britse eilanden te laten bewegen. De koude lucht krijgt dan niet meer de kans om Nederland te veroveren. Het wordt een makkelijke overwinning voor de zachte lucht en in de dagen daarna houdt het zachte en wisselvallige weer vervolgens aan. De extra berekeningen laten zien dat ongeveer de helft ook voor dit pas kiest, de andere helft is nog wel koud.
Komt er sneeuw?
Het andere kamp, aangevoerd door het Europese computermodel (met ook enkele andere computermodellen van naam en faam erin), laat het Spaanse lagedrukgebied én langzamer, maar ook via een andere koers (Oost-Frankrijk naar het zuidwesten van Duitsland) naar het noorden komen. In dat geval begint koude vorstlucht het noorden van Nederland in de loop van zaterdag vanuit het noorden wel te veroveren om rond middernacht in het midden van het land aan te komen en zondagochtend ook het zuiden binnen te trekken. De wind draait dan naar het oosten tot noordoosten en neemt flink toe. Verder zorgt de botsing met de warme lucht boven het zuiden van Duitsland ervoor dat zich een sneeuwzone vormt, ook boven Nederland.
Waar precies dan de meeste sneeuw gaat vallen, hangt van de invulling van alle details af, die nog erg onzeker zijn. Maar er is potentie voor een dikke laag sneeuw. Zou die er komen, dan is de combinatie met de harde wind die wordt verwacht en de temperaturen onder het vriespunt, in open gebieden mogelijk ook verantwoordelijk voor sneeuwverwaaiingen en de vorming van duintjes.
Weer.nl
ICON: 16u
GFS: 16u30 (eerste deel pluim beschikbaar tegen 18u)
UKMO: 16u50
ECMWF: 19u (pluim beschikbaar rond 21u20)
Edit: als ik nog met een post kom, zal het pas zijn als ik alles binnen heb, niet eerder
| Gewijzigd: 2 februari 2021, 17:35 uur, door Sven
was toen ook een uitzonderlijke gebeurtenis, rest nederland had nergens last van.
komen die kaarten misschien nu ook overeen , evt koude harde wind met sneeuwval ?
Het kan zomaar zijn dat we van sneeuwkans naar sneeuwkans gaan, waarbij positie van een laag 100km noordelijker of zuidelijker een hele wereld van verschil kan gaan maken. Idem voor al dan niet openen van de diepvries.
De komende dagen maar eens kijken of de runs wat meer duidelijkheid bieden, maar het kan zomaar dat we het van dag tot dag gaan moeten bekijken.
Hieronder gewoon even de sneeuwkansen voor Noordoost en Zuidwest. Logischerwijs zijn die in Noordoost groter aangezien die dichter bij de kouder lucht zitten.Deze staafdiagrammen bieden maar een indicatie, zullen ook pas later duidelijker worden.
Maar goed, dan komt 18z weer aandraven met dit:
En eigenlijk past dit gewoon perfect in het verhaal dat ik hierboven heb geschetst. Positie van laagjes worden o zo belangrijk in het verhaal. Kleine verschuivingen hebben enorme gevolgen. Zeker aangezien de Benelux zo piepklein is op weervlak. Maar naast positie van het laagje, is ook de vorm ervan belangrijk, uitdieping,...
En dat is iets wat naar alle waarschijnlijkheid de komende dagen en runs nog heel hard zal gaan schommelen! Dus zoals aangegeven: rijk rekenen? Zeker niet! Afschrijven? Helemaal zeker niet!
Wanneer komt er meer duidelijkheid? Wel misschien/waarschijnlijk pas richting donderdag! => dan heb je ook alle korte termijn modellen bij de hand. We volgen uiteraard ook de komende dagen de verschillende runs op.
Doe een stap achteruit
Vergeet even de mogelijke kans voor de Benelux, doe een stap achteruit en bekijk eens het hele plaatje. Even los van het wel of niet slagen van een winterinval, we zien erg bijzondere weerkaarten.o.a. door de Rocky Mountains en de Golf van Mexico ziet men in Amerika soms een botsing tussen arctische en subtropische lucht. Door de vorm van het continent Europa zien we eigenlijk zéér zelden een botsing van arctische en subtropische lucht.
We zien wel eens de botsing tussen polaire versus arctische, of polaire versus subtropische lucht. Op onderstaande weerkaart staat echter de botsing tussen arctische en subtropische lucht, dit is een erg bijzondere weerkaart voor Europa!
Lagedruk boven Frankrijk pompt extreem zachte lucht vanuit de Sahara omhoog (sneeuwvalgrens Alpen richting 2000-2500 meter). Vanaf de Noordpool zakt een bel met zéér koude lucht omlaag.
Wij, de Benelux, zijn niet de enige die te maken hebben met een bijzondere botsing. Een strook van Nederland-Duitsland-Polen-Oekraïne krijgt hiermee te maken. Daar zitten wellicht ook weerliefhebbers in spanning
GFS18z
GFS draait momenteel weer een wat koudere run, met de vorstgrens zo ongeveer ter hoogte van Brabant. We zien met name in de 3 noordelijke provincies een pak sneeuw (daar ook aanzienlijk kouder). Dinsdag zou mogelijk de koudste dag kunnen worden, met op grote schaal een ijsdag.
Voorzichtigheid is geboden, want verschuivingen tot 200 km lijken mij nog prima mogelijk (dat wil zeggen, geen sneeuwval en temperatuur slechts kort rond nul).
| Gewijzigd: 3 februari 2021, 13:23 uur, door Thijs.
Wel jammer dat de jongelui volgende week naar school moeten, nu het er echt om spant. Na 7 weken thuis zijn.....
De kaarten zien er heel indrukwekkend uit!
Je tekst klopt niet helemaal naar mijn weten, want welke botsing zien we nou wel eens? Want wat we nu zien in de kaarten is arctisch met subtropisch neem ik aan.
Edit Thijs: zeer scherp, inderdaad een typfout, het moet "subtropische en polaire" zijn i.p.v. "subtropische en arctische" | Gewijzigd: 3 februari 2021, 13:25 uur, door Thijs.
Sneeuwdek Gfs tot ongeveer woensdag, er is dan vanaf zaterdag/zondag sneeuw gevallen
Sneeuwkansen en inzet winterse periode:
Het ziet er stukken beter uit. Andere modellen bleven in het goede spoor zitten, na het wegvallen van Gfs paar runs terug. Maar dat model is sinds gisteravond er weer bij gekomen. De buit is nog zeker niet binnen. Maar we gaan langzaam naar een termijn, waarbij ook de korte termijn modellen binnen gaan komen. Nog even volhouden dus tot morgenavond/vrijdagmorgen.
Wat we op deze termijn wel duidelijk terug zien komen. Waar de scheiding ook komt te liggen. Er een forse setting met sneeuw koude zijde/ijzel op programma kan staan. Het noorden en noordoosten blijven de voorkeur hebben in alle modellen (die zitten in alle gevallen gewoon beter in de koude lucht). Maar Gfs komt nou in deze run ook zuidelijker waarbij het in een groot deel van het land wel eens sneeuwfeest kan zijn. En die trekt hem nou ook door als een volle winterweek volgende week. Ecmwf 00z recente run komt ook met bakken sneeuw vanaf zaterdag en pakt ook al meer delen van de Benelux mee op een eerste sneeuwlaag , en pakt zelfs dinsdag nog een 2e sneeuwlaag mee. Trekt hem daarna ook door als winterweek. Eveneens Wrf met een dikke sneeuwsetting boven het noordwesten-noorden en noordoosten. En Icon met minder sneeuw, maar die laat wel de koude bovenluchten opties zien, model gaat nog niet verder. Dit zijn natuurlijk allemaal nog dingen waar de nodige verschuivingen plaats vinden, dan wel intensiteit, of helaas ook weer verslechteren. Helaas moeten deze runs zuidelijke helften en Belgie nog geduld hebben, of die mee gaan dingen. Er zit een grote kans is dat die buiten de boot gaan vallen die zitten een pak dichterbij de zachte lucht namelijk.
Vorstkansen kunnen in de pluim iets getemperd worden rond die dagen. Maar das simpelweg omdat er sneeuw valt hahaha, dat effect gaan we zien als het wat rustiger word. Maar ook tijdens sneeuwval zitten grote delen al in vorst!!
Ook Ecmwf volgt met een dikke sneeuwdek tot woensdag, op zaterdag en zondag op een eerste sneeuwlaag en mogelijk dinsdag op een 2e maar dat is alweer een deurtje verder!!
Al om al geen slechte vooruitzichten. Morgenavond of vrijdagmorgen hoop ik dan toch al een voorzichtige sneeuwkans te zetten voor zaterdag!!
| Gewijzigd: 3 februari 2021, 08:31 uur, door Tatanka
PS: er is ook een chat op OnweerOnline waar het steeds (of ja toch bijna altijd ) heel gezellig is!