Stand van zaken van de Noord-Zuid grens (GWL)
Hoe is het met de Grenzwetterlage in de weerkaarten? Om even kort te zijn, we zien in vrijwel ieder model dat de grens in de laatste runs wat verder naar het zuiden is gezakt. Ik verwacht eigenlijk niet dat de grens nog veel verder gaat zakken, dit is het zo ongeveer. Enkel in Arpege zien we vrijdagavond de grens nog vrijwel helemaal uit Nederland verdwijnen, in de andere modellen blijft de koele lucht nog stand houden.Ten noorden van de lijn loopt het kwik terug van 4°C naar 0°C, ten zuiden van de lijn zien we 8 tot 10°C.
We zien een kamp WRF-EC-ICON die goed met elkaar overeenkomen en de (zeer) zachte lucht niet verder dan Amsterdam - Harderwijk - Apeldoorn laten oprukken, GFS en Arpege liggen nog noordelijker.
GWL is niet meteen van 8°C naar 0°C en sneeuw! De GWL is de overgang van 8°C naar 4°C, we zien dus niet direct sneeuw ten noorden van de grens, dit ligt telkens nog iets verder noordelijk.
Ook als we kijken naar de grens van het te verwachten sneeuwdek zien we het kamp van WRF-EC-ICON, en GFS en Arpege die een veel minder grote sneeuwbedekking hebben. In alle modellen is de grens verder zuidelijk gezakt. Verwacht niet dat dit de definitieve grens is, maar de komende 2 dagen kan er nog zo'n 50 km noord-zuid verschuiving voorkomen.
Hieronder zien we de actuele run in zwart en de oude run in grijs. De eerste sneeuwhoogte is de doorsnee hoogte voor het hele gebied, de tweede hoogte is de maximale hoogte ergens gemeten. Dus: 2cm - 4 cm wil zeggen: 2 cm gemiddeld in het gebied, 4 cm uitschieter mogelijk.
We zien variatie in de verwachten sneeuwhoogte van 2 tot 5 cm sneeuw. In de laatste runs zijn EC en ICON wat uitgeschoten met lokaal circa 8 cm, ik ben benieuwd of dit de komende runs nog terugkomt, of teruggeschaald wordt naar circa 5 cm.
Situatie vrijdag 13:00 - 6 modellen naast elkaar
| Gewijzigd: 27 januari 2021, 14:01 uur, door Thijs.Luftmassengrenzen sind sehr unsichere Geschichten, zwischen Regen/Schnee liegen oft nur wenige Kilometer!
— Kachelmannwetter (@Kachelmannwettr) January 27, 2021
Hier 6 Modelle für Freitag, 13 Uhr. Man sollte IMMER vergleichen und sich ein Bild machen, was die wahrscheinlichste Lösung ist. Alle Karten: https://t.co/BMerxHJJUb /FR pic.twitter.com/sFnnjuwKfM
Doe mij die Control van EC maar!
Edit Sven: gelieve geen plaatjes mee te nemen in je citaat
| Gewijzigd: 27 januari 2021, 22:56 uur, door Sven
Sneeuwkansen vrijdag 29 januari & zaterdag 30 januari
Ook vandaag is er kans op wat (natte) sneeuw in het noorden van Nederland. Maar de kans op enige accumulatie is vrij beperkt (niet uitgesloten) en de kansen voor de komende dagen zijn net wat interessanter om te bespreken, dus op vandaag ga ik even niet dieper op in.
KNMI hierover: In de frontale zones regen, in het noordoosten vanaf 12-15 UTC geleidelijk overgaand in natte sneeuw. De kans dat er sneeuw blijft liggen vooralsnog erg klein, in de diverse uitvoer vindt nogal makkelijk accumulatie plaats en de laatste dagen hebben we gezien dat de werkelijke accumulatie veel geringer of nihil was.
Sneeuwkans vrijdag 29 januari
Dit is een heel dikke sneeuwkans, maar ook eentje met heel veel vraagtekens. Sowieso is de kans weggelegd voor het uiterste Noordoosten van Nederland, de rest van de Benelux kan verder genieten van hoge temperaturen en regen Maar het is ook een heel spannende kans, want er kan 0cm vallen maar ook evengoed 10cm (of zelfs meer). Dat maakt het lastig om nu al een definitieve kans neer te zetten omdat de modellen onderling ook wel springerig zijn. Maar dit gaat niet over grote verschillen, dit gaat vaak over een verschil van 50km wat maakt dat het wel of niet in Nederland kan gaan sneeuwen.Zoals jullie in een vorige post konden lezen wordt het spannend waar de grens tussen koude en warme lucht komt te liggen. In tegenstelling tot die post, is deze wel wat noordelijker opgeschoven. Dus is de vraag of de sneeuwval zich wel nog in Nederland gaat voordoen. Waar de modellen wel in lijn zitten, is dat waar er sneeuw valt, er zeker een goed pak gaat vallen. Modellen komen algemeen met 5-10cm, tot uitschieters naar 15cm.
Ik zet hieronder gewoon even wat modellen op een rijtje, dan is het meteen duidelijk wat mijn verhaal hierboven schetst
ECMWF:
Arpege (zonder smelt)
ICON:
Arome:
Harmonie:
Conclusie: heel lastig om definitief te gaan zeggen of NO Nederland wel of niet in de prijzen gaat vallen. Het kan zijn dat dit de komende runs duidelijk wordt, maar waarschijnlijk wordt het nowcasten!
Nog een stukje van het KNMI hierover:
De kans op accumulatie net over de grens in Groningen is vrijdag overdag erg groot, progtemps zijn daar volledig onder nul en koud genoeg. In een strook van omgeving Emden in oostzuidoostelijke richting wordt in de orde van 5-10 cm accumulatie verwacht en in deze zone komt ook het criterium voor code oranje in beeld (accumulatie > 5 cm/6 uur in SGG).
Sneeuwkans zaterdag 30 januari
En dan volgt er zaterdag nog een sneeuwkans en die is misschien nog lastiger om neer te gaan zetten. In de nacht naar zaterdag stroomt de koude lucht verder over Nederland terwijl vanuit het ZW een neerslagzone komt opzetten. De vraag hierbij is, waar deze elkaar gaan ontmoeten. Aan de noordflank van deze neerslagzone zal de neerslag namelijk winters worden en mogelijks een sneeuwdek gaan opleveren. In de modellen is hier nog aardig wat onenigheid in. Een aantal laat dit over de zuidelijke helft van Nederland gebeuren, andere dan weer meer over Vlaanderen. Ook is het een beetje de vraag in hoeverre het zal accumuleren, sommige modellen zijn daar vrij karig in, andere dan weer vrij fors.ECMWF en Arpege (zonder smelt) gaan voor Vlaanderen:
Een Icon en GFS zitten dan weer meer in zuidelijk Nederland/grensstreek:
Conclusie: hier zit zeker een goede kans. Vanavond hebben we er meer zicht op aangezien we dan ook korte termijn modellen zoals Harmonie en Arome bij hebben die ons een duidelijker beeld gaan kunnen schetsen!
Langere termijn
Ook zit ik al met een half oog te kijken naar de langere termijn, na het weekend kunnen er zich misschien wel nog enkele sneeuwsettings (al dan niet dooifront) gaan voordoen. Maar verderop (inzet eigenlijk al op donderdag met drukstijgingen) zou het ook wel eens interessant kunnen gaan worden! En het is iets dat in meerdere modellen wordt geschetst en aardig wat ondersteuning krijgt (staat er trouwens al dagen in).Ik post gewoon even de windpluim, de conclusie kunnen jullie dan zelf gaan trekken
It ain't over till it's over!
Weerpraatje: Verschillen gaan toenemen
De actualiteit
Wat hebben we vandaag gezien? Ik heb vooral veel regen gezien in Wageningen, maar elders kwamen andere geluiden. Zo zagen we in de twee uithoeken van het Nederlands taalgebied uitzonderingen, uit NO-Friesland, NO-Drenthe en Groningen kwamen meldingen van (natte) motsneeuw richting de namiddag, hier sijpelde al iets koudere lucht binnen (afgekoeld van 4°C rond middernacht tot 1°C actueel).In het zuidwesten zagen we juist het omgekeerde, hier juist af en toe een knipoog van de zon, ook verliep de dag grotendeels droog. De temperatuur schoot tussen 06:00 en 12:00 omhoog van 6°C naar 8°C, en vanmiddag liep de temperatuur verder op naar 9 tot 12°C.
Als analyse van onderstaande kaart, we zien een zone in noordoosten waarin de temperatuur "spannend" is, d.w.z. niet zo ver van de 0°C verwijderd is (alleen nu net jammer dat het overal droog is geworden). We zien vleesch noch visch in Midden-Nederland (3-6°C), de overgang van het noordelijke occlusiefront is geleidelijk. In het zuiden zien we een occlusiefront die wel uitgesproken is, en verschil op leefhoogte (2 meter) oplevert, hier schiet de temperatuur 3°C omhoog.
De temperatuurskaart met een paar spoilers: de locaties van de occlusies, en een vrijdag push? Wat zal dat dan wezen?
Als we de windkaart nakijken zien we 3 smaakjes: oostenwind met binnensijpelende kou vanuit Denemarken in het noordoosten, neutrale advectie (toevoer) vanuit Duitsland in het midden, en een zachte zuidwester in het zuidwesten.
Actuele weerkaart
Om dit alles even in perspectief te plaatsen: hieronder zien we de weerkaart. We zien de noordelijke occlusie, dit is een "oude frontale zone". We zien namelijk weinig uitgesproken verschillen (in zowel temperatuur als wind). Deze occlusie is verbonden met een lagedrukgebiedje op de Oostzee. Uit dit front viel een vlokje motsneeuw in Groningen.
Het zuidelijke occlusiefront kwam vannacht aanrazen met een flinke bak neerslag, maar is nu ook stil komen te liggen. Zul je net zien: "motorpech". De neerslag verdween hierdoor vandaag in de loop van de dag.
De Wegenwacht komt er echter al aan op de oceaan, deze gaat het zooitje van 2 vastgelopen occlusiefronten vrijdag een flink zetje geven. Dan komen de vastgelopen fronten eindelijk weer in beweging, eerst in de nacht naar vrijdag in noordwaartse richting, waarbij het spannend wordt of ook de dappere uiterste noordoostelijke dorpen in Nederland hun verzet tegen het zachte dictatoriale regiem moeten gaan staken (= zachte lucht in heel NL). Later in de nacht naar zaterdag terug in zuidwaartse richting.
2 occlusiefronten boven Nederland, lagedruk vanaf de oceaan gaat de boel in beweging brengen.
Even nowcasten, waar liggen de fronten?
Hieronder zien we een zwart-wit beeld van de satelliet. Daar overheen zien we de temperatuur op circa 500 meter (950 hPa). Ik heb er de fronten nog bijgezet, net zoals wat commentaar.
1) We zien een noordelijk occlusiefront, dit front verzwakt momenteel, het zuidelijk occlusiefront is nog wat actiever, met wat hogere wolkentoppen. De hogere wolkentoppen zien we doordat de ondergaande zon nog net de wolken beschijnt.
2) We zien amper temperatuursverschil op het noordelijke occlusiefront, nog een signaal dat het restanten zijn. We zien wel een flinke gradient (= temperatuursverschil) op het zuidelijke koufront, we steken 4 dunne rode lijntjes over, dat wil zeggen 4x2 = 8°C verschil op 500 meter. Dat vertaald zich dus naar de circa 3°C verschil op 2 meter hoogte.
3) We zien in het roze de 0°C lijn op 500 meter, die moeten we gaan volgen, want die zal beslissen waar er regen valt, waar er een (dunne) zone met ijzel is, en waar we sneeuw kunnen zien.
4) We zien een flink pak oceaanvocht in de vorm van een warmtefront en koudefront voor de kust van Bretagne liggen. Dit pakket komt onze kant op en gaat de boel vrijdag in beweging brengen, eerst noordelijk (zachte lucht tot in het Groningse Roodeschool, of net niet?). Daarna beweegt de vorstgrens richting zaterdag weer vlotjes zuidelijk, en zitten we zaterdag opeens in de koude lucht.
Satellietbeeld van: Donderdag 28 januari, 16:00
Nu heb ik het satellietbeeld gepakt voor de luchtsoorten (al die leuke rode-blauwe-paarse kleurtjes), vooral om de fronten er even beter zichtbaar te maken. In de blauwe lijntjes zien we nu de "thermal front parameter", die parameter gebruik ik om de fronten even op heterdaad te betrappen!
In het zwart zien we de luchtdruk op de grond.
1) We zien duidelijk de windsprong, het zuidelijke occlusiefront ligt precies op deze windsprong, dat zien we ook perfect terug op de weerplaza kaartjes hierboven.
2) De blauwe parameter verraadt ons mooi de ligging van het noordelijke occlusiefront, van Polen, over N-Nederland naar Schotland.
3) Met pijltjes zien we de aanvoer van zachte lucht over België, en de binnensijpelende koude lucht (slechts met een zwak windje, dus duurt nog uren).
4) Vanaf de oceaan zien we de "Wegenwacht" aankomen, die gaat het vrijdag allemaal in beweging laten komen.
Alle ogen op de fronten vanaf de oceaan
Deze Wegenwacht gaat het spannend maken voor de Groningers onder ons.Waar nu de verschillen nog geleidelijk zijn -- het gaat geleidelijk van 1°C te Nieuw-Beerta naar 6°C in Brabant -- zal de grens komende nacht scherper worden. Richting de vrijdagochtend gaat deze grens zich ook noordwaarts bewegen. Op de animatie hieronder zie je hoe actueel van vannacht de lucht vanuit het zuidwesten warmer wordt, en vanuit het noordoosten kouder wordt. De grens wordt steeds scherper.
Zodra we de donderdag voor de vrijdag verruild hebben komt de grens in beweging en rukt zachte lucht op naar het noordoosten.
Door de "Wegenwacht", die alles weer in noordwaartse beweging brengt, worden de restanten van occlusiefronten die we nu boven het land hebben, samengedrukt. Hierdoor activeren ze weer en krijgen we vrijdag een behoorlijk fors neerslagsignaal. Mochten de dorpen Roodeschool en Nieuw Beerta net in de koude lucht blijven, kan de neerslag vallen als sneeuw en zitten we gelijk ongeveer bij 6 cm per uur. Dit is genoeg voor een code oranje! Uiteindelijk zou er dan misschien 5 tot 12 cm sneeuw kunnen vallen in het uiterste noordoosten (onzekerheid locatie groot). Komt de aanval van de zachte lucht (met hulp van de wegenwacht) niet boven Groningen, maar enkele kilometers verder naar het noorden tot stand, dan valt dit uiteraard als regen en is er niets aan het handje.
De tegenaanval der koude lucht
Nadat de lagedruk (tegen wil en dank hierdoor bekend geworden als de "Wegenwacht") voorbij is getrokken, draait de wind in de nacht naar zaterdag in het hele land naar noordoost. Hierdoor stroomt de koude lucht als een vloedgolf over de Benelux uit. De temperatuur zakt flink, maar dat komt vooral doordat we stiekem toch weer even érg zachte lucht hadden. De lucht die binnenkomt is namelijk "slechts" rond 0°C.Hierboven de temperatuur op 850 hPa of 1,5 km hoogte.
Op de grond zien we de temperatuur zakken van 8°C naar circa -1°C. Hierdoor zitten we zaterdagochtend weer in de lichte vorst.
Die kleine verspringing komt doordat de run overspringt van de 15z run naar de 12z run, sorry.
Mislukte aanval warme lucht: sneeuwkans België
De oceaan geeft niet op, en gooit er zaterdag nog een tweede front tegenaan. Dit front komt echter boven België al tot stilstand. Hierdoor kunnen er hier enige centimeters sneeuw vallen. Mogelijk pakken Zuid-Limburg en Zeeland hier ook nog wat van mee. Hieronder zien we twee dingen gebeuren:1) Het noordoosten van Nederland krijgt nog een sneeuwvlokje bij de binnenkomst van de koude lucht gedurende de vrijdagavond en nacht naar zaterdag. Hier vallen echter geen grote hoeveelheden uit, de grote hoeveelheden vallen echt direct oost of west van de Dollard (water tussen Groningen en Emden (DE)).
2) We zien de nieuwe aanval vanuit de oceaan mislukken en tot stilstand komen boven Vlaanderen. Hier kruipt de koude lucht er vanuit het noorden tegenaan, en boem, je hebt een sneeuwkans.
| Gewijzigd: 28 januari 2021, 22:01 uur, door Thijs.
Maximale noordelijke uitbreiding zachte lucht
De preciese uitbreiding van de zachte lucht verschilt nog wat, maar het komt iig ergens boven Groningen te liggen. Grens zachte lucht is niet gelijk aan grens sneeuwval!!Arome en Cosmo zijn het zachtste, WRF en Harmonie houden de zachte lucht nog enigszins buiten de deur van de Groningers (en wij kunnen meekijken via weerstation Eelde, Lauwersoog en Nieuw Beerta).
Maximale zuidelijke uitbreiding pak sneeuw
Hier zie je de grens van 2 cm, ten zuiden van de lijn valt <2cm, ten noorden méér dan 2 cm.Cosmo en ICON laten de grote sneeuwval nog vrij ver buiten de Nederlandse grens, terwijl Arome en Harmonie een Roodeschool - Eemshaven - Nieuw Beerta exclusive party hebben. Naar mijn interpretatie wordt het een kwestie van een paar dorpjes west van de Dollard, en vooral oost van de Dollard. (Sneeuwhongerige Groningers zouden wel eventueel een stukje Duitsland in kunnen gaan.)
WRF is erg enthousiast met de sneeuwval, beetje een uitbijter. We zullen zien hoe het loopt, nowcasten.
Maximale noordelijke uitbreiding zaterdagsneeuw Vlaanderen
Hier zie je de grens van 1 cm, ten noorden van de lijn valt <1cm (haast niks), ten zuiden méér dan 1 cm.Hier liggen EC en Harmonie netjes op één lijn met de meeste sneeuw voor de omgeving Ieper - Kortrijk. Arpege is nog vrij noordelijk, neigt ook naar een uitbijter. De trend is helaas wel dat de sneeuwzone in opeenvolgende runs telkens iets minder ver noordelijk komt.
Waarom doet de sneeuw ertoe?
Misschien overbodige vraag voor sneeuwliefhebbers, maar de sneeuw kan een groot verschil maken, getuige onderstaande kaart:
Over Noord-Duitsland valt een vers pak sneeuw van 10 cm, als het zaterdag of zondag opklaart, en de wind ook wat wegvalt, kan het zeer snel afkoelen. boven een sneeuwdek is strenge vorst niet ondenkbaar in een ideale situatie. Kleine kans dat we bij weerstation Nieuw Beerta nét een effect van een sneeuwdek zien. | Gewijzigd: 28 januari 2021, 23:24 uur, door Thijs.
Eerst maar afwachten of het vanavond nog gaat sneeuwen Nou vanaf volgend weekend is helemaal niet zeker hoor en dat is dan positief bedoeld want het zou zomaar kunnen dat ze daar in meer noordelijke gebieden gewoon niet in de zachte lucht terecht komen
Zie hieronder pluim NO. Woensdag-donderdag-vrijdag is de spreiding gigantisch, maar het is een reële optie dat ze daar in de koudere lucht blijven. Dat zal de komende dagen wel duidelijker gaan worden.
En aan volgende sneeuwkansen wordt ook al getimmerd richting dinsdag, hieronder even 2 kaartjes uit ECMWF en Icon:
Maar goed, daarover later weer meer, want zijn eerst nog andere zaken om op te focussen.
| Gewijzigd: 29 januari 2021, 11:38 uur, door Sven
kaarten zijn enorm spannend en veelbelovend geweest tot nu toe.
jammer dat we toch niets hebben gehad van al dat moois.
moet het nu toch echt eerst gaan zien , wordt weer warmer de komende week.
gr uit Fryslân
Edit Sven: zie mijn post hierboven over verzachting volgende week... kan zomaar zijn dat de meer noordelijke delen in de koelere lucht blijven zitten... | Gewijzigd: 29 januari 2021, 12:47 uur, door Sven
.
Kijk maar naar de pluim van GFS 6z (prikpunt midden NL)
Edit: ondertussen code geel vanwege het KMI wat betreft de sneeuwkans van morgen:
| Gewijzigd: 29 januari 2021, 14:58 uur, door Sven
Beoordeling lange termijn door meteoroloog
Geldig van zondag 31 januari tot vrijdag 12 februari
Synoptische ontwikkeling:
Ons aandachtsgebied bevindt zich in de polaire lucht, het polaire front ligt aanvankelijk boven het noorden van Frankrijk en langs dit front trekt maandag een golf met apart laag OZO-waarts. Dinsdag passeert een vlakke hoogterug, waarna in een west tot zuidwestelijke stroming vanaf dinsdag en enkele storingen overtrekken, waarbij de temperatuur tijdelijk oploopt. Aan het einde van de volgende week snoert boven zuidwest Europa een hoogtelaag af, bij ons passeert in het weekeinde een hoogtetrog en komen we weer dieper in de polaire lucht terecht.
Modelbeoordeling en onzekerheden:
Begin volgende week zien we in vrijwel alle EPS-leden het hele land dieper in de koude lucht komen. De timing van de overgang naar minder zacht weer vanaf volgende week dinsdag/woensdag is minder zeker. Deze overgang gaat dinsdag/woensdag mogelijk gepaard met winterse neerslag. Vanaf het einde van de week zien we de kans op een geblokkeerd stromingspatroon toenemen naar 70-80% met hogedruk boven Scandinavie, met daarbij hoogstwaarschijnlijk (ca. 80% kans) weer lagere temperaturen.
Samenvatting meerdaagse-periode:
Vrij koud en zonnige perioden. In het zuiden soms kans op wat regen of (natte) sneeuw. Vanaf dinsdag overal toenemende neerslagkansen en waarschijnlijk zachter.
Samenvatting EPS-periode:
Grote kans (ca. 70%) op een overgang naar een droger weertype met temperaturen (ruim) beneden het langjarig gemiddelde. Ca. 30% kans op het aanhouden van het wisselvallige en zachte weertype. KNMI schat de kansen op langer termijn in op 70% op winterweer in hun meerdaagse guidance! Alleen jammer dat ze spreken over een droog weertype. Dat worden dan wel ideale omstandigheden om goed schaatsijs te creeren, maar persoonlijk vind ik een langdurige sneeuwlaag ook wel weer eens leuk om het echte wintergevoel compleet te maken!
| Gewijzigd: 29 januari 2021, 15:40 uur, door C.A.D.
Beoordeling lange termijn door meteoroloog
Geldig van zondag 31 januari tot vrijdag 12 februari
Synoptische ontwikkeling:
Ons aandachtsgebied bevindt zich in de polaire lucht, het polaire front ligt aanvankelijk boven het noorden van Frankrijk en langs dit front trekt maandag een golf met apart laag OZO-waarts. Dinsdag passeert een vlakke hoogterug, waarna in een west tot zuidwestelijke stroming vanaf dinsdag en enkele storingen overtrekken, waarbij de temperatuur tijdelijk oploopt. Aan het einde van de volgende week snoert boven zuidwest Europa een hoogtelaag af, bij ons passeert in het weekeinde een hoogtetrog en komen we weer dieper in de polaire lucht terecht.
Modelbeoordeling en onzekerheden:
Begin volgende week zien we in vrijwel alle EPS-leden het hele land dieper in de koude lucht komen. De timing van de overgang naar minder zacht weer vanaf volgende week dinsdag/woensdag is minder zeker. Deze overgang gaat dinsdag/woensdag mogelijk gepaard met winterse neerslag. Vanaf het einde van de week zien we de kans op een geblokkeerd stromingspatroon toenemen naar 70-80% met hogedruk boven Scandinavie, met daarbij hoogstwaarschijnlijk (ca. 80% kans) weer lagere temperaturen.
Samenvatting meerdaagse-periode:
Vrij koud en zonnige perioden. In het zuiden soms kans op wat regen of (natte) sneeuw. Vanaf dinsdag overal toenemende neerslagkansen en waarschijnlijk zachter.
Samenvatting EPS-periode:
Grote kans (ca. 70%) op een overgang naar een droger weertype met temperaturen (ruim) beneden het langjarig gemiddelde. Ca. 30% kans op het aanhouden van het wisselvallige en zachte weertype. KNMI schat de kansen op langer termijn in op 70% op winterweer in hun meerdaagse guidance! Alleen jammer dat ze spreken over een droog weertype. Dat worden dan wel ideale omstandigheden om goed schaatsijs te creeren, maar persoonlijk vind ik een langdurige sneeuwlaag ook wel weer eens leuk om het echte wintergevoel compleet te maken!
En sneeuw zorgt er natuurlijk ook voor dat de temperaturen een stuk lager uitpakken!
Clusteranalyse
ingang koude periode vrijdag 5 feb
Ik heb even mijn clusteranalyse gezet op 180 h i.p.v. de gebruikelijke 240h. Er staan namelijk erg interessante kaarten, en die beginnen zo vanaf 180 h momenteel (dat wil zeggen, nog 30 GFS runs te gaan, of 15 EC runs).Korte inleiding: we zien vanaf donderdag & vrijdag vanuit het noorden opbouwende hogedruk, en lagedruk boven Frankrijk.
De vragen zijn: zijn er neerslagkansen of is het voornamelijk droge kou? Blijft lagedruk bij onze omgeving rondhangen en blijven we net in de zachtere lucht hangen? Kan de wind ook uit het zuidoosten komen en daarmee veel minder koude lucht aanvoeren?
Inzettende koude droge oostenwind: 29 leden (35%)
12 GFS, 17 ECGedurende vrijdag 5 februari draait de wind naar het oosten, als eerste in het noorden, als laatste in het zuiden. De temperatuur daalt van 6 - 9°C op donderdag naar 1-2°C in de koude lucht. In het zuiden zien we voornamelijk bewolking met mogelijk sneeuwval, in het noorden kan het misschien eerder opklaren. Na deze vrijdag daalt het dauwpunt flink (-10°C) en zijn de neerslagkansen niet heel groot. De wind kan krachtig tot hard (6-7 bft) zijn.
Inzettende koude noordoostenwind: 22 leden (26%)
9 GFS, 13 ECAl donderdagavond draait de wind naar het noorden en daalt de temperatuur van 6°C donderdagmiddag naar 1°C in de nacht naar vrijdag. Wind wordt ook vrij fors met windstoten tot 55 km/u uit noordoostelijke richting. Door de noordoostelijke richting trekken winterse buien over de Wadden. In het zuidoosten blijft frontale bewolking hangen waaruit nog sneeuw kan vallen. In het noorden blijft de temperatuur slechts rond de 0°C hangen doordat de wind deels over de Noordzee komt, hierdoor minder koud, maar wel winterse buien.
Koude lucht (flink) vertraagd: 24 leden (29%)
8 GFS, 16 ECDe donderdag en vrijdag verlopen zacht, met 7 tot 9°C. In het weekend draait de wind naar het noorden, maar er is veel bewolking en de wind komt vanaf de warme Noordzee. In het weekend hierdoor nog steeds 4 tot 6°C. De echte kou blijft namelijk noordelijker, in Scandinavië. In de nieuwe werkweek daalt de temperatuur weinig met 3 tot 5°C, steeds komend vanaf de Noordzee.
9 overige leden, verdeelt in:
Westcirculatie: 5 leden
Noordweststroming: 3 leden
EU-Hoog: 1 lid
Aandachtspunten:
Succesvolle of mislukte dooiaanval? Dinsdag 2 febDinsdag draait de wind mogelijk weer terug naar het zuidwesten, en dan komt zachte lucht het land weer in. Hier zien we cluster met zuidwestenwinden in de windpluim (A), er is ook een cluster die de wind al met ingang van dinsdag laat draaien naar het noordoosten. De verdeling lijkt momenteel ongeveer 50% tegen 50% te zijn (aangezien de mediaan tussen de twee scenario's springt).
GFS oper en controle berekenen een succesvolle dooiaanval, terwijl EC oper en controle de dooiaanval laten mislukken.
We zien t/m maandag een noordoostenwind, dan 3 dagen een tweedeling, en dan weer een duidelijk signaal voor noordoostenwind.
Er lijkt een sneeuwkans aan de dooiaanval verbonden te zijn. Het verschil tussen de cluster A en B is dus, dooit het daarna meteen weer weg, of blijft het (enigszins) liggen?
Dinsdag mogelijk een succesvolle dooiaanval met zachte lucht erachter, of een mislukte, waarbij iig het noorden nog in de koude lucht blijft.
Een wind die te ver naar het zuidoosten draait. - Vrijdag 5 feb
Ik zie leden die een uitloper van hogedruk richting de Zwarte zee hebben, hierdoor zakt de koude lucht af richting Oekraïne, en niet in onze richting. Wij hebben een zuidoostelijke stroming met nachtvorst en overdag 2 tot 4°C. Zonder opklaringen blijft de temperatuur stabiel rond 1-3°C.
Gelukkig komt slechts grofweg 20% van de leden hiermee, maar wel iets om rekening mee te houden.
Potentiëel sneeuwdek
Een sneeuwfront vanuit het zuiden brengt mogelijk zachte lucht tot Maastricht, en bewolking tot Midden-Nederland, hierdoor kan het iets riskant zijn, maar aan de andere kant kan het wel sneeuw brengen. De sneeuw kan een groot verschil maken, in GFS 06z zien we dat sneeuwdek boven het zuidoosten belanden, met als gevolg dat het daar gedurende de rest van de run aanzienlijk kouder is (boven een sneeuwdek koelt het sneller af).