De tendens in pluimen en runs van verschillende modellen is dat we op langere termijn (vanaf donderdag) terecht komen in maritiem polaire lucht. (Zie ook posts eerder rond dit onderwerp). Temperaturen gaan daarbij zeker niet richting het vriespunt, maar daarbij kunnen heel snel gewoon dikke sneeuwkansen in voor gaan komen (randstoring/duikend laag). Vooral de temperaturen op hoogte gaan hierbij dik onderuit en op leefniveau komen ze terecht rond of net onder normaal. Maar eenmaal je naar zo een setting gaat en je krijgt sneeuw te pakken en de stroming valt wel (of draait) dan ga veel sneller de vorst in. Maar dat is iets dat veel te ver vooruit is en pluimen kunnen daarin snel veranderen.
Heb hieronder even wat aangeduid op de pluim waar die omslag naar maritiem polaire lucht plaatsvindt. Wat daarna gebeurd is koffiedikkijken (wel grofweg 2 clusters koud vs. zacht)
Grootschalige setting vanaf donderdag (je ziet nu al dat in de ZW hoek van het grote rondtollend laag met kern boven Scandinavië er aparte laagjes proberen te ontstaan)
Saai is het zeker niet, naast de sneeuwkans dit weekend is er al weer iets om op te gaan volgende richting 2e deel volgende week!
Wat brengt ons de komende week?
Wel het beeld dat we al een paar keer hebben geschets, blijft behouden. Na de sneeuwval waarvan iedereen kon genieten dit weekend, stroomt de zachte lucht actueel goed binnen. Als laatste is het noordoosten aan de beurt. Daar waar er nu nog sneeuw ligt, zal deze ook snel weer verdwijnen.
De temperaturen gaan nog een stapje hoger gaan richting dinsdag-woensdag met lokaal dubbele cijfers. Hierbij wordt het ook vrij nat! In de nacht naar dinsdag trekt een stevige neerslagzone door die in de Ardennen en heel misschien ook ergens langs de oostgrens nog even kan worden voorafgegaan door wat winterse neerslag (soms terug te vinden in de modellen).
Stormkans donderdag?
Voor details is het nog wat vroeg, maar komende donderdag lijkt een laag over de noordzee ons weer te gaan beïnvloeden. Hierbij komt het mogelijk tot zware windstoten en ook storm aan de kust.Pluim windstoten (De Bilt) waar de piek op donderdag goed te zien is.
KNMI hierover: Wat verder opvalt is de harde wind op donderdag aan de zuidflank van het uitdiepende laag boven de Britse Eilanden. De kans op zware windstoten bedraagt ca. 80%, de kans op zeer zware windstoten bedraagt ca. 20%. Er is zelfs een handvol leden dat met windstoten komt van meer dan 120 km/uur.
Daarna winters wisselvallig?
Zoals ook reeds enkele keren aangegeven, komen we daarna terecht in polair maritieme lucht. De temperaturen zetten een stapje terug en komen zowat rond normaal te liggen met in de nacht kans op een lokaal graadje vorst.
Waar het wel goed afkoelt is in onze bovenkamer, de temperaturen op 850hpa zetten een aardig stapje terug.
Met deze temperaturen op hoogte levert dit gewoon winterse buien op. In sommige modellen zien we op zondag een laagje doortrekken en dat kan zomaar zelfs sneeuw opleveren. Maar gezien de termijn ga ik daar nu momenteel nog niet verder op ingaan.
Maar het mag duidelijk zijn dat er genoeg redenen zijn om de kaarten verder te gaan volgen! Daarom gaat het stoplicht van groen (toch leuk om het even te hebben gehad) naar rood/oranje.
PS: als je nu reeds wenst te stellen dat deze winter volledig voorbij is zonder enige onderbouwing, dan verwijs ik heel graag naar het kletstopic waar deze berichten thuishoren.
| Gewijzigd: 17 januari 2021, 11:36 uur, door Sven
Kans op flinke windstoten donderdag
WoensdagBoven Spanje en Frankrijk ligt een solide hogedrukgebied, vanaf de Atlantische oceaan daalt de luchtdruk juist. Hierdoor gaat de wind vanaf dinsdag in de Benelux flink omhoog. We zien dan windstoten van 60 tot 70 km/u vanuit het zuidwesten. Vanuit deze richting wordt zeer zachte lucht onze kant opgeblazen. Maandag is het nog 5°C, dinsdag t/m donderdagochtend ligt het kwik tussen de 8 en 11°C.
Lagedrukgebieden trekken over de Britse eilanden, hogedruk over Spanje-Frankrijk-Italië. Een stevige zuidwestenwind van Spanje richting de Benelux, met soms een windstoot van circa 65 km/u, in Noord-Holland nog naar 75 km/u.
De ontwikkeling van het lagedrukgebied als kleine verstoring bij de Azoren tot een snelle uitdieping boven de Noordzee (van 980 naar 960 hPa). De échte stormwaardes liggen in de huidige runs nog boven de Noordzee (140 km/u boven de Noordzee).
Jetstream geeft een zwieper
Een flinke bijdrage in het uitdiepen wordt geleverd door de straalstroom.
Koufront
We kunnen de situatie opsplitsen in een actief koufront met windstoten aan de voorzijde ervan. Dit koufront staat voorlopig gepland voor donderdagochtend.
Een korte lijn met pittige buien behoort tot de mogelijkheden, tijdens de buien kan de wind uithalen tot 80 km/u, ook dieper in het binnenland.
Stormveld Noordzee onzeker
Dan hebben we ook nog het stormveld dat net het noordwesten aandoet. In sommige leden blijft het stormveld ver boven de Noordzee, in andere (EC oper) komt het over de Benelux te liggen:
Ec oper komt eigenlijk met het meest zuidelijke stormveld, 100 km/u windstoten.
GFS slechts windkracht 8 aan de kust, windstoten van circa 90 km/u.
De onzekerheid spreekt ook nog uit een overzicht van alle leden van GFS. Lid 21 heeft de zwaarste storm, terwijl er ook leden zijn als lid 8 met amper een ontwikkeling van het lagedrukgebied, van storm is dan geen sprake.
Wordt het nog koud deze winter? De langetermijnverwachtingen voor de winter krijgen steeds meer aandacht. Veel Nederlanders kijken reikhalzend uit naar schaatsweer. De aandacht voor die verwachtingen is nu nog sterker, omdat boven de Noordpool een plotselinge stratosferische opwarming plaatsvond - een gebeurtenis die kan leiden tot winterweer bij ons in de anderhalve maand erna.
Minder sterke westenwinden
Een plotselinge stratosferische opwarming zoals die van begin deze maand (figuur 1) verstoort de poolwervel op grote hoogte. De opwarming op grote hoogte zorgt ervoor dat de atmosfeer op leefniveau iets beter voorspelbaar wordt. Anders gezegd: in de maand tot anderhalve maand na de plotselinge opwarming kiest de atmosfeer vaker voor een weerpatroon met relatief hoge druk bij IJsland en relatief lage druk bij Portugal. Dit weerpatroon geeft in Nederland meer kans op wind uit de koude hoek. Weermodellen zijn in zo’n situatie op grote schaal betrouwbaarder dan gemiddeld. Dit hoeft echter niet te gelden voor lokale verwachtingen, zoals de temperatuur in Nederland.
Eerste koude-uitbraken
Een plotselinge stratosferische opwarming is een natuurlijk fenomeen dat gemiddeld twee op de drie winters optreed. Indien de westenwinden verzwakken na deze opwarming op grote hoogte neemt de kans op koude-uitbraken aan de grond toe. De koude blijft dan niet meer gevangen boven de Noordpool, maar kan uitstromen richting gematigde breedten. Tot nu toe zijn vooral Scandinavië en Siberië aan de beurt geweest.
Minder heftige koude-uitbraken door klimaatverandering
Koude-uitbraken zullen in de toekomst steeds minder koud worden door klimaatverandering. Dit komt niet doordat het aantal plotselinge opwarmingen op grote hoogte verandert; daar is geen overtuigend bewijs voor. Veel waarschijnlijker komt het doordat de poolgebieden zeer snel opwarmen door klimaatverandering. Dit zorgt ervoor dat, bij een aanvoer van lucht uit de poolgebieden, deze lucht tegenwoordig en in de toekomst veel minder koud is dan tientallen jaren geleden. Oftewel: zelfs al komt er een koude-uitbraak uit het hoge noorden, dan nog zal de lucht in de toekomst gemiddeld een stuk minder koud zijn dan vroeger. Dat leidt vervolgens tot minder extreme koude in Nederland.
Wordt het zoals in 2018 of 2019, of nog anders?
De vraag die nu bij velen leeft is of het dankzij de plotselinge stratosferische opwarming deze winter nog koud wordt in Nederland. In februari 2018 en januari 2019 was er ook sprake van een plotselinge stratosferische opwarming. Waar er na de plotselinge opwarming in 2018 schaatspret volgde in maart, bleef het begin 2019 vrij stil wat betreft winterweer. In 2020 was er geen plotselinge stratosferische opwarming. In 2019 ontstond al snel weer een sterke westelijke stroming, veel krachtiger dan in 2018, zie figuur 2. Kortom: een plotselinge stratosferische opwarming biedt wel kans maar geen garantie op winterweer in Nederland.
De komende week blijft de westelijke stroming waarschijnlijk iets zwakker dan normaal. Of dat daarna ook zo blijft, en er daarmee een grotere kans blijft op koude-uitbraken, is nog even afwachten.
KNMI-klimaatbericht door Lars van Galen en Michiel van Weele
https://www.knmi.nl/over-het-knmi/nieuws/winterse-kansen-door-opwarming-in-stratosfeer | Gewijzigd: 18 januari 2021, 08:39 uur, door Benniegek
De depressie activiteit rond het weekeinde, waarin eerder op donderdag de (stormkansen toenemen) is uiteindelijk ook de aanjager van koude bovenluchten helemaal vanaf noorwegen-via IJsland deels oostelijk Groenland. Komende dagen moet duidelijker worden, in hoeverre deze lagedrukgebieden (duikende laagjes) en bijbehorende fronten tot in onze omgeving zullen doordringen en daardoor in welke luchtsoort we terecht komen.
Algemeen:
Komende dagen is het met 6-10 graden zacht voor januari, wie daarbij denkt het woord Lente in de mond te nemen. Komt daarbij bedrogen uit de komende dagen. Het weerbeeld is vaak herfstachtig met veel wolken, regen en wind. Met name morgenochtend kan het stevig doorplenzen en valt er tot 20 mm in de kustregio's, elders zo'n 10 mm. En op donderdag kan het onstuimig worden, mogelijk storm. Doordat de jetstream vrij zuidelijk ligt blijven we in een patroon van aardig wat depressie activiteit, waarbij wij telkens op de schering liggen van zacht/koud. In het weekend keren mogelijk de sneeuwkansen weer terug, een periode met vorst m.u.v nachtvorsten rond dat weekeinde zit er vooralsnog niet in.
Donderdag kleine kans op storm, wel kansen op (zeer) zware windstoten koufront:
Donderdag als we aan de zuidoostflank van een zeer actief lagedrukgebied zitten. Die van de Britse Eilanden uitdiept richting de noordelijke noordzee verplaatst. Zien we de wind fors toenemen of dat tot een storm komt is nog lastig aan te geven. Momenteel is er van storm nog niet echt sprake, een enkel model komt met storm in het noordwesten en Texel. En zitten de meesten veelal op stormachtig weer 7-8 bft. De kern ligt simpelweg te ver weg in de modellen, en de isobaren liggen niet genoeg bij elkaar daarvoor. Kansen op zware windstoten van het laag en daarbij behorend koufront wel. Het is iets om komende runs te volgen. Met nog een paar dagen te gaan, kan dat nog zat veranderen, en dit kan in zowel forser worden als het afnemen ervan.
Weekend terugkerende sneeuwkansen, vorstperiode nog ver weg.
Het laag waar we donderdag mee te maken gaan krijgen, bied dan wel weer de opties om de boel even flink door elkaar te schudden (zie kaart boven). En neemt met het doortrekken richting noorwegen. Met een flinke omweg via de Britse eilanden weer koude bovenluchten mee vanaf IJsland-Groenland. Op 850hpa komen we in het weekeinde dan weer op waardes uit van -7-8 graden. Beiden Ecmwf en Gfs komen hier mee,waarbij de 1 voor sneeuwbuien gaat, en de andere voor duikende laagjes die in de runs net wel of net niet goed vallen. Voor details is het nog te ver, maar dat er opties zijn in het weekeinde is voor nou even genoeg. Ze hebben nou nog de ruimte om te rommelen. Tegen donderdag moeten modellen toch langzaam meer duidelijkheid gaan geven. En daarbij ook meer inzage wat het nou precies gaat doen. Daar ligt ook de onzekerheid in doorzetten, van het echt kouder worden of wederom een zacht vervolg. De focus ligt zeg maar meer in de actie van sneeuwbuien eerst. Waarbij Gfs wat meer richting de koudere kant op wil dan een Ecmwf. Maar goed die gaat ook maar tot 240 uur,Gfs kijkt verder, echter we praten in beide gevallen op een termijn die gewoon te ver is nog. Dus laten we ons eerst maar eens weer richten op het weekend. En op die weg daar naar toe moet het vervolg er ook wel weer duidelijker instaan. De kaarten zijn eerlijk gezegd wederom niet saai om te volgen.
Met vriendelijke groet,
Tatanka | Gewijzigd: 18 januari 2021, 11:08 uur, door Tatanka
We zien nog steeds signalen dat er donderdagochtend een koufront over gaat trekken van west naar oost, hierbij kunnen felle buien voorkomen, en vooral in het binnenland forse windstoten van 80 - 100 km/u. Aan de kust zijn ze windstoten van deze kracht wat meer gewend.
Fragiele sneeuwkansen nog steeds in de kaarten
Al 2-3 dagen zien we her en der signalen voor sneeuw opduiken rond zaterdag - zondag. Het is vanwege deze signalen, dat het stoplicht nog niet op rood staat.
Vrijdag op zaterdag: signaal voor natte sneeuw. Ik interpreteer bovenstaande kaart als een kans op natte sneeuw, droge sneeuw lijkt me bij bovenstaande kaart nog niet heel waarschijnlijk (ook gezien termijn!).
Ook in EC zondag signalen voor winterse neerslag. Op een sneeuwdek durf ik nog niet te hopen bij deze kaart. We houden elkaar op de hoogte!
Kans op terugkeer naar koude temperaturen voorlopig klein. Dat wordt meteen duidelijk als we alle GFS leden bekijken voor komend weekend. Het worden nét wel-nét niet sneeuwkansjes, met temperaturen die met gunstige timing wel kort in de buurt van 0°C kunnen komen, maar de 5°C is nooit ver weg.
Vrijwel geen leden die zondag op maandag het echt koud laten worden. Zachte lucht (8°C of hoger) is gelukkig komend weekend ook weer eventjes ver te zoeken.
Zoals ook aangegeven in voorgaande posts, is het heel lastig om nu al meer in detail te gaan. Maar we geven graag de opties al mee zoals je hierboven kan zien! Of het dan wel natte sneeuw, droge sneeuw of gewoon niets wordt, dat zal de komende dagen uitwijzen. Dus ook geen enkele reden om enigzins al te gaan vastpinnen op bovenstaande kaarten
Maar het is en blijft wederom interessant om de verschillende runs van verschillende modellen te volgen!
Heeeeel voorzichtige vooruitblik komend weekend
Zoals in voorgaande berichten aangegeven stijgen de kansen komend weekend terug op winterse neerslag en misschien zelfs sneeuw. Het is heel lastig, zo niet onmogelijk, om er nu al ver in detail op in te gaan.
First things first: na de passage van het koufront donderdag (met mogelijks stevige windstoten), komen we terug terug in maritiem polaire lucht waarin vooral de temperaturen op hoogte weer een grote stap achteruit gaan zetten.
Hierbij is het tijdens het weekend uitkijken naar een laagje dat zich gaat beïnvloeden met de Benelux op zaterdag. Hieronder even 3 modellen op een rijtje. Pin je hier zeker niet op vast, zie verderop waarom. Het is ook steeds maar 1 plaatje uit de modellen, neerslagsoort kan in volgend tijdstip zomaar anders zijn, maar dat kost me te veel werk
ECMWF:
GFS (dit is zowat beste scenario aangezien iedereen dan wel vlokken te zien krijgt)
ICON:
Deze 3 modellen hebben het laagje duidelijk staan en ook andere modellen hebben het laagje te pakken. De grote en belangrijkste vraag is: wat wordt de koers? Want hiervan is de neerslagsoort ook afhankelijk. Krijg je een te noordelijke koerst, dan gaan de grootste gedeeltes van de Benelux enkel regen te zien krijgen, te zuidelijk kan het zelfs droog blijven. Een tweesplitsing kan ook waarbij delen van de Benelux met winterse neerslag te maken krijgt en andere delen gewone regen.
Ensemble GFS met mogelijke positie van laagjes:
Blijkbaar is moderator W. in t Erland nogal fan van een OnweerOnline agenda, dus ik doe maar even mee wat betreft deze mogelijke setting:
- Runs 19-20-21 januari: laagje in de runs laten terugkomen
- Vanaf 21 januari: finetunen waar het laagje terecht gaat komen en mogelijk neerslagsoort bepalen
- 23 januari: nowcasten
Dit is natuurlijk het ideale scenario waarbij alle stappen moeten worden voldaan Ook na zaterdag zijn er nog opties voor winterse neerslag hetzij sneeuw. (tot zelfs een soort van dooifront nacht naar woensdag toe) Maar daar ga ik nu zeker nog niet dieper op in gaan want anders wordt het wel heel uitgebreid en ingewikkeld. Als deze potentiële kans zich echt goed ontwikkeld, dan schakelen we wel over naar een apart kansentopic
Hou er ook rekening mee dat dit allemaal maar potentieel tijdelijke sneeuwdekjes zijn! Van enige standvastige vrieskou is zeker geen sprake.
Oja, vanaf volgende week woensdag lijkt het dan weer een stuk zachter te worden. Dat moet ook even gemeld worden natuurlijk.
| Gewijzigd: 19 januari 2021, 14:12 uur, door Sven