Heerlijk om weer te mogen discussiëren over winterweer en dat er weer genoeg kansen zijn! Ik ben zelf al 10 jaar lid op onweer-online en dit zijn toch de mooiste periodes waarin het enorm kriebelt en iedereen uit zijn zomerslaap komt haha
Operatie afkoeling begonnen
Aan de grond is het nog niet echt te merken, sinds we vandaag opstonden is de temperatuur wel langzaam gezakt. Vanochtend was het nog 7-8°C, inmiddels is het slechts 3 tot 5°C. Ook de bovenluchten zijn al afgekoeld naar -6°C op 1,5 km en in het noordoosten is het op 5,5 km al afgekoeld naar -32°C, boven Denemarken zakt een bel met -40°C naar het zuiden.Komende 24 uur
We zullen de komende avond en nacht in twee stappen naar nog wat koudere bovenluchten gaan. Dit vertaald zich in twee troggen en losse polaire buien.
-- Dinsdag 18:00 --
De eerste trog verlaat momenteel het zuiden van Nederland en pakt nog oostelijk Vlaanderen mee het komende uur. In het noordoosten werd al natte sneeuw waargenomen en ik heb hier in het noordoosten van Brabant al korrelhagel gezien. In deze trog daalt de temperatuur op 1,5 km van 0°C naar -6°C
-- Vannacht --
Losse winterse buien zijn mogelijk, met regen en korrelhagel, in het oosten en noordoosten ook natte sneeuw. Door koude bovenluchten ook een klapje onweer mogelijk in het noordoosten.
-- Morgenmiddag 16:00 --
We schakelen morgenmiddag naar een hogere versnelling, vanuit het noordoosten volgen koudere bovenluchten waarbij de temperatuur op 1,5 km hoogte nu daalt van -6 naar -9°C. We zien hier ook een duidelijke trog/front over het noorden en oosten trekken. Hierbij vinden we een iets overtuigender signaal voor natte sneeuw, mogelijk in het noordoosten wat sneeuw op de autoruiten/dakramen. De trog komt niet ver naar het westen.
1ste lading koude bovenluchten: begin animatie, T850hpa naar -6°C
2de lading koude bovenluchten: woensdag (Mecredi) 18:00, T850hpa naar -9°C
1ste lading koude bovenluchten: begin animatie, wordt onderschat door Harmonie
2de lading koude bovenluchten: woensdag (Mecredi) 18:00, komt niet veel verder dan Amsterdam - Utrecht - Arnhem. Kans op winterse neerslag vooral in het oosten en noorden.
Sneak preview donderdagmiddag - (Natte) sneeuw zuidwesten
De korte termijn modellen druppelen de komende 24 uur binnen, de eerste beelden van Harmonie tonen een regengebied dat nadert vanuit het westen. Het komt tot stilstand ergens tussen pak hem beet Brugge - Rotterdam of tussen Brussel en Eindhoven voor de leden en lezers in die omgeving. Wanneer het tot stilstand is gekomen kruipt de koude lucht steeds dichterbij en ook geholpen door de matige neerslag gaat regen over in natte sneeuw.
Ná onderstaande kaart blijft het front nog dik 24 uur quasi onveranderd boven met name West-Vlaanderen hangen, de temperatuur zakt in de tussentijd langzaam naar 0°C (waar het bij aanvang nog 3-4°C is). Tegen de tijd dat het vrijdag is geworden is de kans op een regionaal Vlaams sneeuwdek aanwezig in een groot aantal modellen.
West-Vlaanderen is als eerste aan de beurt. Tussen 8:00 en 14:00 de eerste signalen met natte sneeuw.
Hier zien we de grens tussen kans-op-sneeuw en sowieso-regen vanaf woensdag 22:00 tot donderdag 16:00 nagenoeg op dezelfde locatie liggen:
Vlaanderen krijgt waarschijnlijk geluk, want de grens tussen zachte en koude lucht komt net op de Frans-Belgische grens te liggen. Hierdoor kan het tijdens de neerslag in Vlaanderen gestaag afkoelen naar 0°C (vorstgrens richting de 0 meter op bovenstaande kaart), terwijl het in Calais tijdens de regen langere tijd 10°C wordt! Hier met de vorstgrens op ruim 2000 meter zeker geen sneeuw op donderdag!
Een kleine verschuiving is nog mogelijk, dit kan vooral de regio rond Ieper en Rijssel nog negatief beïnvloeden.
| Gewijzigd: 12 januari 2021, 19:02 uur, door Thijs.Actuele guidance
Buiigheid is sterker dan in de uitvoer. Het is vaak met open-cell convectie dat de buiigheid sterker is dan in vooral de Harmonie uitvoer. Cape is meest in de orde van < 500 J/Kg (boven zee en langs de kust), vanavond en komende nacht in het noordoosten van de FIR 500+ J/Kg. Met name dan kans op hagel en onweer.
Vannacht
Komende nacht zien we bij buien in het oosten de vaste fractie (waarschijnlijk vooral korrelhagel) in de Harmonie-uitvoer toenemen naar rond 50%, net over de grens gaan ze al snel naar >75%, mogelijk in een intensievere bui dus enige accumulatie al zal dat wel heel lokaal zijn. Tw buiten buien rond +1 C lijkt het, dus die kan snel richting nul dalen in intensievere neerslag.
Woensdag vanaf 16:00
Bij de back-bent occlusie buiige regen, kans op natte sneeuw lijkt klein. De neerslag van het warmtefront bereikt donderdagmiddag het zuidwesten van Zeeland. Waarschijnlijk valt er ook natte sneeuw, maar veel zal er niet blijven liggen
Ik kom later nog terug met een bericht over donderdag-zaterdag. Maar, zoals reeds aangegeven, is de onzekerheid na het weekend groot (grote spreiding). Dit komt omdat de scheiding tussen warme en koude lucht vaak dicht in de buurt ligt. En ja, dit kan resulteren in sneeuwkansen.
Betrouwbaarheid? Minimaal! Aangezien dit heel lastige settings zijn. Maar ik wou jullie deze toch niet onthouden
Dat is de uitdraai van de oper. Dat is de berekening met de originele beginsituatie en met nét iets meer details en betrouwbaarheid. Op WXcharts is deze te vinden als ECMWF HRES (hoge resolutie)
Hetgeen wat Sven doorstuurde is zeker niet wat we precies zo kunnen verwachten. Daarvoor moeten we ons nog door circa 44 (!) runs van EC en GFS worstelen, pas als er na ál die runs nog een sneeuwkans overblijft, kunnen we het wat mij betreft écht een reëele kans noemen.
Wat wel een reëele kans heeft, dat is de sneeuwkans van Vlaanderen, van de nacht van donderdag op vrijdag.
Ook de sneeuwkans van komende zaterdag wordt weer bevestigd in de nieuwe ECMWF. Mogelijk zit daar ook wat ijzel bij, en helemaal op het eind van de zaterdag kan er in de westelijke helft ook nog wat regen vallen.
Directe link:
https://www.wxcharts.com/?panel=default&model=ecmwf,ecmwf,ecmwf,ecmwf®ion=europe&chart=overview,850temp,wind10mkph,snowdepth&run=12&step=216&plottype=10&lat=51.500&lon=-0.250&skewtstep=0
| Gewijzigd: 12 januari 2021, 20:49 uur, door Thijs.
Sneeuwkans donderdag
Goed, na even een droomkaart te hebben gepost uit de laatste run van ECMWF, even weer wat serieus zijn
Ondertussen is er al aardig wat gepost over de sneeuwkans van donderdag. Koude stroomt binnen en op de grens van koude en warme lucht gaat een front slepen. Locatie is vrij eenduidig in de modellen dat dit is weggelegd voor delen van België en misschien pikt een deel van Zeeland dit ook nog mee. Een verschuiving van 50km kan maken dat je er net wel of net niet mee te maken krijgt.
Wat wel opvalt is dat waar de meeste modellen de accumulatie aan het afbouwen waren de laatste runs, is dat dat ECMWF nu in de 12z opeens vrij veel accumulatie laat zien. Sowieso start de neerslag in regen om meer en meer over te gaan in natte sneeuw en uiteindelijk droge sneeuw.
ECMWF 12z
Arpege (zonder smelt!)
Harmonie 18z
Harmonie is de eerste keer dat binnen de termijn valt en ligt in lijn met ECMWF. Op hetzelfde tijdstip komt ECMWF namelijk met dezelfde hoeveelheden, Harmonie gaat namelijk nog niet verder. Dat is werk voor morgen.
Om ook nog even aan te tonen dat ook Zeeland kans maakt
Je ziet ook duidelijk het staafdiagram op zaterdag, daarover later meer | Gewijzigd: 12 januari 2021, 23:16 uur, door Sven
1ste helft januari in top-10 koudste deze eeuw
Een erfenis van vooral zachte januarimaanden in de 21ste eeuwDan een bijzonder bericht dat mij wel verbaasde. Zeer waarschijnlijk komt deze 1ste helft op de 7de of 6de plaats. Dat is opmerkelijk, gezien het feit dat we slechts 4 vorstdagen hebben gehad, iets minder dan gemiddeld.
De oorzaak is natuurlijk het opwarmende klimaat, we hebben de afgelopen eeuw amper koude januari's gehad. Slechts 5 van de 21 periodes verliepen kouder dan gemiddeld over alle metingen (zwarte streep). 7 van de 21 verliepen kouder dan het oude gemiddelde (1981 - 2010, oranje).
Het nieuwe gemiddelde (1991-2020) ligt weer hoger.
Zwart: gemiddelde 1700 - 2020
Oranje: gemiddelde 1981-2010
Rood: gemiddelde 1991 - 2020
Voor eigen gemak is bovenstaande tabel van station Ell (operationeel sinds 1999)
(de gemiddeldes zijn over heel januari, maar in januari is het gemiddelde over de hele maand ongeveer gelijk).
Kijken we naar de ranglijst van de hele periode voor De Bilt (sinds 1901) dan zien we dat de 1ste helft ongeveer rond de mediaan eindigt. Uiteindelijk was circa 50% zachter en 50% kouder, van een koude anomalie is dan amper sprake (t.o.v. temperaturen gemiddeld over de vorige eeuw). | Gewijzigd: 14 januari 2021, 21:07 uur, door Thijs.
Wat wel positief is de ontwikkeling aan het einde toch....
Daar zie je beide grafieken naar koudere oplossingen neigen, de winter is zeker nog niet voorbij!
Dan een bijzonder bericht dat mij wel verbaasde. Zeer waarschijnlijk komt deze 1ste helft op de 7de of 6de plaats. Dat is opmerkelijk, gezien het feit dat we slechts 4 vorstdagen hebben gehad, iets minder dan gemiddeld.
De oorzaak is natuurlijk het opwarmende klimaat, we hebben de afgelopen eeuw amper koude januari's gehad. Slechts 5 van de 21 periodes verliepen kouder dan gemiddeld over alle metingen (zwarte streep). 7 van de 21 verliepen kouder dan het oude gemiddelde (1981 - 2010, oranje).
Het nieuwe gemiddelde (1991-2020) ligt weer hoger.
Zwart: gemiddelde 1700 - 2020
Oranje: gemiddelde 1981-2010
Rood: gemiddelde 1991 - 2020
(de gemiddeldes zijn over heel januari, maar in januari is het gemiddelde over de hele maand ongeveer gelijk).
| Gewijzigd: 13 januari 2021, 14:03 uur, door Sven