Niet dat het uitgesloten is, maar wordt toch beperkt aantal leden gezien in GFS.
Uitwerking van een SSW naar troposfeer (onze leefwereld zeg maar) kan enkele weken duren, dus op termijn moeten modellen dat gaan oppikken. Maar er kan ook totaal geen uitwerking zijn als er niet wordt gekoppeld naar de troposfeer Maar meer lees je erover in die post
Eerst maar eens donderdag
Al veel zien voorbij komen op langere termijn waarbij de onzekerheid vanaf zondag enorm is. Dus maar eens kijken naar de kortere termijn en dan vooral donderdag zoals reeds enkele keren vermeld.
Een laagje trekt dan, eum waar weten we nog niet, dus ergens voorbij. Locatie is nog onzeker dus ook waar er eventueel sneeuw zou kunnen vallen is ook nog hoogstens onzeker. Bijhorende neerslag vormt de grens tussen koude luchten uit het noordoosten en zachte lucht in het zuidwesten. Sowieso komen we na de passage in de koude lucht terecht (zie pluimen) tot en met al zeker zaterdag.
Dus zoals gezegd is positie van het laag belangrijk alsook of de neerslag intensief is of niet. Modellen zijn nogal een flipperkast daarin, hopelijk krijgen we de komende runs wat meer duidelijkheid. Grote kans dat het woensdag wat meer duidelijk wordt én dat het voor een deel nowcasten wordt. Toch zet ik even enkele modellen op een rijtje:
GFS 6z is heel enthousiast en vrij noordelijk tov andere modellen
ICON 6z zuidelijker en meer focus op België
ECMWF: helemaal zuidelijk en geen grote intensiteiten (klein sneeuwdekje in Frankrijk)
Arpege: deels NL/BE, wel geen smelt in rekening gebracht door dit model
Dus afwachten maar! Lokaal kan het leuk worden, maar het kan evengoed op niets uitdraaien. Enige wat zeker is, is dat we nadien in de koude lucht terechtkomen
Het valt nu allemaal nog wel mee. Ook op de langere termijn zijn er weer volop leden (zowel bij EC als GFS) die de koudere opties kiezen. We hebben in ieder geval de meest spannende kaarten sinds tenminste 2018, dat is al heel wat. En de redenering dat pluimen en kaarten snel kunnen kunnen opwarmen, is te eenzijdig. Je kunt die logica ook de andere kant op toepassen
De onzekerheid komt door de SSW, maar we krijgen in ieder geval wel een paar dagen met winters weer. Hopelijk draait het bij tegen de tijd dat we er zijn. En ik vindt de GFS pluim daarin tegen niet zo verkeerd, alleen EC is matig...
Gelukkig kaarten we hier steeds alles aan met een genuanceerde blik met de nodige 'alsen en maaren'.
GFS is trouwens ook nog gewoon fris. Zoals steeds neemt onzekerheid toe op termijn (wat we ook steeds melden). Alleen is de spreiding nu best wel groot te noemen vanaf zondag. (prikpunt midden NL)
| Gewijzigd: 11 januari 2021, 12:56 uur, door Sven
ach het valt geregeld weer tegen , ik wil graag sneeuw voor de kids haha | Gewijzigd: 11 januari 2021, 13:44 uur, door Sven
De kortetermijn is prima. Er komt kou in onze buurt. Daar mogen we blij om zijn. In het verleden zagen we ook vaak dat de pluim elke keer 1 dag opschuift qua verandering. Laten we hopen dat dit nu ook bij de warmte inval gebeurd. Elke dag een dagje uitstel.
Van tweedeling naar tweedeling
We zijn nog maar net klaar met feesten van de overwinning van de koude berekeningen bij de vorige tweedeling:Nog geen 5 dagen terug zag de pluim er voor winterliefhebbers niet al te best uit, met een verzachting op een termijn van één week vooruit!
Maar kijken we naar de pluimen van slechts 2,5 dagen later, zien we een geheel verschoven beeld. In korte tijd is het gemiddelde voor één week vooruit met 5°C gedaald. Dit kan gewoon gebeuren als we het hebben over een termijn van één week vooruit. In het geval van de pluimen van 6 tot 9 januari werd het 5°C kouder, dus verschoof het in de gunstige richting i.p.v. in de richting van 10°C.
Afgelopen zaterdag gingen de leden in rap tempo allemaal overstag en won het koude scenario aan waarschijnlijkheid. Na maandag verdween de tweedeling in één groot moeras van spreiding.
Nieuwe tweedeling
Nu staat een klassieke tweedeling op het programma, een ouderwetse bokswedstrijd. In de ring staan GFS en EC tegenover elkaar.
Klein probleempjeIs deze storing toeval? Of is GFS niet gewoon bang het tegen EC op te nemen?
Ik had de post liever geschreven met de nieuwe GFS erbij, maar GFS heeft een storing bij de supercomputer die GFS voor de hele wereld berekend. GFS 12z komt dus later vanavond. Ik zie dat hij as-we-speak begint.
Wat zien we bij GFS, wel we zien ons allereerst de overwinning van de vorige tweedeling vieren! Tussen woensdag en zondag daalt de temperatuur zowel overdag als 's nachts met bijna 10°C en zodoende komen we een aantal dagen tegen die we echt wel het stempel "winters" kunnen geven.
Maandag
Maar de maandag zien we een héél snelle toename in spreiding. Tot het weekend zien we een spreiding van 4°C op z'n hoogst (veroorzaakt door het ontbreken/de aanwezigheid van een sneeuwdek). Vanaf maandag zien we maarliefst 15°C spreiding en is er van alles mogelijk. Deze spreiding wordt veroorzaakt door de kracht van de westenwind.
Een zwak westenwindje kan onmogelijk de opgebouwde kou wegblazen en in de koude scenario's blijven we door die zwakke wind rond de 0°C.
Een krachtige westenwind blaast een lading zachte lucht de Benelux in, en dit zien we terugkomen in de zachte scenario's van voornamelijk EC.
Een nieuwe zachte periode, of slechts een tijdelijk zacht tussendoortje?
Een terechte vraag is, gaan we hierna weer snel naar een winters type, of blijven we hangen in de westenwinden? Mijn eerste antwoord is, lastig om daar een antwoord op te geven. Maar als we kijken naar de kracht van de meerderheid (die we regelmatig zagen bij de cluster-analyses) zien we een daling richting de 20ste januari.
De belangrijkste boodschap:
We hebben 3 dagen vorst in de pocket, door een overwinning bij de vorige tweedeling:- Spreiding aanwezig, oorzaak: wel of geen sneeuwdek (grootste kansmaker sneeuwdek: Vlaanderen / regio tegen Franse grens)
Grote toename onzekerheid zondag & maandag:
- Oorzaak: zwak westenwindje waarbij de koude lucht blijft plakken, of krachtige westenwind waarbij zachte lucht binnendringt (zachte lucht = 5°C in dit geval)
Spreiding op zeer lange termijn:
- Koude lucht en zachte lucht zeer dichtbij, kleine verschuiving = groot verschil in temperatuur
En boven alles:
We hebben het over een verzachting die plaats kan vinden over één week tijd, maar dat zagen we op de pluim van 6 januari ook. Echter werd er in de runs na 6 januari steeds overtuigender voor juist een kouder scenario gekozen. Er kan nog wat gaan schuiven binnen de komende 2 dagen! Gebeurt dat niet, dan hebben we kort of langer na de komende vorstperiode, weer een zachtere periode.
Fijne avond allemaal!
PS: mooie ECMWF-run, pluim zal vermoedelijk niet koud koud zijn, maar wel goeie sneeuwkansen in deze run.
Te lui om er nu al veel aandacht aan te besteden met de 'alsen en maaren', iemand anders kan gerust wel eens een verhaal neerzetten Mijn focus ligt nu in eerste instantie op donderdag.
| Gewijzigd: 11 januari 2021, 22:56 uur, door Sven
Archief foto: Jannes Wiersema
Algemeen:
Weermodellen zijn al meermaals met winterse oplossingen gekomen blijven dat ook gewoon doen, van bakken met sneeuw tot matige vorst, tot iets minder koud en wat zachter (al zijn deze sterk in de minderheid). Het gaat allemaal nog wat stroef zeg maar. Dat het soms nog niet altijd vertaald in de pluimen met duikende temperaturen. Komt doordat we gedurende periode we in een variant van koude arctische luchtsoort zitten, waarin storingen nog de overhand hebben. Het goede nieuws is dat er binnen die koude lucht regelmatig actie de kaarten langskomt, in de vorm van sneeuwkansen. Het is/kan allemaal de basis zijn voor straks, als we in rustiger vaarwater gaan komen. Door middel van een rug of blokkade/opklaringen, pas dan zien we de nachten terug met flinke matige vorst. En als alles goed valt zelfs lokaal strenge vorst. Dat heeft gewoon tijd nodig, en zie je dus nog niet altijd 1/2/3 terug in de pluimen. En moet ook nog maar even gebeuren, er zijn echter ook nog altijd warme(re) opties. In eerste instantie leek het erop dat de verzachting in Nederland mogelijk zou gaan doorzetten. Kijken we naar de weerkaarten van deze morgen van een aantal modellen. Dan ziet het er alweer beter uit, de weerkaarten zijn zeker interessant, maar er is nog een hoop werk!
Woensdag>>Weekeinde:
We richten ook eerst maar eens op de periode vanaf morgen tot aan het weekeinde. Wat daarachter gebeurd moet gewoon nog meer duidelijker worden binnen deze periode.Onder per dag beschreven in wat meer details!!
Woensdag/Donderdag:
Morgen zien we langs de westzijde van een laag met (Kern boven Denemarken), op hoogte de koude lucht voor ons al langzaam binnen stromen. Over het noorden en noordoosten van NL zien we dan al 850hpa temperaturen terug van -10 graden, meer richting het zuiden -6 graden.Tegelijkertijd zien we al het gevecht tussen koud en zacht boven België. Op die scheiding ligt ook nog een front, en wie daar goed in valt kan ook te maken krijgen met sneeuwval (Donderdag). Het lijkt de laatste runs en in meerdere modellen vooral boven België te gebeuren, en mogelijk over de zuidelijke helften van NL. Veel stelt het allemaal niet voor nog!. Er is er kans op een flinterdun laagje van 1-2 cm max, Ardennen valt meer sneeuw . Noordoosten en oosten gaan dan al de nachtvorsten in, terwijl in lichte sneeuwval de andere helften nog achterblijven met temperaturen rond het vriespunt. Overdag komt de temperatuur overal niet verder dan een graad of 1-2.
Een enkele korte termijn model toont de kansen op wat sneeuwbuitjes over het noordoosten en oosten komende nacht en morgenavond. Het is een kleine kans, maar kan direct wel kans op gladheid geven ijzel vaste fracties zijn ook niet uitgesloten (sneeuw). Over het algemeen is de intensiteit te licht >> nowcasten!!.
Vrijdag/Zaterdag:
In de nacht naar vrijdag en ook in de nacht naar zaterdag komen we doormiddel van een uitloper (hogedruk) in rustiger vaarwater, en dan zie je ook meteen dat de nachten wat meer ruimte is voor betere vorst. Op grote schaal gaan we dan vorst terug zien, met in het noordoosten en oosten en plekken met wat sneeuw kans op matige vorst. Elders blijft het bij lichte vorst overdag word het niet warmer dan een graad of 1-2, en in het noordoosten en oosten speelt het al een beetje met kansen op een lokale ijsdag.
Zaterdag en zondag + vervolg onzekerheid:
Zaterdag en zondag nemen de sneeuwkansen toe, doormiddel van een sneeuwfront, en of sneeuwbuien, en dat kunnen best aardige kansen zijn. Het is helaas wel een dooifront. Na het weekend blijft het weerbeeld onrustig.
De modellen komen voor het weekend met een stevig sneeuwfront, het is nog te ver weg voor details. En met oog op termijn gaat hierin nog veel veranderen. Dat meerdere modellen er mee komen geeft wel potentie aan. Ecmwf heeft hem, icon heeft hem, en gfs ook in mindere mate.
Sneeuwkansen gaan vaak ook gepaard met zachte lucht, maar als ik de runs nou zo bekijk is het niet langdurig. De koude lucht blijft echter in de buurt maandag en dinsdag lijken dan 2 overgangs dagen te worden. En kan er zelfs een dikke plens met regen vallen, we hopen natuurlijk dat dit in de koude lucht word omgezet naar een sneeuwkans. Dit lijkt medio 2e helft van volgende week wel weer kunnen gaan gebeuren.
Volgende week woensdag bijvoorbeeld staat er nou een dikke sneeuw-setting in Gfs met 10-15 cm over het noorden (kaart boven). Het is een indicatie natuurlijk, op deze termijn kan dat verdwijnen, forser worden of het punt totaal ergens anders hebben liggen. Ook Ecmwf heeft hem al een paar x getoond. Mocht dit doorzetten zit je in 1 klap echt in dik winterweer (kaart onder), en dat heeft nou 1 maal tijd nodig zoals boven in algemeen beschreven. Dit zijn natuurlijk geven even kaarten om aan te tonen, dat we gewoon in de buurt blijven. En de kansen na maandag/dinsdag echt niet verkeken hoeven te zijn. Tot einde run staan er winterkansen in!!!.
Slotwoord:
Met andere woorden er staat genoeg in, waarbij er kans is op winters weer, en daarbij van tijd tot tijd leuke sneeuwkansen. Voor de sneeuwkansen die langskomen en die ik boven heb aangegeven. Zal ongetwijfeld nog weer iemand op terug komen. Wellicht ik zelf wel mocht ik daar zin aan hebben. Kort samengevat het is een periode die voor de deur staat waarbij de aandacht eerst nog meer op storingen liggen vaak in de vorm van winters neerslag, en mede daardoor nog geen echte vorst periode gaat geven. Maar juist wel de basis zijn kunnen zijn voor een stevige vorst periode. Ook in de landen om ons heen gaat genoeg vallen. En das alleen maar gunstig als de wind echt de goeie hoeken pakt.
Ik hoop dat men hier even weer wat meer mee vooruit kan.
Met vriendelijke groet,
Tatanka | Gewijzigd: 12 januari 2021, 09:13 uur, door Tatanka