https://www.nu.nl/klimaat/6100533/plotselinge-opwarming-boven-noordpool-brengt-ons-winterweer-in-de-war.html
https://www.nu.nl/klimaat/6100533/plotselinge-opwarming-boven-noordpool-brengt-ons-winterweer-in-de-war.html
Inderdaad interessant! Een artikel in de media waarin vooral het woord is gegeven aan meteorologen wordt ook meteen een beter artikel. Dit is een fijn artikel zonder suggestieve of sterk overdreven titels zoals we bijvoorbeeld vaak in de Telegraaf vinden:
’Witte wereld in het oosten’
Woensdag flink wat sneeuw: hier valt het
https://www.telegraaf.nl/nieuws/1640021246/woensdag-flink-wat-sneeuw-hier-valt-het
Ik heb nog twee kleine toevoegingen aan het artikel van Nu.nl, namelijk op de introductie:
SSW = sudden stratospheric warming, in het Nederlands: plotselinge snelle opwarming. Ik kort de plotse opwarming hieronder dus af met SSW.Nederland had de eerste week van januari uitzonderlijk weer: een noordoostenwind, zónder vorst. Opmerkelijk, vertellen meteorologen aan NU.nl. Het is een van de uitwerkingen van een 'plotselinge snelle opwarming' van de hoge atmosfeer die rond de kerstdagen optrad boven de Noordpool
De daadwerkelijke SSW trad pas 5 januari op (niet rond de kerstdagen), maar aan de andere kant is het criterium voor een SSW altijd een beetje artibrair, waar leg je de grens? Criterium SSW:
Major SSW (grote opwarming)
Een stratosferische opwarming wordt een 'major' genoemd als op 10 mb of beneden de latitude de gemiddelde temperatuur richting de pool toeneemt vanaf de 60e breedtegraad, mits een daarbij horende omdraaiende circulatie wordt waargenomen (dat is wanneer in eenzelfde gebied de normaal gesproken heersende westenwinden worden overtroefd door oostenwinden).
Minor SSW (kleine opwarming)
Een stratosferische opwarming wordt tot de kleine gerekend als, in de winter, op welke hoogte in de hemisfeer dan ook, een aanzienlijke toename in de temperatuur wordt waargenomen (ten minste 25 graden in een tijdsbestek van een week of minder). De polar vortex breekt niet en de omkeer van de westenwind is minder omvangrijk.
In het artikel schrijven ze dat de noordoostenwind een uitwerking was van de SSW. Dit lijkt me echter niet heel waarschijnlijk, omdat er dan slechts 2 tot 5 dagen tussen de SSW en de uitwerkingen zit. Je moet nagaan dat zo'n SSW plaatsvind op circa 30 km hoogte, het duurt daarom ook in de meest gunstige gevallen één tot 3 weken voordat de invloed van de SSW merkbaar wordt aan de grond. In een ongunstig geval kan de uitwerking vrijwel helemaal wegblijven (dan is er dus geen verbinding tussen de lucht op 30 km hoogte en de grond).
Pas een paar dagen terug schoot de temperatuur omhoog op 10 hPa (30 km hoogte).
Nog een tweede arbitrair gegeven is het speuren naar uitwerkingen, wat is een uitwerking en wat niet? De meest typische uitwerking van een SSW is het ontstaan van een blokkade of uitbreiding van het poolhoog, een SSW vergroot de kans hierop namelijk. Echter kunnen deze blokkades ook zonder SSW voorkomen, en dat lijkt mij wat er gebeurd is begin januari.
De ironie van het Mongoolhoog
Het is wel ironisch dat het hogedrukgebied boven Kazachstan & Mongolië zowel positieve als negatieve uitwerkingen heeft gehad op onze winter tot dusver.
Dit hogedrukgebied is kollosaal en ligt al dik 2 maanden boven Azië. De aanwezigheid van dit hogedrukgebied is volkomen logisch, het zorgt bijvoorbeeld voor het einde van de moesson in India. Dit jaar is het hoog echter veel verder uitgebreid richting Rusland en Europa dan normaal.
Het hoog zorgt voor zuidenwind in Scandinavië (vanuit Iran en de Middellandse Zee) en zeer koude lucht richting Siberië (hierboven omschreven door Stratocumulus).
Negatief voor winterweer
Dit hoog is echt de schuldige als het gaat om de noordoostenwind zonder vorst van deze week. De wind komt uit Europees Rusland, maar daar hebben ze al maanden zuidenwinden. Hierdoor is er gewoon helemaal geen voorraad aan koude lucht. Nu de wind uit die regio komt hebben wij dus ook geen toevoer van koude lucht. Zo'n warme noordoostenwind hebben we haast nog nooit gehad. Het KNMI vond één zelfde situatie die nog warmer was:
één geval dat nog extremer was: januari 1969, toen een aanhoudende stevige oostenwind in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 4,4 graden bracht, bóven nul.
Positief: SSW op gang gezet
De aanwezigheid van het Mongoolhoog hier zorgde er ook voor dat de lucht op 30 km verstoord werd, die verstoringen leidde uiteindelijk tot de huidige SSW. Deze SSW maakt de KANS op winterweer IETS groter voor onze omgeving. Uiteindelijk kan datgene wat ons winterweer ontnam er dus indirect voor zorgen dat de tweede helft van januari meer kansen heeft.
Hier zien we de uitwerking van de verstoring in beeld (de grootste verstoring heeft al plaatsgevonden!). Normaal ligt het blauw (gigantische koudebel 30 km boven de Noordpool) precies boven de Noordpool en is het zelfs paars gekleurd (-80°C). Nu zwabbert het echter een stuk zuidelijker. Het lijkt een displacement (verplaatsing) van de koudebel te worden in plaats van een split (het splitst in 2 aparte koudebellen). Dit is wel iets minder gunstig zover ik weet. | Gewijzigd: 7 januari 2021, 11:18 uur, door Thijs.
Nuancering is belangrijk, er zijn namelijk wel eens forumleden compleet van het forum vervreemd geraakt door een fascinatie voor de polar vortex. Het is zeker spectaculair, maar het is ook zeker geen winterbrenger. Ik zie het meer als "gewoon" één van de variabelen die de kans op winterweer groter/kleiner maken (naast variabelen zoals zeetemperatuur, kouvoorraad, meandering van de straalstroom). Er bestaat niet één variabele die de winter maakt of breekt.
Split
Een split zorgt volgens mij voor een wat langdurigere verstoring van de stratosfeer. Bij een split zouden namelijk de opgesplitste delen elkaar langere tijd zwak kunnen houden.
Er heeft een tijdje terug kort een split in de verwachting gestaan, ik gebruik hem om even aan te geven hoe dat er uit ziet:
In tegenstelling tot de troposfeer (de onderste laag waar ons alledaagse weer in voorkomt), neemt de temperatuur in de stratosfeer juist weer toe met hoogte. Dat gegeven heb je nodig om de bovenstaande niveau's te snappen.
Wat is potentiële temperatuur? Dat is de theoretische temperatuur die een luchtpakketje zou hebben als je hem zou pakken op bijvoorbeeld 30 km hoogte, en helemaal naar zeeniveau zou brengen. Doordat de luchtdruk toeneemt, neemt ook de temperatuur toe (zie algemene gaswet p x V = n x T x R). Toename in luchtdruk = toename in temperatuur (voorbeeld: je fietsventiel dat warm wordt bij het hard oppompen), afname in luchtdruk = afname in temperatuur (denk maar aan kou in de bergen, daar is de luchtdruk lager).
Dus 400 K is de hoogte waarop de lucht bij onze luchtdruk 400 Kelvin zou zijn (127°C), daarboven ligt de luchtlaag waar het op onze luchtdruk eigenlijk 527°C zou zijn, en daarboven spreek je over 927°C.
Lang verhaal kort:
400 K = circa 16 km
800 K = circa 30 km
1200 K gok ik op 40/50 km
Displacement
Wat er nu gaande is, is inderdaad een displacement. De polar vortex wordt verplaatst van zijn normale plaats (blauwe cirkel).
Verplaatsing in de richting van Rusland, op hoogte ligt de vortex wat meer richting Europa.
Hot topic
Wat de precieze uitwerkingen zijn, dat weet ik niet precies. De stratosfeer is een erg jong onderdeel van de meteorologie. Pas enkele tientallen jaren is men dit gaan bestuderen. Om dus precieze antwoorden te geven zou je al het actuele onderzoek moeten volgen. De kennis van de stratosfeer groeit nog ieder jaar, dus je zou ook ieder jaar alle updates mee moeten krijgen om de laatste kennis te bezitten. | Gewijzigd: 7 januari 2021, 12:23 uur, door Thijs.
Limburgse heuvels kleuren wit
Zoals aangegeven was de grootste kans op een tijdelijk witte wereld in de hogergelegen gebieden. In de Limburgse heuvels konden ze hiervan meespreken. Ook actueel valt er nog, veelal natte, sneeuw naar beneden.
Vaals begint wit te kleuren, het lijkt wel alsof we voor #sneeuw naar 200 meter hoogte moeten tegenwoordig. Foto: Carlos Sour. pic.twitter.com/Ygw8qnaMUb
— Weer.nl (@Talpaweer) January 7, 2021
| Gewijzigd: 7 januari 2021, 16:15 uur, door SvenOmdat #sneeuw voor de eerste januaridecade zeldzaam is, zie: https://t.co/T25KpBEgrr nog enkele sneeuwfoto's op ruim 250 meter hoogte in het Vijlenerbos Zuid-#Limburg pic.twitter.com/2gzDmcb1Hg
— Meteo Limburg (@MeteoLimburg) January 7, 2021
Vanavond nog bericht van onze waarnemer Patrick Bock vanaf het dak van Nederland de Vaalserberg #Limburg: gesloten laag #sneeuw van 6 cm dikte. Boven 250 meter hoogte een sneeuwdek: Vijlenerbos (280 m +NAP) 3 cm. Op 200 meter hoogte (Vijlen) sneeuwresten.https://t.co/mzQ3ylqmNu pic.twitter.com/GwNzYef6Fm
— Meteo Limburg (@MeteoLimburg) January 7, 2021
| Gewijzigd: 8 januari 2021, 10:23 uur, door Sven❄️ Eindelijk een pak #sneeuw in Nederland! Deze sprookjesachtige beelden werden zojuist gemaakt in Zuid-Limburg bij Vijlen!
— Wouter van Bernebeek (@StormchaserNL) January 8, 2021
Video via: Paul Begijn (@PaulBegijn) pic.twitter.com/4hxVCV4aub
Weekendweer: zon, mist, vorst, rijp, regen, natte sneeuw, ijzel
Het is een hele mix, maar de regionale verschillen kunnen fors zijn komend weekend. Laten we beginnen met zon en mist:Hardnekkige mist en zon
We komen in een gebied met weinig wind komend weekend. Enkel ten noorden van Amsterdam - Zwolle is er een noordwestenwind aanwezig. Door het gebrek aan wind in de rest van het land, en de huidige opklaringen (met name het westen heeft al een zonnige dag achter de rug!) gaat er op grote schaal mist ontstaan. Met name in Brabant en Vlaanderen.
Nevel: 1000 - 2500 m,
mist: 200 - 1000 m,
dichte mist: 50 - 200 m,
Zeer dichte mist: <50 m
Wanneer we zaterdag ontwaken zal het dus grootschalig mistig zijn, maar de zon gaat zijn best doen. Er zullen plaatsen zijn waar de zon snel doorbreekt, hier gaan ze een zonnige dag tegemoet. De mist in dit jaargetijde is hardnekkig, en op andere plaatsen zal het de hele dag mistig blijven:
Kaart ter indicatie dat er rond 13:00 nog steeds mistvelden zullen zijn, mist is lastig te voorspellen dus bovenstaande locatie is onzeker. Vlaanderen lijkt wel een locatie waar het de hele dag mistig kan zijn.
Vorst en rijp
Voordat de mist ontstaat is het nog helder, en kan de temperatuur snel zakken, momenteel zijn er in West en Oost-Nederland al stations die de bijna vorst op 2 meter hebben. Aan de grond vriest het al op grote schaal. Vannacht kan het op grote schaal licht vriezen, lokaal matig.
Mist en vorst kunnen rijp opleveren, dus wie weet is het morgenvroeg toch nog een beetje wit.
Daar waar de mist de hele dag blijft hangen is er nog een kleine kans op een regionale ijsdag. Mét een doorgebroken zon kan het nog 3 tot 5°C worden morgen.
Buien vanaf Noordzee in het noorden: regen (en ijzel en natte sneeuw)
Tegelijk zwerven er nog restanten van occlusie rond boven de Noordzee. Deze zorgen voor een eerste lijntje buien de komende uren. Morgenochtend zijn er opnieuw buien mogelijk:
1ste kans op buitjes, komen momenteel aan land aan de Waddenkust
2de kans op buitjes zaterdagmorgen
Er is een grote onzekerheid welke neerslagsoort er uit deze buien gaat vallen. Harmonie geeft regen aan, dit komt doordat er een laag zachte lucht op circa 300 meter ligt. Deze laag zien we hieronder, de temperatuur komt net boven nul uit, op 300 meter van de grond.
De oranje lijn is de nulgradenlijn. Alle temperaturen zijn schuin geplaatst om de grafiek makkelijk weer te geven (anders zou je een veel groter plaatje nodig hebben).
In deze laag begint de sneeuw dus te smelten, en dan moet het nog 300 meter naar de grond. Nu, sneeuw smelt in ongeveer 200 meter, dus gemiddeld verwachten we dat alle sneeuw gemolten is als het de grond raakt (valt als regen dus). Lokaal zou er echter nog wat sneeuw over kunnen zijn na 300 meter, dus daarom kan er lokaal nog een vlokje natte sneeuw vallen.
Maar dan moeten we ons bedenken dat we morgenvroeg net uit een nacht komen met vorst, een dunne laag aan de grond is dan nog rond het vriespunt (te zien op de grafiek hierboven, temperatuur duikt vlak voor de grond nog net onder nul). Lokaal is ijzel daardoor niet ondenkbaar.
Het zijn wel kleine buitjes, dus het kan ook droog blijven, de neerslag is sowieso al lokaal. De buien lossen op wanneer ze wat verder het binnenland opkomen.
Dus, een heel scala aan weerbeelden morgen!
Zondag
Zondag komt er vanuit het noordwesten al hoge bewolking van een warmtefront binnen. Het raakt dus vanuit het noordwesten bewolkt met middelbare bewolking. In het zuiden opnieuw kans op hardnekkige mist, er zullen dus wat minder plaatsen zijn met een zonnige zondag. | Gewijzigd: 8 januari 2021, 18:00 uur, door Thijs.
Stand van zaken
Actueel bevinden we ons nog steeds in een koudere fase van de winter met lokaal een sneeuwdek (heuvel van Limburg en Ardennen => tot 45cm reeds!). Het weekend zal grotendeels droog verlopen al is er wel een kans op een lokale bui in het noorden (zie bericht eerder vandaag). Omdat we ook in een rustige en vrij vochtige atmosfeer zitten, zijn er ook aardig wat mistkansen. Lokaal kan die heel lang blijven hangen waardoor ook de maximumtemperaturen niet hoog zullen uitkomen.
Even de pluim er bij nemen (ECMWF 12z)
De komende dagen zien we stilaan de temperaturen beginnen oplopen. Misplaats je niet op prikpunt De Bilt, want morgen (zaterdag) gaat de dag op vele plaatsen een stuk koeler verlopen door mist die lang kan blijven plakken. Zie hier de maximumtemperaturen vanuit hetzelfde model voor morgen:
Kijken we dan verder richting halverwege volgende week, dan begint de ellende om iets neer te gaan zetten. Waarom? Wel de modellen springen constant van het een naar het ander waardoor het lastig is om iets duidelijks neer te gaan zetten. Dat zie je ook in de pluim hierboven waarin ik die periode even heb aangeduid.
Eigenlijk komt er een strijd tussen zachtere lucht uit het zuidwesten en koude polaire luchten uit het noordoosten. En net daarmee hebben de runs het actueel ook moeilijk. Je ziet ook vaak kleinschalige laagjes door de Benelux trekken die kans geven op een sneeuwdump van 10cm aan de noordkant hiervan terwijl het aan de zuidkant 10 graden is...
Het is dus heel moelijk om hier al over in detail te treden, het zal de volgende dagen hopelijk wat duidelijker worden. Maar ik vermoed dat dit wel nog even kan gaan duren, het kan ook zomaar dat we net op de scheiding van koude en warme lucht komen te zitten.
Ter illustratie de windpluim (uit welke richting de wind waait). Dit zegt meer dan voldoende.
Uit de laatste ECMWF run, de tempst op 850hpa, hier zie je heel duidelijk de scheiding terug tussen zachter en koudere lucht.
In deze run wint bijvoorbeeld de koudere lucht met temperaturen op 850hpa die richting -12 gaan.
En ja wat kan dit als gevolgen hebben? Gewoon ter illustratie (uit de 12z run van gisteren trouwens) een dikke sneeuwdump terwijl je in België dan met 10 graden zit
Maar ook in de nieuwste runs zie je die opties terugkomen hoor
Zoals jullie weten vond er recent een SSW plaats (voor meer info, zie enkele posts terug) en lijkt er nog een nieuwe SSW plaats te vinden. Of dit de oorzaak is waarom modellen zo springerig zijn? Het zou kunnen, maar het maakt het sowieso lastig om iets neer te gaan zetten op de iets langere termijn.
Maar ik durf zeker te concluderen dat deze winter nog meer dan genoeg opties gaat bieden. Tot nu toe is die misschien nog niet geweest wat velen ervan hadden verwacht. Maar het is niet zo dat we wanhopig moeten kijken op +300u, nee veel dichter komen er nu toch enkele weken steeds opties. Het moet gewoon even goed vallen
To be continued!
Wat een goede beschrijving van wat er komen kan:) Of ook niet:)
Het is heerlijk om deze verwachtingen te volgen:)
Ikzelf vind de "reis" leuker dan het doel. Alhoewel ik erg kan genieten van een fijne koude winter.
Ik stam uit de tijd de winter van '63, bewust met elfstedentocht via de radio meegemaakt te hebben:)
Dat zegt gelijk iets over mijn leeftijd.
Ook, uiteraard de andere fikse winters van later jaar staan in mijn geheugen gegrift.
Vanzelfsprekend, de klimaat ontkenners tegensprekend, warmt de aarde op.
Het fijne van ons klimaat in NL, is dat het zo divers is.
Ook met de opwarming die plaats vindt.
Als je de singulariteiten in het weer een beetje in gedachten houdt, lijken deze met een zekere bandbreedte toch op te gaan.
Echter de opwarming in gedachten lijkt het verhogen van de gemiddelde 'sneeuwhoogtes' van ca. 300 meter de kans op sneeuw te verkleinen.
Leuk om weer eens een situatie te zien dat met wat extremere koudeuitbraken, althans de kans hierop, sneuuw en winter in NL nog mogelijk zijn.
Groet,
Ed