Leuk stukje hoe ze bij weer.nl over de winter denken.
Leuk stukje hoe ze bij weer.nl over de winter denken.
Weet je, doordat we zoveel techniek hebben, blijft in de kern geen fantasie meer over. Met uitzondering van de buitenschil. Al weken! worden we met de bekende worst 'warm' gehouden dat er sneeuw (en ijs) op stapel staat.
Persoonlijk ben ik van mening; Zolang de Oostzee te warm is, is er geen zicht op enige vorm van serieus sneeuw en ijs in Nederland. Daarnaast zijn onze Scandinavische buren nog veels te warm om te functioneren als de kwaliteitssterrendiepvries die we in Nederland gewoonweg nodig hebben om te kunnen schaatsen en sneeuwballen te kunnen gooien.
Maar goed, 5 januari is nog maar het begin van het jaar. Halverwege januari staan we op de helft van de meteologische winter. En zoals jullie allemaal wel weten de winter is pas aan zijn staart na de 15de maart!
P.s. Winter 2012 of nog verder terug 1956 begonnen beroerd. Al was die laatste in het geheel niet te voorzien of er Uberhaupt nog wel winter kwam. (Gebrek aan techniek, zoals we deze nu hebben.) | Gewijzigd: 5 januari 2021, 06:38 uur, door Rens@weer
Sneeuwkans woensdag/donderdag
Even snel een berichtje in verband met de sneeuwkans die in de loop van woensdag gaat lopen. Vanuit Duitsland komt lichte neerslag opzetten die lokaal (zeker oostgrens) alles even tijdelijk wit kan gaan maken. Snel even wat kaartjes:
ECMWF:
Harmonie:
Arperge (neemt geen smelt op, dus 1-2cm zoals andere modellen is realistischer)
Momenteel ga ik uit van lokaal misschien 1-2cm. Er moet worden opgemerkt dat de modellen al dagen te koude berekeningen maken ten opzichte van de werkelijkheid, dat deze dus misschien ook wat enthousiaster zijn dan dat het in werkelijkheid kan worden. Evengoed kan dit verschil tussen berekeningen en werkelijkheid nog worden weggewerkt.
KNMI hierover:
Het valt op dat alle Harmonievarianten enkele graden te koud zijn onder de aanwezige bewolking. Het zou kunnen dat er te weinig wolkenwater aanwezig is waardoor de tegenstraling van de bewolking kleiner is dan in werkelijkheid. Ook EC en Hirlam zijn te koud, maar in mindere mate dan Harmonie. Dit is van belang als een neerslaggebied het noordoosten van het land bereikt. Dit is warmere en vochtigere opglijdende lucht. De modellen zijn nu te warm en de enige manier waarop dit enigszins rechtgetrokken is door opklaringen in de nacht naar woensdag. Alleen dan daalt de atmosferische tegenstraling voldoende en wordt de netto stralingsbalans negatief. Of dit gaat gebeuren is nog maar de vraag. Als de modellen te warm zijn, is de kans op droge sneeuw (zoals die berekend wordt door met name Harmonie) kleiner.
SSW
Zoals jullie hierboven konden lezen is er actueel een SSW (Sudden Stratospheric Warming) bezig boven het Noordpoolgebied waarbij de gebruikelijke westelijke poolwervel wordt vervangen door een oostelijke. Zelf heb ik hier te weinig kennis van, maar dit kan (en ik zeg kan) de kansen op winterweer later vergroten. Belangrijk hierin is dat er een connectie komt naar de troposfeer (onze 'leefwereld') én dat het dan nog goed valt. Er zijn genoeg voorbeelden uit het verleden waarin ons dit heel koud winterweer heeft opgeleverd, maar evengoed kan dit ergens in Azië of Amerika gebeuren. De effecten van een SSW naar onze leefwereld kunnen ook pas enkele weken later komen, dus de timing van de huidige SSW is goed te noemen aangezien we de effecten pas later deze maand of zelfs in februari kunnen gaan zien. Wordt vervolgd! | Gewijzigd: 5 januari 2021, 11:27 uur, door Sven
Edit Sven: heb er net een post over gezet | Gewijzigd: 5 januari 2021, 10:52 uur, door Sven
Cluster analyse
Terugblik vorige analyse (12 januari)
De vorige cluster analyse ging over 12 januari, we kunnen inmiddels terugkijken welk cluster het (ongeveer) bij het juiste eind had.We zagen 5 mogelijke clusters, 49% ging voor een zachte oplossing, 13% voor normale temperaturen en 38% voor koude oplossingen. We kijken nu naar de huidige kaart, gemiddeld over de 50 leden van EC:
We zien hier het verdwijnen van de blokkade op de Atlantische oceaan, en een nieuwe rol voor het Azorenhoog. Dit Azorenhoog breidt uit richting Europa en komt bij Spanje te liggen. Tegelijk komt de weg voor lagedruk net onderlangs IJsland open te liggen, de straalstroom komt niet overdreven noordelijk. Het resultaat is een westenwind die de temperatuur richting de 5 tot 7°C brengt.
We zien dat het grootste cluster de ontwikkeling op de oceaan het beste doorhad (daarmee is de betrouwbaarheid over het hele ensemble op 240 uur vrij groot, individuele leden en de oper hebben echter beperkte betrouwbaarheid). Er zijn echter 2 zaken momenteel anders:
- Lagedruk in Scandinavië is ook al laag (daarmee is er in Scandinavië nu wel instroom van koude lucht, te laat voor ons).
- Luchtdruk in de Benelux is hoger dan op onderstaand kaartje, een dooifront zit daarom niet in de verwachtingen: geen sneeuw rond de 12de januari.
Weststroming met doorbroken blokkade: 32 leden (22 EC, 10 GFS) - mogelijk sneeuw gevolgd door definitieve dooi
De nieuwe analyse: geldig 15 januari 01:00
SSW effect beter gezien door opersDe opers hebben een hogere resolutie, wat wil zeggen dat ze veranderingen met hoogte gedetailleerder berekenen. Met de SSW die nu plaatsvind is dit van groot voordeel, omdat de opers voor meer luchtlagen de staat van de atmosfeer berekenen. Zo kunnen ze ook beter het effect inschatten van iets wat op 10-30 km plaatsvindt.
Zachte clusters: 49 leden (58%)
Frans/Spaans hogedrukgebied en westcirculatie: 38 leden (21 EC, 17 GFS) - bewolkt - enkele dagen zacht weer - winderigEC oper & EC control & GFS control: 6 tot 8°C overdag ('s nachts zou het nog met 5 graden af kunnen koelen)
Blokkade Atlantische oceaan: 11 leden (10 EC, 1 GFS) - soms opklaringen - kleine buitjes
Normale temperaturen: 18 leden (21%)
Lagedruk Noordzee: 5 leden (3 EC, 2 GFS) - regenachtigTijdelijke rug van hogedruk & noordstroming: 13 leden (9 EC, 4 GFS) - buien, mogelijk natte sneeuw, gevolgd door rustige nacht vorst
GFS OPER: nachtvorst in het noorden, met soms een vlokje natte sneeuw
Koude clusters: 16 leden (19%)
Grenzwetterlage: 3 leden (1 EC, 2 GFS) - grens koude & warme lucht boven Benelux - regen/ijzel/sneeuw mogelijkOoststroming & Scandihoog: 13 leden (7 EC, 6 GFS) - droog - kans op (matige) nachtvorst
Het geduld van de winterliefhebber wordt na 12 januari waarschijnlijk weer opnieuw op de proef gesteld. Hopelijk is het niet te lang wachten op de volgende kans. Scandinavië heeft in de meeste berekeningen nu veel koude lucht, bij ons gaat echter de westenwind domineren.
| Gewijzigd: 5 januari 2021, 16:07 uur, door Thijs.
Edit Sven: als er al zoveel zal vallen (zie posts hierboven met uitleg). Oja, als je deze temps in de herfst hebt, zit iedereen steen en been te klagen dat het veel te koud is voor de tijd van het jaar... | Gewijzigd: 5 januari 2021, 21:13 uur, door Sven
Edit Sven: je kan wel afbeeldingen toevoegen via telefoon alleen is het niet superhandig | Gewijzigd: 6 januari 2021, 09:47 uur, door Sven
Langere termijn
Tussen de (beperkte) sneeuwkans van vandaag door (kom ik later wel nog even op terug) ook even een blik werpen op de langere termijn.
Zoals jullie al konden zien aan de verschillende pluimen, gaan de temperaturen vanaf maandag in stijgende lijn. Hieronder even de laatste pluim van ECMWF:
Voor het zover is, wordt het komend weekend allemaal wat rustiger en droger en neemt de kans ook toe op opklaringen. Bijgevolg gaan de temperaturen nog even een stapje terug zetten met in de nacht lichte tot heel misschien lokaal matige vorst. Ook zondag beloofd koud te worden met heel misschien een lokale ijsdag.
Maximumtemperaturen volgende de 0z ECMWF komende zondag:
Daarna is het even over en uit met het licht winters weertype zoals jullie kunnen zien in de pluim. We komen meer en meer onder de invloed van een zonaal patroon. De spreiding neemt ook fors toe, dit is te wijten aan de modellen die soms een tijdelijke rug berekenen op de oceaan of ons onder hogedrukinvloed laten komen wat net weer wat frisser weer kan opleveren. De meerderheid van de leden gaan wel voor zuidwesten winden met temperaturen die rond of iets boven normaal komen te liggen. Eventuele ruggen of hogedrukinvloeden boven onze streken, zal de komende dagen in de runs duidelijk gaan worden. Maar van enig winters weer is vanaf volgende week naar alle waarschijnlijkheid geen sprake meer, voorlopig natuurlijk .
Sneeuwkans vandaag/morgen
Nog even een laatste update, voor de rest is het snowcasten geblazen.
Zoals eerder aangegeven schuift een neerslagzone in de loop van de namiddag de Benelux in met winterse neerslag. Intensiteiten liggen laag, bodemtemperaturen boven 0, dus accumulatie wordt lastig op de meeste plaatsen. Als het ergens tot accumulatie zal komen, ligt de voorkeur op gebieden die wat hoger liggen aan de oostgrens (bv. limburgse heuvels).
Modellen hebben het ook lastig, want ze berekenen zichzelf te koud tegenover de realiteit, wat een wereld van verschil maakt natuurlijk in een fragiele setting zoals deze. Een paar tienden van een graad kouder/warmer, maakt net het verschil tussen natte en droge sneeuw namelijk.
Toch nog even snel wat modellen op een rijtje:
ECMWF:
Harmonie (zit actueel een graad te koud)
Arome (meest realistisch mij inziens)
KNMI guidance:
Modelbeoordeling:
Aandachtspunt is de temperatuurbeschrijving in de Harmonie varianten en ook de daaraan gerelateerde neerslagsoort en sneeuwdek. Wat we actueel zien is dat Harmonie rond een graad te koud is. Het lijkt er sterk op dat Hirlam/EC een betere indicatie geven voor bovengenoemde variabelen. Zie verder bij neerslag qua ruimtelijke verdeling en evt accumulatie. Ten aanzien van de grenslaag zien we dat de diverse modellen allemaal een tamelijk consistent en eenduidig beeld geven wat ook qua bewolking redelijk overeenkomt met de actualiteit, enkele ruimtelijke details daargelaten.
Neerslag:
Lokaal is de bewolking dik genoeg voor (mot)regen. Er was een kleine kans op natte sneeuw in de Limburgse heuvels, ook dit is er niet echt van gekomen deze ochtend, en ook net over de grens vooral motregen. Op nadering van de vore bereikt aan het einde van de middag een actiever neerslaggebied het noordoosten van het land. Het is nu nog onzeker hoe dik het pakket bewolking is als gevolg van de opglijdende warme en vochtige lucht. Voor sneeuwval moet de bewolking tot boven het -10°C-niveau ontwikkeld zijn, anders bevat de bewolking niet voldoende ijskristallen (vanaf dat niveau pas meer dan 50%). Omdat de modellen te koud zijn op 2 m en de bodemtemperaturen boven nul, de neerslagintensiteiten vrij laag, verwachten we natte ofwel smeltende sneeuw. De grootste kansen op een (tijdelijk) sneeuwdek zijn later vanavond/vannacht in de Limburgse heuvels en mogelijk in het oosten van het land in de wat hoger gelegen gebieden. Het ijzelsignaal in Harmonie is gebaseerd op (onderkoelde) motregen bij een skin temperature onder het vriespunt, maar we verwachten niet dat dat gebeurt.
Tussen de (beperkte) sneeuwkans van vandaag door (kom ik later wel nog even op terug) ook even een blik werpen op de langere termijn.
Zoals jullie al konden zien aan de verschillende pluimen, gaan de temperaturen vanaf maandag in stijgende lijn. Hieronder even de laatste pluim van ECMWF....
Bedankt Sven voor de mooie uiteenzetting. Zondag belooft idd een koude dag te worden. Vraagje: Het is toch pas een landelijke (officiële) ijsdag als het in De Bilt de hele dag onder nul bijft?
https://news.sky.com/story/uk-weather-could-another-beast-from-the-east-be-on-the-way-12180069?dcmp=snt-sf-twitter | Gewijzigd: 6 januari 2021, 12:47 uur, door Sven
Citaat van Berensteyn, woensdag 6 januari 2021, 12:31 uur Heeft iemand hier iets over gelezen? Of liever nog iets over te vertellen...
https://news.sky.com/story/uk-weather-could-another-beast-from-the-east-be-on-the-way-12180069?dcmp=snt-sf-twitter
Ik heb dit in deze post al even aangehaald. Actueel is er een SSW (Sudden Stratospheric Warming) aan de gang. Maar dit betekent niet 1 op 1 dat winterweer op komst is. Eerst moet het worden gekoppeld aan onze leefwereld én moet het nog goed vallen ook. Staat ook in het artikel dat een voorbeeld van een uitkomst zoals in 2018. Het biedt dus zeker geen garanties op winterweer, maar het verhoogt wel wat de kansen. Het kan wel nog even duren (tot enkele weken) voordat een SSW effect heeft op leefniveau!
Berichten samengevoegd door Sven
Het zijn interessante tijden voor de winterliefhebber. Interessant in de zin dat het spannend is. Vooral, zoals eerder aangegeven doordat er een aantal dingen aan het veranderen zijn in de buurt en boven de poolcirkel. En deze zaken kunnen potentieel, let wel, potentieel, gevolgen hebben voor ons weer.
Allereerst is er de opwarming, hoog in de atmosfeer, de SSW. Deze zorgt ervoor dat de polar vortex, die normaal gezegd tegen de wijzers van de klok in op hoogte "om" de Noordpool loopt, verzwakt, of in het geval van de huidige SSW volledig in twee splijt. Er blijven dan twee (en in de huidige situatie zelfs drie) kleinere Vortexen over. Het gevolg hiervan is nog niet duidelijk. Er zijn aanwijzingen dat een Polar vortex split de KANS op winterweer vergroot in ons aandachtsgebied, maar het biedt geen garantie, Daarvoor is teveel afhankelijk van de uiteindelijke positie van de verschillende drukgebieden.
Hieronder de verwachting van het ECMWF voor de polar vortex in januari.
Tegelijkertijd zien we interessante ontwikkelingen aan het aard oppervlak. In Siberië zijn er bijvoorbeeld temperaturen gemeten van maar liefst 30 graden celcius of meer onder normaal. Jammer genoeg voor de winter liefhebbers ligt deze kou te ver oostelijk om ons op dit ogenblik winterweer te kunnen geven. Wel zien we dat onder andere Scandinavië langzaam kouder aan het worden is, wat wel positief zou kunnen uitpakken als de wind overtuigend vanuit het noordoosten gaat waaien.
Een ander fenomeen zien wij op dit ogenblik vanaf de noordelijke Atlantische oceaan gebeuren. Hier is namelijk aan het oppervlak een enorme bel warme lucht (lees: veel warmer dan normaal, maar nog steeds temperaturen (net) onder nul) richting de oceaan ten noorden van Siberië aan het trekken. Dit zijn temperaturen tot zo'n 20 graden boven normaal voor deze tijd van het jaar. Hierdoor wordt de koude lucht die hier normaal zit ook verplaatst, in dit geval naar het zuiden en later deze week vanuit Siberië richting China. Tegelijkertijd komt er vanuit de Noordpool ook zeer koude lucht richting het noorden van de Stille Oceaan. Dit zorgt er weer voor dat er (extreem diepe en zeer snel uitdiepende) lagedrukgebieden ontstaan die een werkelijke sneeuwdump veroorzaken aan de noordwest kust van Canada en het zuidoosten van Alaska. Ook staat in dit gebied zeer veel wind door deze lage druk gebieden.
Kortom: Er is op dit ogenblik genoeg te beleven op weer gebied, maar wat dit uiteindelijk zal betekenen voor ons weer is nog niet duidelijk. Spannend is het zeker, en potentie voor echt winterweer is er ook. Ik zou zeggen, hou de lange termijn vooruitzichten in de gaten. Wie weet wat er op ons af komt.