Sneeuwkans oudjaarsdag?
Als we kijken naar de laatste runs van Harmonie en ECMWF zou dit zomaar kunnen. Hierbij maken westelijk België en deel zuidwest Nederland volgens deze runs de beste kans.
Een neerslagzone komt vanuit Frankrijk opzetten en zou zomaar aanleiding kunnen geven tot accumulatie. Volgende runs moeten hier wat meer duidelijkheid scheppen of dit blijft staan en hoe ver deze neerslagzone eventueel kan reiken! Hieronder wat kaartjes ter illustratie.
Harmonie (gaat nog niet verder) met lokaal 5cm in West-Vlaanderen
ECMWF:
Verder op te volgen!
Volgende sneeuwkans
We hebben er al een paar keer over bericht, maar komende nacht schuift een neerslagzone vanuit Frankrijk de Benelux in met winterse neerslag. De positie hiervan is belangrijk over waar de grootste kans op een tijdelijk sneeuwdek is. Paar dagen terug zat de kans hogerop in Nederland om dan te verschuiven naar het zuidwesten van de Benelux om nu uit te komen in meer centraal België en zuidoost Nederland. Kleine verschuivingen kunnen weer iets heel anders gaan geven!
Belangrijkste punt is de neerslagactiviteit, hoe hoger die is, hoe groter de kans dat het om droge sneeuw gaat door neerslagafkoeling. Om meerdere plaatsen zal sowieso sprake zijn van winterse neerslag in de vorm van smeltende sneeuw.
Hieronder even de laatste kaarten van Harmonie, ECMWF en Arpege
Harmonie 6z: focus grotendeels opgeschoven richting het oosten van Vlaanderen en ZO Nederland
ECMWF 0z: neemt nog stukje grensstreek mee en kan eventueel nog Limburgse heuvels meenemen
Arpege 0z: zowel het westen & oosten van Vlaanderen alsook ZO Nederland
Uit de guidance van het KNMI:
De verschillende neerslagsoortberekeningen komen met regen of natte sneeuw, maar de progtemps laten bij iets grotere intensiteit ook sneeuw toe, waarbij enige accumulatie regionaal mogelijk is, met name in de zuidelijke helft van het land. In de avond neemt de neerslagintensiteit wat af, maar kan door dagelijkse gang de neerslag wel wat meer in de vorm van (natte) sneeuw gaan vallen. HAP1 laat dit ook heel duidelijk zien. Eventuele accumulaties zouden regionaal op enkele cm kunnen uitkomen, mits de neerslagintensiteit wat forser uitpakt dan nu wordt berekend. (dit lijkt me vrij logisch )
Ik zou ook nog even WRF kunnen nemen die vrij enthousiast is:
Maar die negeer ik momenteel omdat die uiteindelijk met 42cm sneeuw komt net over de grens in Frankrijk wat me wel heel straf zou lijken!
Ik probeer vanavond nog een laatste update te plaatsen aan de hand van de 12z runs. Maar vul gerust al eerder aan!
Update sneeuwkans oudjaarsdag
Zoals beloofd nog even snel een update wat betreft morgen. Kansen voor een tijdelijk sneeuwdek zijn terug te vinden in de Limburgse heuvels, bij een kleine verschuiving misschien nog wat meer gebieden of net wat meer, maar dat is nowcasten geblazen.
KNMI guidance hierover:
n de loop van de nacht van het zuiden uit bij de ingedraaide occlusie regen en vooral in het zuidoosten ook natte sneeuw. De verschillende neerslagsoortberekeningen komen met regen of natte sneeuw, maar kijkende naar de progtemps is het niet ondenkbaar dat bij een iets grotere intensiteit ook sneeuw kan vallen, waarbij enige accumulatie regionaal mogelijk is, met name in het zuidoosten. Overigens blijft de kans op (winterse) neerslag aanwezig in het zuidoosten tot in de nacht naar vrijdag. HAP1 gaat dan over naar droge sneeuw, als enige model, maar is vooralsnog niet meer dan een aandachtspunt.
De kaarten blijven voorlopig met mooie mogelijkheden strooien, dus ik verwacht echt wel dat het deze winter een keer goed gaat vallen. Fijne jaarwisseling alvast en dat 2021 een mooi meteorologisch jaar mag worden.
Kans op sneeuw uit restant front
Zondagavond komt er een occlusiefront vanuit het oosten. Dit front trekt retrograad (van oost naar west) van Tsjechië naar de Nederlands grens. Er is echter weinig activatie, en hierdoor brokkelt het front steeds meer af, tijdens zijn reis naar ons toe.We beginnen met het positieve nieuws, Harmonie laat een licht tot matig sneeuwsignaal zien boven Zuidoost-Nederland en de hogergeleden delen (Veluwe-Nijmeegse stuwwal-hogere delen Twenthe&Achterhoek). Elders vooral natte sneeuw.
Voor de lezers en leden rond de Waddenzee zou er in de nacht naar zondag ook al een natte vlok uit een bui vanuit het oosten kunnen vallen.
Dat was het goede nieuws, hier komen de onzekerheden:
1. Vanuit het oosten komt over de hele hoogte minder koude lucht binnen (tussen 1,5 km en 5 km)
De temperatuur op 5,5 km hoogte stijgt van -32°C naar -29°C. Hierdoor is de starttemperatuur waarmee de sneeuwvlokken beginnen te vallen al iets hoger, en zodoende is neerslagafkoeling mogelijk iets minder effectief.
Ook op 1,5 km gaat de temperatuur omhoog, van -6°C naar -4°C. We hebben een net-wel net-niet situatie dus deze kleine opwarmingen doen ertoe. Stel dat we -10°C hadden gehad, dan had deze opwarming geen effect gehad (grotere marges), maar in deze situatie maakt het wel een verschil.
2. De onderste honderd meters is warmer doordat het over de Oostzee komt
De Oostzee is ruim 3 graden warmer dan normaal, en dat merken we nu. Naast dat de lucht op hoogte (dikke zwarte lijn) met een omweg vanuit Griekenland komt, komt de lucht aan het oppervlak dus ook over een wat warmer water (dunne stippelijn).
Occlusiefront nadert vanuit Duitsland. Het wordt steeds meer tegengewerkt door hogedruk boven Scandinavië en de Noordzee, hierdoor brokkelt het af.
Dun sneeuwdek mogelijk
Om met een positieve noot te eindigen, een sneeuwdekje is mogelijk. Met meest lichte sneeuwval en soms matige sneeuwval kunnen we 1 tot maximaal 2 cm sneeuw bereiken. De kans hierop is het grootste in Limburg, door de volgende redenen:
- De warmte van de Oostzee (verhoogt de temperatuur net met 1 of 2°C) speelt vooral het noordoosten, noorden en noordwesten parten. In het zuidoosten is de oostelijke stroming minder sterk en ligt de Oostzee niet in de aanvoerrichting.
- Boven het zuidoosten blijft de bovenlucht iets kouder, de minder koude bovenlucht draait vooral over het noordoosten in.
Voornamelijk lichte neerslag in EC, het front brokkelt af in meerder flarden die gedurende zondagmiddag & avond en de nacht naar maandag over het oosten en zuiden trekken. | Gewijzigd: 2 januari 2021, 00:17 uur, door Thijs.
Cluster analyse
Terugblik vorige analyse (7 januari)
De vorige cluster analyse ging over 7 januari, we kunnen inmiddels terugkijken welk cluster het (ongeveer) bij het juiste eind had.We zagen 6 mogelijke clusters, 6% ging voor een zachte oplossing, 43% voor normale temperaturen en 51% voor koude oplossingen. We kijken nu naar de huidige kaart, gemiddeld over de 50 leden van EC:
We zien een noordoostenwind die een stukje Noordzee en Oostzee meepakt. Overdag ligt de temperatuur daardoor in het noorden rond de 3-4°C, in het zuidoosten rond de 1-2°C. In de nacht zien we een kans op lichte vorst in het zuidoosten, in het noorden wordt vorst nog erg lastig.
We staan net voor een grote verandering op de 7de, want de hogedruk wordt doorbroken door een sterk duikend lagedrukgebied vanuit Spitsbergen. Het breekpunt komt boven de Noordzee te liggen, de extra portie koude lucht zorgt ervoor dat de dagen na de 7de de koudste zijn in de huidige pluim (met kans op sneeuw in sommige runs).
Net zoals vorige analyse lijken de meeste leden de hele ontwikkeling van het doorbreken van de hogedruk, door het duikende laag, te missen. Het grootste cluster had eigenlijk de hele situatie goed door, behalve de doorbraak van een lagedrukgebied dus.
Scandihoog met noordoostelijke stroming: 21 leden (17 EC, 4 GFS) - kans op lichte sneeuwval - vaker lichte vorst - vrij bewolkt
Dit cluster kwam het dichtste bij de huidige weerkaarten.
De nieuwe analyse: geldig 12 januari 01:00
SSW effect beter gezien door opers
De opers hebben een hogere resolutie, wat wil zeggen dat ze veranderingen met hoogte gedetailleerder berekenen. Met de SSW die nu plaatsvind is dit van groot voordeel, omdat de opers voor meer luchtlagen de staat van de atmosfeer berekenen. Zo kunnen ze ook beter het effect inschatten van iets wat op 10-30 km plaatsvindt.
Koude bovenluchten
Ook is aangegeven of we nog koude bovenluchten hebben rond 12 januari per cluster. Omdat we diep in de koude bovenluchten zitten, betekend een westenwind niet meteen zeer zachte lucht. Een westenwind kan ook eerst zorgen voor 2 - 6°C met nog winterse neerslag.
Ter referentie is hieronder aangegeven voor welk tijdstip de clusters zich afspelen. In de analyse is aangegeven waar de opers zitten.
We kunnen de pluim in 3 stukken delen:
1. Tot dinsdag: weinig vorst, wel kleine kans op (natte) sneeuw (voornamelijk voor het oosten en zuidoosten).
2. Tot 11/12 januari: soms lichte nachtvorst, vaker opklaringen, soms nog kansen op lichte neerslag.
3. Grote toename spreiding. Meer zachte leden, maar in de koudste leden komt nog meer kou binnen.
Hier ook te zien, de vorstgrens daalt gestaag tot 9 en 10 januari, welke de koudste dagen zijn. Hierna waaiert het hele ensemble uiteen.
Zachte clusters: 41 leden (49%)
Weststroming met doorbroken blokkade: 32 leden (22 EC, 10 GFS) - mogelijk sneeuw gevolgd door definitieve dooiKans op koude bovenluchten in cluster: 16%
Zachte lucht langs hogedrukrug: 9 leden (8 EC, 1 GFS) - Zachte lucht sluipt binnen zonder front - zachte lucht komt binnen via noorden
EC OPER: laatste koude nacht (matige vorst) voordat warme lucht nadert vanuit het noordwesten (8°C op komst).
Kans op koude bovenluchten in cluster: 11%
In deze variant ligt alles net iets noordelijker dan het eerste cluster. Verder zijn ze vrij vergelijkbaar.
Normale temperaturen: 11 leden (13%)
Weststroming met geblokkeerde oceaan: 8 leden (5 EC, 3 GFS) - Deur voor verdere zachte lucht dicht - zachte lucht tijdelijkKans op koude bovenluchten in cluster: 38%
Zuidoostelijke continentale lucht: 3 leden (3 EC) - Geen voorbeeldkaart gezien de kleine steun.
Koude clusters: 32 leden (38%)
Noordstroming: 20 leden (7 EC, 13 GFS) - potentie voor goede sneeuwsituatie - misschien kort temperatuurverhoging door aanlandige wind
GFS OPER: Zware sneeuwbuien vanuit het noorden met harde noordenwind, temperatuur 0-2°C
Kans op koude bovenluchten in cluster: 60%
Scandihoog met noordoostelijke stroming: 12 leden (7 EC, 5 GFS) - transportkoude, mogelijk Oostzee-effect
Kans op koude bovenluchten in cluster: 58%
Met name in het westen zagen we precies rond de jaarwisseling opklaringen. Hierdoor zakte de temperatuur rap boven het westen, op veel plaatsen vroor het tijdens de jaarwisseling bijna twee graden (-1,9°C op sommige plaatsen). Hierdoor steeg de relatieve luchtvochtigheid naar het punt van verzadiging (circa 100%). Een grote toevoeging van roetdeeltjes in de atmosfeer door het (toch) afgestoken vuurwerk versnelde de overgang van waterdamp naar waterdruppels. Waterdruppels vormen namelijk sneller op het oppervlak van miniscule roetdeeltjes.
Minder koude lucht via het noordoosten
Normaal komt de koude lucht uit het noordoosten, maar in dit geval is het zachte lucht verkleed als noordoostenwind. In werkelijkheid komt de lucht namelijk uit de omgeving van Turkije-Oekraïne-Griekenland.
In de onderste lagen van de atmosfeer (rood en blauw) komt de lucht met een grote boog eigenlijk uit de omgeving van Oekraïne. Alleen op hoogte (5500 meter) komt de lucht uit de omgeving van Groenland, daar hebben we dan ook vooral onze koude bovenluchten aan te danken, maar die kunnen momenteel niet verhinderen dat de lucht op leefhoogte te warm is voor sneeuw.
Nadering restanten front
Het verdwijnende occlusiefront ligt momenteel al boven Midden-Duitsland en is vanavond boven de Benelux. In eerste instantie is het helaas vrijwel overal regen, op Limburg na (lichte sneeuwval in de Limburgse Heuvels).
De neerslag komt vanuit het oosten dichterbij (rode pijlen), het lagedrukgebied trekt traag dichterbij, en verzwakt daarbij. Dit komt doordat het tegen een muur van hogedruk boven Scandinavië aanloopt.
Langdurig flarden met lichte neerslag
Kans op sneeuw is allereerst dus erg klein, het merendeel valt als regen. Natte sneeuw is mogelijk op de hoogste puntjes (Veluwe) en Zuid-Limburg. De neerslag houdt echter lang aan, en geleidelijk breiden de kansen op natte sneeuw zich uit. Maandag is er in het zuidoosten en oosten op grotere schaal kans op soms wat natte sneeuw. Dinsdag trekken de laatste restjes over, en kan er ook wat drogere sneeuw vallen. Echter blijven de hoeveelheden beperkt, lokaal één cm tegen dinsdag lijkt echt met maximale (uitgezonderd 1 tot 3 cm in Zuid-Limburg).
Het front blijft dus slepen, maar doordat het steeds lichte neerslag is, blijven de neerslaghoeveelheden beperkt. Over dik 2 dagen tijd kan er 5 mm vallen uit dit slepende front, dit is voor een slepend front erg weinig neerslag (slepende fronten kunnen soms wel makkelijk 10 tot 40 mm bezorgen).
Dimanche (Zondag): voornamelijk flarden blauw = lichte regen of motregen, natte sneeuw Zuid-Limburg.
Lundi (Maandag): natte sneeuw breidt zich uit over zuidoost-NL en zuidoostelijk Vlaanderen, begin sneeuwdekje Limburse Heuvels.
Mardi (Dinsdag): vlak voor het einde mogelijk nog natte sneeuw in grotere delen van Benelux. We hebben het over minimale hoeveelheden.
Waar het Duitse laagland begint zien we precies de sneeuw overgaan in natte sneeuw & regen. In Berlijn momenteel al wel een flinterdun sneeuwdekje:
Bron: Windy (https://www.windy.com/nl/-Webcams/Duitsland/Berlin/Town-Hall-Rathaus/webcams/1230040329?52.516,11.750,8,i:pressure)
Helaas ontbreekt het deze periode dus aan iets wat deze periode karakter geeft, zodat deze periode voor onze laagland-delta niet als een nachtkaars uitgaat (de middelgebergtes hebben namelijk wel een mooie vrij sneeuwrijke periode te pakken).
We zien in alle modellen woensdag een breuk in de hogedrukblokkade komen, zo kan er weer lagedrukverkeer tussen Spitsbergen/IJsland en Denemarken/Nederland komen. Woensdag wordt daar al gebruik van gemaakt als een lagedrukgebied noordelijk trekt naar Denemarken & De Duitse Bocht. Als we kijken wat dat voor de Benelux dan echt produceert zien we eigenlijk bij ECMWF een vrij magere opbrengst door een te noordelijke koers. GFS geeft wel een signaal voor wat lichte droge sneeuwval boven de Benelux. Helaas volgen ICON en ARPEGE het te noordelijke scenario waardoor dat nu het meest waarschijnlijke scenario is. GFS blijft een zij-optie, maar wel minder waarschijnlijk:
In GFS ligt het lagedrukgebied een stuk zuidelijker, waardoor de matige neerslag ons bereikt. Deze matige neerslag kan in de vorm van sneeuw & natte sneeuw vallen.
Helemaal aan onze neus gaat het niet voorbij, kleine winterse buitjes blijven mogelijk (woensdag t/m vrijdag), met name aan de kust en in het noorden.
Stoplicht
OnweerOnline veteranen zullen hem goed kennen; het stoplicht. Bedacht door Callie-P, kunnen we hiermee heel simpel aangeven of er winter of winterweer op komst is, of niet.We zien op korte termijn kans op winterweer (namelijk natte of droge sneeuw). Echt winter (nachtvorst en overdag temperaturen op of onder nul) zien we wellicht maar 1 óf 2 dagen, tel daarbij op dat het lastig gaat worden deze periode wat karakter (een sneeuwdek) te geven, vind ik het de naam "winter" nog niet nodig.
| Gewijzigd: 3 januari 2021, 15:47 uur, door Thijs.