Hopelijk komt er weer een mooi verhaal bij, met kaarten en uitleg, temeer omdat we nu naar een licht winters weerbeeld lijken te gaan.
Dat stemt de weerliefhebber toch weer een beetje hoopvol.
Maar zoals het er nu naar uit ziet: we blijven een tijdje onder invloed van een uitgestrekt lagedrukgebied met af en toe kans op een (winterse) bui.
We zien in de laatste runs toch steeds kleinschalige laagjes ontstaan, rond oud en nieuw. (we zitten immers diep in de polaire lucht soms). Afhankelijk van positionering zou er 1 goed kunnen vallen voor tijdelijk (natte) sneeuwval. Van echt volwaardige sneeuwlaagjes is nog geen sprake.
Model Ecmwf laat bijvoorbeeld 1 doortrekken in de vroege ochtend van oudjaarsdag.
En model Icon doet dit bijvoorbeeld op 1 januari, voor meer details moeten we dichterbij gaan zitten maar alvast wel het benoemen waard.
Lang hoeven we niet te wachten op meer duidelijkheid. Morgenavond of woensdagmorgen kan het 1 en ander al meer duidelijkheid geven met de komst van korte termijn modellen.
Later meer!!
Toenemende sneeuwkansen?
Zoals reeds eerder gemeld, blijven we de komende dagen (week) onder invloed van polaire luchten. Echt koud wordt het in eerste instantie niet met temperaturen zowat rond normaal, maar er is steeds wel kans op winterse buien (in de Ardennen sneeuwbuien). Zoals ik toen ook eerder aangaf kan een apart laagje/randstoring die goed valt in deze periode, net wat extra kansen kunnen bieden op sneeuw.
Je ziet in de runs wel wat voorbij komen soms, maar het is steeds zo fragiel dat we het dag tot dag moeten gaan nemen. Allereerst eens voor morgenochtend waarbij in NO Nederland zowel Harmonie als ECMWF met winterse neerslag komen (natte sneeuw, misschien tijdelijk droge sneeuw).
Daarnaast komt bijvoorbeeld ECMWF (en sporadisch ook andere modellen) verderop ook met sneeuwkansen. Ik plaats even 2 kaartjes uit de ochtendrun ter indicatie. Het is echter dagelijks op te volgen in de runs en sowieso ook werk voor korte termijn modellen.
Oudejaarsdag:
4-5 januari (wat trouwens al een paar runs terugkomt)
Hieronder nog even wat sneeuwkansen (regio ZO) ter indicatie, deze kansen liggen toch al beduidend hoger dan wat we tot nu toe hebben gezien.
Hieronder ook nog even de laatste temperatuurpluim van ECMWF, bij de start van het nieuwe jaar zouden de temperaturen toch nog wat lager kunnen gaan uitvallen.
KNMI over de lange termijn:
De kans op een (vrij) koud weertype is groot, zo'n 70-80%. De dagelijkse neerslagkans neemt toe naar 30-40%. Eventuele neerslag kan daarbij in de vorm van (natte) sneeuw vallen.
Op de agenda: regionaal (natte) sneeuw in het oosten
De komende week zijn er talloze momenten waarbij er (kleine) kansen zijn op natte sneeuw of meer. De eerstvolgende kans vinden we vanavond (zuidoosten) en morgenochtend (noordoosten).In de restanten van storm Bella tollen meerdere trogjes en lagedrukgebiedjes rond. Met de juiste timing en intensiteit zou er natte sneeuw kunnen vallen. De kans op een sneeuwdek is nog kleiner.
In de polaire lucht trekken kleinschalige troggen cyclonaal rondom de kern van de restanten van Bella. De timing, positie en activiteit daarvan is nog onzeker.
Een trog boven de Ardennen trekt richting Limburg, maar niet voordat het weer de nodige centimeters heeft achtergelaten in de lage- en middelgebergtes.
Bij Bretagne zien we een lagedrukgebiedje oostwaarts trekken, deze trekt over Noord-Frankrijk gaat volledig onderlangs naar Zuid-Duitsland.
Aandachtspunt 1: natte sneeuw Limburg (later vanavond)
Tijdens het overtrekken van dit neerslaggebied over het zuidoosten schat ik de drogesneeuwvalgrens zo rond de 300 meter. Hierdoor is de kans op droge sneeuw klein vanavond, maar regen en natte sneeuw zijn wel mogelijk.
We zien steeds kleine verschillen in de positie en ontwikkeling van subtiele troggen, deze maken de verwachting vanaf vanavond enigszins onzeker. De Harmonies berekenen consistent de vertragende trog boven het zuidoosten waarbij een gebied met regen en geleidelijk ook natte sneeuw in de nacht naar dinsdag activeert.
Bij de trog vanuit het zuiden later vanmiddag, vanavond en komende nacht stratiforme neerslag met kans op natte sneeuw, de signalen hiervoor zijn wel wat duidelijker geworden.
Het lagedrukgebied dat op moment van schrijven boven Bretagne/Normandië is, is op bovenstaande kaart al Duitsland ingetrokken. Boven Frankrijk is alweer de volgende, deze trekt zuidelijk van ons.
Aandachtspunt 2: activatie boven noordoosten (morgenochtend)
We zien hier een belangrijk criterium waar veel vanaf hangt: de activatie van het neerslaggebied. Mits er genoeg activatie optreedt, zodat er gedurende langere tijd matige neerslag valt, kan de sneeuwvalgrens zakken van 300 naar circa 100 meter, lokaal misschien lager. Lokaal kom je zodoende heel misschien in aanmerking voor een tijdelijk sneeuwdekje. Gezien de bodemwarmte blijft het vooral liggen op auto's (die koelen sneller af en hebben geen groot contact met de bodem). Bodemwarmte speelt een rol omdat het nog weinig gevroren heeft.
(Verkleinwoordjes worden expres gebruikt, omdat de kans niet heel groot is, in combinatie met een lokaal karakter.)
De neerslagsoort is nog wel een zeer onzekere factor. Alle modellen komen in de loop van de nacht en vroege ochtend met een signaal voor natte sneeuw. Dit lijkt wel gekoppeld aan wat hogere intensiteiten, in de lichte neerslag blijft het gewoon regen.
Kans op accumulatie is op de meeste plaatsen te verwaarlozen, maar is zeer lokaal in het uiterste oosten/noordoosten niet helemaal uit te sluiten als de regen enkele uren aanhoudt met matige intensiteit.
Wanneer het komende nacht opklaart (kans het grootst in Vlaanderen), kan het ook nog licht gaan vriezen.
In het arome model ontbreekt namelijk de activatie in het noordoosten, hierdoor blijft het veelal droog, met enkel lichte regen. De onenigheid tussen korte-termijn-modellen is de voornaamste reden van mijn terughoudendheid.
In de middag: wind vanaf zee = temperatuur omhoog
Na de passage van het lagedrukgebiedje draait de wind naar het noordwesten, hiermee wordt zachte lucht vanaf de noordzee aangevoerd. Het weerbeeld veranderd van 1°C in het noordoosten en 2-3°C elders & bewolkt, naar 4°C, meer wind en enkele regenbuitjes vanaf zee.
| Gewijzigd: 28 december 2020, 14:55 uur, door Thijs.
Valt weinig te melden. Ook verrassingen zijn er niet (meer). Typisch jaren '10/'20, vooral transperantie en bovenal saaiheid.
On-Topic: Ooit gaat het vriezen en sneeuwen,.... de vraag is alleen wanneer.....
Cluster analyse
Terugblik vorige analyse (2 januari)
De vorige cluster analyse ging over 2 januari, we kunnen inmiddels terugkijken welk cluster het (ongeveer) bij het juiste eind had.We zagen 5 mogelijke clusters, 5% ging voor een zachte oplossing, 36% voor normale temperaturen en 59% voor koude oplossingen. We kijken nu naar de huidige kaart, gemiddeld over de 50 leden van EC:
Lagedruk blijft in onze omgeving ronddraaien. Gemiddeld ligt de lagedruk zelfs precies boven de Benelux, dus de oostelijke helft zou aflandige wind kunnen hebben (zuidoost), en de westelijke helft aanlandige wind (noordwest). De oceaan is blijvend geblokkeerd. Hiermee kan de zeer zachte oceaanlucht ons de komende week niet bereiken. De sneeuwgrens ligt tussen de 0 en de 300 meter, kans op regionale sneeuwval dus.
De huidige vooruitzichten liggen precies tussen twee scenario's in, die scenario's zijn samen goed voor 63 van de 83 berekeningen (hele goede score). Hieronder de grootste van de twee:
Geblokkeerde oceaan & aflandige wind: 41 leden (25 EC, 16 GFS) - Bewolkt - regelmatig kans (natte) sneeuw - weinig vorst
De nieuwe analyse: geldig 7 januari 01:00
Ter referentie is hieronder aangegeven voor welk tijdstip de clusters zich afspelen.De kans op sneeuwval in percentage van GFS geeft een indicatie, maar is zeker niet bruikbaar als middel om sneeuwval mee te voorspellen! Hierdoor is GFS te grof (lage resolutie)
Zachte clusters: 5 leden (6%)
Zuid- & Weststroming: 5 leden (2 EC, 3 GFS) - start zachtere periode - succesvol dooifront - bewolkt & wisselvallig
Normale temperaturen: 36 leden (43%)
Lagedruk nabij Benelux, aanlandige wind: 11 leden (5 EC, 6 GFS) - evt. sneeuw vooraf aan dooiaanval - kans op hardere wind
"Omvallende rug": 13 leden (9 EC, 4 GFS) - aanlandige wind vanaf Noordzee - tijdelijk kalm en weinig wind (vorstnacht mogelijk) - kans op zon
Noordstroming: 12 leden (10 EC, 2 GFS) - kans op (natte) sneeuw - korte fase van lichte dooi
Koude clusters: 42 leden (51%)
Scandihoog met zuidoostelijke stroming: 19 leden (9 EC, 10 GFS) - droge lucht - kans op zon - kan kantelen naar zuidstroming
Scandihoog met noordoostelijke stroming: 21 leden (17 EC, 4 GFS) - kans op lichte sneeuwval - vaker lichte vorst - vrij bewolkt
Kleine bonus: opbouw kou in Scandinavië of niet?
Tot dusver liggen de hogedrukgebieden en lagedrukgebieden echt op gunstige plekken voor winterweer. Toch is er geen inval van koning winter, we glijden slechts heel traag de winter in. Oorzaak ligt in Scandinavië en Rusland west van de Oeral. Hier zijn vooral zuidenwinden geweest, zo werd relatief zachte lucht vanuit de omgeving van de Zwarte Zee aangevoerd. Alle kou die er kort langskwam verdween met een zuidelijke stroming voor ons uit zicht.
Hoe zien de berekeningen dit voor 240 uur vooruit? Komt er dan wel een opbouw van kou, zodat we een grotere kans op ijsdagen en matige (of strenge) vorst krijgen?
Zacht Scandinavië | Huidige status onveranderd | Opbouw van serieuze kou |
T 850 hPa: warmer dan -3°C | T 850 hPa: -3 tot -12°C | T 850 hPa: kouder dan -12°C |
10 leden (12%) | 61 leden (73%) | 12 leden (14%) |
Valt weinig te melden. Ook verrassingen zijn er niet (meer). Typisch jaren '10/'20, vooral transperantie en bovenal saaiheid.
On-Topic: Ooit gaat het vriezen en sneeuwen,.... de vraag is alleen wanneer.....
Ik zou zeker zeggen dat we de meest kansrijke kaarten zien sinds we in februari-maart 2018 op grote schaal konden schaatsen (zie mijn bericht hierboven). Dat komt o.a. doordat vorige winter gewoon zeer kansloos was qua winterweer (ik heb toen gewoon mijn pijlen maar gericht op mooie koufrontpassages & storm in februari). Maar de sneeuwkansjes vliegen je om het hoofd vanaf oudjaarsdag, door het gebrek aan direct beschikbare kou ten oosten van ons zijn het wel continu kiele kiele kansjes, waar je grote onzekerheid hebt met neerslagsoort (d.w.z. vooraf geen zekerheid over een sneeuwdek).
Daarnaast hebben we nu een redelijk goed getimede SSW (Sudden Stratospheric Warming, of plotse stratosferische opwarming).
Een SSW geeft de weststroming op 10-30 km hoogte een flinke opdonder. Kortgezegd kan deze SSW ervoor zorgen dat blokkade's de overhand krijgen en de zachte zonale weststroming een kleinere kans heeft om terug te komen. (Omdat blokkade's al lange tijd de overhand hebben, merken we hier iets minder van.)
De timing is redelijk goed, want een SSW heeft altijd 1 tot 3 weken nodig om helemaal door te werken van 30 km hoogte tot aan ons leefniveau. Het effect duurt dus altijd even, en soms blijft een effect helemaal uit (en hebben we vrij weinig aan een SSW). Dit kan voorkomen als de lucht op 10 - 30 km (stratosfeer) helemaal losgekoppeld is van de lucht eronder (troposfeer).
We zien de temperatuur boven Siberië (Rusland) omhoog schieten van -40°C naar 0°C. Een zeer koude stratosfeer die netjes boven de Noordpool ligt werkt als motor achter de weststroming met zachte lucht. Nu wordt deze koude stratosfeer dus verstoord en zien we de bel koude lucht minder koud worden, en meer schommelen (displacement).
In het kort
We hebben redenen om de komende januari iets meer winter te verwachten dan de standaard zachte 2014-2015-2016-2018-2019 januari. Alles is onder voorbehoudt, een SSW kan ook geen effect hebben, of het verkeerde effect hebben (door een blokkade op de verkeerde plaats met zuidenwind tot gevolg). Als we ons beperken tot de eerste week van 2021, zien we toch op z'n minst een aantal spannende regen/sneeuwdeksituaties, met potentie tot een sneeuwdek (sinds een recordlange tijd van ruim 700 dagen zonder sneeuwdek).
We gaan het volgen, en daarna gaan we het zien (of niet )!
Even een algemeen bericht.
Het staat iedereen vrij om hier kansen te gaan posten op basis van runs en verschillende kaartjes. Je hoeft er geen expert voor te zijn hoor, ga gerust je gang! Wij, als team, proberen jullie met de nodige regelmaat te updaten met kaarten en dergelijke. Maar wij hebben soms, niet altijd, ook nog een leven naast OnweerOnlineEen van de redenen waarom de pluimen automatisch worden gepost, is om iedereen snel even een blik te gunnen op de verwachtingen (er zit een foutje in actueel waardoor de ECMWF pluim van een run eerder is).
En als jullie nog suggesties hebben, voel je vrij om even iemand van het team te contacteren
❄️ In Woldendorp (Groningen) zijn de wegen zelfs wit geworden; ook daar ligt 1-2 cm #sneeuw op sommige plaatsen! Foto via: @jack030479 pic.twitter.com/pLeLzdCXYc
— Wouter van Bernebeek (@StormchaserNL) December 29, 2020