Stand van zaken
Goed, waar te beginnen want er valt best wel wat te bespreken. Eerst maar eens de dagen voor kerst en die gaan nat en zacht verlopen.
Zowel GFS als ECMWF laten de komende dagen de ene na de andere regenzone over de Benelux trekken, waarbij de meeste neerslag zich lijkt te concentreren over de zuidelijke Benelux (zuid-Nederland en België).
Neerslagtotalen tot kerst gaan richting 70mm of misschien wel meer. Dit is zowat gelijk aan de normale maandsom voor december.
Naast de neerslag gaan deze dagen ook boterzacht verlopen en is van enig winterweer geen sprake.
Omslag kerstdagen
We blijven echter niet in het boterzachte weer zitten want we krijgen rond de kerstdagen een meer polaire stroming. Ijskoud wordt het zeker niet, de temperaturen moeten wel een stap achteruit zetten. Vooral op hoogte gaan de temperaturen op kerst stevig onderuit.Mogen we dromen van een witte kerst? Wel die kans is zo goed als nihil. In de hoger gelegen delen van de Ardennen zouden ze wel tot een sneeuwdek kunnen komen. Het is wel niet helemaal uitgesloten dat in deze polaire luchtsoort het tot winterse neerslag komt en als de intensiteit hoog genoeg is, kan het tijdelijk misschien even wit worden in de nacht van Kerst naar 2e Kerstdag. Dan denk ik hierbij vooral aan de regio's tegen de oostelijke grens en de Limburgse heuvels. Modellen zullen de komende runs hierin meer duidelijkheid moeten gaan verschaffen en dan krijgen we er stilaan ook de korte termijn modellen erbij. To be continued!
Wat na kerst?
Wel dat is vrij lastig om te zeggen, maar saai wordt het niet. In voorbije runs zagen we vanalles terugkomen, van een bak tijdelijke sneeuw tot storm,.... Enige wat vrij zeker lijkt is dat we onder de invloed komen van een omvangrijk lagedrukgebied waarbij de temps op hoogte redelijk laag lijken te blijven uitvallen.Maar hierin schuilen ook veel onzekerheden. De positie van het laag of eventuele randstoringen kunnen heel andere uitkomsten gaan bieden. Dit is ook duidelijk te zien in de temperatuurpluim waarin de onzekerheden goed terug te zien zijn.
Hieronder ook nog even de windpluim, opties tot stormachtig weer richting volgend weekend staan er ook duidelijk in.
Het is zeker interessant om de runs te volgen, ook al zijn ze vrij springerig actueel. We hebben al storm zien staan, maar net evengoed een bakje sneeuw. Wat het zal gaan worden zal de komende dagen zich moeten uitwijzen. We houden jullie zeker up to date!
Weersituatie rond kerst
We beginnen bij de actualiteit, we zien de Benelux momenteel op een driesprong van fronten. We zien een koufront met lichte regen van Portugal tot Luxemburg. Aan de zuidzijde vinden we de zachte lucht waarmee gisteren een warmterecord werd verbroken in Arcen, het werd 14,7°C. Aan de noordzijde polaire buien in de duidelijk koelere lucht.Van Ierland tot Nederland vinden we een occlusiefront, en boven Nederland en Duitsland zien we een warmtefront. met name het zuiden van de Benelux gaat nu even een adempauze in, omdat we even in een kalm gebied komen wat nu boven Calais ligt. In het noorden blijft het front slepen.
Witte wolken liggen laag, tussen 0 en 3000 meter hoogte, wolken daarboven krijgen steeds lichtblauwere tinten. De wolken zijn namelijk gekleurd naar temperatuur, waarbij koude wolken lichtblauw zijn (cirrus, de bovenkant van een front of de ijskap van een polaire bui).
Sneeuwval (blauwe **) vinden we terug op een frontaal gebied van Oekraïne tot Lapland. De temperaturen liggen aan beide zijdes van het front behoorlijk hoog, hierdoor is regen waargenomen in Helsinki en Wit-Rusland. Een sneeuwbui wordt aangegeven met een driehoek eronder.
Regenval wordt weergegeven met groene punten, motregen met groene komma's. De regenval zien we zoals verwacht in onze omgeving en in Engeland, waar het occlusiefront ligt.
In de zachte lucht nemen we nog mist waar, met name in de lagere dalen zoals de Povlakte.
We zien het vanuit het zuiden droger worden.
Droog moment van korte duur
Vannacht en morgenvroeg komt het occlusiefront op ons af als sluitstuk van deze vrij natte periode. In het noorden valt de meeste neerslag omdat het front daar blijft slepen. Dit heeft als bij-effect dat waar het lange tijd doorregent, neerslagafkoeling kan plaatsvinden (de bovenluchten koelen in het noorden ook al gestaag af). Hierdoor zouden er in het noorden en oosten al enkele vlokken tussen de regendruppels kunnen zitten.
1) Natte sneeuw tussen de regen behoort tot de mogelijkheden in de nacht naar morgen.
2) Natte sneeuw en korrelhagel mogelijk in polaire buien op donderdag 24 december.
Bel koude lucht op 5,5 km hoogte (500 hPa)
We zien een bel met bovenluchten van -35°C of kouder afdalen langs de Britse noordzeekust. Aan de grond is dit georganiseerd als een trog met buien die getriggerd zijn door deze koude lucht (op hoogte!). De bel trekt in de Benelux over Zuidwest-Nederland en Vlaanderen. Dit is precies de locatie waar morgen (donderdag) gedurende de middag en avond winterse buien mogelijk zijn. Een combinatie van regen, korrelhagel en natte sneeuw is mogelijk.
De kans op een lokaal sneeuwdekje tegen de Nederlands-Franse taalgrens is mogelijk gedurende de kerstnacht (24 op 25 december). Maar de kans is klein, en na de tijdelijke droge sneeuw zal de smelt ook zeer snel zijn (dus de volgende morgen kan het al weg zijn).
1ste kerstdag: bovenlucht warmt op, buienkans neemt af
Op eerste kerstdag zien we (zoals hierboven) weer oplopen naar -25°C. Hierdoor worden de buientoppen minder hoog, minder koud en minder actief. De kans op buien blijft aanwezig maar beperkt zich steeds meer tot de kustgebieden (hier groter temperatuursverschil door warm zeewater).
In het binnenland kan de zon af en toe tevoorschijn komen. De wind is vrij krachtig aan de kust.
De temperatuur is 3 tot 5°C.
In veel Duitse middelgebergtes gaat men een witte kerst tegemoet, sneeuwvalgrens ligt zo rond 300 meter.
2de kerstdag bewolkt en guur
De nacht van 1ste op 2de kerstdag is kalm, onder een rug van hogedruk, misschien komt er in die nacht net tot vorst aan de grond.
2de kerstdag opent met binnenkomende hoge bewolking, en tegen 12 uur is de bewolking dikker en lager geworden. De kans op regenbuien groeit in de middag. De wind neemt ook rap toe gedurende de dag, van een zeer kalm begin naar stormachtig einde. Boven de Noordzee ligt een tong met zeer zachte lucht (9°C), maar deze bereikt ons niet, in plaats daarvan wordt het weer 3 tot 5°C.
Lichte regenbuien zijn mogelijk gedurende 2de kerstdag, de dag verloopt verder bewolkt.
Tegen de laatste uren van 2de kerstdag kan de wind flink uithalen, dus de kerstkransen op de voordeur moeten misschien naar binnen. Aan de kust zien we 80-90 km/u, de windstoten komen ver het binnenland in met daar ook 60-70 km/u.
Cluster analyse
Terugblik 29 december
De vorige cluster analyse ging over de 29ste, we kunnen inmiddels terugkijken welk cluster het (ongeveer) bij het juiste eind had.We zagen 6 mogelijke clusters, 39% ging voor een zachte oplossing, 48% voor normale temperaturen en 13% voor koude oplossingen. We kijken nu naar de huidige kaart, gemiddeld over de 50 leden van EC:
We blijven onder grote invloed van een lagedrukgebied, maar het lagedrukgebied gehoorzaamt aan de blokkades boven Rusland en de Atlantische Oceaan, zo zit het patroon op slot. Er is weinig uitwisseling met lagere en hogere breedtes, zo is er zeer kleine aanvoer van zachte lucht via Griekenland en koude lucht vanaf Spitsbergen. We blijven dagenlang in dezelfde gematigde luchtsoort rondtollen, met een sneeuwgrens continu tussen 100 - 500 meter.
Het huidige beeld komt niet precies terug in één van de scenario's, maar het past het beste bij:
Geblokkeerde oceaan: 19 leden (12 EC, 7 GFS) - polaire buien - gunstige uitgangspositie voor winters vervolg
Doordat de lucht lange afstand over zee aflegd voordat het bij ons is, blijven de temperaturen rond normale waardes van 3 tot 6°C.
De nieuwe analyse: geldig 2 januari 01:00
Ter referentie is hieronder aangegeven voor welk tijdstip de clusters zich afspelen.Sneeuwvalgrens schommelt langere tijd rond 300-500 meter (wat in globale termen dichtbij zeeniveau is, maar voor een groot vlak laagland maakt iedere meter uit). Tijdens de stevige wind na 2de kerstdag ligt hij enkel iets hoger.
Zachte clusters: 4 leden (5%)
Zuidwest tot weststroming: 4 leden (3 EC, 1 GFS) - bewolkt - zacht - afwisseling van frontenNormale temperaturen: 30 leden (36%)
Noordweststroming: 8 leden (3 EC, 5 GFS) - polaire buien - bewolkt - lagedruk bij IJslandGeblokkeerde oceaan & aanlandige wind: 22 leden (15 EC, 7 GFS) - Bewolkt - regelmatig regen
Koude clusters: 49 leden (59%)
Geblokkeerde oceaan & aflandige wind: 41 leden (25 EC, 16 GFS) - Bewolkt - regelmatig kans (natte) sneeuw - weinig vorstGrote overeenkomsten met het vorige cluster, dit cluster valt echter in de koude categorie omdat hier alles wat zuidelijker ligt en zodoende hebben we vaker aflandige winden.
Ik heb gekozen dit cluster bij de koude clusters te voegen omdat 1-3°C overdag en 's nachts uiteindelijk een beneden-normale temperatuur oplevert ondanks gebrek aan vorst.
Scandihoog: 8 leden (6 EC, 2 GFS) - kans op nachtvorst - aanzienlijk droger - koudere oostenwind
Kleine conclusie
We zien bij ruim 75% een stevig geblokkeerde oceaan, en we zien ook bij bijna 100% dat de toevoer van koude lucht vanaf de noordpool klein is. We kunnen nu dus al stellen dat we waarschijnlijk langere tijd in hetzelfde stromingspatroon zitten, en dat ijsdagen en matige vorst er simpelweg nog niet inzit. We zien echter wel meerdere sneeuwleden waarbij de temperatuur misschien net kan verschuiven van +1°C naar 0 of -1°C. Door de weinige stroming wordt er ook weinig dooilucht toegevoerd, alles valt of staat bij een regionaal/nationaal sneeuwdek. | Gewijzigd: 23 december 2020, 16:55 uur, door Thijs.
Volgens de actuele weerkaarten lijkt er op zondag 27 december een storm te naderen die volgens sommige weermodellen zeer fors kan uitpakken. We analyseren hier de weerkaarten en wat we kunnen gaan verwachten voor 27 december.
ICON:
ICON is het model dat vaak stormsituaties een beetje overdrijft.
Maximale windstoten: 130-140 km/u.
Maximale gemiddelde windsnelheden: 90-100 km/u
ARPEGE:
Maximale windstoten: 120-130 km/u.
Maximale gemiddelde windsnelheden: 90-100 km/u.
ECWMF:
Maximale windstoten: 110-120 km/u.
Maximale gemiddelde windsnelheden: 75-80 km/u.
GFS:
Maximale windstoten: 100-110 km/u.
Maximale gemiddelde windsnelheden: 75-85 km/u.
Disclaimer: de storm ligt nog 3 dagen ver weg, er kan nog veel veranderen. Maar het lijkt al vrij duidelijk dat we met (zeer) zware windstoten te maken gaan krijgen zondag. De windstoten liggen tussen de 100-140 km/u in de verschillende weermodellen. We zien dit soort stormsituaties niet vaak in december en de laatste zware storm in december was op 5 december 2013.
| Gewijzigd: 24 december 2020, 10:27 uur, door Novi
Later vandaag kans op winterse buien met lokale donderslag
Nog even een snelle update. Zoals reeds een paar keer gemeld komen we meer en meer in een polaire luchtsoort terecht. In de loop van de dag koelt het af en zeker op hoogte (bovenluchten op 850hpa gaan naar -5). In combinatie met een vrij warme noordzee triggert dit buien die lokaal een klap onweer met zich meebrengen. Meer en meer kunnen deze een winters karakter krijgen, denk hierbij aan stofhagel en bij voldoende intensiteit (neerslagafkoeling) misschien ook lokaal natte sneeuw. Voorkeursgebieden Nederlandse kustgebieden en westelijk België.
Trogjes met meeste buienactiviteit die over de Noordzee onze richting uitkomen:
Harmonie met buienkans:
| Gewijzigd: 24 december 2020, 10:52 uur, door Sven