Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Dec 2024 14:41:58
Actueel
1 / 4

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2616
Lid sinds: 29 mrt. 2016
25 november 2020, 19:56 uur | Bericht #494913

Sardinië en Zuid-Italië zwaar getroffen door overstromingen

Een bel met kou, hoog in de atmosfeer, die de afgelopen dagen over de Middellandse Zee langs Italië naar het zuiden is getrokken, heeft in de regio grote overstromingen, overlast en schade veroorzaakt. Halverwege vorige week vielen op Sardinië al 17 doden en raakten tussen 1700 en 2000 mensen dakloos. In het weekend was het zuiden van Italië aan de beurt.

In Calabrië kwam het daarbij op uitgebreide schaal opnieuw tot overstromingen. November is in het Middellandse Zeegebied de maand voor soms catastrofale overstromingen. Terwijl het water van de Middellandse Zee nog erg warm is, komen vanuit de noordelijkere delen van Europa hogerop in de atmosfeer al wel af en toe bellen met koudere lucht over. De combinatie van de warme zee en de koudere bovenlucht is een weinig gelukkige. Er ontstaan zware buien die, als ze eenmaal boven land zijn, voor grote overlast, overstromingen en schade zorgen. Eerder zagen we ze al in Spanje, Griekenland en op Kreta, nu waren Sardinië en het Italiaanse vasteland aan de beurt.
Bron: weer.nl

Deel 1: beeldmateriaal
Inderdaad lijkt zich kort een clustering van buien te hebben voortgedaan. Dit was echter een korte opleving voordat het cluster in Tunesië aan land ging en daar uiteen viel.

Deel 2: weersituatie
De oorzaak was een hoogtelaag, dit is een lagedrukgebied op hoogte die ontstaat doordat koude lucht uitzakt naar het zuiden. Dit zorgt vaak voor wat onstabiliteit door het toegenomen temperatuursverschil tussen grond en bovenlucht (boven 5,5 km hoogte). Wanneer het hoogtelaag dan ook nog boven een warme nazomerse Middellandse Zee komt, is het helemaal raak en neemt de instabiliteit nog eens extra toe door toevoer van vocht vanaf het zeewater. Hierdoor onstonden zware buien bij dit hoogtelaag:

Lichtblauwe kleuren geven aan dat dit koude oppervlakken zijn, we zien dit bij sneeuw (zie Alpen) of bij hoge bewolking (zie hoogtelaag). Zo kunnen we snel onderscheid maken tussen de hoogte. Mist en lage bewolking kleurt hier juist wit. In het hoogtelaag zien we  dankzij onstabiliteit dat de wolken zeer hoog kunnen worden, met wolkentoppen van circa -40 of -50°C.

Aan de zuidoostkust van Italië en Sardinië kwamen door deze opzet lange tijd zware buien vanaf de Middellandse Zee het land op.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2616
Lid sinds: 29 mrt. 2016
28 november 2020, 13:16 uur | Bericht #494918
En momenteel trekt een nieuw erg actief hoogtelaag over de Middellandse zee. Hieronder zien we zowel de satellietbeelden (met in het lichtblauw de hoogste (koudste) wolkentoppen), als het radarbeeld, als de druklijnen op 500 hPa (5,5 km).


Zeer zware buien bij de Pyreneeën en bij Corsica en Sardinië. Dit hoort bij een hoogtelaag dat richting het oosten trekt. Bij de kust van Portugal komt net een koufront aan land met een flinke bel koele lucht (te zien aan de talloze polaire buien helemaal links).

In de Benelux is de wind zuidoostelijk, hiermee wordt steeds koelere lucht aangevoerd vanaf het Europees continent. Dit is lucht die de afgelopen week geleidelijk is afgekoelt dichtbij de grond in Oost-Europa.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Waarom deze advertentie?
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2616
Lid sinds: 29 mrt. 2016
28 november 2020, 19:26 uur | Bericht #494919
Inderdaad volgen nu de beelden vanaf Sardinië:
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.888 topics, welke bij elkaar 448.498 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 1021 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 1021, lezen 5 mensen het topic "Lente discussietopic 2013".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden