Sardinië en Zuid-Italië zwaar getroffen door overstromingen
Een bel met kou, hoog in de atmosfeer, die de afgelopen dagen over de Middellandse Zee langs Italië naar het zuiden is getrokken, heeft in de regio grote overstromingen, overlast en schade veroorzaakt. Halverwege vorige week vielen op Sardinië al 17 doden en raakten tussen 1700 en 2000 mensen dakloos. In het weekend was het zuiden van Italië aan de beurt.In Calabrië kwam het daarbij op uitgebreide schaal opnieuw tot overstromingen. November is in het Middellandse Zeegebied de maand voor soms catastrofale overstromingen. Terwijl het water van de Middellandse Zee nog erg warm is, komen vanuit de noordelijkere delen van Europa hogerop in de atmosfeer al wel af en toe bellen met koudere lucht over. De combinatie van de warme zee en de koudere bovenlucht is een weinig gelukkige. Er ontstaan zware buien die, als ze eenmaal boven land zijn, voor grote overlast, overstromingen en schade zorgen. Eerder zagen we ze al in Spanje, Griekenland en op Kreta, nu waren Sardinië en het Italiaanse vasteland aan de beurt.
Bron: weer.nl
Deel 1: beeldmateriaal
Inderdaad lijkt zich kort een clustering van buien te hebben voortgedaan. Dit was echter een korte opleving voordat het cluster in Tunesië aan land ging en daar uiteen viel.Likely a #medicane has formed between Sicily (Italy) and Tunisia this morning. Moving west to make the landfall near the city of Sousse, Tunisia today. Some severe winds and heavy rainfall will occur with the strongest storms near the core! Images: @windy / @eumetsat / @NASA pic.twitter.com/iXLPrrEgYJ
— severe-weather.EU (@severeweatherEU) November 22, 2020
Deel 2: weersituatie
De oorzaak was een hoogtelaag, dit is een lagedrukgebied op hoogte die ontstaat doordat koude lucht uitzakt naar het zuiden. Dit zorgt vaak voor wat onstabiliteit door het toegenomen temperatuursverschil tussen grond en bovenlucht (boven 5,5 km hoogte). Wanneer het hoogtelaag dan ook nog boven een warme nazomerse Middellandse Zee komt, is het helemaal raak en neemt de instabiliteit nog eens extra toe door toevoer van vocht vanaf het zeewater. Hierdoor onstonden zware buien bij dit hoogtelaag:
Lichtblauwe kleuren geven aan dat dit koude oppervlakken zijn, we zien dit bij sneeuw (zie Alpen) of bij hoge bewolking (zie hoogtelaag). Zo kunnen we snel onderscheid maken tussen de hoogte. Mist en lage bewolking kleurt hier juist wit. In het hoogtelaag zien we dankzij onstabiliteit dat de wolken zeer hoog kunnen worden, met wolkentoppen van circa -40 of -50°C.
Aan de zuidoostkust van Italië en Sardinië kwamen door deze opzet lange tijd zware buien vanaf de Middellandse Zee het land op.
Zeer zware buien bij de Pyreneeën en bij Corsica en Sardinië. Dit hoort bij een hoogtelaag dat richting het oosten trekt. Bij de kust van Portugal komt net een koufront aan land met een flinke bel koele lucht (te zien aan de talloze polaire buien helemaal links).
In de Benelux is de wind zuidoostelijk, hiermee wordt steeds koelere lucht aangevoerd vanaf het Europees continent. Dit is lucht die de afgelopen week geleidelijk is afgekoelt dichtbij de grond in Oost-Europa.