Bizarre overeenkomsten Eta & Iota
Zoals het er nu naar uitziet gaat Iota net zoals Eta grote schade brengen aan Honduras & Nicaragua. Allereerst de afgelegde route, tot dusver is die vrijwel gelijk, ook ziet het ernaar uit dat Iota in vrijwel hetzelfde gebied landfall zal maken (tikkeltje noordelijker). De verwachte landfall zal op 17 november plaatsvinden (dinsdag), dat is nog geen twee weken nadat Eta in dat gebied al een ravage aanbracht (3/4 nov. landfall).
In het rood het pad van Iota, momenteel bevindt Iota zich als categorie 1 orkaan op het gele kruis. De slingerweg richting Florida zal Iota waarschijnlijk niet gaan volgen, waarschijnlijk regent Iota helemaal uit tegen de bergen van Honduras, El Salvador & Guatemala. Een bocht weer terug de zee op ligt dus minder voor de hand.
Intensiteit
Iota is hard op weg naar categorie 4. Eta werd maximaal kantje boord categorie 4 - 5 (laten we het op 4 houden). Hierin dus ook grote gelijkenissen, Iota bereikt de één na hoogste categorie ook vlak voor landfall, geheel identiek met Eta.
Zeetemperaturen van ongeveer 30°C zijn de oorzaak van de snelle groei. Een minimale luchtdruk van 950 hPa is goed mogelijk vlak voordat de kern van Iota de kust opkomt. De nummers staan voor de datum waarop de orkaan ergens aankomt, verwachte landfall is dus op 17 november.
In het verwachte radarbeeld zien we een duidelijk oog, het Amerikaanse model HWRF laat de orkaan precies op de grens van Honduras en Nicaragua aan land komen.
Hier zien we een aantal kenmerken van een orkaan.
1) We zien de maximale windsterkte bereikt worden op slechts 1,5 km hoogte. De lucht gaat steeds sneller draaien naarmate het oog dunner wordt (het oog heeft een beetje een V-vorm).
2) We zien het oog duidelijk, in het midden van de orkaan zakt de luchtvochtigheid van 80 - 100% naar 20 - 40%. Hierdoor is het vaak helder in het oog. In het oog zien we dalende luchtbewegingen. Enkel in de grenslaag (boundary layer) op de laatste 1,5 km van het zeeoppervlak zien we de vochtigheid weer toenemen naar 95%. Dit komt door de opname van vocht van het zeeoppervlak. Vaak zie je ook op satellietbeelden een dun laag wolkendekje rondtollen in het oog (stratus/stratocumulus).
3) De warme kern zien we duidelijk. Dit komt door de (latente) warmte die vrijkomt bij het condenseren. Hierdoor wordt de lucht tot wel 15°C warmer dan de lucht rondom de orkaan. Op de kaart is potentiële temperatuur te zien, dit is de temperatuur wanneer we een luchtpakketje terugbrengen naar ong. de grond. Zo wordt gecompenseert voor het afkoelen van de lucht met toenemende hoogte.
We zitten nog wel 48 uur van landfall af, dus in het meest positieve scenario volgt de orkaan een nóg iets noordelijkere koers, dan schampt het slechts tegen de kust van Honduras aan.
VERY DANGEROUS SITUATION - #Iota continues to grow in size and intensity, and is now a 140mph Category 4 hurricane. The storm could attain Category 5 intensity any time Monday, if it does not weaken. Several inches of rainfall are likely in areas impacted by #Eta. pic.twitter.com/Pef9qdaN4R
— Force Thirteen (@ForceThirteen) November 16, 2020
https://twitter.com/ForceThirteen/status/1328235367036825606
https://www.weer.nl/nieuws/2020/iota-als-bijna-categorie-5-orkaan-naar-nicaragua
| Gewijzigd: 16 november 2020, 12:15 uur, door Thijs.
Nieuw weerbegrip 2020: synchroonlandfall
Hieronder de satellietbeelden van de intensiteit van de orkanen, we zien dat er dit jaar al 2x een bijna-perfecte synchroonlandfall was, in Louisiana en in Nicaragua.
Louisiana (VS) - Verschil amper 25 km
This is the 2nd time this year, two hurricanes have made landfall within 15 miles of each other.
— Dakota Smith (@weatherdak) November 17, 2020
Laura & Delta in Louisiana: pic.twitter.com/76y1oRGgHE
Nicaragua - Binnen 2 weken tijd & verschil amper 10 km
Bij Iota waren delen van het land zelfs nog steeds overstroomd van orkaan Eta.Eta & Iota with back-to-back category 4 hurricane landfalls, just two weeks apart.
— Dakota Smith (@weatherdak) November 17, 2020
A tragedy in Nicaragua. pic.twitter.com/NnTL95OzvV
Doordat Iota categorie 5 behaalde, is dit het 5de aaneengesloten Atlantische stormseizoen met een cat. 5 orkaan. Sinds 2016 had ieder seizoen wel een orkaan van de hoogste categorie.
Verder was Iota de sterkste orkaan die ooit het land Nicaragua trof.
Verder hebben we nog de Filipijnen. Hier was geen synchroonlandfall, maar wel een snelle opeenvolging van stormen en orkanen die een strook van ruim 700 km kust troffen. In die strook ligt ook het dichtst bevolkte deel van het land, met ruim 6 miljoen inwoners. In deze strook kwamen al 12 tropische systemen aan land. Tussen sommige stormen & orkanen zaten slechts enkele dagen tijd!
Beelden oog Iota - Hurricane Hunters
Zoals eerder beschreven verzamelen de "Hurricane Hunters" meteorologische data door met een vliegtuig door een storm heen te vliegen. Vaak levert dat ook bijzondere beelden op van het oog:
Here is one more look into the eye of Hurricane #Iota. ✈️🌀#ReserveReady #ReserveResilient pic.twitter.com/cJJ0eojtfP
— Hurricane Hunters (@53rdWRS) November 17, 2020
https://globalnews.ca/news/7474168/hurricane-iota-death-toll-honduras/