De weermodellen laten steeds overtuigender forse windstoten en windsnelheden zien morgen voor de namiddag en avond. De nadruk van de storm ligt vooral op België en het zuiden van Nederland. Het KMI en KNMI waarschuwen dan ook alvast voor deze storm.
ECWMF:
AROME:
Arome toont trouwens een mooi oog op de noordzee!
HARMONIE:
Harmonie legt de nadruk op België met windstoten die richting de 130 km/u gaan. Later in de nacht gaat het in het uiterste zuid-westen van Nederland dan ook fors te keer met windstoten van rond de 110-120 km/u volgens HARMONIE.
Waarschuwingen om16:12 24-9-2020:
KNMI (code geel):
KMI (code oranje) (waarschuwingskaart is er nog niet van het KMI):
Veel geluk voor stormliefhebbers, en hopelijk ontstaat er geen schade!
| Gewijzigd: 24 september 2020, 16:21 uur, door Novi
Citaat van KNMI guidance (wind): Vandaag op nadering van de occlusie tijdelijk 7-8 Bft in de kustdistricten met aan de westkust opnieuw windstoten tot ongeveer 70 km/uur, de kans op 75 km/uur of meer is op de kust nog steeds klein. Voorlopig gaan we uit van zware windstoten tot ca. 100 km/uur vanaf het einde van de middag in Zeeland, in de nacht naar zaterdag uitbreidend naar Zuid-Holland en dan tot zaterdagmiddag aanhoudend. Deze windstoten komen voor in een windveld dat boven de westelijke Noordzee overwegend 8 Bft haalt, met van tijd tot tijd 9 Bft. Timing hangt samen met de precieze ontwikkeling van de kleinschalige lagedrukgebieden.
Een stukje van de guidance over morgenavond en nacht.
Noordwesterstorm opkomst
Vanmiddag en vanavond langs de zuidwestkust van Nederland en Belgische kust behoorlijk onstuimig met een NW 8-9, mogelijk zelfs NW 10 bft en windstoten tussen de 90 en 110 km/uur, lokaal zelfs 120 km/uur. Landinwaarts staat er een NW 6-7, lokaal 8 bft met windstoten tot 85 km/uur. In de nacht langzaam afnemend maar zaterdagmiddag wordt het pas echt rustiger.Dankzij het buiige karakter van de regen valt er de komende 24 uur behoorlijk wat regen en is tevens kans op onweer. In grote delen van België en het zuidwesten van Nederland valt de komende 24 uur 20-40 mm aan regen. Lokaal kunnen deze hoeveelheden zelfs oplopen tot 60 mm. In het midden en noorden van Nederland is het juist rustig weer met enkele opklaringen en kans op vorst aan de grond met nevel/mist.
Ochtendguidance plus waarschuwingen:
Modelbeoordeling:
In de meeste uitvoer is de ontwikkeling en baan van de lagedrukkern van vanmiddag weer wat noordelijker gelegen, zodat het aanlandige, sterke windveld aan de zuid- en westflank Nederland al bereikt. KEPS heeft eind vrijdagmiddag al 70% op zware windstoten langs de Zeeuwse kust, waardoor we besloten hebben de Zeeuwse waarschuwing weer te vervroegen. EC heeft nog de zuidelijkste koers en houdt het windveld later vandaag nog vrijwel geheel boven België. De onzekerheid is nog vrij groot, omdat er in de diverse Harmonie uitvoer min of meer willekeurig kleinschalige kernen aan de westflank van het sturende laag ontstaan met aan de westzijde van deze kernen een versterking van het windveld. Deze kleinschalige kernen zijn het gevolg van de ontwikkeling van structuren als comma's en CAD's die als gevolg van grote hoeveelheden vrijkomende latente warmte een klein laag, actief laten ontstaan.
Wind:
Vanochtend 6-7 Bft in de kustdistricten. In de loop van de middag in Zeeland inmiddels een grote kans op zware windstoten van 80-100 km/uur, aan zee mogelijk tot 110 km/uur. Er komt dan in de zuidelijke kustdistricten 8-9 Bft te staan. Aandachtspunt is dat dit mogelijk nog een 10 gaat worden. In de nacht naar zaterdag breiden deze windstoten zich geleidelijk uit naar de Zuid-Hollandse kust aan de zuidflank van een volgend secundair laagje. In de loop van zaterdagmiddag neemt de wind af maar blijft er in de kustdistricten nog wel een 6 à 7 Bft over vanuit het noorden met de meeste wind in het zuiden.
Neerslag:
Bij de ingedraaide occlusie deels buiige neerslag met vooral boven zee en in de kustgebieden kans op onweer. EC CAPE-velden geven redelijke indicatie voor wel/niet convectief. Effectieve windschering typisch 10-20 knopen, multicells. Zaterdag van het noord(oost)en uit perioden met regen op nadering van het retrograde front.
Waarschuwingen KNMI (NL)
Waarschuwingen KMI (BE)
| Gewijzigd: 25 september 2020, 12:03 uur, door Lako
Storm 25-26 september
Tot dusver is er al een windstoot van 92 km/u gemeten in Vlissingen. De komende uren neemt de windsnelheid verder toe.Aan de oostkust van Engeland waren er ook al pittige buien die lokaal voor onweer of hagel zorgden:
Here's another set from last night storms on the East coast! What a night!
— Xanthaar (@Xanthaar) September 25, 2020
Please feel free to retweet, share via the share option, but please don't rehost these images! #lightning #storm #severeweather #severewx #Bridlington #Yorkshire pic.twitter.com/DAapOYpsAu
A hail event in Worcester, UK! This size and amount is really unusual. pic.twitter.com/sX7Mkur6Er
— Elinor Martin (@ellie_gbr) September 24, 2020
Dit hoort allemaal bij een stormlaag die zich momenteel steeds verder ontwikkeld boven de Noordzee:
De kern van het laag ligt momenteel voor de kust van Noord-Holland. De kern zal vervolgens richting Den Haag trekken om ongeveer daar aan land te komen.
Het laag is onderdeel van een aantal secundaire kleine lagedrukgebieden die om elkaar heen draaien, ze draaien allemaal een beetje rond tussen de Benelux en de Alpen (daar brengen ze eerste sneeuw).
Het KNMI tekent 3 kleine secundaire laagjes in de weerkaart. Met meer detail zal je er wellicht meer (kleinere) laagjes kunnen ontdekken.
Let op de grote ruimte tussen de isobaren (lijnen van gelijke druk) boven Duitsland en Oost-Nederland. Hier is er enkel een zwak windje.
Oorzaak van deze laagjes is een bel koude lucht die zich af aan het snoeren is boven Midden-Europa. Deze bel met koude lucht zorgt voor de buienactiviteit rond de laagjes, en de koudere lucht is ook verantwoordelijk voor de (tijdelijke) sneeuwval in de Alpen.
Temperaturen op 500 hPa drukvlak (vaak op 5,5 km hoogte). De verbinding met de poel koude lucht boven de pool is vandaag verbroken, daarom wordt het na vandaag een afgesnoerde bel koude lucht.
Grote tegenstellingen
Het gaat echter lang niet overal hard waaien, de verschillen worden groot. In Zeeland kunnen windstoten voorkomen tot 115 km/u, terwijl de maximale windstoot ten oosten van Flevoland niet boven de 50 km/u uur zal komen, op momenten kan het zelfs nagenoeg windstil zijn in de kern van het laag. Dit komt doordat de oostzijde van het laag in het windstille gebied ligt waar de secundaire laagjes omheen draaien. Aan de andere kant liggen Zeeland en West-Vlaanderen voor vrij lange tijd in het windveld dat rondom de secundaire laagjes ligt. Het zal nog even duren voordat de wind in het zuidwesten van de Benelux gaat liggen.
West-Vlaamse kust:
Kans op windstoten boven 90 km/u: van vrijdag 15:00 t/m zaterdag 14:00 (bijna 24 uur lang)
Kans op windstoten boven 75 km/u: van vrijdag 14:00 t/m zondag 17:00 (ruim 48 uur lang)
Verschillen in neerslag:
Waar de regen in grote delen van Nederland beperkt blijft tot af en toe een buitje, kan er in Zeeland en Belgisch Brabant (incl. provincie Antwerpen) voor langere tijd flinke buien vallen. Dit levert een gebied op met sommen van grofweg 30-40 mm. Lokaal kunnen er ook sommen voorkomen van 60 mm (zoals Arome laat zien), maar die kans is aanzienlijk kleiner. (Ik zie 100 mm als een uitbijter).
De storm Odette is ondertussen weggetrokken uit Nederland maar dat neemt niet weg dat er in het zuid-westen van het land in de afgelopen 24 uur grote hoeveelheden neerslag valt tot ruim 70 mm. De neerslagsom kan de komende uren mogelijk nog oplopen. Deze hoeveelheden neerslag zijn welkom voor de bewoners maar stillen nog niet de ergste droogte. Veel regen stroomt weg omdat de grond nog hard is en ondoordringbaar door de droogte. Het KMI heeft dan ook code geel afgegeven voor de regen.
Neerslagsommen van de afgelopen 24 uur:
Neerslagsommen van vandaag:
Waarschuwing van het KMI:
Er is nog meer regen bijgekomen ten gevolge van de storm Odette. De regen is weggetrokken maar later in de avond komt een zeer groot neerslaggebied vanaf Duitsland ons land betreden met mogelijk opnieuw veel regen tot gevolg maar de regen zal aanzienlijk minder zijn dan wat de afgelopen 24 uur is gevallen. De neerslagsommen zullen dan vooral tussen de 5-25 mm liggen. Dit keer in heel Nederland kans op (veel) neerslag. Er is in de afgelopen 24 uur in heel Zeeland meer dan 50 mm neerslag gevallen. In Wilhelminadorp viel er bijna 90 mm neerslag in de afgelopen 24 uur. Dit zijn zeer grote hoeveelheden die dan ook voor wateroverlast zorgde. Ook België werd getroffen door de grote hoeveelheden neerslag!
Het komende weekend blijven we onder invloed van lagedrukgebieden die van tijd tot tijd voor redelijk wat neerslag zorgen. Er komt ook nog veel wind te staan vanavond en vannacht langs de westkust met windstoten rond de 75 km/u. Het KNMI heeft hiervoor code geel uitgegeven voor de gehele westkust en de Wadden.
De temperaturen zijn door de hoeveelheden regen, de wind, en de zware bewolking koeler dan normaal vandaag met slechts 17-13 graden.
Neerslagsommen van de afgelopen 24 uur:
Neerslagsommen vandaag:
Waarschuwing KNMI:
In België viel er ook zeer grote hoeveelheden neerslag met op verschillende plekken ruim 100 mm neerslag in 24 uur. Dit zorgde ervoor dat er ook wateroverlast ontstond in België in de vorm van straten die blank staan, etc. De buien ontstonden op een occlusiefront gezamenlijk met Odetta. De buien trokken zeer traag voorbij waardoor grote hoeveelheden neerslag kon vallen in veel gebieden.
Het Arome model voorspelde deze hoeveelheid regen wonderbaarlijk goed, dus een bewijs dat uitbijters zeker waarheid kunnen worden!
Er viel in België, Melle zelfs 147 mm neerslag!
Bron: https://www.weer.nl/nieuws/2020/lokaal-wateroverlast-in-zeeland
In Zeebrugge werd opnieuw windkracht 9 gehaald, er werden windstoten gemeten van 100 km/u tijdens de passage van dit lagedrukgebied. De focus lag opnieuw op het westen van België, maar ook in Nederland ging het er hard aan toe met windkracht 8 en windstoten tot 93 km/u in Hoek van Holland en buitengaats een windstoot van 97 km/u. Er wordt verwacht dat tot in het einde van de ochtend windstoten kunnen worden gehaald van rond de 80 km/u.
De windstoten zijn echter aanzienlijk lager dan tijdens storm Odette maar al verzwakte takken, etc door Odette kunnen sneuvelen ten gevolge van deze nieuwe storm.
Er viel ten gevolge van het regengebied uit Duitsland inderdaad veel regen in Nederland tot maar liefst 25 mm in het oosten vooral. In Wilhelminadorp viel er nog eens 11 mm waardoor de neerslagsom op 77 mm uitkwam, een hoeveelheid die je niet vaak ziet op een neerslagkaart van Weerplaza!
Hoogste windstoten 27 september 2020:
Hoogste windsnelheden 27 september 2020:
Neerslagsom 26 september 2020:
Hoogste windstoten & windsnelheden in Zeebrugge, België:
| Gewijzigd: 27 september 2020, 11:03 uur, door Novi