Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Nov 2024 08:43:07

De temperatuur bij Humain is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Nov 2024 04:02:13

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Nov 2024 04:02:13

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cambria, PA; Somerset, PA.

21 Nov 2024 00:36:08

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Forest, PA; Indiana, PA; Jefferson, PA.

21 Nov 2024 00:09:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Indiana, PA; Westmoreland, PA.

21 Nov 2024 00:09:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Indiana, PA; Westmoreland, PA.

20 Nov 2024 23:57:17

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Clarion, PA; Forest, PA; Indiana, PA; Jefferson, PA.

20 Nov 2024 23:54:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cambria, PA; Somerset, PA.

20 Nov 2024 23:34:30

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Fayette, PA; Indiana, PA; Westmoreland, PA.

20 Nov 2024 23:26:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Clarion, PA; Forest, PA; Indiana, PA; Jefferson, PA; Venango, PA.

20 Nov 2024 23:20:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Allegheny, PA; Armstrong, PA; Butler, PA; Fayette, PA; Indiana, PA; Westmoreland, PA.

20 Nov 2024 23:13:18

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Allegheny, PA; Butler, PA; Washington, PA.

20 Nov 2024 23:01:36

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Allegheny, PA; Westmoreland, PA.

20 Nov 2024 23:01:35

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Allegheny, PA; Beaver, PA; Butler, PA; Washington, PA.

20 Nov 2024 22:25:54
Actueel
1 / 4

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2
Jenss
Moderator
Woonplaats: mechelen(belgie)
Berichten: 2921
Lid sinds: 7 jun. 2011
19 augustus 2020, 22:42 uur | Bericht #494022
Onweerskans 20 augustus:

Na het onweersgeweld van afgelopen dagen staat er voor morgen weer een onweerskans in de kaarten. Deze onweerskans is een kans met potentie op zeer fors onweer, compleet met alle klassieke randverschijnselen die erbij horen, de kans op onweer zelf is echter niet zo enorm groot en bovendien is de lokalisatie en timing zeer onzeker. Het is dus een alles of niks kans waarbij elke onweersbui die ontstaat meteen zeer fors kan zijn, maar waarbij de kans op het ontstaan van een onweersbui zelf niet zo groot is.

Gelieve geen grootschalig onweer te verwachten, maar eerder lokaal hevig en dynamisch onweer. Ik ga proberen in deze post wat duidelijkheid te schetsen die er in de modelruns eigenlijk nauwelijks is en de aandachtspunten bespreken zoals die te zien zijn in de huidige modelruns.

Synoptische setting:

Momenteel bevinden we ons in een zuidwestelijke stroming ten oosten van een complex laag bij Ierland, hierbij zijn er 2 randstoringen aanwezig waarvan 1 de restanten bevat van een ex-tropisch systeem. Rond dit systeem staat voor tijdens het zomerseizoen een krachtige jetstream die ervoor zorgt dat er morgen aan windschering geen gebrek is.

Het warmtefront van de eerste randstoring trekt momenteel over de benelux, het warmtefront van de tweede randstoring loopt hier op in. Hierbij wordt warme en vochtige lucht aangevoerd, het koufront zal morgen uiteindelijk even stagneren en beginnen golven ten westen van de Benelux. Aan de voorzijde van dit koufront zal morgen eveneens warmere lucht worden aangevoerd uit zuidelijke richting. Omdat we hier te maken hebben met 2 randstoringen die op elkaar zijn ingelopen, zijn de exacte fronten moeilijk te volgen. Dit is van belang voor de lokalisatie van eventueel onweer.

Aan de voorzijde van een golf in het front ontstaat morgen eveneens een vore boven Noord-Frankrijk die morgenavond over de benelux trekt. Er zijn voor morgen dus meerdere triggers mogelijk, alleen lijken die allemaal behoorlijk zwak te zijn en is er sprake van een inversie.





Waardes:

In de warme sector voor het koufront zien we de cape morgen oplopen naar waardes rond 1000-1500 joule/kg tot plaatselijk 2000 joule/kg in een enkel model. Dit in combinatie met een windschering rond 40 knopen en plaatselijk meer zorgt ervoor dat vrijwel elke cel die morgen gaat de potentie heeft om zich enerzijds te ontwikkelen tot een zeer goed georganiseerde multicell of anderzijds om supercellulair te worden.

Met dit soort waardes is er bij deze cellen (als ze ontstaan, want dit is allerminst zeker) hagel mogelijk tot 5-6cm grootte bij supercellulaire convectie en door de sterke wind op hoogte is er eveneens kans op windstoten >75km/u. Nogmaals is het ontstaan van deze cellen zeer onzeker, maar als ze gaan kan het dus behoorlijk fors zijn. 




Lokalisatie/triggers: 

De modellen lopen voor morgen behoorlijk uiteen zowel in activiteit als lokalisatie wat het gevolg is aan de aanwezigheid van meerdere maar slechts zwakke triggers. Er is morgen sprake van een zwakke inversie waardoor een trigger noodzakelijk is voor onweer.
 

Trigger 1:

De eerste mogelijke trigger is een frontale structuur die morgennamiddag over centraal België en oost- en zuidoost Nederland trekt. Het model Arome toont hier ontwikkeling van enkele cellen die uiteraard de potentie hebben om de supercelstatus te bereiken. Arome is het enige model dat dit voorlopig toont, maar andere modellen hebben deze frontale structuur er ook wel inzitten (bv Cosmo) maar laten hier niks op ontstaan. 



Arome met cellen boven het zuidoosten.

Trigger 2:

Een tweede mogelijke trigger is de vore in de avond boven Noord Frankrijk en West België in combinatie met een mogelijk zeewindfront en opwarming. Als deze cellen ontstaan kunnen deze fors uitpakken, en mogelijk doorzetten richting Nederland. In welke mate deze cellen kunnen organiseren en een complex vormen in onzeker. 



Wrf 4km met een gesplitste supercel boven West-België

Derde trigger:

Een derde mogelijke trigger is het koufront zelf in combinatie met de eerder genoemde vore boven de Noordzee en Noordwest-Noord Nederland tijdens de nacht naar vrijdag. Het aanhoudende regime van warmteadvectie op hoogte kan eveneens helpen met het triggeren van elevated buiten boven het noordwesten en de noordzee, en aangezien de windschering behoorlijk is kunnen deze buien zich dan ook goed organiseren. Het is mogelijk dat deze buien zich dan ontwikkelen tot een klein MCS, hierbij is voornamelijk een hoge bliksemactiviteit tijdens de nacht het aandachtspunt.
 


Harmonie met een nachtelijk complex boven de noordzee.

Conclusie: Er is morgen kans op fors onweer met randverschijnselen, maar de kans op onweer zelf is niet zo groot en de lokatie en timing is zeer onzeker aangezien de modellen sterk uiteenlopen en waarschijnlijk ook nog sterk zullen veranderen de komende uren. Ik wens iedereen veel plezier met het radar turen en hopelijk ook met naar buiten turen. 

Mvg, Jens




  | Gewijzigd: 19 augustus 2020, 22:50 uur, door Jenss
Sven
Moderator
Woonplaats: Everywhere and Nowhere
Berichten: 6159
Lid sinds: 5 jul. 2011
20 augustus 2020, 09:11 uur | Bericht #494024

Even een snelle update met onder andere Estofex en KNMI guidance.


Estofex komt met een level 1, let wel, zij spreken enkel over de kans met elevated onweer boven Noordzee/westelijke delen.


North-Sea
A plume of warm air spreads north-east ahead of the west-European trough. Steep lapse rates spread across the warm-air advection regime with rich low-level moisture along the cool side of the warm front. Models indicate that elevated CAPE forms over the North Sea. Current thinking is that isolated storms form agead of the approaching cold front across France that intensify in the warm air advection regime across the North Sea. Although these storms will likely stay elevated, strong vertical wind shear supports rapidly moving, possible bowing lines of storms, capable of some severe wind gusts.


KNMI guidance is fors te noemen, zie hieronder even de highlights.


Modelbeoordeling:
Alle modellen onderschatten de St op nadering van en nabij het warmtefront. Verschillen blijven met name zichtbaar in de neerslagberekeningen nabij de vore. Met name HAP1 en HAP3 berekenen iedere run buien die ontstaan ter hoogte van Noord-Frankrijk, die vervolgens over ons land heen trekken. De overigen modellen hebben de buien vooral boven zee. Aangezien er sprake is van een regime met forse CAPE waarden en eveneens veel schering, is er dan meteen sprake van goed georganiseerde en forse buien. Veel onzekerheden rondom deze ontwikkeling, dit moet de komende runs goed in de gaten gehouden worden. Het wordt vanmiddag vooral in de gaten houden of de buien inderdaad boven Noord-Frankrijk/West-België ontstaan. Deze situatie is er weer een waarbij de onzekerheid groot is, maar waarbij de potentiële weerimpact groot is. Ook bij de golf zien we verschillen in de modellen. Harmonie houdt houdt het vrijwel droog.

Wind:
Aandachtspunt is de kans op zware windstoten vanmiddag bij de mogelijke buien in de thermische vore, HAP1 en HAP3 berekenen bij de buien boven land >75 km/u, lokaal 100-120 km/u. HAP2/KEPS heeft geen buien boven land. Bijdrage aan de windstoten wordt geleverd door de waterinhoud en de relatief droge lucht onder de buien. Daarnaast is de windsnelheid op enige hoogte ook vrij hoog (ca. 35 kn).

Neerslag:
De frontale neerslag verlaat het noordoosten in de eerste helft van donderdagochtend. Later in de middag en in de avond toenemende kans op buien, op de Noordzee mogelijk ook stratiforme neerslag. CAPE-waardes in de loop van de middag en in de eerste helft van de avond zeer hoog met 2500+ J/kg (indicatie Harmonie), met een schering van ca. 40 kn zijn goed georganiseerde multicellen/supercellen mogelijk. Als de buien ontstaan gaat dit meteen gepaard met onweer en lokaal veel regen, (grote) hagel is dan ook waarschijnlijk. Triggers zijn de nabijheid van de frontale golf (op hoogte zien we voor het koufront uit enkele gebieden met koudere lucht, zie bijvoorbeeld tijd-hoogtediagram van Vlissingen) en uiteraard de convergentie bij de vore + bereiken convectietemperatuur.


Nog altijd heel veel onzekerheden, wordt helemaal nowcasten of er uberhaupt iets zal ontstaan! | Gewijzigd: 20 augustus 2020, 09:19 uur, door Sven
Waarom deze advertentie?
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
20 augustus 2020, 09:58 uur | Bericht #494025
De recente Arome is fors, men mag er rekening mee houden, dat mochten deze buien gaan vandaag. Want het zijn kansen niet altijd uitkomsten, echt niet voor de poes zijn. Wellicht schuilt hieronder zelfs wel de dikste en forste kans van 2020. Ook SHD komt er nou mee, zij het iets westelijker, maar met 2 a 3 duidelijk opgelijnde supercellen. Later clusterend richting het midden, en noordoosten.

Dit is zeker wel een aandachtspunt, want ik heb net de boel geprikt in Arome, en SHD. Ook in Gfs zijn de Scp kansen van 6 naar 12 gegaan. Ter vergelijking de buien van afgelopen Dinsdag zaten op 3/4. In een Scenario zoals Arome en Shd zijn er potentieel ook kansen op 1 a 2 tornado's. En dat kunnen zo maar eens forse zijn. Dit zijn natuurlijk dingen die zeer lastig te detecteren zijn, maar er is een verhoogde kans erop. Verder geen bangmakerij dit, dit zijn gewoon flinke aandachtpunten.



SuperHD


Bronnen: Wxcharts/Meteologix.com


  | Gewijzigd: 20 augustus 2020, 10:13 uur, door Tatanka
there can be only one
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2605
Lid sinds: 29 mrt. 2016
20 augustus 2020, 12:15 uur | Bericht #494026

Kleine kans op grote impact


In sommige kansen is de kans groot met een kleine impact (enkele multicells). Deze kans heeft juist een kleine kans op een grote impact.
Dit betekend dat áls er een bui gaat, deze meteen sterk zal ontwikkelen (mogelijk ontstaan er in totaal dus maar enkele buien). Mogelijk dus met supercellulaire trekjes (kans op windhoos of zeer lokaal grote hagel).
De kans dat er geen bui ontstaat en de waardes onbenut blijven bestaat ook, alhoewel die kans de afgelopen 12 uur wat kleiner is geworden, de meeste runs geven allemaal wel ergens in de Benelux een behoorlijke bui.

Het lokale karakter van deze kans betekend ook dat je je geen illusies moet maken, de kans dat jij uit alle plaatsen in de Benelux nou precies een extreme bui over je heen gaat krijgen, is vandaag gewoon klein.

Deze onweerskans wordt mede mogelijk gemaakt door: Ex-tropische storm Kyle
Tropische storm Kyle onstond voor de Amerikaanse oostkust en is vervolgens na enkele dagen als tropische storm afgezwakt tot ex-tropische storm (gebeurde onder Newfoundland), vervolgens is dit weersysteem opgenomen in de straalstroom en zo naar Ierland gevoerd (daar gisteren windstoten van ruim 100  km/u geregistreerd).
Dit ex-tropische systeem heeft in zijn kielzog een tong met warme en vochtige lucht meegenomen, welke de Benelux vannacht binnengestroomd is.


Iets later vandaag komt de zon er ook nog bij, en kan het nog net 30°C worden in het zuidoosten.

Buien voor oostelijke helft
Dit is hier echter niet genoeg voor het vanzelf ontstaan van enige buien. We zijn dus afhankelijk van het halen van de zogenoemde "convectietemperatuur" boven Noord-Frankrijk (temperatuur die het mogelijk maakt voor buien om te ontstaan).

Buien voor westelijke helft
De westelijke helft heeft de convectietemperatuur niet nodig omdat er een vore over het westen heen trekt. De vore gaat van zuid naar noord. Hier zou de vore dus het extra zetje kunnen geven voor de eerste bui om te ontstaan. In het westen staat er op 3 km hoogte een wind van lokaal 80 km/u, de treksnelheid van de buien zal dus zeer hoog zijn.


Grote opklaringen zijn onderweg vanuit Noord-Frankrijk


Actuele temperaturen met de maxima later vandaag in zwart. In Frankrijk kan het dankzij de aanvoer van deze warme lucht weer lokaal ruim 35°C worden.

Ook morgen kan het nog lokaal 30°C worden, zaterdag is het definitief minder warm met 20 tot 24°C, dan is de kans ook aanwezig dat de hittegolf in het zuidoosten ook ten einde komt.
  | Gewijzigd: 20 augustus 2020, 12:29 uur, door Thijs.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Sven
Moderator
Woonplaats: Everywhere and Nowhere
Berichten: 6159
Lid sinds: 5 jul. 2011
20 augustus 2020, 12:42 uur | Bericht #494027
Woonplaats: Gouda
Berichten: 976
Lid sinds: 25 mei. 2009
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
20 augustus 2020, 13:35 uur | Bericht #494028
Even dus voor de zekerheid, de buien die er vanmiddag zijn, horen dus niet bij de onweersvoorspelling. Die buien MOETEN dus nog ontstaan als ze uberhaupt al gaan ontstaan? Zorgen de huidige buien er niet voor dat de kansen verkleind worden?
Mijn website: http://www.rfgfotografie.nl. Hier vind u alle foto's die ik maakt omtrent incidenten. Maar ook soms omtrent slecht weer of vliegtuigen terug.
Sven
Moderator
Woonplaats: Everywhere and Nowhere
Berichten: 6159
Lid sinds: 5 jul. 2011
20 augustus 2020, 13:43 uur | Bericht #494029
Citaat van Herdervriend, donderdag 20 augustus 2020, 13:35 uur Even dus voor de zekerheid, de buien die er vanmiddag zijn, horen dus niet bij de onweersvoorspelling. Die buien MOETEN dus nog ontstaan als ze uberhaupt al gaan ontstaan? Zorgen de huidige buien er niet voor dat de kansen verkleind worden? Klopt, buien waarop aandacht op zit, moeten nog ontstaan later vandaag. Achter de huidige neerslag zit heldere lucht (zie Noord-Frankrijk en actueel BE binnentrekkend)



Dauwpunten in Noord-Frankrijk gaan actueel richting 23 graden. Nowcasten geblazen vanaf nu

Edit: even wat stukjes uit de nieuwste guidance (daarin zie je ook goed de onzekerheden in terug):

Verschillen blijven met name zichtbaar in de neerslagberekeningen nabij de vore. Met name HAP1 (03-run) berekent buien die ontstaan ter hoogte van Noordwest-Frankrijk, die vervolgens over ons land heen trekken. De overigen modellen hebben minder actieve buien en/of vooral boven zee. Aangezien er sprake is van een regime met forse CAPE waarden en eveneens veel schering, is er dan meteen sprake van goed georganiseerde en forse buien. Veel onzekerheden rondom deze ontwikkeling, dit moet de komende runs goed in de gaten gehouden worden. Het wordt vanmiddag vooral in de gaten houden of de buien inderdaad boven Noord-Frankrijk/West-België ontstaan. Deze situatie is er weer een waarbij de onzekerheid groot is, maar waarbij de potentiële weerimpact groot is.

Vanavond toenemende kans op buien, op de Noordzee mogelijk ook stratiforme neerslag. CAPE-waardes in de loop van de middag en in de eerste helft van de avond zeer hoog met 2500+ J/kg (indicatie Harmonie), met een schering van ca. 45 kn zijn goed georganiseerde multicellen/supercellen mogelijk. Als de buien ontstaan gaat dit meteen gepaard met onweer en lokaal veel regen, (grote) hagel is dan ook waarschijnlijk (kansschatting van vroeg dienst 30%). Triggers zijn de nabijheid van de frontale golf (op hoogte zien we voor het koufront uit enkele gebieden met koudere lucht, zie bijvoorbeeld tijd-hoogtediagram van Vlissingen) en uiteraard de convergentie bij de vore. Het bereiken van de convectietemperatuur is dubieus.
| Gewijzigd: 20 augustus 2020, 13:45 uur, door Sven
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2605
Lid sinds: 29 mrt. 2016
20 augustus 2020, 13:57 uur | Bericht #494030

Vore maakt mogelijk veel verschil


We kunnen de kans eigenlijk opdelen in twee delen. We hebben namelijk waarschijnlijk twee triggers die de kans ieder een andere richting op kunnen duwen.


Slepend front: Van Noordzee tot Portugal, snel afwisselende delen van het front hebben eigenschappen van koufront óf warmtefront (afhankelijk van de golfjes in het slepend front).

Vore: Staat bijna haaks op slepend front, deze relatief kleine vore trekt vanuit Bordeaux vandaag naar Groningen (op bovenstaande afbeelding is de vore bij Parijs).


Arome versus Harmonie
We maken een opsplitsing tussen buien die énkel de kustregio's langsgaan (trigger slepend front), en buien die mogelijk ook het onweer dieper landinwaarts brengen (trigger vore)

Als de vore krachtig genoeg is, worden er in Noord-Frankrijk ook buien getriggerd verder van de kust af, deze buien zetten vervolgens koers voor het binnenland. Dit is het geval in Arome, maar niet in Harmonie.
Als de vore niet krachtig genoeg is, blijven de oostelijkere buien uit en trekken de zwaardere buien alleen over West-Nederland en Vlaanderen, afgaande op Arome.



Harmonie heeft het slepend front net wat verder op de Noordzee, waardoor het niet over het land trekt en dus in véél mindere mate buien kan triggeren door het koelere zeewater.
Arome heeft het slepend front precies wat oostelijker, en hier kan het slepende front wel buien triggeren omdat het nu niet over open zee trekt.


Guidance stipt nog aandachtspunt aan

Boven land is het zeer de vraag of de Cb's (Cumulonimbus, onweersbuien) tot ontwikkeling gaan komen: Boven België zou het net warm genoeg kunnen worden, daarnaast lijkt er wel een trigger nodig om de buien echt te kunnen vormen aangezien er wat subtiele inversies zichtbaar zijn op hoogte (temp Vlissingen bijv.). De vore zou dit kunnen bewerkstelligen!!! Op dit moment blijft de opwarming in de westelijke helft van het land achter t.o.v. de berekende temperaturen!!!


Sinds wanneer schrijft men de guidance met drie uitroeptekens? :p | Gewijzigd: 20 augustus 2020, 14:10 uur, door Thijs.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Woonplaats: Dinteloord
Berichten: 67
Lid sinds: 19 jun. 2019
20 augustus 2020, 16:38 uur | Bericht #494036

eerste cellen beginnen zo zachtjes aan te ontstaan, wordt lekker nowcasten
Groetjes, Niels Koomans.
Sven
Moderator
Woonplaats: Everywhere and Nowhere
Berichten: 6159
Lid sinds: 5 jul. 2011
20 augustus 2020, 17:08 uur | Bericht #494037
Citaat van NielsKoomans, donderdag 20 augustus 2020, 16:38 uur eerste cellen beginnen zo zachtjes aan te ontstaan, wordt lekker nowcasten Ze proberen inderdaad wel, maar ze zetten actueel nog niet door. Gelukkig nog tijd zat
Blijven nowcasten in de boodschap en in eerste instantie deze regio opvolgen




Edit: KMI heeft ook een code geel uitgegeven
| Gewijzigd: 20 augustus 2020, 17:10 uur, door Sven
Sven
Moderator
Woonplaats: Everywhere and Nowhere
Berichten: 6159
Lid sinds: 5 jul. 2011
20 augustus 2020, 17:51 uur | Bericht #494038
Code geel vanwege het KNMI is nu geldig voor heel Nederland

 
Sven
Moderator
Woonplaats: Everywhere and Nowhere
Berichten: 6159
Lid sinds: 5 jul. 2011
20 augustus 2020, 18:09 uur | Bericht #494039
Ook Estofex volgt de situatie op de voet:



Strong warm air advection is in place across the Benelux countries. Strongly veering profiles have formed with southerly to easterly flow at low levels and strong south-westerly flow aloft. At the same time, latest observations indicate rich boundary layer moisture with dewpoints in the upper 10s and locally lower 20s. Finally, convergence at low levels is stronger as expected, with a well defined boundary entering Belgium from the west.

Current thinking is that these ingredients are sufficient to break the cap in the next hour, with convection initiation across northern France and Belgium quickly spreading into the Netherlands. Given 10 m/s low-level shear and high SRH values, rotating updrafts are forecast with a chance of tornadoes with any isolated storm that forms. Large hail and severe wind gusts are also forecast. Chance of storms decreases towards the south of Belgium where drier air at low levels is present.

Later in the period, storms will travel across the North Sea where they will gradually become elevated. Still, severe wind gusts are expected with this convection. Right moving storms can also travel towards north-western Germany where capping is stronger but still, tornadoes are not ruled out. | Gewijzigd: 20 augustus 2020, 18:09 uur, door Sven
Sven
Moderator
Woonplaats: Everywhere and Nowhere
Berichten: 6159
Lid sinds: 5 jul. 2011
20 augustus 2020, 20:03 uur | Bericht #494042

Loopt het af op een sisser of niet?


Velen zullen zich afvragen, waar blijven die buien nu? Wel zoals aangegeven in alle post is dit een zeer fragiele kans, maar de kans is zeker nog niet weg.
Kijken we naar de satelietbeelden, dan zien we genoeg potentieel om buien te gaan geven. Alleen vertaalt dit zich nog steeds niet in neerslagsignalen, laat staan ontladingen.


Maar om de kans nu al af te gaan schrijven is nog te vroeg. Even wat stukjes uit de laatste guidance van het KNMI hierover:

Modelbeoordeling:
Verschillen tussen de modellen mbt de berekende buien zijn er nog steeds. Feitelijk komt het erop neer dat in of aan de voorzijde van de vore goed georganiseerde buien tot ontwikkeling kunnen komen die stevig uitpakken, gezien het regime met forse CAPE waarden en eveneens veel schering. Modellen springen behoorlijk van run op run dus waar het zich voor gaat doen, en of het zich voor gaat doen is de vraag. Later op de avond berekenen diverse runs stevige buien net west van ons land met vrij forse windstoten, wellicht wordt dit veroorzaakt door een golf in het koufront die dan vrij dicht langs trekt en dus een trigger vormt om buien te laten ontstaan. Pas als het front vanaf het einde van de nacht oostwaarts over het land gaat trekken neemt de kans op buien af. Tot die tijd moet de situatie goed gemonitord worden.

Wind:
Aandachtspunt is nog steeds de kans op zware windstoten bij de mogelijke buien in of net voor de thermische vore. Ten opzichte van voorgaande runs is vooral Hap1 iets rustiger geworden, al is de kans op zware windstoten nog steeds aanwezig. Bijdrage aan de windstoten wordt geleverd door de waterinhoud en de relatief droge lucht onder de buien. Daarnaast is de windsnelheid op enige hoogte ook vrij hoog (ca. 35 kn). Achter het koufront neemt de wind in de kustdistricten toe naar ZZW 7.

Bewolking:
Momenteel vooral in het oosten hogere bewolking die vrij dik is geworden. Daarnaast is in het westen sprake van cumuliforme bewolking die af en toe het buienstadium probeert te bereiken nabij de vore. Tot op heden is dat alleen in België sporadisch gelukt. Een extra trigger in de vorm van deze vore is nodig aangezien de progtemps buienontwikkeling direct vanaf de grond in onze omgeving niet toelaten. De kans op Cb's is nog steeds reëel, de diverse Harmonieruns laten nog steeds in de loop van de avond activatie zien (nu vooral weer boven het noorden). Tophoogtes FL350 of 400.

Neerslag:
Nog steeds kans op buienontwikkeling. CAPE waardes nog steeds 2000-2500 J/kg, dit kan zoals al eerder opgemerkt alleen aangesproken worden door convergentie bij de vore. De schering is fors, ook tussen 1 en 6 km is er sprake van 35 a 40 kn waarmee er sprake is van goed georganiseerde multicellen. Als de buien ontstaan gaat dit dus meteen gepaard met onweer, windstoten (overschrijding van de 41 kn grens is nog steeds mogelijk) en ook hagel.

Laat me zeggen: het potje zit vol, maar het deksel moet er nu nog af
Woonplaats: Weiteveen (Dr)
Berichten: 13
Lid sinds: 22 mei. 2016
20 augustus 2020, 21:09 uur | Bericht #494043
De spanning is om te snijden! Iedereen is druk aan het nowcasten en hoopt op de eerste tekenen.

zojuist ook een ontlading waargenomen in centraal België, echter nog steeds fragiel en zoekende naar de juiste condities.

#bjorngruppen
Woonplaats: Scheerwolde
Berichten: 262
Lid sinds: 5 jun. 2011
20 augustus 2020, 21:48 uur | Bericht #494045
classic avondje nowcasten weer
Sven
Moderator
Woonplaats: Everywhere and Nowhere
Berichten: 6159
Lid sinds: 5 jul. 2011
20 augustus 2020, 21:51 uur | Bericht #494046
Niet alleen richting België moet worden gekeken, actueel proberen er zich ook te ontwikkelen in Noord-Holland:

Woonplaats: Nederland
Berichten: 38
Lid sinds: 13 jun. 2020
20 augustus 2020, 22:05 uur | Bericht #494047
Inderdaad, ik zie hier ook stapelwolken langs bewegen.
Onweer- en tropische zomerfreak
Woonplaats: Lelystad
Berichten: 7
Lid sinds: 11 aug. 2020
20 augustus 2020, 22:22 uur | Bericht #494048
Ik zag inderdaad flinke koppen lelystad passeren. Nu gaat het los boven Urk, heel snel ontwikkeld, en ook wel echt veel ontladingen nu.
Jenss
Moderator
Woonplaats: mechelen(belgie)
Berichten: 2921
Lid sinds: 7 jun. 2011
20 augustus 2020, 22:32 uur | Bericht #494049
Momenteel sterke activatie rond het IJsselmeer, deze cellen zullen zich komende uren waarschijnlijk verder organiseren en kunnen bijzonder fors zijn, er is hierbij kans op hevige windstoten en lokaal grote hagel.

Edit: Verdere activatie op meerdere plaatsen in Nederland

  | Gewijzigd: 20 augustus 2020, 22:45 uur, door Jenss
Sven
Moderator
Woonplaats: Everywhere and Nowhere
Berichten: 6159
Lid sinds: 5 jul. 2011
20 augustus 2020, 22:52 uur | Bericht #494051
En als ze gaan, dan gaan ze fors

 
Terug naar boven
1 2
Dit topic is gesloten
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.880 topics, welke bij elkaar 448.477 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.606 leden.
Het nieuwste lid is AMV058.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 242 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 242, lezen 2 mensen het topic "Zomer discussie topic".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden