Dus hier gaarne geen bedankjes of waarnemingen. Wil je lekker kletsen over het onweer dan kan dat in de chat. Zie je leuke buien of heb je foto's of video's maak dan je eigen topic aan of post ze in onderstaande topics
Kletsen kan hier in deze topic >>>>Het grote onweer kletstopic<<<, of in de chat hou het netjes en beschaafd.
Heb je waarnemingen dan kan dat hier >>>>>>Het klets- en waarneemtopic Zomer 2020
Komende uren neemt de kans toe vanuit Belgie rooie circkels, het is de bedoeling dat de buien die zich daar ontwikkelen steeds weer nieuwe buien voor zich uit gaan schuiven. We noemen dit ouflow, dit kan van west naar oost, en het is nowcasten tot hoever dit proces doorgaat. Het is een beetje een visueel richtpunt, mochten de conditities goed zijn kan er spontaan ook een enkele in het binnenland ontstaan voorkeur eerst >> rooie circkel omgeving veluwe.
Achter dit hele verhaal zit een grote warme sector (binnen de gele lijnen) in NW-N -Frankrijk potentie voor mogelijk zeer zware nachtelijke clusters. Daarachter zien we al de opbouw ervan, die pakken dan straks nog de volle mep mee. Mijn bericht van vanmorgen kan momenteel prima aangehouden worden.
En nou weer plons zwembad!!
' In de loop van de middag en avond komt plaatselijk een onweersbui tot ontwikkeling. De kans op onweer is in Zuid Limburg vandaag het grootst.
Vanavond en de komende nacht is er nog kans op een enkele onweersbui, maar op de meeste plekken is het droog. Naast wat wolkenvelden zijn er meest opklaringen'.
ik hoop dat hij verrast word
| Gewijzigd: 12 augustus 2020, 17:56 uur, door Jo Capelle
' In de loop van de middag en avond komt plaatselijk een onweersbui tot ontwikkeling. De kans op onweer is in Zuid Limburg vandaag het grootst.
Vanavond en de komende nacht is er nog kans op een enkele onweersbui, maar op de meeste plekken is het droog. Naast wat wolkenvelden zijn er meest opklaringen'.
ik hoop dat hij verrast word
Helaas pindakaas voor nou even, een zwake inversie op FL120 ( circa 4km) gooit roet in het eten, veel plekken zitten er tegen aan te hikken. In het noorden ging net 1 gaf 3 ontladingen. En kakte daarna weer als een pudding in, buien moeten extra moeite doen en zitten soms ook net 1 graad onder convectie temperatuur. En dat is dan net het verschil tussen wel en geen buien. Gaan ze wel dan krijg je gewoon lokale/regionale toestanden zoals in delen van Limburg of in Barneveld gisteren. Mocht er toch 1 doorprikken straks dan liggen er meteen meer mogelijkheden. Het kan zeker nog wel maar de kans neemt wel af langzaam.
Maar we wachten nog even af.
Ik heb verder ook geen puf meer om me er voor vandaag in te verdiepen, Na 4 dagen is hier de koek wel ff op, dus wat betreft de kansen verderop in frankrijk moeten jullie mij verschuldigd blijven. Daar is een MCS in ontwikkeling (het zij ook moeizaam) hetgeen ik ook in mijn kans had, waarschijnlijk voor UK. Verder was een modell die die oostelijke kant nog liet ploffen bij Reims daar zou nog even de aandacht op gericht kunnen worden
Er kan gewoon genowcast worden verder op de franse buien en belgische buien, en vannacht zit er nog het 1 en ander aan middelbaar onstabilteit wellicht daar nog wat geluk op,
Voor morgen zal morgenochtend eens kijken, ik denk dat het hier vroeg nest word!!
| Gewijzigd: 12 augustus 2020, 20:03 uur, door Tatanka
Guidance KNMI van vanavond:
Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HARMONIE run van 12 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.
Synoptische situatie:
Boven de Golf van Biscaye ligt een hoogtelaag. Dit trekt noordoostwaarts en ligt vrijdag 12 UTC boven het noordwesten van Frankrijk. Aan de grond ligt boven België en Frankrijk een vlak thermisch laag met daarin verschillende zones met convectieve activiteit. Er zijn geen duidelijke fronten, maar het meest belangrijke systeem voor donderdag is een west-oost georienteerde zone met convectie boven het midden van Frankrijk. Dit geheel trekt langzaam noordoostwaarts. De invloed van de hoogterug, om 12 UTC van de Alpen naar het zuiden van Scandinavie, neemt bij ons geleidelijk af. We blijven tot en met vrijdag in tropische lucht.
Modelbeoordeling:
De patronen in de uitvoer komen min of meer overeen. In de diverse Harmonie uitvoer wordt de convectie boven het midden en noorden onderschat. Het lijkt erop dat de zwakke inversie rond FL120 niet doorbroken wordt. De convectie bij Limburg zit het beste in de Harmonie40 en EC uitvoer. Omdat de convectieve zone boven Frankrijk op een voor convectie ongunstig tijdstip (in de nacht naar donderdag) passeert, is er weinig activiteit in alle uitvoer. Donderdag overdag ontstaat een wat duidelijker thermische vore boven Nederland, hierin leeft de convectie dan weer op. De patronen komen grootschalig overeen, waarbij in de Harmonie uitvoer vooral "nieuwe" convectie ontstaat en in de Hir- en EC uitvoer de oude zone (noordelijker) weer activeert. Vrijdag komt er weinig verandering in de situatie: de thermische vore ligt nog steeds boven Nederland.
Aandachtspunten
Temperatuur:
Donderdag weer 1-2 graden lagere Tmax dan woensdag, dat wil zeggen van ongeveer 29°C in de kuststrook tot 33 in het oosten. Code Oranje voor Hitte wordt woensdagavond beeindigd, geel (Hitteplan) blijft uitstaan, de nachten blijven met minima rond 20 °C zeer warm. Vrijdag wordt het op de meeste plaatsen net geen 30 °C.
Wind:
Het actuele beeld van de uitschieters bij de convectie zat het beste in de Harmonie40 uitvoer. Donderdag is er de gebruikelijke spreiding in uitschieters: ca 30 kn in de Hap1 uitvoer, tot ca 45 in de Harmonie40 uitvoer. Windstoten worden vooral door NAPE en vallend water veroorzaakt, er staat weinig wind op grotere hoogte. Vrijdag lijken er nauwelijks uitschieters te zijn.
Bewolking:
Toppen van CB's gaan tot FL400. Bij het thermisch laag boven de Noordzee in sommige uitvoer in toenemende mate signalen voor St/mist. Afhankelijk van exacte vochtinhoud in de grenslaag, daarom onzeker.
Neerslag:
De schering blijft gering, 10-15 kn, daarom zien we icm een hoge CAPE (rond 2000 J/kg) vooral "puls" type convectie, voornamelijk getriggerd door orografie en uitstroom van voorafgaande convectie. Grootschalige forceringen zijn er nog niet, al wordt de hoogtestroming vrijdag wel zwak cyclonaal. Omdat buien langzaam trekken zijn lokaal grote neerslaghoeveelheden (orde 30-50 mm) mogelijk, maar dit is zeker niet grootschalig en op de meeste plaatsen valt weinig of niets. Hagel is nog steeds mogelijk in de sterkste convectieve kernen, max grootte 2-3 cm.
Zicht:
Tijdens zware buien zichtvermindering tot onder 1500 m. In de nacht naar vrijdag kunnen mistbanken ontstaan waar veel neerslag is gevallen.
Edit Lako: Structuur aan tekst toegevoegd | Gewijzigd: 12 augustus 2020, 20:30 uur, door Lako
A level 2 was issued across southern England and Wales, northern Belgium, Netherlands, western and central Germany and Alpine region mainly for heavy precipitation and to a lesser extent large hail and severe wind gusts.
SYNOPSIS
Weak mid-level flow remains across most of Europe with a ridge axis from the northern British Isles to southern Scandinavia and into the central Mediterranean and a weakening, almost quasi-stationary trough across France. A plume of warm and moist air is wrapped around the French trough whereas dry air continues to advect into eastern Europe. Main focus for convective storms is a convergence zone ahead of the warmest air mass from England to central Germany with some warm air advection taking place on Thursday.
DISCUSSION
England to central Germany and northern France
Rich moisture is present along the convergence zone that overlaps with steep lapse rates to create MLCAPE in the order of 1000 to 2000 J/kg, with highest CAPE expected across the Netherlands and north-western Germany. Storms are forecast to develop during the afternoon and evening when warm air advection increases and frontal lift is forecast to become stronger. With weak vertical wind shear, clusters of disorganized cells are expected. With skinny CAPE profiles, slow storm motion, and rich moisture, heavy precipitation is forecast. Additionally, well-developed storms can produce locally large hail and severe wind gusts. Along the convergence zone, storms can go on through-out the night.
Across the western and northern parts of the level 1, surface-based CAPE is weaker, and storms are expected to be partly elevated, limiting the risk of severe weather.
Knmi geeft voor het hele land een voorwaarschuwing voor onweer. M.u.v de noordelijke helften. Maar daar zit later ook gewoon potentie, doormiddel van nowcasten zouden die nog toegevoegd kunnen worden. De waarschuwingen gaan in vanaf 16 uur. (wachten duidelijk op de echte forcering) maar er kunnen de komende uren ook al wat buien zich voordoen.
We komen steeds meer en meer in een vochtigere luchtsoort te zitten. Ook vandaag moet er weer een zwakke inversie doorbroken worden.. Met het dichterbij komen van het thermische laag, nemen de kansen wel beduidend forser toe dan afgelopen dagen. Vanuit de zuidelijke helften nemen ze verder toe de komende 24-36 uur. Mede daardoor en het toch vochtiger worden van de lucht, en nabijheid van laag. Moet die inversie vandaag makkelijker doorbroken worden. Ik trek de kans gewoon door tot vrijdagmiddag en avond, Want ze gaan allemaal in vrijwel hetzelde regime, het zijn gewoon zone's met oplevingen (Zoals we die nou actueel ook zien in Belgie). Vanmiddag en vanavond moeten deze forser uit gaan pakken. Het is ook weer nowcasten wat de restanten boven het zuiden doen, en Belgie doen, een enkel model laat het vrij snel oplossen, en een aantal ook weer niet. Zou de kansen daar weer kunnen tempereren.
Schering veelal rond de 15-20 knopen, door processen zien we wel pockets met verhogingen en ook wel rondom het thermisch laag 30 knopen. Cape is daarbij veelal in de vochtige lucht rond de 2000 j/kg, op plekken met zon fors hoger. Dus er blijft qua cape altijd een respectabele waarde over. Komende nacht rond de 1000 j/kg met vrij hoge theta's kunnen ze vannacht gewoon aanhouden. Overdag vrijdag pakt het de draad ergens weer op. Als de buien maar gaan zijn dit gewoon zeer prima waardes. En vooral in de avond uren, en nachtelijke uren kan dit puur genieten zijn.
Randverschijnselen, overdag zijn er met name de volgende aandachtspunten mocht je . Hagel in de orde van 2-3 cm, als de cape echt goed aangesproken word lokaal 4-5cm. Windstoten van 75-90 km/u, en lokaal veel neerslag 30-50 mm, en zeer lokaal fors meer. Harmonie komt zelfs lokaal met 70-100 mm.
Ja meer kan ik er niet van maken, het moet vandaag maar eens gebeuren maar das soms makkelijker gezegd dan gedaan.( De potentie ligt er weer) en het is gewoon weer wegezetten en nowcasten. Zoals jullie boven kunnen zien, zijn het dus randverschijnselen die LVL 2 waardig zijn (estofex) met goeie benuttting. Ik heb besloten om niet te gaan chasen, en lekker alles op mij af te laten komen dit keer, gewoon lekker met een drankje en een hapje onder de veranda. Ik zit gewoon in een regio die gewoon ook even veel kansen heeft, tegen die tijd is het gewoon donker.
Met vriendelijke groet
Tatanka
| Gewijzigd: 13 augustus 2020, 11:18 uur, door Lako
Voor de gene die facebook hebben en het leuk lijkt om lid te worden van mijn groep, en die in alle rust mijn berichten wil terug lezen. Met een zeer marginale discussie, dan kan je via deze link je lid maken. Tijdens chasen ga ik live, en post ook regelmatig wat over buitenlands onweer.
Voor de gene die facebook hebben en het leuk lijkt om lid te worden van mijn groep, en die in alle rust mijn berichten wil terug lezen. Met een zeer marginale discussie, dan kan je via deze link je lid maken. Tijdens chasen ga ik live, en post ook regelmatig wat over buitenlands onweer.
Done! Al heb ik mogelijk net zoveel of misschien wel meer interesse in die andere hobby van je (muziek/producing).
Edit Joyce: link aanklikbaar gemaakt | Gewijzigd: 13 augustus 2020, 11:35 uur, door Joyce.s
Synoptische situatie:
Een hoogtelaag dat zich momenteel nog boven de Golf van Biskaje bevindt, verplaatst zich gedurende de periode al opvullend noordwaarts en komt vrijdagavond boven België te liggen, waardoor de stroming geleidelijk iets meer cyclonaal wordt. Aan de grond ligt boven België, Het Kanaal en het noordwesten van Frankrijk een vlak thermisch laag met daarin verschillende zones met convectieve activiteit. Er zijn geen duidelijke fronten maar het zwaartepunt van het thermische laag komt geleidelijk dichterbij en vrijdag ligt het thermische laag min of meer als een brede zone midden boven ons land. De cyclonaliteit en convergentie nemen daarmee geleidelijk toe. We blijven tot en met vrijdag in tropische lucht, die vrijdag nog iets vochtiger wordt.
Modelbeoordeling:
De aandacht gaat gedurende de hele periode uit naar de convectie, waarbij de grootschalige patronen weliswaar overeenkomen maar met name de timing nogal verschilt tussen de modellen. Het lijkt erop dat de convectie in de Harmonies in de avond/nacht te makkelijk uitdooft en juist wellicht wordt overschat in EC en HIR. Dit laatste heeft waarschijnlijk tot gevolg dat de convectie in EC al vroeg in de middag weer opleeft. HIR en de Harmonies laten dit pas aan het einde van de middag gebeuren wanneer de zwakke inversie wordt overwonnen, hier gaan we vooralsnog vanuit. Wel is het zo dat er momenteel toch nog buien zijn ontstaan boven België en Zuid-Nederland, iets dat de Harmonies nu ook laten zien, maar deze moeten de komende uren weer gaan oplossen. Vrijdag zien we dezelfde verschillen tussen de modellen; in EC en HIR leeft de buienactiviteit eerder op. Vanmiddag is er nog wat onzekerheid of er genoeg convergentie optreed om de buien een zetje te geven, we gaan er vanuit dat dit lokaal wel zal lukken en dat het vervolgens op de outflow verder gaat, vrijdagmiddag lijkt het makkelijker te gaan bij de duidelijke thermische vore en in de vochtigere lucht. Donderdagmiddag zien we in de Harmonies overigens ook al een thermisch laag boven het midden.
Aandachtspunten
Temperatuur:
Zeer warm, maar met een afnemende trend. De code oranje voor hitte is gisteravond ingetrokken, de code geel (Hitteplan) blijft uitstaan, de nachten blijven met minima rond 20 °C zeer warm en vanmiddag wordt het nog tropisch warm. Vrijdag wordt het op de meeste plaatsen net geen 30°C.
Wind:
Bij de buien vanmiddag/vanavond kans op windstoten tot 30-35 kn, lokaal mogelijk tot circa 40 kn (bij downbursts), hetgeen wordt ondersteund door de Harmonies. Windstoten worden vooral door NAPE en vallend water veroorzaakt, er staat weinig wind op grotere hoogte. Vrijdag lijken de uitschieters minder voor te stellen, in de orde van 25 kn, vooral als gevolg van de hogere luchtvochtigheid.
Bewolking:
Toppen van CB's gaan tot circa FL400, vrijdag een fractie minder hoog. Verder velden AC, vooral als restanten van buien. Vrijdag in het noordwesten van de FIR mogelijk lage bewolking (stratus) die met de wat meer naar noord draaiende wind binnen zou kunnen lopen. HAP1 zit zoals gebruikelijk laag, met zelfs stratus aan dek, EC komt met wat SC.
Neerslag:
De schering blijft gering, 10-15 kn, daarom zien we i.c.m. een hoge CAPE (rond 2000 J/kg) vooral "puls" type convectie, voornamelijk getriggerd door orografie en uitstroom van voorafgaande convectie. Grootschalige forceringen zijn er aanvankelijk niet, al wordt de hoogtestroming dus geleidelijk wel cyclonaal. Convergentie in/bij het thermische laag speelt dus een belangrijke rol. Omdat de buien langzaam trekken zijn lokaal grote neerslaghoeveelheden (orde 30-50 mm) mogelijk, maar dit is zeker niet grootschalig. Hagel is eveneens mogelijk in de sterkste convectieve kernen, met een maximale grootte van circa 2 cm.
Zicht:
Tijdens zware buien matig tot slecht zicht. Actueel zien we in Zeeland nevel, die zal vanochtend wel oplossen. De nevel actueel in het zuidwesten van de FIR, boven de zuidelijke Noordzee, doet dat mogelijk niet; de dauwpunten blijven hoog en in/bij het thermische laag staat weinig wind. In de nacht naar vrijdag kan er boven land makkelijker nevel of zelfs een mistbank ontstaan (vochtig, weinig wind), met name op plaatsen waar veel neerslag is gevallen. Vrijdag mogelijk ook teruglopende zichten in het noordwesten van de FIR.
Paraaf meteoroloog: wijs
Opbollende wolken hier en daar ook een enkele in omgeving rotterdam en eerste pit in belgie.....
Nieuwe Guidance bevestigd eigenlijk de huidige ontwikkelingen:
De aandacht gaat gedurende de hele periode uit naar de convectie. Vanmiddag kunnen er stevige buien tot ontwikkeling komen.
Alle Harmonieversies laten dit al enkele runs zeer duidelijk zien.
Daarbij is kans op veel regen (lokaal 40+ mm wordt door Harmonie weergegeven), hagel en windstoten (ca. 40 kn).
Voorwaarden voor het ontstaan van buien zijn zeker in het midden en zuiden gunstig met meer cyclonaliteit in de bovenlucht, convergentie in het thermische laag en hoge CAPE waarden.
EC en Hir laten beduidend minder buienontwikkeling zien in de huidige runs.
De basis is dat, als deze buien ontstaan, ze potentieel behoorlijk fors kunnen uitpakken.
De meest forse buien lijken zich allereerst boven België te ontwikkelen (wellicht wegens meer cyclonaliteit in de bovenlucht aldaar), en vervolgens noordwaarts uit te breiden (outflow). Code geel staat uit voor deze buien.
Ook morgen kunnen er wederom stevige buien tot ontwikkeling komen.
Toppen van CB's gaan tot circa FL400,
Ontwikkeling van forse onweersbuien is mogelijk in een regime met hoge CAPE waarden van ca. 2000 J/kg. Gezien de geringe schering (10-15 kn) is er dan sprake van puls type convectie.
Forceringen die aan ontwikkeling van deze buien bijdragen is de geleidelijk cyclonaal wordende bovenlucht en convergentie in het thermische laag. De outflow van de ontstane buien geeft dan een verdere triggering.
De buien trekken langzaam waardoor grote neerslaghoeveelheden mogelijk zijn (bij diverse buien in Ha40 wordt 40+ mm berekend).
Hagel is ook mogelijk met deze CAPE waarden en verticale afmetingen van de buien met een grootte van 1-2, zeer lokaal wellicht nog iets meer.
| Gewijzigd: 13 augustus 2020, 15:57 uur, door Jo Capelle
Bron afbeelding: Stormtrack Onweer-Online
Onweerskans vrijdag 14 op zaterdag 15 augustus 2020. Morgen overdag waarschijnlijk nog een kleine herhaling. Zondag kans op dynamischer onweer.
De knoeperd eerder vannacht. Waarnemingen werden gezien vanuit heel het land. En ging soms bij elkaar naar 200 ontladingen per min, dergelijke oplevingen zijn vannacht boven het land ook weer goed mogelijk. De waardes zijn er weer naar!!
Eerste uren:
Eerder vanmorgen zagen we een rommelige maar zeer actieve pluk rondom het IJselmeergebied. De ontladingen, waren te zien door heel het land, verscheidende waarnemingen. ( met soms 100-200 ontladingen/min) stroboscopisch onweer dus. Het is 1 van die oplevingen die ik eerder al aangaf. Komende uren, kunnen daar nog steeds celletjes naast ontstaan. Met name nog weer in het noordwesten-noorden-noordoosten, en midden. De buien gingen op forse nachtelijke CAPE waardes van 1000-1500 j/kg en gingen gepaard met veel ontladingen en neerslag. Deze buien nemen geleidelijk aan af in de ochtend. En dan gaan we naar een opmaak voor een zeer vies aanvoelende dag, met het oplopen van de temperatuur, die wellicht wat getemperd word, Met name waar de buien eerder zijn gevallen. We gaan op grote schaal weer naar prima zomerse waarden, waarschijnlijk worden de 30ers niet meer gehaald. Het word zo'n 25-28 graden., aangezien de dauwpunten op zo'n 19-20 graden blijven liggen vrijwel garantie voor explosief weer.
Het knmi heeft de waarschuwing alweer staan, voor gans het land. We zijn er natuurlijk de gebruikelijke accenten binnen dit verhaal. Wat je in mijn bericht terug kan lezen. https://www.knmi.nl/nederland-nu/weer/waarschuwingen/utrecht
Overdag vrijdag:
Vrijwel een herhaling van zetten, t.o.v gisteren, rondom as van thermische vore vanmiddag weer opleving van de buien. Overal in het land neemt de kans op een lokale knetter bui weer toe. Accent komt vandaag toch vrijwel weer over dezelfde regio's als gisteren te liggen, verwacht ik zo. Door de gevallen buien en dagelijkse gang, nemen de CAPE waardes toe naar ruim 2000+ j/kg. Lokaal zelfs 2500, effectieve schering bedraagt rond de 15-20 knopen, dus het is weer pulse, wel forse pulse buien, met soms slordige organisatie. Forceringen zijn thermische vore, en outflow van de ontstane buien geeft dan een verdere triggering
Randverschijnselen:
Veel neerslag in korte tijd lokaal 30-50 mm of meer. Hagel in de orde van 2cm het is zeker niet uitgesloten op zulke waardes dat ze zeer lokaal vallen van 3-5 cm Veel bliksemactiviteit (meeste aandeel CC). In de nacht naar zaterdag zijn dergelijke toestanden als vannacht ook weer prima mogelijk. Waar en hoe is nog weer even afwachten, we gaan eerst eens weer nowcasten hoe vanmiddag het 1 en ander ontwikkelt. De potentie is hoog, aangezien we het thermisch laag nou goed bij ons hebben.
Zaterdag mogelijk nog een kleine herhaling van zetten, En een kleine blik op zondag potentieel kans op dynamisch onweer.
Zondag een mogelijk een zeer forse Ecmwf 12z , cape waardes van 3000+ komen langs en ook wel iets hogere schering rond de 20-25 knopen in het zuidwesten 30. Daarover later meer eerst vandaag maar weer eens. Gfs is wat rustiger en komt met 1500 j/kg maar bied wel supercell kansen, van het zuidwesten uit. Goed georganiseerd onweer in ieder geval wat er in de kaarten langskomen. Maar op deze termijn is dat nog wel aardig wat.
Met vriendelijke groet,
Tatanka
| Gewijzigd: 14 augustus 2020, 09:49 uur, door Lako
Storm Forecast
Valid: Fri 14 Aug 2020 06:00 to Sat 15 Aug 2020 06:00 UTC
Issued: Fri 14 Aug 2020 07:45
Forecaster: PISTOTNIK
A level 1 and level 2 are issued for SE England and the Netherlands for excessive convectived precipitation.
A level 1 and level 2 are issued for Germany, the Czech Republic, Slovakia, Hungary, Austria and E Switzerland mainly for excessive convective precipitation and to a lesser degree for large hail and severe convective wind gusts.
SYNOPSIS
Weak pressure gradients and warm air cover most of Europe. An axis of slightly higher 500 hPa geopotential stretches from the Balkans to the North Sea. A stationary cut-off low is placed west of the Bay of Biscay.
The main frontal zone runs far north across Iceland and N Scandinavia before it bends southward around a long-wave trough over Russia.
DISCUSSION
... belt from S England to Slovakia and Hungary ...
Very warm, moist and unstable air has settled at the forward flank of the Atlantic cut-off low. A history of widespread (and often severe) storms has "overworked" the airmass, hence lapse rates (and the overall CAPE magnitude) have weakenened, while particularly rich low-level moisture with 2m dewpoints often between 17 and 21C is present. Another day of widespread storms is in store, initiating from late morning onwards along numerous outflow boundaries, other convergence zones, insolation gradients and over orographic features. Very moist air, slow storm motion and weak vertical wind shear provide a prime environment for excessive rain with flash floods. The risk of (marginally) large hail and wet downbursts is reduced by the mentioned convective overturning, but a few events are still possible, especially near the main and leading convergence zone from NW Germany to Slovakia, where the air has not yet been touched by previous convection. Storms will gradually weaken after sunset, but a few can continue to form throughout the night.
Bron afbeelding: Stormtrack OnweerOnline | Gewijzigd: 14 augustus 2020, 15:20 uur, door Lako
Bron afbeelding: Stormtrack OnweerOnline