Komeet Neowise te zien boven de Benelux
De afgelopen tijd week kwamen uit het buitenland al regelmatig beelden voorbij van de komeet Neowise (C/2020 F3). In Benelux was de komeet door de vele bewolking en regen helaas nog niet te zien. Gelukkig verliepen de afgelopen nachten verliepen vrij helder waardoor de komeet zowel met de camera, verrekijker en het blote oog goed te zien was. De komeet is vanaf circa 23:30 tot 3:30/4:00 uur vrij laag zichtbaar boven de noordelijke tot noordoostelijke horizon. De komende dagen komt de komeet wel hoger boven de horizon te staan maar de helderheid neemt daarbij af.Komeet Neowise (C/2020 F3) werd op 27 maart 2020 ontdekt met behulp van de Wide-field Infrared Survey Explorer (NEOWISE) ruimtetelescoop van de NASA. Op 3 juli 2020 bereikte deze komeet zijn dichtste punt bij de zon waarna deze steeds helderder en beter zichtbaar werd vanop aarde (bron: spacepage.be).
Komeet Neowise boven Nederland, afgelopen nacht rond 03.30 uur! ☄️ #cometNEOWISE@EdAldus @weermanreinier @StormHour @janvissersweer @kamstra_raymond @BuienRadarNL @helgavanleur pic.twitter.com/SrLLGnfuoF
— Wouter van Bernebeek (@StormchaserNL) July 11, 2020
#Komeet #Neowise gisterennacht vanuit #Zeist. Eindelijk weer eens een heldere komeet aan de hemel. Mocht wel weer eens een keer. pic.twitter.com/94KsQOuKEa
— Roy Keeris (@NoorderlichtNL) July 12, 2020
Afgelopen nacht komeet #Neowise met #zeevonk op Scheveningen. Zelfs uit Den Haag is de komeet met het blote oog bij heldere hemel te zien (met verrekijker nog beter). Ga dus #komeetkijken! pic.twitter.com/uFasVUu4y5
— Sebastiaan de Vet (@sebasdevet) July 12, 2020
- Komeet Neowise over Leeuwarden -
— Ruben van Vliet (@rubenvvliet) July 12, 2020
(????????????????????????????????????????????'????!) Vannacht fotografeerde ik dit prachtige natuurverschijnsel boven de stad Leeuwarden!#Komeet #Neowise #Leeuwarden pic.twitter.com/1RUk06by1T
Incoming! #NEOWISE boven de #zaanseschans vastgelegd. @DeOrkaan @GemZaanstad @Zaanstreek @BuienRadarNL @SevereWeather_N @DeZaanscheMolen @DeZaanseSchans pic.twitter.com/GrDdvoxNJ5
— Arjen Noord (@arjennoord) July 11, 2020
Onwerkelijk mooie foto van de komeet #neowise de afgelopen nacht boven de #Veluwe. Het is de helderste komeet in een kwart eeuw tijd boven Nederland. Pas over 7000 jaar is hij hier weer te zien. Foto gemaakt door Erwin Klein. #cometNEOWISE #holland #netherlands #CometaNeowise pic.twitter.com/dlQwP2BmYo
— RobertDeVries.net (@weermanrobert) July 12, 2020
Neowise in de #Ooijpolder
— Renate van den Boom (@renate_nijmegen) July 12, 2020
Ik fotografeer zelden in de avond of nacht. Ik ben een ochtendmens en lig dus deze tijd vaak al voor het donker op bed ???? Maar vannacht maar eens een uitzondering gemaakt om de #komeet de #Neowise te bekijken en te fotograferen. pic.twitter.com/rIZ5STO8H3
Wat een prachtplaat, afgelopen nacht zag Corné Ouwehand in Monnickendam tegelijkertijd lichtende #nachtwolken en de komeet #Neowise! pic.twitter.com/kyLiyL0F4p
— Weer.nl (@Talpaweer) July 11, 2020
Komeet Neowise deze nacht omstreeks 01:30 uur. Gezien boven de Uitwijkse molen nabij Almkerk. pic.twitter.com/oHehmfoIfY
— Rick (@4natidaephbia) July 11, 2020
Je moet ervoor wat langer opblijven dan dat je misschien normaal naar bed gaat, maar dan zie je wel iets bijzonders aan de hemel.
— Martijn Heemstra (@MartijnHeemstra) July 12, 2020
Komeet Neowise rond 1.30 uur op een donker plekje in Groningen. #NEOWISE #komeet pic.twitter.com/Q1MRFlRlZJ
Last nights show in video form...???? @Met4CastUK @UKWX_ @UKWeatherChase @WX_Central @KentHC_WX @XtremeUKWeather #loveukweather #cometNEOWISE pic.twitter.com/uWNQXmuK4W
— James Woodin (@James_Woodin) July 11, 2020
Waited all week for Friday night, as it looked like it would be our first chance of some clear sky to view Comet NEOWISE - very cool to see it with the naked eye!
— Dan Holley (@danholley_) July 11, 2020
A decent display of noctilucent cloud towards the end of the night too (comet still visible top right)... ☄️✨ pic.twitter.com/TnvlKX3w5q
C/2020 F3 (NEOWISE) 2020 july 10 UT 1.15, RGB each 3x80sec Leica-Tele f-280/4.3 QHY600 Michael Jäger pic.twitter.com/2qtmOk8mr3
— Michael Jäger (@Komet123Jager) July 10, 2020
Just a single frame and the stacked version of 101 frames.#neowise #comet #tail #sky #astronomy pic.twitter.com/AzP2ruxvQM
— Dr. Sebastian Voltmer (@SeVoSpace) July 11, 2020
| Gewijzigd: 12 juli 2020, 12:06 uur, door LakoComet Neowise from the Joshua Tree National park on the 9th. Image Jack Fusco. pic.twitter.com/sJE5Njy9ch
— Con Stoitsis (@vivstoitsis) July 11, 2020
Vannacht: Neowise kansen
Het weer: hoge sluierbewolkingSluierbewolking is momenteel de grootste potentiële bedreiging. Er trekken momenteel grote velden met sluierbewolking over. Voor waarnemingen van Neowise is het belangrijk om een heldere noordelijke horizon te hebben, dus eventuele bewolking recht boven je hoofd maakt weinig uit.
Bewolking kan helaas van tijd tot tijd een spelbreker zijn komende nacht.
In het zwart: voor een waarnemer in de kleine cirkel is alleen de noordelijke horizon van belang, omdat de komeet aan de noordelijke horizon verschijnt. In de grotere zwarte cirkel moet het dan helder worden.
In het rood: met een relatief hoge snelheid trekt de sluierbewolking over, vanuit het westen komen er wat meer opklaringen, maar hier kan dus een regio ten zuiden van deze opklaring van profiteren (deze krijgen dan een heldere hemel). We spreken van over Zuid-NL en het rivierengebied. De komeet blijft echter wat minder optimaal zichtbaar voor de rest van de nacht, dus mogelijk hebben dieper in de nacht andere regio's weer kansen.
Je eigen locatie: zo min mogelijk lichtvervuiling
Deze komeet is iets minder helder dan voorgaande kometen in de vorige eeuw. Het is dus van vrij groot belang dat je voor een waarneming een donkere omgeving opzoekt, het best buiten een stad/dorp en uit de buurt van veel straatverlichting. Vrij zicht op de noordelijke horizon is ook van belang.
De komeet
Zoals al eerder gezegd, de komeet is niet de meest heldere, het is mogelijk om hem met het blote (getrainde) oog te herkennen, maar hij is veel spectaculairder door een verrekijker, sterrenkijker of fotocamera.
Tijd | 22:42 – 4:47 |
---|---|
Optimale tijd | 23:37 |
Kijkrichting | NNW |
Hoogte boven horizon | 9° |
Komeet blijft aanwezig
De komeet blijft de komende tijd aan onze horizon (denk maar aan de komeet uit de Bijbel, bleef ook lang en helder zichtbaar in de hemel).
Datum: de komeet blijft in theorie aanwezig voor de komende weken. De haken en ogen staan hieronder:
Tijd: De tijd waarop de komeet boven de horizon is, veranderd met de dagen, soms is hij in de vroege nacht zichtbaar, soms in de late nacht.
Optimale tijd: In de kolom hiernaast staat de optimale tijd, waarop de komeet het beste zichtbaar is (zonder wolken in beschouwing te nemen).
Magnitude verschil: Dit is het verschil in helderheid tussen de komeet en de achtergrond (de schemering in dit geval).
In het rood is het verschil in magnitude te klein voor zichtbaarheid, de komeet valt dus niet te herkennen tegen de achtergrond.
In het groen steekt de komeet het duidelijkste af tegen de donkere nachtelijke hemel.
Kijkrichting: De komeet beweegt gedurende de komende maand steeds verder van de noordoostelijke horizon naar het westen.
Graden boven horizon: Dit is de hoogte van de komeet boven de horizon, en daarmee de kans op verstrooiing van de atmosfeer of obstakels.
In het rood zien we de komeet laag boven de horizon, hierdoor is het pad door de atmosfeer langer en de komeet slechter zichtbaar.
In het groen zien we de komeet hoog in de lucht, hierdoor is het pad klein en de komeet duidelijk zichtbaar.
Absolute magnitude: Dit is de helderheid van de komeet. Een negatieve magnitude is een zeer helder object (de zon is -27, volle maan is -13).
In het rood: de ster is niet meer zichtbaar voor de waarnemer.
In het groen: de ster is helder genoeg om gezien te worden, in ieder geval met een verrekijker/sterrenkijker/fotocamera.
Stedelijke omgeving: Hier zijn sterren te zien tot een maximale magnitude van 2, komende week wordt de komeet hier dus al amper zichtbaar.
Bron afbeelding: http://hemel.waarnemen.com/kometen/2020-07__C-2020_F3_NEOWISE.html Tip!
Trends:
De komeet steekt rond 19 juli het duidelijkste af in de horizon, de minste verstoring door de schemering. Hierna wordt de komeet snel slechter zichtbaar.
De komeet beweegt van de noordoostelijke horizon naar de westelijke horizon.
De komeet is rond 30 juli het hoogste aan de horizon, hierna daalt de komeet weer naar de horizon.
De komeet neemt steeds verder in helderheid af doordat het afgebroken word door het magnetisch veld van de zon. De helderste toestand is vandaag.
| Gewijzigd: 12 juli 2020, 23:09 uur, door Thijs.Wat is een komeet?
Een komeet is een soort vuile sneeuwbal. De kern is vaak niet meer dan enkele kilometers in doorsnee. Wanneer de komeet dichter bij de zon komt verdampt het ijs. Hierbij komt gruis vrij dat samen met de waterdamp een grote wolk rond het suizende rotsblok vormt. Dit noemen we de coma en zien wij als de heldere bol aan de hemel. De doorsnee van een coma kan variëren van honderduizend kilometer tot wel een miljoen kilometer.
Wanneer de komeet nog dichter bij de zon komt, wordt de invloed van zonnewinden steeds groter op de komeet. Deze geladen deeltjes botsen met de coma en slepen als het ware een deel van de wolk mee. Dit zien wij als de staart van de komeet. De zonnewind waait van de zon af en dat betekent dat de staart van de komeet ongeacht de vliegrichting altijd van de zon af gericht is.
Bron: Raymond Klaassen, Weerplaza
komeet-neowise-de-komende-dagen-weer-goed-te-zien