Saharazand: ‘Godzilla’ teistert Amerika
Bron: NASA
Hij is zo gigantisch, dat hij al de bijnaam ‘Godzilla’ heeft gekregen: een immense wolk van Saharazand waaide afgelopen week van Noord-Afrika over de Atlantische Oceaan. Na al een heleboel overlast te hebben veroorzaakt in Midden-Amerika, is inmiddels het zuiden van de Verenigde Staten aan de beurt.
Maar liefst 7000 kilometer lang was hij, de stofwolk die uit de Sahara de Atlantische Oceaan overstak. Zandstormen in de Sahara zijn heel gebruikelijk. De afgelopen tijd waren ze er ook volop en al dat opwaaiende zand kan kilometers hoog de lucht in geblazen worden. Zo komt het zand in de bovenstroming terecht en wordt soms duizenden kilometers getransporteerd. Via een regenbui komt het zand uiteindelijk weer op de grond terecht. Ook bij ons gebeurt dat regelmatig.
Grootste in 50 jaar
Dat Saharazand nu juist naar het westen waait, is niet zo bijzonder. Tussen half juni en half augustus is het vrij gebruikelijk dat de stofwolken die kant op geblazen worden. Maar zo veel zand, in zo’n grote wolk, dat komt niet vaak voor. Amerikaanse media spreken van de grootste saharastofwolk in 50 jaar. Zo’n grote wolk is heel duidelijk te zien op satellietbeelden.
Gezondheidsklachten
Het noorden van Zuid-Amerika en het Caribisch gebied kreeg vorige week al met de zandwolk te maken. Op Curaçao meldden zich vorige week flink wat mensen met gezondheidsklachten vanwege het zand. Zeker mensen met longaandoeningen, zoals astma, kunnen er flink last van hebben. Een behoorlijke onhandige bijkomstigheid in tijden van de coronapandemie.
Zicht
Niet alleen de luchtkwaliteit verslechtert ervan. Op sommige plaatsen wordt ook het zicht erg slecht door al het stof in de lucht. Het zonlicht kan er flink door geblokkeerd worden. Op sommige plaatsen leek het overdag ineens donker te worden toen het zand binnenschoof. Ook het vliegverkeer kan er flink wat hinder van ondervinden. Dan moet je dus niet denken aan ‘een beetje heiigheid’, maar veel meer dan dat. Kijk maar eens naar deze beelden van vorige week uit Puerto Rico:
Rood en oranjeEsto ta malo!!!! pic.twitter.com/YwKe2AxNB7
— Angel Matos (@angelmatos) June 22, 2020
Wat het zand ook veroorzaakt – en dat merken wij vaak ook als het zand bij ons terechtkomt – zijn bijzonder kleurrijke zonsop- en ondergangen. De stofdeeltjes zorgen voor breking en verstrooiing van het licht. Zo ontstaat er vaak een nog sterkere rode of oranje gloed.
En op meer plekken zie je die rode, oranje kleur terug. De regen die valt, en het zand mee naar beneden neemt, heeft vanwege dat zand vaak een roodbruine kleur. Het wordt daarom wel eens ‘bloedregen’ genoemd. Ook bij ons komt er wel eens Saharazand naar beneden. Misschien heb je het wel eens gezien op auto’s, na een regenbui.
Voeding voor regenwoudThis was taken on my ride home last night. In case y’all didn’t know there is a sand storm crossing our country literally from the Sahara. That’s why the sky is so red ???????? #SaharanDust #chicagoweather pic.twitter.com/fqRXMXNjEB
— ᴀsʜʟᴇʏ (@96Ashleylove) June 27, 2020
Het zijn niet alleen maar negatieve effecten die deze zandstormen veroorzaken. Ook deze Godzilla doet bijvoorbeeld goede dingen voor het tropisch regenwoud. In het Amazonegebied komt jaarlijks zo’n 40 miljoen ton (!) Saharazand terecht. Dit zand zit vol met voedingsstoffen, waar de planten dankbaar gebruik van maken. De vele slagregens in dit gebied zorgen er namelijk nogal eens voor dat de vruchtbare grond wegspoelt.
Canada
Inmiddels is de zandwolk ook in het zuiden van de Verenigde Staten aangekomen. Daar wordt hij nu wat in tweeën getrokken. In de buurt van Florida blijft de grootste hoeveelheid zand nog even hangen en zorgt daar voor de grootste problemen. Een ander deel van de wolk is dunner, en trekt naar het noorden. Amerikaanse meteorologen verwachten dat dit zand zelfs Canada kan bereiken. En er lijkt ook weer een nieuwe golf zand vanuit de Sahara op komst…
Bron: Weer.nl
The #Saharandust is so thick coming off western Africa, it looks like the desert continues over the ocean in places! From #GOES16 pic.twitter.com/etLqwOMYxL
— Dan Lindsey (@DanLindsey77) June 16, 2020
Hieronder zie je een animatie van de zandstorm richting de Caribische zee.A tremendous plume of dust is in the process of traversing the Atlantic Ocean. https://t.co/GWFoFqTabb pic.twitter.com/XE1ZJDHDeu
— NASA Earth (@NASAEarth) June 19, 2020
Zandstorm nummer 1 trekt momenteel over het midden van de VS. Zandstorm nummer 2 komt net aan bij de eerste Caribische eilanden:An expansive dust storm has been crossing the Atlantic Ocean, traveling from the Sahara Desert to Central America and the Gulf of Mexico. @NASA satellites can track tiny particles in the air — known as aerosols — such as dust. https://t.co/oo8XEfwUUx pic.twitter.com/QxM4eV4Llh
— NASA Earth (@NASAEarth) June 26, 2020
More #SaharanDust #GOES16 image courtesy of @CIRA_CSU pic.twitter.com/u67izNNqgS
— Divergent Weather (@divergent_wx) June 25, 2020