Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Nov 2024 08:43:07

De temperatuur bij Humain is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Nov 2024 04:02:13

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Nov 2024 04:02:13

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cambria, PA; Somerset, PA.

21 Nov 2024 00:36:08

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Forest, PA; Indiana, PA; Jefferson, PA.

21 Nov 2024 00:09:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Indiana, PA; Westmoreland, PA.

21 Nov 2024 00:09:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Indiana, PA; Westmoreland, PA.

20 Nov 2024 23:57:17

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Clarion, PA; Forest, PA; Indiana, PA; Jefferson, PA.

20 Nov 2024 23:54:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cambria, PA; Somerset, PA.

20 Nov 2024 23:34:30

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Fayette, PA; Indiana, PA; Westmoreland, PA.

20 Nov 2024 23:26:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Clarion, PA; Forest, PA; Indiana, PA; Jefferson, PA; Venango, PA.

20 Nov 2024 23:20:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Allegheny, PA; Armstrong, PA; Butler, PA; Fayette, PA; Indiana, PA; Westmoreland, PA.

20 Nov 2024 23:13:18

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Allegheny, PA; Butler, PA; Washington, PA.

20 Nov 2024 23:01:36

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Allegheny, PA; Westmoreland, PA.

20 Nov 2024 23:01:35

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Allegheny, PA; Beaver, PA; Butler, PA; Washington, PA.

20 Nov 2024 22:25:54
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2605
Lid sinds: 29 mrt. 2016
25 juni 2020, 23:19 uur | Bericht #493549

Tropische dag sluit af met onweerskans


Morgen zien we de laatste en waarschijnlijk meest warme dag tegemoet. Vanuit het zuiden wordt de lucht vochtiger, hierdoor voelt het morgen benauwder aan en neemt onstabiliteit sterk toe. Hieronder bespreek ik de kans en onzekerheden. Eigen posts, updates, weerkaarten of reacties zijn ook van harte welkom hier, en in het onweer kletstopic!

Huidige situatie
Momenteel zien we boven Oostenrijk en Tsjechië een hoogtelaag doelloos rondtollen, deze temperde de afgelopen dagen de hitte in het oosten iets, maar het hoogtelaag zal verder geen rol meer spelen in deze onweerskans. (Wat bewolking van dit hoogtelaag boven Nederland lost momenteel ook op.)

Verder zien we actueel onweer in Zuid- en West-Frankrijk, ook is er onweer boven Whales en bij Schotland (best uitzonderlijk, ook grote hagel daar). Dit verklapt de locatie van een gebied met vrij onstabiele lucht (komen we later op terug).

We zien een MCS in het zuiden van Frankrijk, deze zal naar verwachting onze kans niet in de weg zitten, het geeft wel aan dat er rond de as van de hoogtetrog een gebied met veel schering zitten, waar buien kunnen organiseren tot MCS.
We zullen morgenmiddag beginnen aan een aantal triggers, in de line-up:
- Convergentiezone (Actueel Noord-Frankrijk)
- Vore (Actueel Zuid-Frankrijk)
- Koufront (Actueel Baai v. Biskaje)
- Hoogtetrog (Atlantische oceaan)



Vervolgens breng ik het onstabiele gebied in kaart, we zien dat het zich uitstrekt van Italië en Spanje tot Schotland aan toe. Dit komt mooi overeen met de waarnemingen van onweer.


Met een zuidelijke stroming komt deze onstabiele lucht onze kant op, het eerst komt het vannacht België binnen, morgenmiddag is het al halverwege Nederland, tegen het vallen van de avond heeft het ook het uiterste noordoosten bereikt. De onstabiele lucht is binnen, de onweerskans kan beginnen!


Setting op hoogte
Een onweerskans is ook verbonden aan de situatie op hoogte, als hier namelijk een harde wind staat, levert dat schering op, welke weer de levensduur en organisatie verbetert.

Aan het begin van de kans zien we een zeer lage windsnelheid op circa 5 km hoogte (500 hPa). Er staat 's ochtends 30 knopen wind op deze hoogte (60 km/u). Dit geeft bij aanvang van de dag potentie tot traag trekkende buien, die meer geïsoleerd zijn van aard. Schering bedraagt dan 10 tot 15 knopen, wat resulteerd in pulse cellen tot single cell. Lokaal misschien al een multicelletje mogelijk.

Aan het einde van de avond nadert echter de hoogtetrog vanuit het zuidwesten, rond de hoogtetrog neemt de windsnelheid toe naar 100 knopen (200 km/u). De straalstroom komt boven ons te liggen. We moeten dus rekening houden met een situatie waarbij treksnelheid en organisatie gedurende de dag en avond steeds beter worden. Uiteindelijk zien we 20 tot 30 knopen aan schering, daarmee schalen we in nacht op naar multicell, mogelijk meer oplijning en samenklontering.


Met zwart is de hoogtetrog aangegeven, die in de nacht naar zaterdag een sterke trigger kan zijn. Hierbij zien we meer dynamiek en organisatie.

Setting op 3 km hoogte
We dalen af naar 3 km hoogte, op deze hoogte kijken we even naar middelhoge restbewolking die onze kans mogelijk zou kunnen verstoren. Dit lijkt mij geen groot probleem te worden, omdat het overdag voor het grootste gedeelte helder lijkt te blijven.
Hoogstens dat het zuidwesten dus al vroeger op de dag te maken krijgt met bewolking vanuit Noord-Frankrijk, maar heel dik of hardnekkig ziet het er in de huidige modellen niet uit.



Situatie aan de grond
Aan de grond kan de zon dus goed zijn werk doen, het zal morgen opwarmen naar 31°C op plaatsen waar de zon tot 14u00 kan blijven schijnen (geldt voor grootste deel Benelux). In het zuidwesten wordt de dagelijkse opwarming al eerder beëindigd en koelt het met de bewolking/buien af naar 20 - 25°C.

Uiteindelijk neemt vanuit het zuiden de CAPE toe naar 1000 tot 1750 J/kg. Deze CAPE waardes kunnen resulteren in hagel, tot circa 2 cm.


Resultaat
Het resultaat van deze onstabiliteit levert de volgende tijdtabel op:

Convergentiezone: pulse / single cell
Het eerste arriveert de convergentiezone, deze komt al in de late ochtend aan in West-Vlaanderen, en is ongeveer tot Zeeland van belang, hierna deactiveert deze zone (Belangrijke oorzaak van onzekerheid). De buien trekken langzaam, dus kan er lokaal veel water vallen.

Trage treksnelheid, hoge onstabiliteit, kans op hagel en lokaal wateroverlast. Op bovenstaande afbeelding 14u00 METZ ligt de lijn tussen Luik - Antwerpen - Vlissingen.

Vore: Multicell
In de namiddag/avond nadert de vore, deze heeft zijn accent op het zuidoosten van de Benelux (en Duitsland). Onze aandacht gaat nu niet uit naar wateroverlast of hagel, maar de hogere organisatie en lijnvorming laat onze aandacht verschuiven naar windstoten. Arome en Harmonie gaan van 60 tot lokaal 90 km/u in het zuidoosten.

Hogere treksnelheid, meer organisatie, kans op windstoten (maximaal 90 km/u in Limburg mogelijk).

Koufront & Hoogtetrog
Dan komen we de grootste onzekerheid tegen, omdat de laatste trigger pas in de nacht naar zaterdag langskomt. Hierbij opnieuw kans op onweer, nu zien we in de modellen dat het ook verder trekt noordelijker (meer richting Midden-NL). Toch is de timing later op de avond, dus het is de vraag hoeveel elevated onstabiliteit (onstabiliteit op 800 - 1500 m hoogte) er nog beschikbaar is. Sommige modellen laten de buien zeer actief doortrekken, andere modellen tonen meer stratiforme neerslag rond de passage van de laatste trigger(s).


EC met stratiforme neerslag, en ingebedde onweersbuien daarin, 08u00 METZ.

WRF weinig activiteit op de laatste trigger, vooral aan de kust enkele exemplaren. Zaterdag 11u00 METZ.

Fijne dag gewenst morgen, geniet van het mooie weer!
Onweer is nooit een zekerheidje, hopelijk krijgen sommige regio's een mooie afsluiter!

Met vriendelijke groet,
W. in t Erland
  | Gewijzigd: 25 juni 2020, 23:30 uur, door Thijs.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2605
Lid sinds: 29 mrt. 2016
25 juni 2020, 23:39 uur | Bericht #493550
KNMI guidance
Een vlak lagedrukgebied boven Normandië trekt langzaam NNW-waarts en gaat vrijdag samen met een laag dat vanaf de Oceaan naar het noorden van de Britse Eilanden trekt. Boven onze omgeving staat een zuidoostelijke stroming met aanvoer van warme en aanvankelijk nog vrij droge lucht.

Een convergentiezone vanuit het laag boven Normandië ligt vrijdagochtend NW-ZO georiënteerd van Zuid-Engeland naar het noorden van Frankrijk. Deze trekt noordoostwaarts en komt aan het begin van de middag boven het zuidwesten aan. De vore beweegt vervolgens langzaam noordoostwaarts over het land, maar lijkt het noordoosten in de avond nog niet te bereiken. Voor de vore uit wordt de aangevoerde lucht een stuk vochtiger. In de nacht naar zaterdag beweegt de vore naar het noordoosten en wordt de stroming in de grenslaag geleidelijk westelijk.

Modelbeoordeling
Het timingsverschil van de vore is afgenomen. Nog steeds komen alle modellen met een in activiteit afnemend convectief signaal aan het begin van de middag boven het uiterste zuidwesten. Dit lijkt te wijten aan het passeren van een opvullende hoogtetrog, die momenteel nog in de Golf van Biskaje ligt.
Het volgende aandachtspunt is de convectie die later vrijdagmiddag en begin van de avond vanaf de grond kan ontstaan, met initieel de convergentiezone als forcering, daarna eventueel ook op de outflow. In de loop van de avond kan ook versterkte convergentie boven de inversie voor de benodigde trigger zorgen. Dit komt mogelijk door het inzetten van het nachtelijk windmaximum noordoost van de vore. Dit kan ervoor zorgen dat de buien mogelijk noordelijker uitkomen dan in de diverse uitvoer.
EC geeft een sterk afwijkend gedrag met convectieve 'ringen' die vanuit een eerste complex ZW-waarts uitbreiden (dit is een model-onvolkomenheid, vergelijkbaar met patronen die we vaker in de tropen zien).

Neerslag
Vrijdag aan het begin van de middag bereikt al een eerste convectieve neerslagzone in het uiterste zuidwesten /zuiden, hierbij is onweer al zeer waarschijnlijk. Deze zone lijkt in de loop van de middag te deactiveren.

Later in de middag en begin van de avond kan convectie lokaal vanaf de grond ontstaan. CAPE-waardes liggen in de orde grootte van 1000-1500, langs de zuidgrens 1500-2000 J/kg. De forcering moet in de middag en avond vooral komen van de convergentiezone, vervolgens op de outflow van de ontstane buien. Eventueel kan later het inzettende windmaximum noordoost van de vore voor extra convergentie zorgen.
De schering is gering, 10-15 kn, lokaal 15-20 kn, dus voornamelijk pulse storms en mogelijk enkele multicellen die vervolgens deels overgaan in meer stratiforme neerslag met enkele actievere cellen aan de randen. Tijdens de buien is er ook een kans op hagel, de kans op grote hagel > 2 cm lijkt het grootst in het zuidoosten. Omdat de buien vrij langzaam bewegen kan lokaal wateroverlast ontstaan, de PW in de kolom loopt vrijdagavond en in de nacht naar zaterdag op naar 35-40 mm.

Nacht naar zaterdag & zaterdagochtend
In de bovenlucht komt dan een hoogtetrog naderbij, deze trekt in de loop van zaterdagochtend over ons land, met de meeste PVA boven het westen en de Noordzee. Het diffuse koufront dat nu nog van Ierland naar Portugal loopt, trekt zaterdag in de ochtend noordoostwaarts over het land.
In de loop van de nacht van vrijdag op zaterdag zorgt de PVA aan de voorzijde van de hoogtetrog mogelijk voor een dynamische trigger.
In de nacht naar zaterdag en zaterdagochtend gaat mogelijk ook de dynamische forcering van de naderende hoogtetrog een rol spelen.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Waarom deze advertentie?
g3hans
Lid
Woonplaats: Dordrecht
Berichten: 20
Lid sinds: 26 jul. 2006
26 juni 2020, 00:07 uur | Bericht #493551
Zeer duidelijke uitleg van de situatie! Dank!
Sven
Moderator
Woonplaats: Everywhere and Nowhere
Berichten: 6159
Lid sinds: 5 jul. 2011
26 juni 2020, 08:29 uur | Bericht #493552

Waarschuwingen op een rijtje


KNMI:




KMI:


Estofex:
Woonplaats: Ieper
Berichten: 4
Lid sinds: 8 feb. 2020
26 juni 2020, 09:18 uur | Bericht #493553
Goedemorgen!

Prachtig onstabiele dag staat ons te wachten vandaag. Reeds sterk oplopende temperaturen en flink wat gepruttel al boven FR. Alle modellen komen nog steeds met andere berekeningen over wat en hoe en waar het tot fors onweer komt. Waar het zover komt, is er kans op wateroverlast, significante hagel en veel bliksemactiviteit. 

Dit kaartje vond ik interessant. De grootste onweerskans volgens de laatste GFS ligt aan de FR/BE grens. 



De actuele bliksems volg ik steeds hier

Edit Sven: terwijl alle korte termijnmodellen bij de hand kunnen worden genomen, GFS (globaal model) hanteren vind ik persoonlijk maar amateuristisch van hen. Het is sowieso vanaf nu nowcasten en geen kaartjes meer bekijken | Gewijzigd: 26 juni 2020, 10:02 uur, door Sven
CumulusKoen
Woonplaats: Gouda
Berichten: 553
Lid sinds: 17 apr. 2012
26 juni 2020, 10:14 uur | Bericht #493554
Goedemorgen iedereen. Wat een spannende dag gaat het vandaag worden en wat supergaaf dat iedereen al zoveel info deelt op dit topic!:D
Graag wil ik hieronder nader mijn visie omschrijven. De luchtvohtigheid loopt gedurende de dag flink op! Hiernaast is er, zoals Erland al zei, een MCS die actief is/ wordt wat ook de nodige luchtvochtigheid met zich mee kan brengen deze kant op. 

Het wordt vooral spannend na 18:00 vanavond. Gaat het exploderen of zijn er factoren die roet in het eten gaan gooien? Nowcasten ook dus maar. Zoals velen van jullie weten ben ik een groot voorstander van het ECMWF model. Daarop ga ik dan ook mijn voorspelling basseren. ECMWF volgens Windy hieronder:  
20:00 vanavond

22:00 vanavond


Daarna gaat het spannend worden met de timing alhoewel ik zelf ook wel vermoed dat het nachtwerk gaat worden. Aan de andere kant zou het zomaar een lijn van meerdere onweersbuien kunnen gaan betekenen wat we afgelopen week ook hebben gezien. Dit keer echter naderend vanuit het zuiden:
zaterdag 05:00


Kortom hieronder heb ik een kaartje ingetekend met de manier waarop ik denk dat het gaat verlopen wat betreft het kansen percentage:


Misschien zit ik er naast maar misschien ook niet. Vaak op korte termijn is wel een redelijke schatting te maken hoewel de natuur natuurlijk altijd zal blijven doen wat ze wil! 
Aantal onweersdagen 2020
Licht en lullig onweer : 2
Behoorlijk onweer: 1
Zwaar onweer: 1
Novi
Moderator
Woonplaats: Meppel
Berichten: 395
Lid sinds: 31 mei. 2018
26 juni 2020, 10:34 uur | Bericht #493555
Noodweerbenelux  geeft tevens level 2 uit. https://twitter.com/NoodweerBenelux/status/1276360181778124804
Twitter account over het weer: twitter.com/weerextremen.



martYn
Lid
Woonplaats: Woerden
Berichten: 294
Lid sinds: 26 jul. 2006
26 juni 2020, 11:17 uur | Bericht #493556
Oei wat een mooie berichten en kaartjes! Spanning neemt toe :D!
Dat gaat een hoop verversen van deze pagina worden vandaag. Laten we hopen op mooie kansen!
Sven
Moderator
Woonplaats: Everywhere and Nowhere
Berichten: 6159
Lid sinds: 5 jul. 2011
26 juni 2020, 11:33 uur | Bericht #493557
Onweer steekt de grens over en trekt de Benelux binnen.

Woonplaats: Gouda
Berichten: 976
Lid sinds: 25 mei. 2009
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
26 juni 2020, 11:39 uur | Bericht #493558
Na de buien, is de warmte dan ook gelijk verdwenen, of word het weer een echte plaknacht?
Kannie wachten op het onweer!
Mijn website: http://www.rfgfotografie.nl. Hier vind u alle foto's die ik maakt omtrent incidenten. Maar ook soms omtrent slecht weer of vliegtuigen terug.
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2605
Lid sinds: 29 mrt. 2016
26 juni 2020, 12:40 uur | Bericht #493559
Citaat van Viktor Peters Hiernaast is er, zoals Erland al zei, een MCS die actief is
Even wat verduidelijken, ik benoemde bij de situatiebeschrijving gisteravond een MCS, op de afbeelden was deze zichtbaar bij de Pyreneeën. Deze heeft de nacht doorgehaald en vanochtend om 09:00 het loodje gelegd ter hoogte van Parijs. Momenteel lossen de resten daarvan op, tegen de tijd dat de resten bij de Benelux aankomen zijn ze totaal niet meer herkenbaar, en zijn die opgegaan in de huidige convergentiezone (zie radarbeeld van post Sven).


Route del MCS

Daarnaast lijkt me 80% kans op zwaar onweer een vrij gewaagde schatting,  ik zou dat wat lager inschatten. Het zijn in de meeste modellen meer losse onweersbuien, hierdoor zullen er zat plekken zijn die het onweer aan de neus voorbij zien gaan. Er is maar één ding zeker, en dat is dat er sowieso plaatsen in het zuiden, en in de rest van het land, geen onweer gaan zien (harde waarheid, doch zo gaat het bij onweerskansen).
We zien ze tussen nu en zaterdagavond wel verspreid over de hele Benelux voorkomen, dus er is nog niet echt één regio waar de focus op ligt.

Citaat van Herdervriend Na de buien, is de warmte dan ook gelijk verdwenen, of word het weer een echte plaknacht?
Nee, de warmte is niet direct verdwenen. We komen eerst in een overgang terecht. In deze overgang is er nog ruimte voor onstabiliteit, hierdoor zien we in de nacht naar zaterdag en zaterdag overdag ook nog kansen op onweer in sommige modellen. Pas zaterdagavond komt definitieve verkoeling de Benelux binnen.


De wind draait na passage van de meest onstabiele lucht van het zuidoosten naar het zuidwesten. Hiermee komen we in een overgang, pas later zaterdag komt onze aanvoer vanuit het (zuid)westen.

Vannacht komt de échte verkoeling pas Bretagne, Cornwall en Whales binnen. De definitieve verkoeling komt bij ons pas in de loop van de zaterdag.


Het koelt vannacht af naar 16 tot 20°C. Morgen kan het kwik, met name in het noordoosten en mits er even ruimte is voor zon, al vroeg de 25°C overschrijden. Dankzij meer bewolking wordt het morgen van 20°C in West-Vlaanderen tot (ruim) 25°C in het (noord)oosten. Afhankelijk van bewolking kan het kwik nog afwijken van de verwachting.

Estofex tekst:
Wel zo handig om te weten waarvoor Estofex lvl 1 uitgeeft:

A level 1 and level 2 are issued for England, Belgium, France, N Spain, Switzerland, SW Germany and W Austria mainly for excessive convective precipitation, large hail and severe convective wind gusts.

Warm air advection intensifies both ahead of the Atlantic trough and ahead of the filling cut-off low over the Czech Republic. Both warm air advection regimes are supported by steep lapse rates that spread from the Spanish Plateau across France, Belgium and England and from the Alps into the Czech Republic, Slovakia and parts of Poland, respectively. Fuelled by plentiful evaporation and delayed vertical mixing, low-level moisture accumulates and CAPE on the order of 500 to 1500 J/kg is expected to build across wide areas, separated by a wedge of slightly cooler, drier air with more limited instability from the Netherlands across much of Germany into Bohemia (left behind by the Czech cut-off low). The unstable areas largely overlap with slightly enhanced vertical wind shear (around 10 m/s across the lowest 3 km) and veering low-level wind profiles.
At least scattered thunderstorms are expected in numerous regions, though the warm air advection delays convective initiation and adds some uncertainties with respect to its placement and timing. The dominant storm mode will be a mixture of single cells, multicells and loosely organized clusters, which may grow quite large towards evening.
Due to the high coverage, rather slow storm motion and distinct possibilities of training or backbuilding, the primary risk is clearly heavy precipitation. However, especially discrete storms, some of which could temporarily turn supercellular, can also produce large hail, severe downbursts and an isolated tornado.

Areas with an expected particularly high storm coverage, and hence an excelling risk of excessive convective precipitation and flash floods, are:
The axis of maximized warm air advection ahead of the Atlantic trough in E England, Belgium and NE France

Swaths of more widespread severe wind gusts are most likely in case large storm clusters develop within ~200 km north of the Pyrenees (i.e, S France) and Alps (i.e., N Switzerland and SW Germany), areas that can benefit best from the steep lapse rates that are advected off the elevated terrain. However, this scenario is too questionable to influence the drawing of the level 2 areas.


Programma: To deactivate or not to deactivate?
We zien op het radarbeeld van Svens post duidelijk de convergentiezone. Deze zal in de meeste modellen helaas deactiveren, en daarmee niet veel verder komen dan Zeeland/Antwerpen/Leuven.


Mogelijk later vandaag een lokale ploffer die ontstaat vanaf de grond (dankzij een combinatie van outflow van convergentiezone & hitte aan de grond). Ik zou er niet op rekenen omdat het zeer lokaal zal zijn, en daarmee is de kans verreweg het grootste dat die lokale ploffer niet toevallig boven jouw hoofd zal zijn.

Vore pakt draad weer op
Later vandaag, meer richting de namiddag gaat de vore de kar trekken vanuit het zuiden. Hiermee neemt activiteit van buien wederom toe.

17u00 METZ (lokale tijd). De vore zorgt voor een opleving van buienactiviteit, naast de restanten van de huidige convergentie-buien.


  | Gewijzigd: 26 juni 2020, 12:43 uur, door Thijs.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Novi
Moderator
Woonplaats: Meppel
Berichten: 395
Lid sinds: 31 mei. 2018
26 juni 2020, 13:42 uur | Bericht #493561
KNMI GUIDANCE:
Synoptische situatie:

Een hogedrukgebied boven de Baltische Staten trekt langzaam zuidoostwaarts. Boven onze omgeving staat een zuidoostelijke stroming met aanvoer van warme en aanvankelijk nog vrij droge lucht. Een thermische vore vanuit het laag boven Engeland ligt momenteel op De Belgisch-Franse grens. Deze trekt noordoostwaarts en komt aan het begin van de middag boven het zuidwesten aan. De vore beweegt vervolgens langzaam noordoostwaarts over het land, maar lijkt het noordoosten in de avond nog niet te bereiken. Voor de vore uit wordt de aangevoerde lucht een stuk vochtiger. In de nacht naar zaterdag verlaat de vore het noordoosten en wordt de stroming in de grenslaag overal westelijk. In de bovenlucht komt dan een hoogtetrog naderbij, deze trekt in de loop van zaterdagochtend over ons land, met de meeste PVA boven het westen en de Noordzee. Het diffuse koufront dat nu nog ten westen van Het Kanaal ligt, trekt zaterdag overdag noordoostwaarts over het land, om halverwege de middag het noordoosten en oosten te verlaten.

Modelbeoordeling:

Er zijn zeker detailverschillen tussen de diverse modellen. Als het een en ander aan de grootschalig synoptisch kapstok wordt gehangen zien we het wat duidelijke worden. De genoemde vore zal inlopend op de hoogterug aan intensiteit gaan inboeten. Modellen geven dit allemaal wel aan. Net achter de vore lijkt een nieuwe lijn te ontstaan die later vanmiddag het zuiden en later het midden parten zal gaan spelen. Details zijn hierin onzeker. Voor de nachtelijke elevated convectie lijkt het zwaartepunt op het westen en noordwesten te liggen hetgeen ook te begrijpen is vanuit dynamisch oogpunt. Morgen zal dan met name het oosten noordoosten de felste convectie kunnen krijgen, op en voor het koufront wanneer de convectie weer vanaf de grond kan gaan optreden. Zie verderop.

Aandachtspunten

Temperatuur:

Het Nationaal Hitteplan van het RIVM is actief. Vandaag voor de buien uit in de vore met weinig wind op veel meer plaatsen tropisch warm, in het zuidoosten lokaal 32°C. In de nacht naar zaterdag wederom hoge minima, rond 18°C, in steden niet/nauwelijks beneden 20°C.

Wind:

De verschillende Harmonie-versies komen vanmiddag en aan het begin van de avond met een signaal voor zware windstoten in het zuiden, 35-40 knopen. Lijkt gekoppeld aan de intensiteit en het gebied waar onderin nog de droogste lucht aanwezig is. Tot 48 kn in Zuid-Limburg, hetgeen eerder alleen voor Duitsland leek weggelegd. Er staat weinig wind op hoogte, dus de windstoten komen vooral van de downdraft en de NAPE. Later op de avond en in de nacht naar zaterdag/zaterdagochtend neemt de kans op zware windstoten sterk af, alhoewel het best mogelijk is dat er bij een meer georganiseerd buiencomplex toch nog windstoten in de orde van 30-35 kn voor zouden kunnen komen, hetgeen HAP1 laat zien boven het westen en de Noordzee. In het noordoosten zaterdagmiddag mogelijk weer zwaardere windstoten mogelijk (HAP2). Zaterdag overdag 6 Bft in de Zuidelijke Noordzee.

Bewolking:

Vandaag van het zuidwesten uit toenemende convectieve bewolking met Cb's vanaf middelbaar niveau. Later in de middag en aan het begin van de avond lijkt de convectie vanaf de grond mogelijk te zijn, beginnend in de vore. Afgaande op de progtemps kunnen de toppen van de Cb's tot FL400 doorgroeien, 'overshooting tops' in het zuiden mogelijk tot FL420. In de nacht naar zaterdag en zaterdagochtend veel bewolking met zeer waarschijnlijk ook enkele (geclusterde) Cb's, dan met toppen tot FL300-FL350.

Neerslag:

Zie ook de modelbeoordeling. Aan het begin van de middag bereikt al een eerste de-activerende convectieve neerslagzone in het uiterste zuidwesten /zuiden, hierbij is onweer al goed mogelijk. Later in de middag en begin van de avond kan convectie lokaal vanaf de grond ontstaan. CAPE-waardes liggen in de orde grootte van 1000-1500, langs de zuidgrens 1500-2000 J/kg. De schering is gering, 10-15 kn, lokaal 15-20 kn, dus voornamelijk pulse storms en mogelijk enkele multicellen die vervolgens deels overgaan in meer stratiforme neerslag met enkele actievere cellen aan de randen. Tijdens de buien is er ook een kans op hagel, de kans op grote hagel > 2 cm lijkt het grootst in het zuiden. Omdat de buien vrij langzaam bewegen kan lokaal wateroverlast ontstaan, de PW in de kolom loopt vanavond en in de nacht naar zaterdag op naar 35-40 mm. In de nacht naar zaterdag vooral in de westelijke helft buiige regen en iets meer geclusterde (onweers)buien, zaterdagochtend overal, tot aan de koufrontpassage. Door de dagelijkse gang in het noordoosten mogelijk nog oplevend, nog steeds goed te zien in HAP2.

Zicht:

Goed, bij de zwaardere buien van vanmiddag, vanavond en zaterdagnacht en -ochtend uiteraard teruglopende zichten. In de nacht naar zaterdag boven zee mogelijk wat nevelig in het noordwesten (hoge Td).

 
Twitter account over het weer: twitter.com/weerextremen.



Woonplaats: Capelle aan den IJssel
Berichten: 837
Lid sinds: 6 jun. 2010
26 juni 2020, 17:36 uur | Bericht #493565
Boven Nederland stil en erg warm wat zal er gaan komen....hier ook trouwens!

Boven belgie dat ziet er best extreem uit, is daar misschien meer over bekend?

| Gewijzigd: 26 juni 2020, 17:40 uur, door Jo Capelle
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2605
Lid sinds: 29 mrt. 2016
26 juni 2020, 18:09 uur | Bericht #493567
Citaat van Jo Capelle, vrijdag 26 juni 2020, 17:36 uur Boven Nederland stil en erg warm wat zal er gaan komen....hier ook trouwens!

Boven belgie dat ziet er best extreem uit, is daar misschien meer over bekend?


Alsof het lot ermee speelt, direct na je bericht ontstaan er kleine buien. Onweer wordt op de felste exemplaren al waargenomen. De buien beginnen als single cell, even nowcasten in hoeverre ze organiseren.
Deze buien ontstaan vanaf de grond, hier is de convectietemperatuur bereikt (vanaf die Temp. is het warm genoeg voor buienvorming). Ze kregen een beetje steun van de outflow boundary (zorgt voor extra optilling, om het buienstadium te bereiken).


In het rood de outflow boundary, in het zwart de heersende windrichting.

Nachtwerk
De huidige buien zijn vooral interessant voor het zuiden en zuidoosten. Voor de grootste delen van de Benelux is onstabiele lucht nog niet eens gearriveerd (O - NO - N). De dynamische triggers trekken ook pas vannacht of morgenochtend over. Hier is dus nog heel veel geduld nodig, en een deel kan er misschien ook nog doorheen slapen. Zaterdagmiddag beperkt de kans zich meer naar het noordoosten en oosten. Hier schijnt de zon mogelijk nog even en kan het nog 25°C worden, met CAPE van 500 tot 1500 J/kg. Tegen de avond verdwijnt de onstabiliteit overal.

Eerder W. in t Erland (Winterland)
Imajica
Lid
Woonplaats: Breda
Berichten: 19
Lid sinds: 3 jul. 2010
26 juni 2020, 18:22 uur | Bericht #493568
Hier boven Breda ontstaat ineens een aardige bui.
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2605
Lid sinds: 29 mrt. 2016
26 juni 2020, 18:42 uur | Bericht #493569

Kans op microburst / hagel


Rond Breda & Tilburg zijn twee buien ontstaan die behoorlijk intensief zijn. Reflectiviteit is hoog (60+). Dit kan betekenen dat er een microburst (plotse overvloedige regenval & zeer lokale windstoten) of hagel (max 2 cm) voor kan komen. Er is momenteel al een waarneming van een microburst tussen Breda en Tilburg.

Eerder W. in t Erland (Winterland)
Sven
Moderator
Woonplaats: Everywhere and Nowhere
Berichten: 6159
Lid sinds: 5 jul. 2011
26 juni 2020, 20:20 uur | Bericht #493574
Iemand wat poffertjes besteld?

Woonplaats: Dinteloord
Berichten: 67
Lid sinds: 19 jun. 2019
26 juni 2020, 21:38 uur | Bericht #493579
voor de personen die geïnteresseerd zijn: ik heb een livestream openstaan van het onweer in gewestelijk noord brabant. compleet met knmi neerslagradar en lightningmaps kaartje https://www.youtube.com/watch?v=7GG_-TtziQY
Groetjes, Niels Koomans.
Woonplaats: assen
Berichten: 58
Lid sinds: 25 apr. 2011
27 juni 2020, 00:33 uur | Bericht #493580
Hoop op onweer ????
Scooby
Lid
Woonplaats: Emmen
Berichten: 14
Lid sinds: 19 apr. 2018
27 juni 2020, 08:49 uur | Bericht #493583
Zeer benieuwd wat het vandaag in Drenthe gaat doen. | Gewijzigd: 27 juni 2020, 08:50 uur, door Scooby
NSFFNS Support 1419
Terug naar boven
1 2
Dit topic is gesloten
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.880 topics, welke bij elkaar 448.477 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.606 leden.
Het nieuwste lid is AMV058.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 194 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 194, lezen 2 mensen het topic "Winter 2010/2011 discussietopic deel 20".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden