Recordwarm: 38 graden in Siberië!
We are in a relentless Arctic #heatwave - Siberia is literally on fire right now and it's set to continue.
— Scott From Scotland (@ScottDuncanWX) June 19, 2020
Temperatures will comfortably exceed + 30 °C within the Arctic Circle over the next 10 days at least. It is a staggering + 20-25 °C warmer than it should be...
[THREAD] pic.twitter.com/J9opJLIaIw
Eerder deze week schreven we in deze rubriek al over de hoge temperaturen en bosbranden, ook wel zombie-branden, in Siberië momenteel. Het is er zelfs nog warmer dan bij ons, met daar afgelopen weekend een extreem temperatuurrecord. In het Russische Verhojansk werd het zaterdag namelijk maar liefst 38 graden! Een record voor het gehele Noordpoolgebied.
Vorig jaar was het heetste jaar ooit in Rusland en ook in Siberië was het toen al erg warm. Er was toen al sprake van een hittegolf en na een erg warme winter en lente in Siberië, met af en toe enorme uitschieters omhoog qua temperatuur, is de zomer daar nu ook weer erg warm begonnen. Op meerdere plekken warmt het al op tot boven 30 graden en een enkele plek schiet soms dus al over de 35 graden heen.
Afwijking van 18 graden
Vooral in het westen van Siberië is het al tijden zo warm. Sinds januari van dit jaar liggen de temperaturen gemiddeld zo’n 3 tot 6 graden boven het klimatologisch gemiddelde, met in mei zelfs enige tijd een afwijking van 10 graden. Afgelopen weekend kwam de temperatuur in Verhojansk zelfs 18 graden hoger uit dan normaal. In deze tijd van het jaar hoort het er volgens de klimaatboeken nu namelijk 20 graden te zijn.
Extreem landklimaat
Siberië kent met zijn extreme landklimaat normaal gesproken al grote temperatuurverschillen tussen de winter- en zomerperiode. In de winter kan het er gemakkelijk tientallen graden vriezen, in zeldzame gevallen tot zelfs -70 graden, terwijl het er in de zomer soms meer dan 30 graden wordt. Het gebied bestaat namelijk grotendeels uit droge landoppervlakten die in het winterseizoen snel afkoelen en in de zomer gemakkelijk opwarmen. Vooral in de laaglanden en boven het permafrost in het noordelijkste deel van Siberië zijn de extremen vaak groot.
Warmte houdt lang aan
Door klimaatverandering warmt de hele planeet op, maar dit gebeurt niet gelijkmatig. Vooral het westen van Siberië springt eruit voor wat betreft de sterk opwarmende trend, met daar ook de grootste afwijkingen in de temperatuur. Op zich komen sommige extremen dus niet geheel onverwacht, maar het langere aanhouden van de hoge temperaturen is wel bijzonder en ook problematisch.
Permafrost
Een groot deel van noordelijk Rusland en Siberië bestaat namelijk uit permafrost – permanent bevroren grond –, waarop ook enkele steden zijn gebouwd. Smelt of dooit dit door de aanhoudend hoge temperaturen, zal een deel van die grond verzakken, met alle gevolgen van dien. Tevens zit in die bevroren bodem veel van het broeikasgas methaan gevangen. Het broeikaseffect van methaan is 23x sterker dan dat van koolstofdioxide. Als de permafrost dus dooit, zal een deel hiervan vrij komen, wat een verdere opwarming van de aarde stimuleert.
Ook in Nederland hittegolf?
Niet alleen in Siberië is het erg warm, ook bij ons warmt het de komende dagen verder op. Vandaag werd het op veel plaatsen al zomers warm, 25,0 graden of meer, en vanaf morgen wordt het op steeds meer plekken zelfs tropisch warm, 30,0 graden of meer. Vooral in het zuiden van het land komt het met de huidige verwachting tot een hittegolf, maar of het in De Bilt ook gaat lukken, is nog de vraag!
Bron: Weer.nl
Grote bosbranden in Siberië
Bron afbeelding: NASA
Ze zijn weer overal volop in het nieuws: bosbranden. In de Amerikaanse staten Arizona en Californië is het al flink raak en ook in Siberië woeden alweer diverse bosbranden. Komende week wordt het ook in ons land weer zonnig, droog en heet, dus ook hier zullen we moeten oppassen. De grond is ondanks de vele, maar lokale regen van de afgelopen tijd nog steeds op veel plaatsen erg droog.
De zuidelijke staten van Amerika staan natuurlijk bekend om hun vaak warme weertype, maar nu is het kwik in delen van Arizona en in het zuiden van Californië zelfs tot ruim boven 40 graden gestegen. Op zich komt dat daar wel vaker voor, maar het is er ook nog eens kurkdroog en het waait stevig. Inmiddels is het er al tot meer dan 35 bosbranden gekomen.
Noordelijk Siberië
Ook op plekken waar je het minder snel verwacht, woeden momenteel branden. In het noorden van Siberië bijvoorbeeld, in het Noordpoolgebied. Na een recordwarme winter in grote delen van Rusland, warmde het ook in Siberië in het voorjaar snel op. Het kwam er af en toe zelfs tot recordhoge, zomerse waarden, boven 25 graden, daar waar het in die tijd van het jaar normaalgesproken rond het vriespunt hoorde te zijn. En nog steeds is het er warm. Sterker nog, er is daar inmiddels al lange tijd sprake van een hittegolf.
Zombiebranden
Net als vorig jaar om deze tijd woeden in het gebied ook nu alweer enkele bosbranden. Ze zijn hoogstwaarschijnlijk op een bijzondere manier ontstaan. Het zijn zogeheten zombie- of overwinteringsbranden. Wetenschappers denken namelijk dat ze zijn ontstaan vanuit restanten van branden van vorige zomer. In Rusland is in de zomer van 2019 in totaal meer dan 3 miljoen hectare land verbrand. Deze branden zijn toen grotendeels onder controle gebracht of zelf uitgedoofd, maar waarschijnlijk zijn ze ondergronds nog wel blijven branden. Nu het er weer extreem warm en droog is en er ook wat wind staat, laaien de branden ook bovengronds weer op. Omdat ze vaak op zeer afgelegen plek woeden, zijn de branden nu vaak alleen via satellietbeelden te zien, dus de bovengrondse branden. De kans is echter groot dat er ook ondergronds nog steeds branden woeden.
Natuurbranden in eigen land
Ook in ons eigen land neemt de kans op bosbranden de komende dagen weer toe. In het voorjaar kwam het door de toen al ernstige droogte op meerdere plekken in het land tot natuurbranden, in onder andere de Deurnesche Peel. Ondanks dat er de afgelopen tijd stevige buien zijn gevallen en er zelfs neerslagrecords zijn gebroken, is het nog steeds erg droog. De buien die vielen, waren namelijk erg lokaal. Zo viel in Vlissingen ruim 100 millimeter in korte tijd, maar een aantal kilometer verderop viel amper de helft of zelfs helemaal niets. In zijn geheel is het dus nog steeds (erg) droog en met het komende hete en zonnige weer neemt het risico op natuurbranden dan ook meteen weer toe. Het kwik stijgt de komende week naar zomerse tot regionaal tropische waarden (boven 30 graden) en ook bij ons is er dan, net als in Siberië, kans op een hittegolf. Al hanteren ze daar andere maatstaven dan in Nederland.
Bron: Weer.nl
VN wil verontrustende recordtemperatuur Siberië onderzoeken
De Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) wil de meting die onlangs in Siberië is gedaan, laten verifiëren om zeker te weten dat de recordtemperatuur van 38 graden klopt. Die temperatuur werd zaterdag gemeten in de Russische stad Verchojansk, ten noorden van de poolcirkel.De WMO, de weerafdeling van de Verenigde Naties, heeft de Russische autoriteiten gevraagd de meting te bevestigen. Daarna zal het de meting ook zelf controleren en bevestigen dan wel ontkennen dat de gemeten temperatuur een record is.
Uitzonderlijke hitte
Siberië heeft de afgelopen weken te maken met uitzonderlijke hitte. “De meting van zaterdag is opvallend en zorgwekkend”, zei een woordvoerder van de WMO. “Maand na maand zijn we verrast en bezorgd over temperatuurmetingen die we zien.” Volgens wetenschappers ligt het wel – als gevolg van klimaatverandering – in lijn met eerdere metingen en gegevens uit andere regio’s. Het noordpoolgebied zou twee keer zo snel opwarmen als de rest van de wereld.
Verchojansk kent enorm grote temperatuurschommelingen. In de winter kan het kwik dalen naar -47 graden, terwijl het in de zomer 20 graden kan worden. Maar een temperatuur van 38 graden is bijzonder hoog. Ook elders in noordelijke delen van de wereld is het heet. Zo zijn in Scandinavië temperaturen van 34 graden mogelijk.
Bron: Weeronline.nl