De regen viel op de juiste plekken
Hoewel er van de weersverwachting gisteren niet veel klopte, viel de regen die er kwam uiteindelijk wel op de juiste plek. Een paar van de droogste gebieden in het land kregen tientallen millimeters regenwater te verwerken. Hier en daar liepen de neerslaghoeveelheden op tot tussen 50 en 100 millimeter. Meddo, vlakbij Winterswijk in de Achterhoek, was met maarliefst 111 millimeter de natste plek.
Tot voor een paar jaar was het in Nederland zo dat een dag met veel regen de handen van de meeste mensen niet op elkaar kreeg, maar gisteren zag je in Gelderland, Overijssel en Drenthe – de gebieden die de meeste regen kregen – toch veel lachende gezichten. Natuurlijk was er sprake van wateroverlast en schade op de velden, maar de natuur had het water hard nodig en daar maken steeds meer mensen zich ook zorgen om.
Droogte eist zijn tol
Je hoeft geen bioloog te zijn om te zien hoe zwaar veel bomen het hebben door het derde opeenvolgende droge jaar. De waterstanden in veel vennen en beken zijn zorgwekkend laag en de felgele kleur van veel graspercelen spreekt duidelijke taal. Als je hierbij bedenkt dat de gebieden die nu de regen kregen, in de verwachting helemaal zouden worden overgeslagen, dan is de lach op de gezichten van velen uiteindelijk ook best te begrijpen.
Klef en benauwd
Nederland bevond zich gisteren in uitermate vochtige en ook warme lucht. Mensen die voor de buien uit nog even buiten waren om te sporten, kunnen het waarschijnlijk beamen. Het was vies, het was klef en het was benauwd. Je hoefde maar een paar stappen te zetten en je was bij wijze van spreken al nat van het zweet. Twee lijnen hielden we met het oog op de buivorming in de gaten. Een lijn boven het zuiden waar de noordwestenwind ten noorden ervan en een westelijke ten zuiden bij elkaar kwamen. En een andere lijn boven het noordoosten. Op die lijn draaide de wind van noordwest naar oostnoordoost.
Bron afbeelding: Weer.nl
Noordoostelijke buien bleven uit
Volgens vrijwel alle modelberekeningen zou de lijn in het noordoosten weer de plek worden waar de zwaarste buien zouden gaan vallen. Eigenlijk had dat meteen in de ochtend al moeten gebeuren. In het noorden van Friesland en op enkele Waddeneilanden werd eerst ook wel een aanzet gegeven, maar het lukte uiteindelijk niet. En dat had gevolgen. Want bij de buienlijn op de ene plek horen daalbewegingen op de andere. En de daalbewegingen, horende bij de buien in het noordoosten hadden de vorming van buien in andere delen van het land juist in hoge mate moeten tegenhouden. Toen die noordoostelijke buien er toch niet kwamen, lag het speelveld in de rest van Nederland ineens open.
En toen ging het op andere plaatsen los
Alles was verder aanwezig. Vocht en warmte troffen we in overvloed aan en de zon scheen ook een poosje om de temperaturen flink te laten oplopen. Daarna ging het vanzelf. Eerst liep de lijn in het zuiden vol met buien, waarbij delen van Weert blank kwamen te staan, daarna begonnen zich in het kleffe gebied ten noorden van die lijn ook losse buien te vormen. Bij voorbeeld boven Amsterdam-Zuidoost, waar in korte tijd 40 millimeter viel en straten onder water kwamen te staan. En op andere plaatsen boven Gelderland en Utrecht. Het waren eerst lokale buien met grote plaatselijke verschillen, later begonnen ze vooral boven Gelderland steeds meer samen te klonteren. Dit gebied trok tergend langzaam naar het noordwesten en activeerde ook in delen van Overijssel en Drenthe, allemaal plekken waar het de laatste tijd met de regen behoorlijk tegenviel en het erg droog was.
Zware regen en overlast
Vanaf dat moment stroomden de filmpjes en foto’s van zware regen, overstroomde straten en erven binnen. Waarneemster Ans Prinsen in Meddo bij Winterswijk zag uiteindelijk 111 millimeter in haar regenmeter terechtkomen. Dat was de topper. Maar veel meer plaatsen kregen tientallen millimeters over zich heen. Ook buiten Gelderland. Gerrit Woertink die zijn boerderij in de buurt van het Drentse Wijster heeft kon bij voorbeeld 84 millimeter uit zijn regenmeter schudden. Op het radarbeeld bij dit verhaal zijn de witte vlekjes de plaatsen waar de meeste regen is gevallen. Heel veel plaatsen kregen 20 tot 50 millimeter. Het zwaartepunt ervan lag als gezegd in de provincies Gelderland, Overijssel en Drenthe.
We zijn er nog niet vanaf
Ook gisteravond regende het nog een tijdje door. In Gelderland en in Overijssel werd het uiteindelijk droog en vanochtend regende het alleen nog in delen van Drenthe, Groningen en Friesland. Daar blijft de overgangszone vandaag een tijdje hangen. Daarna trekt hij zich weer wat terug naar het zuiden en zo hebben we er ook de komende dagen nog meer te maken.
Bron: Weer.nl
L1mburg Centraal: straten in Weert blank na hevige regenbui https://t.co/vYRAhuKfzW pic.twitter.com/8bYk0vWQmP
— L1 (@L1) June 14, 2020
We zijn bij Meddo in de Achterhoek, waar vanmiddag 111 mm regen is gevallen: 2x de maandhoeveelheid voor juni!! Helaas zijn veel akkers bijna "kaal" gespoeld en ook is er waterschade aan huizen.. #wateroverlast (bron kaart Kachelmann)@helgavanleur @Fliep @EdAldus @janvissersweer pic.twitter.com/tlddrOqi32
— Wouter van Bernebeek (@StormchaserNL) June 14, 2020
In Meddo viel vandaag in een uur tijd bijna anderhalve maandsom aan neerslag (80 mm, 8 volle emmers water per vierkante meter!). Inmiddels zitten we hier over de 100 mm en het regent nog altijd door.... https://t.co/DDAKV7u2x3
— Weer.nl (@Talpaweer) June 14, 2020
Video: Jan Klein Falkenborg, Meddo#wateroverlast pic.twitter.com/gupvNJHl0j
Voorbeeldje wateroverlast #rijssen . Rijssen en regen, geen gelukkig huwelijk. Dit is Braaksmanslanden https://t.co/ODxuUwPvrn pic.twitter.com/0E5IQMGgNg
— Rindert Ekhart (@RindertE) June 14, 2020
#Wateroverlast in Beilen. De Foezelsloot doet zijn naam eer aan. pic.twitter.com/cK6Q7dfUg7
— Paarse Pracht (@Paarsepracht) June 14, 2020
Wat in 4 maanden niet lukte ! Lukte vandaag binnen 2 uur! Lutterbeek overvol!! Na "waterdump" van bijna 40 MM #DeLutte @RTVoost @MeteoGroupWeer @janvissersweer @weeronline @BuienRadarNL @Weerplaza @WilliamHuizinga @Alpenweerman @talpaweer pic.twitter.com/UrCD1zOYnO
— Tonny Morsink (@tonnymorsink) June 14, 2020
Groenlo vanmiddag pic.twitter.com/vDTkTszDS5
— Groenlo Promotion (@erik_mentink) June 14, 2020