Wouter van bernebeek nam gister de moeite om met zijn team af te zakken naar Limburg, en die werden getrakteerd op een uren lange lichtshow.
Voorwoord:
Actueel zien we nog de restanten van het zuidelijke front. Die gisteravond en deels nacht voor een flinke zone met onweer zorgde in zuidelijk Benelux, uiteindelijk pakte wat meer centraal NL en NW-NL ook nog wat mee. Eerder vanmorgen leefde hij nog weer kortstondig op boven Drenthe-Friesland, met wat donderklappen. Uiteindelijk word het in de loop van de morgen overal droog. Ondertussen schuift zeer warme onstabiele lucht vanuit het oosten onze kant op. Met Theta-E's van 15 graden, word het vandaag 25 graden in grote delen van het land, en in het noordoosten en oosten lokaal zelfs bijna 29 graden.
Met de warme lucht mee komt een thermische vore vanuit Duitsland dichterbij, tot hoever deze nog doordringd boven het noordoosten en oosten is echter nog steeds onzeker Nowcasten!!. Gisteren kwam het hele zaakje ook dieper het land in. Echter in de meeste modellen blijft het net tegen de grens aan liggen. Een enkel legt hem ook nog wat meer landinwaarts Friesland-Drenthe-Twente in, en laat hem dan weer terug schuiven richting Duitsland. Het maakt het lastig om echt goed neer te zetten.!! De voorkeur ligt toch net over de grens ligt in de modellen. Maar ik ga gewoon uit van het max haalbare hier boven deze regio's noordoosten en deels oosten, het is een gok maar goed die neem ik dan wel. Met zulke waardes mag het gewoon niet genegeerd worden!!
Onstabiliteit en randverschijnselen:
Lucht is erg onstabiel CAPE-waardes gaan naar waardes rond 2000 J/kg lokaal nog wat hoger zeker langs de grens. Convergentie in de vore kan een trigger voor de buienvorming zijn. Dat kunnen dan stevige buien zijn met hagel tot 3 cm, windstoten van 75-90 km/u het laatste vooral zeer lokaal op een burst verschijnsel. En lokaal veel neerslag 30-45 mm of meer in korte tijd.Schering bedraagt veelal rond de 20 kts met zeer lokaal 30 kts, het is dus een mengelmoes van single cells/multicellen op en rondom de thermische vore.
Vanmiddag/Vanavond ga ik op pad ik bekijk de situatie hier vanaf huis, en rij dan eventueel aan. Ik zit zelf te denken aan regio Dollard.
Wellicht kunnen W.int erland of andere leden nog wat dingen toevoegen vandaag. Ik ben bezig met voorbereidingen!!
Met vriendelijke groet
Tatanka
Aandachtspunt.
Bekijk net eens de nieuwe Arome run, en die komt wellicht vannacht nog met een verassing, ook morgen is er gewoon nog weer een kans namelijk. Ik heb mij daar afgezien van deze run nog niet verder in verdiept. Maar die komt met een MCS nog weer eens aanzetten vanuit het Ruhr gebied, uit een omgeving met 1500-2000 j/kg ook later vandaag. En dan liggen er meteen ook weer kansen open voor andere delen hahaha. Maar goed dit is 1 model. Het is dus echt allemaal een beetje een rommeltje met zoveel energie in de atmosfeer.
| Gewijzigd: 13 juni 2020, 08:26 uur, door Tatanka
https://www.knmi.nl/nederland-nu/weer/waarschuwingen/drenthe
Noordelijker dan verwacht
Gisteren trokken de stevigste onweersbuien iets noordelijker dan verwacht.Dit is goed te zien in mijn verwachtingskaart vergeleken met de werkelijkheid hieronder.
Noordoost België, zuidwest Nederland en uiterst zuid Nederland hadden met weinig ontadingen te maken.
| Gewijzigd: 13 juni 2020, 11:26 uur, door Tieske
Betekent dit dat het allemaal mee kan gaan vallen?
Betekent dit dat het allemaal mee kan gaan vallen?
Jazeker kan ik dat wel, estofex is een non profit organisatie, puur op donaties e.d. Die jongens hebben allemaal een baan in de meteorologie. Daarnaast een prive leven, en zijn verder niks verplicht. Dat betekent niet dat er geen kans is, er is simpelweg niemand die beschikbaar is dan vandaag!!. En voor een eventuele kans op zondag komen ze dan doorgaans vanavond weer, of dus niet.!!
| Gewijzigd: 13 juni 2020, 11:59 uur, door Tatanka
Edit W. in t Erland: Deze CAPE waardes zijn berekend met een algoritme dat de data van het KNMI grondstation gebruikt. Dit zit vol aannames en is daarmee slechts een grove indicator van werkelijke CAPE. | Gewijzigd: 13 juni 2020, 14:06 uur, door Thijs.
Vandaag:
Modelbeoordeling
Belangrijkste aandachtspunt zijn de stevige onweersbuien in het noordoosten vanaf vanmiddag, op zondag vooral vanaf enige hoogte en getriggerd door het naderende warmtefront. De modellen vertonen vooral komende nacht verschillen, waarbij Hirlam en EC de buiigheid laten aanhouden/opleven.
Neerslag
Hoge SBCAPE in het noordoosten, vanmiddag 1.5-2.0 kJ/kg, vanavond 2.0-2.5 kJ/kg, zowel in Hirlam als HAP2. EC MLCAPE 1.0-1.5 kJ/kg. De 0-6 km schering bedraagt zo'n 30-35 knopen, dus er zal sprake zijn van organisatie van de buien in multicell clusters. Voor de CAPE x SHEAR (even uitgaand van de SBCAPE) betekent dit waardes van 60-70. Dit zijn waardes waarbij lokaal grote hagel realistisch is. De 700 hPa wind daarbij ligt rond de 10 knopen bij een waterinhoud van ca. 35 mm, ook komt Harmonie vooral boven Duitsland met lokaal > 20 mm per uur. Dit betekent dat lokaal > 50 mm/uur ook mogelijk is, maar dat de kans daarop nog niet bijzonder groot is. Neerslagsommen in EC vandaag regionaal 10-20 mm in het noordoosten en mogelijk ook het uiterste oosten. In de rest van het land waarschijnlijk beduidend minder neerslag.
Zondag
Het gebied met vochtige lucht wordt vanuit zowel het noordoosten als het zuidwesten (occlusiefront van onweerskans gisteren) snel kleiner. We zien dat het gebied hierdoor samengeknepen wordt boven Noordoost-Nederland en Duitsland. Hierdoor kan de komende dagen (tot en met maandag) al het vocht uit deze zone geknepen worden in de vorm van regen. De totale neerslagsom zal uiteindelijk variëren van 2 mm tot 50 mm (mogelijk valt de 50 mm net in Duitsland).Modelbeoordeling
Zondag overdag laten vooral de Harmonies buien ontstaan op de nieuwe WNW-OZO georiënteerde convergentielijn boven het midden.
Neerslag
Neerslagsommen in EC op zondag 20-40 mm in het oosten en noordoosten. Dit is zeker mogelijk en lokaal kunnen de neerslagsommen nog hoger uitvallen. In de rest van het land waarschijnlijk beduidend minder neerslag, maar op de nieuwe convergentielijn van zondag overdag mogelijk opnieuw enkele forse lokale buien. Erg veel windschering en CAPE lijken hierop niet te zitten, maar onweer is zeker mogelijk. De hagelkans is duidelijk wat kleiner bij deze buien.
Een dunne band met vochtige lucht zit ingeklemd tussen twee fronten. Hierdoor hangt het stil van zaterdag t/m maandag boven het uiterste noordoosten. Met een kleine verschuiving zit de vochtige zone wellicht morgen net boven Duitsland en is er in het noordoosten niet zoveel aan de hand. Dat is nog een onzekerheid.
CAPE waardes zijn morgen aanzienlijk lager (800 - 1000 J/kg in Groningen), hiermee is de kans op hoge bliksemactiviteit en hagel afgenomen. De lucht is in het oosten en noordoosten nog steeds erg vochtig dus nog steeds zien we lokaal hoge neerslagintensiteit.
Noordwestenwind zorgt in de kustregios voor een lagere temperatuur morgen (20°C), in het binnenland nog circa 24°C. | Gewijzigd: 13 juni 2020, 14:14 uur, door Thijs.
Gisteravond werkelijk genoten van het onweer op 19 hoog te Zoetermeer
Soms leekt het net een disco xD
In het geval dat de stroming vandaag hetzelfde zou zijn als gisteren, dan was het net zoals gisteren met hetzelfde boogje naar de Benelux komen.
Helaas zien we vandaag een wat andere stroming. Dit komt doordat het laag boven Bretagne aan het afzwakken is en naar het noorden wegtrekt. Hierdoor bepaald dit laag niet langer de routes van de buien boven noordoost Frankrijk. In plaats daarvan zien we een nieuw lagedrukgebiedje zich ontwikkelen boven Duitsland, nu bepaald dit laag de routes van de buien.
Onder dit nieuwe sturend laag zien we de meeste buien niet langer afbuigen naar de Benelux, maar nu gaan ze eerder richting Midden- en Zuid-Duitsland.
Enkel de meest noordelijke kunnen nog wel naar Wallonië gestuurd worden, er is echter niet heel veel energie beschikbaar daar, dus het is nog even afwachten of ze nog wat voorstellen wanneer ze dan misschien eindelijk Vlaanderen bereiken. De kans is niet zo groot.
Voor het overgrote deel van de Benelux is het dus nog even wachten op de volgende onweerskans, de kans op een volgende (kleine) onweerskans is groot, maar de modellen verschillen nog enorm van elkaar.
| Gewijzigd: 13 juni 2020, 17:15 uur, door Thijs.
Kans op hagel regio Ter Apel
Momenteel zien we op de radar zeer sterke signalen verschijnen, dit kan duiden op zeer zware neerslag of hagel. In dit geval lijkt me hagel waarschijnlijk. Het kan dan gaan om hagel van circa 2-3 cm, of veel hagelval met kleinere diameter (1 cm).Reflectiviteit van meer dan 58 dBz kan wijzen op hagel, in dit geval zijn dat donkerrode tot roze kleuren.
Bron radarsoftware: Bram van 't Veen (NLradar)
Er zit boven de laag vlak bij de grond, circa vanaf 800 meter hoogte, nog wat onstabiliteit. Hiervan kunnen zich nog eventjes kleine buitjes voeden. Deze buitjes kunnen her en der de kop opsteken. Het meest waarschijnlijke is in de regio Eindhoven - Roermond - Weert en de regio Lauwersmeer - Leeuwarden. De buien die nu ontstaan zijn kunnen namelijk in de omgeving nieuwe buitjes veroorzaken. Dit blijven single cell buitjes, dus ze zullen geen lange levensduur hebben, en ook traag bewegen.
Zondag 14 juni herhaling van zetten
Zondag zien we opnieuw een zone met zeer onstabiele lucht flirten met de noordoostelijke landsgrenzen.
Tussen Groningen en de stad Hamburg wordt de vochtige zone vanuit twee kanten opgeruimd.
Verschillen met zaterdag:
Morgen (zondag) is er minder CAPE beschikbaar, hierdoor wordt de kans op hagelstenen zoals die zaterdag voorkwamen in Duitsland en bij Ter Apel een stuk kleiner. Onweersactiviteit zal ook een klein beetje lager zijn.
Overeenkomsten met zaterdag:
Opnieuw voorzien modellen aanzienlijke neerslagsommen voor Noordoost-Nederland doordat de buien traag bewegen en zo lokaal veel neerslag achter kunnen laten. Ook hebben de modellen wederom moeite met locatie en het type onweersbui. Arome is wederom het meest enthousiast, terwijl Harmonie vrij bescheiden blijft. Nadruk van deze kans blijft nog steeds de kans op lokale wateroverlast.
Boven Gelderland komen ook enkele zwakkere neerslagsignalen naar voren, ook hier is een onzekerheid over locatie. Mogelijk nu dus iets dieper in Nederland ook enkele buitjes op zondag.
Zondag lokaal kans op kleine buitjes, dan ook meer bewolking aanwezig dan op zaterdag.
Onzekerheid
Er is nog steeds veel variatie in locatie en organisatie van de buien, hierdoor is een precieze schets lastig te geven. We zullen een lijn zien waarop de onweersbuien zullen onstaan, de locatie Ik denk dat het zondag toch zoals zo vaak op het nowcasten aankomt.
W. in t Erland
| Gewijzigd: 13 juni 2020, 23:53 uur, door Thijs.
Klopt, dat heeft te maken met de manier waarop de kaart gemaakt wordt. Op de kaart in de post van Thunderlover zie je de metingen op de KNMI-stations, dit zijn metingen voor één specifiek punt, waar het station staat.
Vervolgens berekent de computer wat de neerslag tussen alle KNMI-stations geweest zou kunnen zijn, door interpolatie. Dit wil zeggen dat, stel dat op locatie A 1 mm valt, en op locatie C 3 mm, dan rekent de computer uit dat op locatie B (precies tussen A en C) dan 2 mm gevallen zou zijn.
Dit werkt best goed wanneer het in een groot gebied overal evenveel regent. Gisteren zagen we echter lokale buien, dus dan gaat de vlieger van het interpoleren niet op. In een geval zoals gisteren zou ik de kleuren op die kaart dan zeker met een korreltje zout nemen.
Op deze kaart zien we ook alle metingen van de KNMI-vrijwilligers die neerslag meten. Ook hier worden de kleuren met interpolatie bepaald, maar omdat er op véél meer plaatsen gemeten wordt is de onderstaande kaart een stuk betrouwbaarder!
(En zo zien we ook dat in Eext er een stuk minder gevallen is dan er omheen, na jouw bericht kwam er nog wel matige regenval in jouw omgeving, dus daarom is er volgens onderstaande kaart ongeveer 8 mm gevallen uiteindelijk.)
Goed, bovenstaande kaarten waren van neerslagmeters aan de grond, de radar echter ook neerslag meten. Hieronder zien we de neerslagtotalen aan de hand van radarbeelden, ten tijde van het bericht van Reofreak. Dit komt het beste overeen met de waarneming dat het in Eext nog droog was gebleven. Radarbeelden zijn het beste middel om lokale verschillen te zien zoals bij Eext en omliggende dorpen. Het allerbeste is natuurlijk nog steeds een regenmeter in de eigen tuin!
(Radarbeelden hebben namelijk ook onzekerheid, omdat de radarstralen een beperkt bereik hebben.)
| Gewijzigd: 15 juni 2020, 15:06 uur, door Thijs.
Gisteren was het aantal @KNMI-meetpunten (dat voor een klein landje op zich heel groot is) toch niet voldoende is om het complete beeld van de totale regenval te geven. Links de waarnemingen op de KNMI-stations, rechts de reconstructie obv de radarbeelden. #regen @weerplaza pic.twitter.com/c1GBOLrRYu
— Peter Kuipers Munneke (@PKuipersMunneke) June 15, 2020