Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Chaves, NM; Roosevelt, NM.

2 Nov 2024 09:31:01

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hutchinson, TX; Moore, TX.

2 Nov 2024 08:48:34

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Chaves, NM.

2 Nov 2024 08:35:13

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Beaver, OK; Lipscomb, TX.

2 Nov 2024 08:34:39

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hemphill, TX; Roberts, TX.

2 Nov 2024 08:27:16

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Carson, TX; Hutchinson, TX; Moore, TX; Potter, TX.

2 Nov 2024 08:20:06

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Roberts, TX.

2 Nov 2024 08:20:05

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Roosevelt, NM.

2 Nov 2024 07:38:42

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hutchinson, TX; Moore, TX.

2 Nov 2024 07:38:41

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Chaves, NM.

2 Nov 2024 07:34:40

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Carson, TX; Hutchinson, TX; Moore, TX.

2 Nov 2024 07:24:59

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Ochiltree, TX; Roberts, TX.

2 Nov 2024 07:24:58

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Carson, TX; Moore, TX; Potter, TX.

2 Nov 2024 07:02:00

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hartley, TX; Moore, TX; Oldham, TX; Potter, TX.

2 Nov 2024 06:49:53

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Moore, TX; Oldham, TX; Potter, TX.

2 Nov 2024 06:49:53
Actueel
1 / 4

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2602
Lid sinds: 29 mrt. 2016
10 juni 2020, 23:33 uur | Bericht #493347

Onweerskansen 12 t/m 14 juni


We hebben mooie runs gezien met gunstige omstandigheden voor een goede onweersetting. De laatste runs hebben echter de situatie wat veranderd. Deze nieuwe onzekerheid maakt een apart kansentopic nog een twijfelgeval. We gaan het in ieder geval nog met elkaar over hebben, daarom toch een apart kansentopic. Het moet tenslotte wel erg raar lopen wil er helemaal geen onweer zijn binnen de grenzen van de Benelux (zeg nooit nooit :|). Hierbij het eerste onweerskansentopic van 2020!

Kans 1 vanaf vrijdagmiddag
We pellen onze atmosfeer weer af van boven naar beneden, we starten met de bovenste laag op 5,5 km (500 hPa drukvlak).

5,5 km: Hoogtelaag boven Baai v. Biskaje
Vandaag zakte een laag af van de omgeving van IJsland naar Frankrijk (baai v. Biskaje). Dit hoogtelaag gaat hier voor anker, het lagedrukgebied kan namelijk niet verder door een blokkade boven Scandinavië.


Op hoogte is de wind zuidoostelijk.

Boven zuidwestelijk Benelux ligt vrijdag de straalstroom, dit zorgt voor windsnelheden tot 180 km/u op 5,5 km hoogte. Hierdoor is het verschil tussen windsnelheden aan de grond en op hoogte zeer groot, dit geeft veel windschering in het zuidwesten. Hier is de treksnelheid van de buien dan ook vrij groot. Verder naar het noordoosten neemt de windschering af naar 15 tot 25 knopen.
Windschering West-Vlaanderen40 knopen
Het zuidwesten pakt de meest gunstige schering.



1,5 km hoogte: meest vochtige lucht nog niet gearriveerd
Op het 850 hPa drukvlak (op 1,5 km hoogte) focussen we ons op de energie toevoer voor de buien. Hier zien we dat wanneer de vore over het zuidwesten van de Benelux trekt, de meest onstabiele lucht nog halverwege Duitsland is. We pakken dus niet de meest gunstige lucht vrijdag.

In het rood zien we de trigger, een (occlusie)front vanuit Frankrijk trekt noordwaarts.

Aan de grond
In de CAPE kaarten zien we de gevolgen van de vochtigste lucht die ons niet op tijd kan bereiken. Op onderstaande kaart zien we in de meest onstabiele lucht CAPE waardes van 1500 tot 3000 J/kg. De lucht aan onze trigger bereikt CAPE waardes van 600 tot 1100 J/kg (van Noordoost-Frankrijk tot Zeeland op deze kaart).
Als bui-type schat ik met lage CAPE waardes geen supercel, maar eerder een mengvorm van een supercel en ordinaire bui (dus mét mogelijk dynamische eigenschappen en veel neerslag, maar zonder hoge onweersactiviteit).




Samengevat
We zien in onderstaande dwardsdoorsnede van de atmosfeer van model WRF verschillende dingen terug:

1. Rood) De bui trekt zich uit van 2 km aan de basis tot 9 km hoogte. De boven en onderkant zijn aangegeven met rode strepen.

2. Paars)  Aan de grond is de wind bijna oostelijk, en is de windsnelheid 40 km/u (20 knopen). Aan de top van de bui (rode streep) is de windsnelheid 90 km/u (45 knopen), hier is de wind ook gedraait naar het zuidoosten tot zuiden. Dit zorgt voor een hoge windschering, wat gunstig is voor de treksnelheid, en gunstig voor randverschijnselen als windstoten of structuren.

3. Geel) Het gebied tussen de rechtse witte lijn en de blauwe lijn is het gebied dat potentiële energie (CAPE) bevat. Dit is geel gekleurd. Het is te zien dat dit een zeer dun gebied is, er is dus maar weinig CAPE, en dus zullen luchtdeeltjes niet erg snel stijgen. Dit verkleind onze kans op onweer. De onweersactiviteit is daarmee waarschijnlijk niet erg hoog.



De modellen:

WRF is ons meest gedetailleerde model tot dusver tot onze beschikking. Het geeft enkele felle buien voor West-Vlaanderen en Zeeland.


EC is minder gedetailleerd maar laat ook een kans zien voor het zuidwesten.

Tot dusver de kans van vrijdag (zaterdagmiddag-kans is nog een heel ander verhaal). Dit is de kans van zaken nu, woensdagavond. Iedereen die weerkaarten of zijn visie wil plaatsen in dit topic is van harte welkom!

Met vriendelijke groet,
W. in t Erland | Gewijzigd: 13 juni 2020, 23:42 uur, door Thijs.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2602
Lid sinds: 29 mrt. 2016
10 juni 2020, 23:39 uur | Bericht #493348

Synoptische ontwikkeling:

Vanaf vrijdag 12 juni bepaalt een hoogtelaag nabij de Golf van Biskaje het weerbeeld in het aandachtsgebied. Een zuidoostelijke stroming zorgt voor de aanvoer van warme en vochtige lucht. Aan de grond is er sprake van een gordel van lage druk, waarbij een vore behorend bij een laag nabij Frankrijk en een laag boven Midden-Europa verbinding met elkaar zoeken. Dit zou in het weekeinde van 13-14 juni voor mogelijk stevige (onweers)buien kunnen zorgen.

Volgende week ligt er boven Scandinavië een blokkerend hoog. Dit gaat aan de grond gepaard met een vlak hogedrukgebied dat later in de week verder opbouwt en met het centrum boven Noord-Europa komt te liggen. Hierdoor komt er (met name in zuidwest-Europa) ruimte voor (thermische) lagedrukgebieden.

Modelbeoordeling en onzekerheden:
De grootschalige ontwikkelingen zijn min of meer consistent. Aandachtspunt is het mogelijke ontstaan van stevige (onweers)buien boven onze omgeving komend weekeinde. Er is door de aanvoer van warme en vochtige lucht (dauwpunten > 15°C) potentieel veel energie voorradig. Al enkele runs geeft het EPS vrij hoge waarden voor CAPE. Daarbij zijn er vrij sterke neerslagsignalen, al zijn de neerslagkansen in EC0912 een fractie afgenomen. Net als gisteren lijken de hoogste neerslagaccumulaties vooralsnog voor het noorden weggelegd. De warmste en vochtigste lucht lijkt t.o.v. gister nu wel wat sneller noordwaarts door te lopen.

Daarna blijkt uit de clusteranalyse dat de kans op een aanhoudend geblokkeerd stromingspatroon groot blijft. Het blokkerende hoog ligt het grootste deel van de tijd boven Scandinavië met (afsnoerende) hoogtelagen in de nabijheid van het Iberisch Schiereiland. Wij zitten ongeveer op het overgangsgebied hier tussen. Subtiele verschuivingen in dit stromingspatroon bepalen in hoeverre neerslag (convectie) boven onze omgeving mogelijk is.

Bron: KNMI Guidance (meerdaagse)
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Waarom deze advertentie?
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 1733
Lid sinds: 7 jul. 2012
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
11 juni 2020, 20:51 uur | Bericht #493352
Code geel voor Zeeland en Brabant. Morgenavond kans op onweersbuien met hagel en (zware)windstoten Vrijdagavond kunnen in het zuidwesten, Zeeland en het westen van Noord-Brabant, onweersbuien ontstaan. Deze buien gaan mogelijk gepaard met hagel en (zware) windstoten tot circa 70 km/uur. | Gewijzigd: 11 juni 2020, 20:52 uur, door bliksemdenhaag
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
11 juni 2020, 21:29 uur | Bericht #493354
Onweerskans vrijdag 12 juni 2020, Belgie,en ZW-Z NL

Voorwoord:
Terwijl ik de focus afgelopen dagen wat meer op zaterdag had. En de optie voor vrijdag nog even liet voor wat het was.>>Globale modellen waren nog vrij tam, maar met binnenkomen eerste korte termijn modellen. Begint dat er toch ook aardig uit te zien. En zo zit je al meteen in een termijn waarin je voorzichtig al een kans neer kan zetten. Aandachtspunt is timing van occlusie-front, in de meeste modellen lijkt ie aardig op de onstabiliteit te vallen, en zijn er best pittige exemplaren mogelijk. Afgaande op toch wel de potentie van enkele vroege convectieve modellen toch een gooi alvast!!

Synoptische situatie:
Een sturend laag met kern net ten westen van Bordeaux, met daarbij een occlusie-front komt steeds noordelijker onze kant op. En pre-frontaal komen daarbij wat warmere theta's mee. En daarop kunnen vrijdag in de namiddag wat pittige buien op ontstaan.


1.Goed georganiseerd multicell. Zie tekst convectiemodus.


Voorkeurs regio: In eerste instantie N-Frankrijk driehoek Reims-Dijon-Nancy Indraaiend richting het westen van Belgie/ZW-NL (Denk aan Vlaanderen/Zeeland/Zuid-Holland/Brabant heel misschien Limburg). Buien kunnen ook gaan op outflow van reeds ontstaande buien elders dus ze kunnen dan ook gemakkelijk in Belgie ontstaan.

Onstabiliteit en convectie modus: Cape in de orde tot 1000 j/kg effectieve schering ruim 30kn. Goed georganiseerd multicell,met dynamische eigenschappen. Zie afbeelding 1 in bericht. Mogelijk advectief (Squall-line-MCS) vanuit regio Nancy/Reims/Dijon. Gaan daar op 1000 j/kg en een pak meer schering ruim 40 lokaal 50kn. Puur op veel schering nog en weinig cape/theta tong van rond de 48-50 graden wel erg mager. Kan deze zeker nog tot aan grens zuidelijk NL actief zijn. Zie abeeldingen 2 en 3 in bericht.


Afbeelding 2. De potentie is aanwezig voor een Advectieve Squall-line MCS. Vanuit regio Nancy-Reims-Dijon. Deze buien ontstaan op dikke waardes en kunnen advectief puur op schering nog ver komen.


Afbeelding 3 zie tekst convectie modus. Hoe en in hoeverre het 1 en ander actief blijft is nowcasten. 

Randverschijnselen: Op deze buien zijn de volgende randverschijnselen mogelijk. Bliksem matig tot kortstondig hoog. Hagel 2-4cm op de eerste buien. Windstoten 75-90 km/u maar vooral op hoosverschijnselen 100km/u. Op de mogelijke Squall-line zeer lokaal hogere schuivers.

Bron: De leidraad van dit bericht is met kaarten van Arome om het bericht vorm te geven, in de kans zijn meerdere modellen opgenomen. Maar kan ze hier niet allemaal laten zien, want dan word het wel een heel groot bericht.


Voor zaterdag bekijk ik de situatie morgenavond/zaterdagmorgen. Dan zijn pittige regen en onweersbuien mogelijk in het noorden/noordoosten en oosten van NL.

Met vriendelijke groet,

Tatanka
there can be only one
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2602
Lid sinds: 29 mrt. 2016
11 juni 2020, 21:56 uur | Bericht #493355
Inderdaad Bliksemdenhaag, KNMI heeft al een code geel afgegeven.


Onzekerheden
Er zijn altijd nog enkele haken en ogen, dat maakt het ook spannend. Even de actuele situatie doornemen en wat dit betekend voor de kans van morgen:

1) Bewolking verdwijnt:
In een groot deel van het land zien we de bewolking van vandaag verdwijnen. Ondertussen is vandaag gedurende de dag de lucht een stuk vochtiger geworden vanuit het (zuid)oosten. Dat is een gunstige ontwikkeling voor morgen, dan kunnen we de dag op veel plaatsen al met zon beginnen, zodat alle graadjes meegepakt kunnen worden (meer warmte = meer vocht). Uiteindelijk komen we morgen uit op een warme 26 tot lokaal 29°C.

2) Noord-Nederland, slepend warmtefront:
De uitzondering hierop is het uiterste noorden, hier kan nog bewolking voorkomen, neerslag wordt niet verwacht voor Noord-Nederland. Uiteindelijk breekt tegen het begin van de middag ook op de Wadden de zon door.

3) Restbewolking Frans warmtefront:
Op onderstaande kaart zien we het al, momenteel nog onweer op het Franse warmtefront, dit warmtefront wordt echter vannacht afgebroken, neerslag zal er amper meer op voorkomen. De bewolking wordt morgen echter nog wel een aandachtspunt. Onze onweerskans staat of valt bij het ontstaan van onweer boven Noordoost-Frankrijk/Wallonië. De kans bestaat dat morgen de bewolking van dit warmtefront nog boven deze regio hangt, wat daarmee zonneschijn daar beperkt, daarmee de temperatuur, daarmee onstabiliteit en zo onze onweerskans.

West-Vlaanderen heeft overigens morgen nog vóór het occlusiefront kans op bewolking en regen, uit restanten van dit warmtefront. Dit zou onze kans echter niet echt in de weg moeten zitten.

Momenteel ziet het er nog wel gunstig uit, omdat de bewolking hier nu ook zo langzaam openbreekt.


Boven de Franse kust hangt momenteel het occlusiefront dat morgen richting West-Vlaanderen trekt. Het warmtefront dat tussen ons en dat occlusiefront ligt, zal in activiteit afnemen en grotendeels opgenomen worden in het occlusiefront.

4) Zeewind:
Dan nog een lokaal puntje voor de kustregio, hier kan het later op de dag wat minder zonnig worden, omdat een zeewind morgen mogelijk stratus vanaf zee mee kan nemen (tussen dunne kuststrook Zeeland tot Noord-Holland). Meevaller voor de hele kustregio is dat de zeewind waarschijnlijk niet ver het land zal binnendringen. Ook in het nog steeds vrij onwaarschijnlijke geval dat een onweer het zal overleven tot deze regio, zal dit onweer waarschijnlijk geen hinder ondervinden van een mogelijke zeewind. Een zeewind is namelijk een fenomeen dat alleen de onderste luchtlaag afkoelt, de luchtlaag daarboven is nog steeds onstabiel, de buien zullen zich richting de avond gaan voeden van deze ''elevated'' onstabiliteit (onstabiliteit op hoogte, circa boven 800 meter).

Windstoten
Hier nog een plaatje van de windstoten, mogelijk tot 80 km/u voor Vlaanderen en de Belgisch-Nederlandse grens. Op onderstaande plaatje komen ze net het Nederlandse taalgebied binnen:


De focus in deze onweerskans ligt ook op deze Frans-Nederlandse taalgrens.
De piek in activiteit wordt waarschijnlijk in het zuiden van Vlaanderen en in Waals/Vlaams Brabant bereikt. Richting het noorden is de kans groot dat de activiteit er langzaam uit zal gaan.

Zaterdagkans Noordoost-Nederland
Zaterdag komt de meest onstabiele lucht boven het uiterste noordoosten te liggen. Omdat er vanaf beide zijden, door het afzwakkende hoogtelaag boven de Baai v. Biskaje en een koufront vanuit Scandinavië, wordt de vochtige zone samengeknepen. Hier heeft de lucht geen andere keus om te stijgen, wat tot buienkansen leidt voor dit gebied.
  Dit is de maximale waterinhoud van de hele luchtlaag, dus een maat voor vochtigheid. Vanuit het noorden nadert een koufront met drogere lucht vanuit Scandinavië.

  | Gewijzigd: 11 juni 2020, 22:00 uur, door Thijs.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2602
Lid sinds: 29 mrt. 2016
11 juni 2020, 21:59 uur | Bericht #493356
KNMI guidance:

Modelbeoordeling:
In de loop van de komende nacht kan ten zuiden van het front (waar opklaringen zijn) stratus en/of lokaal (grond)mist ontstaan, hoe noordelijker hoe groter de kans op mist (minder wind). Op de vanuit het zuiden indraaiende occlusie kunnen vrijdagavond enkele buien tot ontwikkeling komen nabij Zeeland (vooral indicatie Harmonie), hagel, onweer en windstoten zijn dan mogelijk. Zou tot code geel kunnen leiden. Dichterbij de occlusie kunnen de buien meer organisatiegraad vertonen (meer schering) en is de kans op (zware) windstoten en hagel ook wat groter. Aangezien de buien laat op de avond komen is de dan aanwezige inversie een beperkende factor m.b.t. windstoten.

Neerslag:
De meeste activiteit zit aan de voorzijde, waar de occlusie een kromming heeft. Nabij de occlusie van vrijdagavond buien, met onweer en hagel. CAPE 1000+ J/kg, schering als buien vanaf de grond ontstaan 30+ kn. Goede organisatie. Buien zullen ook ontstaan op outflow van eerder ontstane buien.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
12 juni 2020, 04:30 uur | Bericht #493357
Estofex valt mij tegen, zij richten zich puur op uitloop van de Nancy/Reims/Dijon en zuidelijker pluk in Frankrijk, ook beschreven in mijn bericht. Missen naar mijn mening volledig de losse exemplaren eerder op de dag. Die aan zich mits ontstaan al Level 1 waardig zijn, maar goed ook dit is een richtlijn. En mijn visie erop en die van hun. We gaan eens zien vandaag, weer eens een lekker dagje ouderwets nowcasten!!



The highest severe weather risk evolves over south-central France, where constantly backbuilding storms originating from the Massif Central could create more than 100 mm rain within a few hours and produce a very dangerous flash flood situation (probably maximized in the creeks discharging northwards). With higher CAPE up to 1000 J/kg and enhanced 0-1 km shear under a southerly low-level jet, tail-end storms can contain mesocyclones with a risk of large hail, severe wind gusts or tornadoes.Further north and east, the lower CAPE magnitude and the almost front-parallel storm motion limit the severe weather risk and shift it betimes to heavy rainfall. Convection will gradually become elevated and weaken in the evening and overnight while it spreads into BeNeLux, Germany and Switzerland. | Gewijzigd: 12 juni 2020, 04:37 uur, door Tatanka
there can be only one
Woonplaats: Capelle aan den IJssel
Berichten: 837
Lid sinds: 6 jun. 2010
12 juni 2020, 09:16 uur | Bericht #493358
Ik denk voor Noorden mooie kansen op echte werk dit weekend.
Zuiden heeft vandaag net wat minder de benodigde ingredienten voor het echte zware werk als je het mij vraagt, maar toch leuk om te volgen weer!
Inmiddels is de waarschuwing via KNMI uitgebreid met Limburg en Zuid- Holland.

| Gewijzigd: 12 juni 2020, 09:16 uur, door Jo Capelle
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 1733
Lid sinds: 7 jul. 2012
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
12 juni 2020, 09:16 uur | Bericht #493359
Limburg en Zuid Holland hebben er een code geel bijgekregen.
Sven
Moderator
Woonplaats: Everywhere and Nowhere
Berichten: 6159
Lid sinds: 5 jul. 2011
12 juni 2020, 10:16 uur | Bericht #493361
Voor de volledigheid ook nog de waarschuwing vanwege het KMI:

Tieske
Lid
Woonplaats: Bavel (Breda) / Kamer in Arnhem
Berichten: 313
Lid sinds: 30 jun. 2015
12 juni 2020, 11:27 uur | Bericht #493362

Zeer zware windstoten en veel neerslag?



Arome kwam laatst met extreem lokaal zeer zware windstoten tot wel 124 km/u.
Dit is ook een belangrijk aandachtspunt voor de kansen van vandaag/komende nacht.
Daarbuiten zal er op veel plekken (zware) windstoten tot zo'n 80 km/u waargenomen worden.
Hieronder staat een afbeelding van de zware berekening.
Je moet niet van de locatie uitgaan, aangezien dit overal wel kan gebeuren.

Daarnaast moet er natuurlijk rekening worden gehouden met:
1) Een hoge bliksemactiviteit door een cape tot 1.000 j/kg en een shear tot 40 kn
2) Zeer veel neerslag in korte tijd door neerslagintensiteiten tot zo'n 50 mm/u
3) Hagel tot enkele centimeters.




Als we kijken naar hoeveel neerslag er gaat vallen, dan komen we uit tot zeer lokaal meer dan 30/40 millimeter in zuidwest Nederland / noord België.
Zowel Harmonie als Arome laten dit zien.

De berekening van Harmonie, tot zeer lokaal 35/40 millimeter:


De berekening van Arome, tot zeer lokaal 30 millimeter:


Guidance:
Vanmiddag kunnen in het zuidwesten enkele buien vanaf de grond ontstaan, mogelijk met hagel en onweer.
Hierbij is maximaal 500-1000 J/kg voor handen, met een grote schering tussen 0 en 6 km van 35-40 kn.
De buien zijn dus goed georganiseerd als ze ontwikkelen a.g.v. dagelijkse gang, convergentie en/of outflow van buien ten zuiden van ons land.
De buien die in de avond komen zijn dit minder. De buien zijn eerder ontstaan boven Frankrijk/België, hebben a.g.v. latente warmteprocessen een minder onstabiel profiel gekregen en hebben de dagelijkse gang inmiddels tegen.
Schering en CAPE en dus de organisatie zijn minder.


  | Gewijzigd: 12 juni 2020, 12:38 uur, door Tieske
Tieske
Lid
Woonplaats: Bavel (Breda) / Kamer in Arnhem
Berichten: 313
Lid sinds: 30 jun. 2015
12 juni 2020, 13:46 uur | Bericht #493364

  | Gewijzigd: 12 juni 2020, 14:57 uur, door Tieske
Sven
Moderator
Woonplaats: Everywhere and Nowhere
Berichten: 6159
Lid sinds: 5 jul. 2011
12 juni 2020, 14:24 uur | Bericht #493366
Eerste geborrel in Vlaanderen zien we zowel op de satbeelden terug als op de neerslagradar. Vermoedelijk gaan er stilaan meer en meer buien gaan ontstaan in deze warme sector.



Ook bij mij borrelt het, maar is alcoholgerelateerd
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
12 juni 2020, 16:23 uur | Bericht #493369
Update  16 uur:


Ik ben lekker aan het nowcasten, en op basis van mijn bericht gisteren. En nou ook actueel bevestiging zij het wel iets oostelijker. Word de boel opgemaakt in het vogezen gebied zie sat afbeelding en https://www.lightningmaps.org/#m=oss;t=3;s=0;o=0;b=;ts=0;y=48.0561;x=7.4213;z=7;d=2;dl=2;dc=0; ten zuidoosten van Nancy. Het kan de opmaak zijn voor een actieve >Squall-line< later op de avond, die al indraaiend over delen van Belgie en Zuidelijk NL gaat slepen. Ook op de outflow boundery, kunnen daar straks vooruit al dichterbij buien op gaan ontstaan in de Ardennen. Deze buien ontstaan in een veel gunstigere omgeving dan waar wij momenteel inzitten. Waar de meeste modellen met 1000 j/kg kwamen gaat het daar met de huidige situatie richting de 1500-2000 j/kg met de jet er bijna tegen aan dan is er 40 tot lokaal 50 knopen beschikbaar. Puur op schering en later op de avond nog zo'n 500-700 j/kg kan dit nog lang door gaan!!



Helaas van mij voor morgen in het noordoosten-oosten geen bericht, ik ben bezig om voor mijzelf uit te pluizen waar ik eventueel toe ga om te chasen.  | Gewijzigd: 12 juni 2020, 16:33 uur, door Tatanka
there can be only one
Sven
Moderator
Woonplaats: Everywhere and Nowhere
Berichten: 6159
Lid sinds: 5 jul. 2011
12 juni 2020, 18:49 uur | Bericht #493373
Ondertussen likt de onweerszone, waar we het van moeten hebben (zie ook post hierboven van Tatanka waarin het netjes beschreven staat) aan de Belgische grens. Deze komt net binnen het bereik van de radars van het KMI:

Prefrontaal (zoals ook gemeld in post hierboven) zijn er actueel boven de Ardennen ook enkele cellen aan het ontstaan.


Mooi ook om te zien op de sat!



Even nog een fotootje van het gebied in Frankrijk (dat nu stilaan de BE grens overtrekt)
  | Gewijzigd: 12 juni 2020, 19:13 uur, door Sven
Tieske
Lid
Woonplaats: Bavel (Breda) / Kamer in Arnhem
Berichten: 313
Lid sinds: 30 jun. 2015
12 juni 2020, 19:14 uur | Bericht #493374

Actuele bliksemradar met kanskaart





Inmiddels worden er op de bui neerslagintensiteiten tot zo'n 300 mm/u gemeten, wat waarschijnlijk hagel van enkele centimeters is!


  | Gewijzigd: 12 juni 2020, 19:42 uur, door Tieske
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2602
Lid sinds: 29 mrt. 2016
12 juni 2020, 19:29 uur | Bericht #493375

Onweerskans zaterdag: waterballet rond de Dollard?


Waar de kans van vrijdag inmiddels is opgeschoven van (West-Vlaanderen naar de Limburgen en Brabantse provinciën, is de kans van zaterdag nog steeds beperkt tot het noordoosten.

De trigger: zon zet vrije convectie vochtige lucht in gang


Vanavond stroomt de lucht achter de occlusie (verbonden met de huidige onweerskans) uit over het land. Deze lucht bevat veel minder vocht, hierdoor is de onstabiliteit in de lucht ná de passage van de occlusie een stuk lager.
De occlusie met veel minder onstabiele lucht bereikt echter waarschijnlijk niet het noordoosten, hier blijft nog onverstoorbaar steeds vochtigere lucht binnensijpelen vanuit Duitsland.

Deze lucht is zéér vochtig, er hoeft dan ook niet veel te gebeuren om in deze lucht buien te krijgen. Hiervoor is morgen alleen wat zonnestralen nodig die de lucht opwarmen, zodat lucht begint met stijgen en het zetje geeft voor buienvorming. Een onzekerheid voor Groningen is deze zonneschijn. Ik verwacht echter dat de dag in Groningen morgen zonnig begint, de kans dat morgen bewolking roet in het eten gooit lijkt mij niet heel groot.


Afbeelding 1: Grootste kans op onweer rond de Dollard, hier zijn de waardes wel gunstig voor zeer lokaal zware onweersbuien.

Temperaturen
De temperatuur vanaf wanneer morgen buien gaan ontstaan (de convectietemperatuur) is circa 25 - 27°C. Dit wordt behaald in het noordoosten tegen 13:00 à 14:00. Elders in het land is het rustiger met 23 tot 26°C (echter ontstaan hier bij 25+°C geen buien omdat de lucht een stuk minder vochtig is hier zie afbeelding 2).

Parameters


In het noordoosten staat zo'n 1000 tot 2000 J/kg aan CAPE, wat hoog is. Hierbij is 15 - 20 knopen aan schering beschikbaar. Hierdoor komen we aan bij het buitype pulse tot single cell buien, lokaal kunnen de buien zich met lokaal meer schering nog organiseren tot multicell. Dit zijn daarmee trage en zeer lokale buien.

Aandachtspunten


Omdat de lucht zeer vochtig is, gaat onze aandacht uit naar de volgende items:

1. Wateroverlast
Als we kijken naar de totale waterinhoud van de luchtkolom zien we boven het noordoosten maximaal 35 mm aan waterinhoud. Dit is een grove indicatie van de hoeveelheid neerslag die kan vallen op één locatie.
In de kaarten zien we dat Groningen net kantje boord in het gebied valt met neerslagsommen zéér lokaal tot 30 - 40 mm. Deze hoge sommen komt door de lage windsnelheid op hoogte, hierdoor trekken de buien erg traag.


Afbeelding 2. Maximale vochtinhoud atmosfeer.


We zien hier ook mooi het verschil tussen vandaag en morgen, vandaag wordt neerslag uitgesmeerd over een groot oppervlak, morgen zien we in het noordoosten duidelijk stipjes met lokaal tot mogelijk meer dan 40 mm (in deze kaart een onwaarschijnlijke uitschieter van 188 mm).

2. Hagel
Omdat de onstabiliteit erg groot is, kunnen de stijgende luchtbewegingen zo heftig zijn dat ze waterdruppels meerdere keren omhoog kunnen blazen en zo telkens kunnen voorzien van een nieuw ijslaagje uit de ijskap. Dit resulteert in hagel, morgen mogelijk tot maximaal 2 cm.

KNMI guidance:
Vandaag:

Vanavond en een deel van de nacht zal dat ment name boven de zuidwestelijke helft van het land voorkomen. Temps laten middelbare onstabiliteit zien voor en nabij de occlusie. De opbouw van de lucht in het noorden is potentieel onstabiel. Hoewel de modellen vanavond/vannacht in het noorden geen buien laten ontstaan (behalve wat neerslag uit hoge bewolking in Hirlam), is dit wel een aandachtspunt. Er is maar een klein zetje nodig voor het ontstaan van een bui. Dit zetje zou kunnen komen van outflow-boundaries van de aanwezige buien boven het zuidwesten.

Neerslag
Boven het zuiden en zuidwesten enkele buien, nog iets naar het oorden opdringend en vannacht noordwestwaarts wegtrekkend. Hierbij is een CAPE van ca. 1000-1500 J/kg voorhanden, met een effectieve schering van 25 tot mogelijk 30 kn. De buien bevinden zich dus in een relatief goed georganiseerd multi-cell regime. De buien die in de avond komen zijn gevoed vanaf de inversie en hebben daardoor ook een effectieve schering rond de 25 kn. De buien zijn eerder ontstaan boven Frankrijk, hebben a.g.v. latente warmteprocessen een minder onstabiel profiel gekregen met een MUCAPE van 400-700 J/Kg. Ook deze buien bevinden zich in het multi-cell regime.

Morgen - Noordoost NL
Morgen ligt de vore boven het noordoosten. Aan de oostflank ervan wordt zeer vochtige en warme lucht aangevoerd. Lucht is erg onstabiel CAPE-waardes gaan naar waardes rond 2000 J/kg. Convergentie in de vore kan een trigger voor de buienvorming zijn. Dat kunnen dan stevige buien zijn met hagel, windstoten en lokaal veel regen. Grote vraag is nog steeds of de buiigheid tot over het noordoosten van ons land reikt of net boven Duitsland blijft. Harmonies houden het net buiten onze landgrenzen, EC en Hirlam geven de buiigheid tot over het noordoosten van ons land. Ander aandachtspunt is de vochtige lucht die over het koude Noordzeewater uitstroomt. Harmonies geven daar een sterk St/mist signaal op.

Neerslag
De buien die zaterdagmiddag ontstaan boven het noordoosten (of net buiten de landsgrenzen) voeden zich door de zeer vochtige lucht met CAPE-waarden tot lokaal 2000+ J/kg, en effectieve schering van 15-20 kn. De convectiemodus is ook hier multicel met in de vore mogelijk ook pulse-achtige vormen, waarbij naast (mogelijk grote) hagel (mogelijk meer dan 2 cm) ook lokaal waterlast kan ontstaan door oplijning op de vore en de geringe treksnelheid. De waterinhoud van de kolom loopt uiteindelijk op naar meer dan 35 mm in combinatie met een bovenstroming op 700 hPa van minder dan 10 kn. Harmonie komt lokaal met uursommen van 20-40 mm/u. Elders boven land slechts een kleine kans op een bui. Mocht er een enkele ontstaan dan is onweer mogelijk. Onweerskansen volgens INDECS liggen morgen tussen de 90% in het noordoosten en rond de 40% elders.

| Gewijzigd: 12 juni 2020, 19:34 uur, door Thijs.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 1733
Lid sinds: 7 jul. 2012
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
12 juni 2020, 19:40 uur | Bericht #493377
Is er kans op nachtelijke mcs? Ziet er veelbelovend uit wat momenteel boven belgie zit.
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
12 juni 2020, 20:00 uur | Bericht #493378
Citaat van bliksemdenhaag, vrijdag 12 juni 2020, 19:40 uur Is er kans op nachtelijke mcs? Ziet er veelbelovend uit wat momenteel boven belgie zit.
Ja zoals al een paar x aangeven in mijn berichten, en voorgaande posters. De buien die nou de ardennen binnenkomen zijn daar de opmaak voor. Deze draaien in over delen van Belgie en zuidelijk benelux met uitvoer Zeeland/Zuid-Holland. Het is echter wel mager wat er staat voor een MCS, maar het is goed mogelijk dat hij hem puur op schering doortrekt. Dus het is echt gewoon afwachten nou de boel is in gang gezet al een tijd. | Gewijzigd: 12 juni 2020, 20:01 uur, door Tatanka
there can be only one
Woonplaats: Sint-jansteen (zeeuwsch-vlaanderen)
Berichten: 248
Lid sinds: 10 okt. 2010
12 juni 2020, 20:42 uur | Bericht #493379
Ik zit er klaar voor, lang geleden dat we weer eens een goed onweer hebben gezien hier.
Al is de trekrichting ietwat ongunstig, het lijkt zeeuwsch vlaanderen net te schampen ten noorden.
Terug naar boven
1 2
Dit topic is gesloten
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.879 topics, welke bij elkaar 448.469 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.605 leden.
Het nieuwste lid is Gympie24.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 233 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 233, lezen 4 mensen het topic "Wat was je heftigste onweer?".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden