Zware afvalrace voor regionale hittegolf
Citaat van Jarno18, donderdag 25 juni 2020, 16:31 uur Citaat van W. in t Erland, woensdag 24 juni 2020, 15:04 uur De eerste lokale tropische dag, en daarmee de eerste regionale hittegolf is binnen. Donderdag en vrijdag worden waarschijnlijk op veel plaatsen tropisch, voor een hittegolf zijn er echter 3 tropische dagen nodig. Op de locaties waar vandaag dus nog de 30°C wordt bereikt.Arcen is daarmee al vrij zeker van een hittegolf, waarschijnlijk volgen er de komende twee uur nog wel een aantal locaties in het zuiden.
EDIT: vrijwel direct na Arcen zijn ook Wilhelminadorp en Gilze-Rijen de tropische grens over
Met die eerste zin ben ik het niet eens. Het is nog niet binnen. Zaterdag zou nog wel eens roet in het eten kunnen gooien.
Je hebt gelijk, de regionale hittegolf wordt vanuit meerdere hoeken ''bedreigt''.
Allereerst zijn er vandaag weer enkele stations afgevallen, waaronder Rotterdam, Voorschoten, Deelen, Westdorpe en Woensdrecht. Deze stations bereikten vandaag niet de 30°C die nodig is voor een regionale hittegolf.
Morgen zal de 30°C op grotere schaal behaald worden, met mogelijk de eerste landelijke tropische dag in De Bilt. Voor de Vlamingen blijft 30°C in Ukkel nog onzeker.
Zaterdag zullen er waarschijnlijk opnieuw enkele stations afvallen, omdat dan alleen in het oosten de 25°C nog behaald wordt. De temperatuur op zaterdag is nog onzeker, en afhankelijk van de hoeveelheid bewolking.
Hieronder een overzicht met voor de komende twee dagen alvast de geschatte maxima. Als het loopt zoals ik momenteel verwacht behalen alleen Arcen en Volkel een regionale hittegolf.
Hoogste maxima in de Benelux aangegeven (Arcen in dit geval).
EDIT: Eindhoven haalde net na moment van schrijven nog 30,1°C, dus Eindhoven is zeker ook nog in de race voor regionale hittegolf!
Het statistische model voor de maxima van zaterdag, in het rood zien we nog zomerse dagen (25+). | Gewijzigd: 25 juni 2020, 20:17 uur, door Thijs.
Zeer dynamisch weertype
Gedurende de onweerskans van vrijdag/zaterdag ging de windsnelheid op circa 9 km al flink omhoog. Dit had een overduidelijk effect op de organisatiegraad, waar we in het begin van de kans nog met single cell/multicell zaten, eindigden we kans met een supercell in Groningen.
Deze flinke toename van windsnelheid op 9 km had er alles mee te maken dat de straalstroom boven de Benelux kwam te liggen. Gevolg hiervan was dat een weststroming ervoor zorgte dat we de warme onstabiele lucht kwijtraakten. Momenteel is er een sterke afwisseling van wolken, zon, een beetje regen en relatief veel wind.
Weinig meandering
Wanneer een straalstroom veel meandert is de kans groot op een blokkade met langere tijd hetzelfde weertype. Momenteel is er weinig meandering, dus is er juist een snelle afwisseling van weertypes mogelijk.
Aan de richting van de straalstroom kunnen we al wat aflezen wat het weertype wordt.
Vandaag & morgen: westelijk georiënteerd
Deze situatie zorgt voor iets te koele tot normale temperaturen voor de tijd van het jaar. Hierbij af en toe een spatje, af en toe een beetje zon (vooral 's ochtends in het zuiden), en een wind die t.o.v. vandaag een klein beetje afneemt (50 - 60 km/u windstoten).
Woensdag: zuidwestelijk georiënteerd
Woensdag is de straalstroom iets gekanteld, en hierdoor is de wind een fractie zuidelijker. Hiermee wordt warmere lucht naar het noorden gebracht, maar omdat de straalstroom nog steeds bovenal westelijk is (met dus kleine zuidelijke fractie) is de warmte van zeer korte duur, of bereikt de warmte het noorden van het land überhaupt niet.
Straalstroom kantelt een klein beetje, vrij groot verschil in weertype.
Paars: de as van de straalstroom (9 km)
Zwart: stroming op 1,5 km hoogte
Blauw: resulterende (kou)fronten
Resultaat: woensdag dynamische onweerskans
Woensdag kan er hierdoor mogelijk behoorlijk wat regen vallen, in Vlaams-Brabant, Limburg en Noord-Brabant is er hierdoor mogelijk een onweerskans in de maak. Dit is een kans met veel schering, dus organisatie is zeker mogelijk (sowieso multicel). Onstabiliteit is beperkt zover de kaarten laten zien (CAPE niet heel hoog), maar met de volle bak schering is er potentie voor mogelijk wat leuks voor het zuidoosten.
Warme sector met onstabiele lucht schampt de Benelux, grootste kans op dynamische onweerskans voor het zuidoosten.
Straalstroom blijvertje
Als we verder kijken zien we straalstroom boven onze omgeving hangen, dus daarmee is de kans op een blokkade op de lange termijn nog vrij klein, en blijft het weertype dynamisch. Afhankelijk van de exacte ligging kan er wellicht nog een vluchtige onweerskans voor het zuiden voorkomen (op die termijn nog koffiedik kijken).
Pluim
Temperaturen zijn de komende tijd in het zuidoosten rond (of iets boven) normaal, terwijl ze in het noordwesten rond of iets onder normaal liggen. Dit heeft te maken met de scheidingslijn tussen warme en koudere lucht die boven, of iets zuiden van ons land ligt.
Midden-Nederland ziet temperaturen van 20 - 22 graden.
Woensdag kans op een strook met veel neerslag, ergens van west naar oost door NL (of Vlaanderen misschien). Donderdag nog een tweede front met mogelijk veel neerslag (nadruk nu meer op Noord-NL).
Is 20°C te koud?
Meteorologisch gezien is 20°C helemaal niet veel te koud. De normale temperatuur eind juni/begin juli is 21,8°C. We mogen de temperaturen tussen 19,8°C en 23,8°C daarmee als normaal beschouwen. Door gewenning aan klimaatverandering voelt een temperatuur tussen 19,8 en 21,8°C voor velen volgens mij meer als behoorlijk koud aan (voor de zomer). Als ik ernaast zit en 20 - 21°C helemaal niet als fris/koud aanvoelt dezer dagen, laat t weten.
In een normale juni had 1 op de 3 dagen een temperatuur beneden de 20°C. De afgelopen zomers hadden er echter nog maar bijna 1 op de 6 dagen een dag beneden de 20°C. Ze komen tegenwoordig dus nog maar 2x zo weinig voor. 2006 en 2018 waren zelfs de eerste jaren die de hele zomer geen enkele dag beneden de 20°C zagen!
Als we kijken naar de hele zomer zien we precies dezelfde trend, de hoeveelheid dagen beneden de 20°C is afgenomen van 40 (iets minder dan 6 volle weken beneden de 20°C) tot 20-25 tegenwoordig (3 weken beneden de 20°C).
Binnen de betrouwbare termijn zijn de komende tijd slechts 3 dagen beneden de 20°C. Op de meeste dagen ligt de temperatuur gewoon rond normaal (22,0).
In het geel de normale maxima, in blauw de normale minima.
Dus, geniet van warmte en betreur een bewolkte frisse dag. Bedenk soms wel dat iets wat voor je gevoel ''normaal'' is, tegenwoordig niet meer overeenkomt met de normale temperatuur. De warme zomers van tegenwoordig zijn dus vergeleken met de normaal niet vanzelfsprekend. | Gewijzigd: 30 juni 2020, 12:54 uur, door Thijs.
Polaire troposferische vortex is verplaatst richting IJsland (niet te verwarren met stratosferische vortex, die in de zomer geen grote rol meer speelt op de troposfeer). Deze verplaatsing komt door een rug van Siberië naar Canada. Er is ook nog een kleine vortex boven Oost-Rusland. De polaire vortex is gevuld met wat koelere lucht (op 9 km hoogte), terwijl in Spanje en Noord-Afrika juist zeer warme lucht aanwezig is (op de grond zelfs 40°C in Spanje en 48°C in Algerije, bijna recordwaardes). Dankzij deze temperatuursverschillen bereikt de straalstroom zeer hoge snelheden boven de Benelux (300 km/u komt regelmatig voor in winter, maar is zeldzaam in zomer).
Koelere lucht is zichtbaar in vortex. Op bovenstaande kaart zie je het geopotentiaal (in kleuren). Dit geeft aan hoe dik de luchtlaag tussen de grond en de hoogte waar de druk afgenomen is tot 500 hPa is. Koelere lucht neemt minder ruimte in/krimpt, dus die hoort bij de groene kleuren op de kaart.
Door de krachtige weststroming wordt vochtige lucht aangevoerd. Vrijdagavond bereikt het warmtefront al de Waddeneilanden, zaterdag ligt het hele land in deze vochtige lucht.
In deze vochtige lucht hebben we een dik pak bewolking en een stevig windje. Boven de oceaan nadert al minder vochtige en koelere lucht achter een koufront.
In de vochtige lucht op zaterdag en zondag is het vooral bewolkt, valt er af en toe neerslag (vooral in het noorden, er is geen intensieve neerslag, meer af en toe gestage neerslag).
Op maandag verbeterd het weer. In de nacht naar maandag is er een koufront geweest, achter dit front is er ruimte voor zon, afgewisseld met polaire buitjes en een noordwestenwind.
Hierna komt een hogedrukgebied vanaf dinsdag. Hierbij neemt de wind af, komen we overdag weer boven de 20°C en is het 's nachts helder en kouder. Overdag zijn er mooiweerwolkjes (cumulus).
Zeer lange termijn
Echt stabiel zomerweer onder een blokkade zie ik voorlopig nog niet gebeuren. Zolang de rug van Siberië naar Canada in stand blijft, blijft de polaire vortex boven IJsland. Dit zorgt er weer voor dat een westcirculatie in stand blijft. In dit patroon blijven warme dagen beperkt tot 1 à 2 dagen 25 - 30°C, gevolgt door een dynamische onweerskans met genoeg schering, maar eerder wat minder CAPE. Vervolgens weer een paar koelere dagen. Al met al groeizaam weer voor de natuur, af en toe een onweerskans voor de liefhebber. De zonaanbidder zal meer aan zijn trekken komen in Spanje, Frankrijk of Italië (alhoewel zomer 2020 misschien niet dé zomer voor grote reizen is gezien maatregelen).
Fijn weekend alvast!
Onstuimig
Morgen (zondag) wordt een onstuimige dag.Een depressie met een kern van onder de 985 hPa trekt morgen naar het oosten ten noorden van ons land.
Dit zorgt ervoor dat de isobaren in onze omgeving dicht op elkaar komen te zitten.
Echter zal dit niet tot een officiële storm lijden.
De kust krijgt te maken met een harde (7 beaufort) tot stormachtige (8 beaufort) wind uit het zuidwesten.
Hierbij zullen er bovendien windstoten van 65 tot rond de 80 km/u voor gaan komen.
Aangezien de wind uit het zuidwesten komt en dus niet recht van zee, zal de wind in het binnenland mee gaan vallen.
Hier kan namelijk op een windkracht 4 (matig) tot windkracht 5 (vrij krachtig) worden gerekend.
Hierbij zullen er windstoten van 45 tot 65 km/u voor gaan komen.
Hoewel dit in de winter niks speciaals is, is dit wel redelijk voor in de zomer aan de kust.
De zomerperiode verloopt gemiddeld namelijk een stuk rustiger dan die van de winter.
Omdat de natuur nu vol in het blad staat zullen takken en bomen het veel sneller begeven.
Kijken we naar de golven, dan zien we dat deze gemiddeld hoger dan 2 meter worden op de stranden en dat ze 6/7 seconden aanhouden.
De temperatuur zal oplopen naar ongeveer 20 graden in de hele Benelux dankzij het warme zeewater van 18 graden en veel neerslag hoeven we gelukkig niet te verwachten.
Waarschijnlijk blijft het bij geen tot enkele millimeters, dus een regenpak zal waarschijnlijk niet nodig zijn als u buiten bent.
Hieronder staat de situatie:
| Gewijzigd: 4 juli 2020, 14:08 uur, door Tieske
Uitslag
De wind is al merkwaardig afgenomen en zal de komende uren verder afnemen.Gistermiddag vermelde ik voor vandaag aan de kust een harde (7 beaufort) tot stormachtige (8 beaufort) wind met windstoten van 65 tot rond de 80 km/u.
Kijken we naar de uitkomsten, dan zien we dat er op alle officiële kust-stations een harde (7 beaufort) wind is gemeten en op drie stations in het noordwesten een stormachtige (8 beaufort) wind.
Daarnaast zijn de maximaal gemeten windstoten door de kust-stations 70 tot 87 km/u.
Voor het binnenland vermelde ik voor vandaag een matige (4 beaufort) tot vrij krachtige (5 beaufort) wind met windstoten van 45 tot 65 km/u.
Kijken we hier naar de uitkomsten, dan zien we dat er op bijna alle officiële binnenland-stations een vrij krachtige (5 beaufort) wind is gemteten.
Alleen het station in Arcen kwam niet verder dan een matige (4 beaufort) wind.
Bovendien kwamen vier stations met een tijdelijk krachtige (6 beaufort) wind!
Daarnaast zijn de maximaal gemeten windstoten door de binnenland-stations 49 tot 65 km/u.
Hieronder het overzicht van Weerplaza (tot 16:40 uur):
Vannacht tweede windmaximum voor Waddenregio, morgen buiig
Nu het koufront is gepasseerd, zijn er op veel plaatsen wat opklaringen, met nog enkele buien.
Duidelijke passage om 15:00, het dauwpunt daalt flink, drogere lucht achter het koufront komt binnen, vrij warme en vochtige lucht wordt verdreven.
Vannacht trekt de wind nogmaals aan, met name in het noorden. De Waddenregio kan nog windstoten zien van 80 - 90 km/u. Doordat het midden in de nacht gebeurt zal niet iedereen het merken.
Maandag overdag: buiig
Maandag passeert een bel met koude lucht op 5 km hoogte (500 hPa). Dit merken wij ook doordat de buienactiviteit al vroeg toeneemt maandag.
Een bel koude lucht trekt over de Noordzee, bij ons bereikt het noorden nog -24°C (5 km hoogte). Dit veroorzaakt de meest actieve buien in Groningen - Drenthe - Overijssel.
De buien zijn het meest actief in het noorden doordat daar de lucht op 5 km ook kouder is.
Dankzij een combinatie tussen dagelijkse gang (opwarming van de onderste luchtlaag) en de bel koude lucht samen het hoogste temperatuursverschil opleveren zijn de buien tegen het middaguur het meest actief. Er zijn lokaal enkele klappen onweer mogelijk. Rond de buien zou de wind ook nog even voelbaar zijn, de wind kan er nog een maximale windstoot van 80 km/u uitpersen lokaal.
KNMI guidance
Maandag overdag in het hele land buien, dagelijkse gang en passage van de hoogtetrog versterken elkaar enigszins. CAPE-waarden boven de noordelijke helft van het land 200-400 J/kg, in het noordoosten (koudste bovenlucht) lokaal iets boven de 400 J/kg, daar is dan ook kans op onweer. De effectieve schering is dan 10-15, lokaal 15-20 knopen, dus overwegend single cel met lokaal multicel. Na passage van de hoogtetrog nemen de buien in de middag in aantal en intensiteit af. In het noordoosten blijft de kans op een bui tot halverwege de avond aanwezig.
Zomerregen t/m vrijdag, weekend beter
De straalstroom bepaald nog steeds ons weertype, momenteel hebben we nog een best aardige dinsdag, met soms zon en enkele buien in het land.
Op de grens tussen warm en koud
Op de flank van het Azorenhoog is warme lucht echter in opmars, het bereikt Noord-Frankrijk vannacht, verder noordelijk komt het echter niet. De koele lucht blijft boven de Noordzee. In deze tegenstelling tussen warme en koele lucht vindt de vorming van fronten plaats. Doordat de stroming pal west is, krijgt geen van beide luchtsoorten de overmacht (koele lucht blijft ten noorden, warme lucht blijft net ten zuiden). Hierdoor blijft de frontale zone boven onze omgeving en hebben we te maken met slepende fronten. Pas richting vrijdagavond is er verbetering en krijgt de koele lucht de overhand en wordt het droger.
Drie aparte lagedrukgebieden vormen samen één frontale zone, komende nacht trekt deze vanuit het westen binnen.
Vochtige en warme lucht ten zuiden (hoge Theta-E), koele lucht ten noorden (lage Theta-E). Deze frontale zone tussen de luchtsoorten strekt zich uit van de Atlantische Oceaan tot Polen.
Vrijdag einde aan patstellingTheta-e is de temperatuur die een 'luchtpakketje' (in het geval van bovenstaande kaart afkomstig van 850 hPa) heeft als het eerst “zover naar boven is gebracht” dat door condensatie alle latente warmte (condensatiewarmte) is vrij gekomen
en daarna (droog)adiabatisch (zonder energieuitwisseling met de atmosfeer) weer naar beneden (naar het 1000 mb niveau (de grond) gebracht is.
Theta-e wordt dus door twee eigenschappen bepaald:
1. de temperatuur
2. het vochtgehalte
Vrijdag draait de straalstroom wat, en hierdoor kan de koele lucht de overhand krijgen. Als extra effect zou het derde laag uit kunnen diepen, waardoor een windveld zich zou kunnen ontwikkelen. Een eventuele stormkans schuilt er dus op vrijdag.
In plaats van strak west naar oost, zakt de straalstroom vrijdag iets uit naar het zuiden, waardoor de patstelling doorbroken wordt.
De precieze ligging van de straalstroom zou dus een stormachtige dag kunnen veroorzaken, met name aan de noordkust. Hier is onzekerheid, uit deze onzekerheid zien we twee smaakjes:
Smaakje 1. Meer regen, minder wind - EC, ICON
Het laag trekt in dit geval niet noordelijker, de luchtdruk daalt niet snel, dus een windveld blijft uit. Door de zuidelijkere koers valt de neerslag hierbij wel boven de Benelux i.p.v. boven de Noordzee.
Smaakje 2. Minder regen, meer wind - GFS - ARPEGE
Het lagedrukgebied ontwikkeld zich meer, trekt noordelijker. Aan de westzijde van het laag vinden we een windveld, waar met name de Waddenregio mee te maken zou kunnen krijgen. Neerslag zien we nog steeds, maar minder grote hoeveelheden.
Ook binnen EC zien we 30% gaan voor windstoten boven de 75 km/u. De helft van de leden van EC houdt het echter kalm. (Regio NW)
Regenval
In de pluim zien we goed de drie neerslagpieken, waarbij inderdaad de piek van vrijdag nog erg onzeker is.
In een strook van west naar oost kan mogelijk zo'n 20 tot 40 mm vallen.
Om met een positieve noot te eindigen, in het weekend zullen we de zon vaker zien, en neemt de wind af. Los van de slechtere timing van zomerregen in de vakantieperiode, is het betere weer deze week wel mooi voor het weekend weggelegd:
Grote tegenstellingen op grens koude en warme lucht
Momenteel ligt over Noord-Nederland een front die warme van koude lucht scheidt. Deze lijn blijft hier de komende tijd nog liggen. Op vrijdagmiddag komt de zon erbij en wordt de bewolking minder overheersend.
In het model, om 13:00. Een scherpe begrenzing tussen zuidwestenwind en noordoostenwind.
In de huidige weerkaarten vinden we de lijn goed terug, momenteel iets noordelijker, maar dit gaat nog enkele tientallen kilometers zakken.
In de modellen zien we om 14:00 een temperatuursverschil van 3°C op zeer kleine afstand.
En inderdaad, tussen Leeuwarden en Stavoren is een verschil van bijna 4°C.
Den Helder ging eerder van de koude sector naar de warmere sector. | Gewijzigd: 9 juli 2020, 11:42 uur, door Thijs.
De afgelopen 48 zijn er passages van fronten geweest zoals uit het boekje. Mooie voorbeelden dus van de verschillende veranderingen die plaatsvinden bij een front. Ook daalde de temperatuur bij het koufront vrij snel, in Wijk aan Zee 3°C in 30 minuten, in Lelystad 2°C in 20 minuten.
Wat ook (zeer) zeldzaam is voor de zomer, is het gebrek aan dagelijkse gang, in veel stations bleef de temperatuur gedurende 22 uur vrijwel gelijk, en de temperatuursveranderingen die er waren kwamen niet direct door de zon, maar door de fronten.
Tijdens het warmtefront en het koufront was de lucht voor langere tijd ook volledig verzadigd, dus dauwpunt = temperatuur.
Europa relatief koel
Nu de hitte voor de grootste delen van Spanje ook is verdwenen (alleen in het zuidwesten en Portugal is het nog lokaal 40°C), zien we dat grote delen (tijdelijk) even in koele lucht vertoeven.
Op het noordelijk halfrond is het momenteel nog vrij warm in noordoostelijk Canada, Scandinavië en delen van Rusland. In Noord-Afrika en het Midden-Oosten is het ook op grote schaal warmer dan normaal.
De ijsbedekking (in oppervlak!) is momenteel ook weer recordlaag, dat gaat allemaal gewoon door.
In de Benelux blijft de straalstroom vrij krachtig, hiermee maken blokkades nog weinig kans de komende week. Verder kan er met een zuidenwind af en toe wel een dag bijzitten waarbij het 22 tot 26°C kan worden.
Overdag schommelt de temperatuur rond, of net iets onder normaal met 18 tot 25°C. We zien voorlopig weinig uitschieters naar onder of naar boven (geen 16°C of 30°C in de vooruitzichten).
Regio oost vanwege uitschieter in regio midden. We zien van dag tot dag regelmatig wat lichte buitjes van west naar oost trekken. Soms kunnen de buien in het oosten net iets pittiger uitpakken dan elders.
Zon zien we vooral in de ochtend en de avond (wellicht mooie zonsondergangen). Gedurende de middag ontstaan stapelwolken met de dagelijkse gang. De kans op zon wordt iets groter richting het komende weekend.
De maandwisseling naar augustus laat al wel een goed begin zien. Een plotselinge kortstondige warmteopstoot in de vorm van een Spaanse pluim staat in de kaarten bij zowel GFS als ECMWF.
Spaanse pluim in ECMWF rond het weekeinde van 1 augsustus.
De temperaturen kunnen dan in het zuiden oplopen tot 35°C. Verder naar het noorden toe is het minder warm wat de pret niet mag bederven.
Temperaturen mogelijk tot 35°C in het zuiden in ECMWF.
Zulke korte warmteopstoten gaan meestal samen met onstabiliteit wat nu ook het geval is.
CAPE is aanwezig op de bewuste zomerse dag.
Hieronder in de temperatuurpluim van GFS is de Spaanse pluim duidelijk te zien voor volgend weekend met niet zo heel veel spreding tussen de leden. Gemiddelde is zelfs 30°C.
Pluim GFS voor regio zuidoost.
Er lijkt een redelijke consensus aanwezig tussen de modellen en de pluimen ogen ook eensgezingd. Er is zelfs een mogelijkheid tot een knallende afsluiter. Maar hoe een en ander gaat verlopen gaan wij zien in de loop van de nieuwe week. Er staat in ieder geval weer iets boeiends in de kaarten om op te volgen | Gewijzigd: 25 juli 2020, 22:41 uur, door reedtimmer
Meandering in straalstroom geeft nieuwe kansen
De straalstroom was vooral zonaal (west naar oost), met de maandwisseling lijkt de straalstroom echter meer te gaan meanderen en krijgen we juist een stroming van zuid naar noord.
Straalstroom van Ierland naar Groenland, en van Spitsbergen naar de Zwarte Zee.
Dankzij deze meandering kan er een rug van hogedruk ontstaan van de Middellandse Zee tot aan Scandinavië. Aan de ene kant stroomt dan massaal warme lucht naar het noorden, aan de andere kant stroomt koelere lucht uit over Oost-Europa. De rug ontwikkeld zich niet tot blokkade, dus de rug trekt richting het oosten weg en na een opstoot van warmte over West-Europa komt de koelere lucht weer terug. Op de overgang zouden mogelijk onweersbuien aanwezig kunnen zijn.
De zwarte lijnen geven de stroming weer op 5,5 km hoogte (500 hPa), de kleuren geven de temperaturen weer op 1,5 km hoogte (850 hPa).
Aan de linkerzijde van de rug stroomt warme lucht noordwaarts, op de oceaan komt koelere lucht weer dichterbij. Hieronder zien we de onstabiliteit van de lucht, de locatie van de mogelijke fronten en de locatie van de rug.
In het blauw de koufronten, in het paars de occlusiefronten, en in het rood de warmtefronten. De kleuren geven de hoeveelheid vocht en warmte weer die de lucht bevat (warm&vochtig = rood, warm&droog of koel&vochtig = oranje, koel&droog = groen). In het rood is warm&vochtig weergegeven, deze combinatie geeft de hoogste kans op onweer.
Hier zien we inderdaad dat de lucht op zaterdag fors meer vocht bevat. Dit geeft potentie voor een onweerskans.
Vanaf woensdag bouwt zich de rug van hogedruk op, als eerste neemt de neerslagkans af.
Vanaf donderdag komen we aan de warme kant van de rug te liggen (linkerzijde), dan stijgt de temperatuur naar 23-26°C, op de warmste dagen vrijdag en zaterdag ligt het kwik rond 27-31°C.
Vanaf zaterdag nadert het koufront, stijgt de vochtigheid en wordt het onstabiel. De kans op neerslag en onweer stijgt op zaterdag. De dagen na zaterdag zien we vooral neerslag in de vorm van buitjes.
Met vriendelijke groet,
W. in t Erland
De straalstroom was vooral zonaal (west naar oost), met de maandwisseling lijkt de straalstroom echter meer te gaan meanderen en krijgen we juist een stroming van zuid naar noord.
Straalstroom van Ierland naar Groenland, en van Spitsbergen naar de Zwarte Zee.
Dankzij deze meandering kan er een rug van hogedruk ontstaan van de Middellandse Zee tot aan Scandinavië. Aan de ene kant stroomt dan massaal warme lucht naar het noorden, aan de andere kant stroomt koelere lucht uit over Oost-Europa. De rug ontwikkeld zich niet tot blokkade, dus de rug trekt richting het oosten weg en na een opstoot van warmte over West-Europa komt de koelere lucht weer terug. Op de overgang zouden mogelijk onweersbuien aanwezig kunnen zijn.
De zwarte lijnen geven de stroming weer op 5,5 km hoogte (500 hPa), de kleuren geven de temperaturen weer op 1,5 km hoogte (850 hPa).
Aan de linkerzijde van de rug stroomt warme lucht noordwaarts, op de oceaan komt koelere lucht weer dichterbij. Hieronder zien we de onstabiliteit van de lucht, de locatie van de mogelijke fronten en de locatie van de rug.
In het blauw de koufronten, in het paars de occlusiefronten, en in het rood de warmtefronten. De kleuren geven de hoeveelheid vocht en warmte weer die de lucht bevat (warm&vochtig = rood, warm&droog of koel&vochtig = oranje, koel&droog = groen). In het rood is warm&vochtig weergegeven, deze combinatie geeft de hoogste kans op onweer.
Hier zien we inderdaad dat de lucht op zaterdag fors meer vocht bevat. Dit geeft potentie voor een onweerskans.
Vanaf woensdag bouwt zich de rug van hogedruk op, als eerste neemt de neerslagkans af.
Vanaf donderdag komen we aan de warme kant van de rug te liggen (linkerzijde), dan stijgt de temperatuur naar 23-26°C, op de warmste dagen vrijdag en zaterdag ligt het kwik rond 27-31°C.
Vanaf zaterdag nadert het koufront, stijgt de vochtigheid en wordt het onstabiel. De kans op neerslag en onweer stijgt op zaterdag. De dagen na zaterdag zien we vooral neerslag in de vorm van buitjes.
Met vriendelijke groet,
W. in t Erland
Ik vind dit toch wel een bijzondere zomer. Natuurlijk is dit een hele normale Hollandse zomer, maar omdat we de afgelopen jaren waren getrakteerd op droge- en extreme zomers, lijkt het alsof deze zomer teleurstellend is. Ik zelf heb ook tropische temperaturen met veel kansen her en der in het land, maar ik loop al een flink tijdje zonder jas rond, en besef eigenlijk dat het allemaal wel mee valt.
Ik heb hoop voor een warme nazomer
De huidige modelberekeningen laten temperaturen vrijdag in Vlaanderen oplopen van 32 tot 36°C. Hiermee lijkt de warmte zich vooral rond de vrijdag te centreren. De heetste luchten op 1,5 km hoogte trekken vrijdagavond over (20 - 22°C op 850 hPa). In Midden-Frankrijk kan het lokaal ruim 40°C worden, erg warm dus voor vakantie. Vrijdag blijft de warmte in Noord-Nederland enigszins beperkt, met maximaal 26 tot 28°C.
Arpege en ICON laten de temperatuur de 35°C op meerdere plaatsen passeren.
Nog 3 dagen
Of de soep daadwerkelijk zo heet gegeten wordt is nog even afwachten, we zitten nog in de middellange termijn. | Gewijzigd: 28 juli 2020, 18:50 uur, door Thijs.