Met SpaceX de ruimte in, het gaat nu echt gebeuren
Een historisch moment voor de Amerikaanse ruimtevaart en een heuse mijlpaal voor SpaceX. Als alles volgens plan verloopt, brengt het bedrijf van Elon Musk morgen voor het eerst in zijn bestaan mensen in de ruimte.
Voor deze eerste vlucht van de Crew Dragon - ook de eerste Amerikaanse vlucht met astronauten sinds het einde van de spaceshuttle - zijn twee ervaren astronauten geselecteerd: Bob Behnken en Doug Hurley. Astronaut André Kuipers heeft ze allebei wel eens ontmoet. "Dat zijn de juiste mensen voor zo'n nieuw ruimteschip, daarvoor moet je testpiloten hebben."
Dat het geen 'gewone' NASA-lancering is, straalt er van alle kanten af. Het lijkt alsof SpaceX de decors van een paar sciencefiction-klassiekers heeft geplunderd: een gestroomlijnde capsule, stralend witte design-ruimtepakken en astronauten die via een futuristische passagiersbrug naar de Crew Dragon lopen.
Iets teveel show, vindt Kuipers. Net als Elon Musk is hij een groot sciencefictionliefhebber. "Maar dit wordt een beetje de omgekeerde wereld. De buitenkant van die ruimtepakken is ontworpen door iemand die ook de pakken maakt voor Marvel-helden als Captain America, het zijn filmpakken. Dat is niet nodig. Ik heb liever dat alles gewoon functioneel is, en dat ze er later een keer een film over maken."
Waar en wanneer?
Als alles volgens plan verloopt vertrekt de Crew Dragon van SpaceX morgenavond om 22.33 uur Nederlandse tijd naar het ISS. De lancering is live te volgen via een livestream op NOS.nl.
Alleen: het is mogelijk dat de vlucht wordt uitgesteld. De kans dat de weersomstandigheden goed genoeg zijn is nu 60 procent. Als het morgen niet lukt, volgt zaterdag een nieuwe poging.
Afgezien van de poppenkast is SpaceX op dit moment wel een van de meest innovatieve ruimtevaartbedrijven, benadrukt Kuipers. Hij was zelf betrokken bij een eerdere mijlpaal voor SpaceX, de eerste koppeling van de vrachtversie van de Dragon aan het ISS. "Het zijn fantastische raketten die ze maken. 3D-geprinte motoren, nieuwe displays. Ze gaan veel nieuwe dingen testen en dat is een hele goede ontwikkeling."
De technologische ruimtevaartrevolutie - herbruikbare raketten, treintjes met satellieten aan de hemel - levert SpaceX veel bewonderaars op. Die zijn ruwweg te verdelen in twee groepen, zegt SpaceX-kenner Ronald Klompe. "Voor millennials is het de positieve boodschap die aanspreekt. Elon Musk is voor hen een soort rockster. Voor de Apollo-generatie is het iets anders. Ruimtevaartfans uit die tijd zijn nog altijd teleurgesteld dat er geen vervolg kwam op de eerste maanvluchten. De plannen van SpaceX geven hen nieuwe hoop."
Dat het ruimtevaartbedrijf zo ver zou komen had bijna niemand verwacht toen Musk het in 2002 oprichtte, weet Klompe. "Hij wilde eigenlijk raketten in Rusland kopen, maar die waren duur en moeilijk te krijgen, en toen zei hij: ik ga ze zelf bouwen. Hij had 200 miljoen dollar overgehouden aan de verkoop van PayPal. Voor één miljoen kocht hij een McLaren Formule 1-raceauto, en 100 miljoen stak hij in SpaceX."
Aanvankelijk kregen de sceptici gelijk. De ene na de andere raket blies zichzelf op en SpaceX raakte verwikkeld in rechtszaken met andere bedrijven. Maar Musk liet zich door de mislukkingen niet ontmoedigen. "Hij hield vast aan de drie overtuigingen die hij na PayPal najoeg: internet overal en voor iedereen, duurzaam vervoer en de meest ambitieuze: de mensheid moet multiplanetair worden."Een prototype van SpaceX' Starship op een testterrein in Boca Chica, Texas SPACEXMet het wereldwijde internet-satellietnetwerk Starlink en de succesvolle Tesla-auto's komen Musks eerste twee ambities in zicht. Voor het derde doel test SpaceX nu in sneltreinvaart de motoren voor een ruimtevaartuig dat iets wegheeft van een Kuifje-raket: Starship. Dat moet mensen al over een paar jaar naar de maan en verder brengen.
Musk streeft ook naar Marslandingen, maar die zijn nog ver weg - laat staan een kolonie op de rode planeet. Zijn toekomstvisie is intussen wel een bron van inspiratie voor Musketeers (zoals sommige fans zich noemen) en de briljante ingenieurs die hij naar SpaceX weet te halen.
"Hij wil echt dromen waarmaken", zegt Rob van den Berg van Space Expo in Noordwijk. "En ondertussen realiseert hij dingen die veel minder ver gaan, maar wel verder dan de concurrentie. En omdat die dingen lukken, ga je misschien geloven dat hij die andere dingen ook wel voor elkaar krijgt."
Ook André Kuipers kan zich vinden in de toekomstvisie van Musk. "Een multiplanetaire soort worden, is onze beste overlevingskans. Dat kun je niet forceren, dat gaat langzaam. Maar het lijkt me fantastisch om naar Mars te gaan. Vooral omdat ik wil weten of op andere planeten ook leven is ontstaan. Daarnaast kunnen we de ruimte gebruiken voor delfstoffen en energiewinning. Zo zie ik de toekomst. Het gaat gestaag door, en dit zijn de eerste stapjes."
Bron: NOS.nl
Le spectacle de l'année ce soir à 22h33 sur NASA TV : le premier lancement habité de @SpaceX, et le retour des vols habités depuis Cap Canaveral ! En prime, vous verrez à l'oeil nu l'ISS passer dans le ciel vers 23h10. Répétition pour mon vol de 2021 ? ???? pic.twitter.com/7QGQj8eIKe
— Thomas Pesquet (@Thom_astro) May 27, 2020
Tropische storm Bertha zorgt voor gevaar voor lancering
Zo'n 300 - 400 km van de lanceerplaats Cape Canavaral komt tropische storm Bertha aan land in South Carolina. Hoewel dit op grote afstand is, is er wel een gevaar voor zware buien (cumulonimbus) in de omgeving van de lanceerplaats. Ook onderweg mag de raket niet door zware buien heen gaan, dus mogelijk wordt de lancering uitgesteld. De lancering vindt plaats om 22:30, en om 22:55 is de raket in de (zuidelijke) Benelux mogelijk als een stip aan de zuidelijke horizon te zien.Laatste officiële weersvoorspelling voor de lancering van de eerste bemande Crew Dragon deze avond. Er is 50% kans dat het weer vandaag deze lancering tegen houdt! @SpaceX #ruimtevaart #CrewDragon #SpaceX #Falcon9 #NASA pic.twitter.com/oaNakkurXP
— Spacepage ????✨???? (@SpacePagenieuws) May 27, 2020
Tropical Storm #Bertha has formed near the coast of South Carolina this morning. Heavy rainfall will be the biggest threat, along with tropical storm force winds along portions of the South Carolina coast https://t.co/tW4KeFW0gB pic.twitter.com/8CeH3j9TlU
— National Hurricane Center (@NHC_Atlantic) May 27, 2020
Livestream lancering:
| Gewijzigd: 27 mei 2020, 20:34 uur, door Thijs.
Lancering ruimtecapsule SpaceX op laatste moment uitgesteld naar zaterdag
De lancering van de bemande ruimtecapsule Crew Dragon van SpaceX naar het ISS-station is op het laatste moment uitgesteld. NASA-astronauten Robert Behnken en Douglas Hurley zaten al enkele uren klaar in de capsule.Het was de hele tijd spannend of het door zou gaan, maar uiteindelijk waren de weersomstandigheden te slecht. Er ligt een storm in de buurt van Cape Canaveral in Florida en het risico op blikseminslag werd uiteindelijk toch te groot geacht. Een kwartier voor de lancering werd het aftellen daarom gestopt.
Zaterdag volgt een nieuwe poging, om 21.22 uur Nederlandse tijd. Als dan alles goed gaat, is dat een historisch moment voor de Amerikaanse ruimtevaart en een mijlpaal voor SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van zakenman Elon Musk.
"We are not going to launch today."
— NASA (@NASA) May 27, 2020
Due to the weather conditions, the launch is scrubbing. Our next opportunity will be Saturday, May 30 at 3:22pm ET. Live #LaunchAmerica coverage will begin at 11am ET. pic.twitter.com/c7R1AmLLYh
De lancering vanaf het Kennedy Space Center is de eerste op Amerikaans grondgebied in bijna een decennium en de eerste op commerciële basis. SpaceX werkt voor deze missie samen met de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. Sinds de laatste vlucht van de spaceshuttle in 2011 is NASA aangewezen op Rusland voor bemande ruimtevluchten.
Voor deze eerste commerciële vlucht zijn twee ervaren astronauten van NASA geselecteerd. Behnken en Hurley werken al vijf jaar lang mee aan deze missie. Naar verwachting zullen zij met de Crew Dragon 24 uur onderweg zijn naar het ISS-station. Het is de bedoeling dat ze daar zo'n 110 dagen blijven om het ruimtestation voor te bereiden op bemande missies. Ook zullen ze de al aanwezige astronauten helpen met onderzoek.
SpaceX is op dit moment een van de innovatiefste ruimtevaartbedrijven ter wereld. Met het wereldwijde internet-satellietnetwerk Starlink en de succesvolle Tesla-auto's komen Musks eerste twee ambities in zicht.
Bron: NOS.nl
Emotionele Musk na lancering SpaceX: eerste stap naar een beschaving op Mars
Achttien jaar werkte hij er naartoe. Elon Musk, oprichter van ruimtevaartbedrijf SpaceX, maakte het tot zijn persoonlijke doel om de mens vanaf Amerikaanse bodem de ruimte in te sturen. Na de succesvolle lancering zaterdag van een bemande Crew Dragon werd hij daarom "overmand door emoties"."Het is eerlijk gezegd lastig om te praten", aldus Musk tegen journalisten enkele uren nadat NASA-astronauten Douglas Hurley (53) en Bob Behnken (49) naar de ruimte zijn gebracht om naar het internationale ruimtestation ISS te gaan. "Ik heb achttien jaar naar dit doel toegewerkt, dus het is nogal moeilijk te geloven dat het is gebeurd", zei Musk. Musk spreekt de hoop uit dat dit de "eerste stap" is naar een "beschaving op Mars" en naar een "multiplanetair leven" met een basis op de maan.
Hurley en Behnken bevinden zich momenteel in een baan om de aarde en voeren aan boord van de Crew Dragon een aantal technische tests uit, eten en slapen nog wat, voordat ze zondag tegen 16.30 uur (Nederlandse tijd) aankomen bij het ISS. Daar zullen de twee ervaren astronauten 110 dagen blijven om het ruimtestation voor te bereiden om meer bemande missies van Amerikaanse bodem. Ook zullen ze de al aanwezige astronauten helpen met onderzoek.
SpaceX is het eerste commerciële bedrijf dat mensen naar de ruimte heeft gebracht. Dit is ook de eerste bemande Amerikaanse ruimtevlucht sinds 2011. In dat jaar kwam er een eind aan het Space Shuttle-programma. Sindsdien waren de Amerikanen voor de lancering van hun astronauten afhankelijk van de Russen.
Bron: NOS.nl
Liftoff! pic.twitter.com/DRBfdUM7JA
— SpaceX (@SpaceX) May 30, 2020
Before @AstroBehnken and @Astro_Doug arrive at the @Space_Space, take a moment to admire these stunning photos from @NASAHQPhoto. See more images of our #LaunchAmerica mission with @SpaceX: https://t.co/KvtuuF2m7w pic.twitter.com/sHOII3W4O3
— NASA (@NASA) May 31, 2020
Falcon 9 lifts off from historic Launch Complex 39A and sends Crew Dragon to orbit on its first flight with @NASA astronauts to the @space_station pic.twitter.com/UOoaKiQaFk
— SpaceX (@SpaceX) May 31, 2020
Falcon 9 booster has landed on the Of Course I Still Love You droneship! pic.twitter.com/96Nd3vsrT2
— SpaceX (@SpaceX) May 30, 2020
Listen in to hear @AstroBehnken and @Astro_Doug on-obrit→ https://t.co/bJFjLCzWdK pic.twitter.com/knZYkyby8K
— SpaceX (@SpaceX) May 30, 2020