zit er weer mooi uit hierboven, gelukkig eind v/d week onweersbuien en weekend ook.
natuur schreeuwt om water, wij kunnen wel even wachten
hoop dat het stevig uitpakt
Houd er rekening mee dat die periode nog lang duurt en dat de kans dat dit daadwerkelijk uitkomst dus klein is.
Met vriendelijke groet,
Tieske
| Gewijzigd: 17 mei 2020, 18:47 uur, door Tieske
Groot verschil EC en GFS, spaanse hitte naar Benelux?
In zowel GFS als EC lopen Spanje en Portugal vol met warme lucht (25 - 36°C) vanuit het zuiden. In GFS is het patroon zo, dat deze hitte de oceaan op gaat en verdwijnt. In EC komt deze hitte echter via Frankrijk naar de Benelux gehobbeld.
In GFS zorgt een oostenwind voor temperaturen van 18 tot 22°C. De Spaanse warmte komt niet verder noortwaarts.
In EC stroomt de Spaanse warmte noordswaarts naar Zweden, dus direct over de Benelux. Het zorgt voor temperaturen van circa 30°C (10°C warmer dan GFS).
nou, mooie kaarten maar hopen dat GFS gelijk krijgt.
Terugkijkend zagen we dat EC voor morgen op 27 tot 30°C zat en GFS op 19 tot 22°C. Inmiddels zijn we een week dichterbij gekomen en zien we nu bij Harmonie 21 tot 24°C op de planning staan, met een stromingspatroon dat het meest lijkt op wat GFS voor ogen had. Toch gaat het wel wat warmer worden dan GFS voor ogen had, maar gezien het feit dat GFS geen echt geschikt model is voor de korte termijn is de score van GFS toch best aardig (vaak te hoge minima en te lage maxima (1 á 2°C afwijking)).
In de middag hebben we de komende dagen een behoorlijke kans op zeewind, gezien het water nog koud is van de winter, en het land al snel opwarmt door de hoge zonnestand.
De scherpe lijn tussen lage en hoge windsnelheden valt samen met een verandering in windrichting (oostelijk op land, noordoostelijk tot noordelijk aan de kust). Dit is de zeewind aan de kust.
De komende week
Op de planning staat in EC wederom een enkele lokaal tropische dag, namelijk de woensdag. Dan kan het 28 tot 30°C worden. GFS heeft op de woensdag al enkele buien en bewolking, hierdoor komt het kwik niet verder dan 21 tot 26°C.
Gaat het roer om?
Tot nu toe was de Benelux en heel West-Europa telkens weer in de ban van hogedrukruggen die zorgen voor schamele neerslagsommen. De afgelopen dagen werden er zelfs nog luchtdrukrecords gebroken.
Op de kaarten zien we echter tijdelijk of permanent een trog (langgerekte zone het lagere luchtdruk) in de buurt van de Benelux komen.
EC is het natst, hier ligt de trog recht boven de Benelux en is het een komen en gaan van fronten. Heel misschien zien we bij ons of in onze omgeving ook wat onweer, gezien we min of meer op de grens tussen warm (25°C) en koud (17°C) liggen, op deze termijn is dat nog zeer onzeker.
GFS is droger omdat de trog hier verder oostelijk boven Duitsland komt te liggen, hierbij komt de Benelux aan de koude zijde met een paar vrij koude dagen (15 tot 20°C), aan de kust passeren soms polaire buien vanaf de Noordzee.
EC
Als ik mocht kiezen, zou ik het wel weten, EC heeft een mooi sterk temperatuursverloop in de run, van 30°C naar uiteindelijk circa 18°C met neerslagkansen. Helaas heeft de GFS oper ook behoorlijk wat steun binnen GFS (+ enkele EC leden), dus het scenario met een beetje neerslag en daarna lagere temperaturen is ook nog reëel.
Op donderdag een sterke tweedelen, 45% van de leden gaat voor 15°C, 55% gaat voor 27°C. De dagen daarna ook nog sterke spreiding, maar uiteindelijk koelt de overgrote meerderheid wel af naar 15 tot 20°C.
In GFS branden de meeste leden hun vingers niet aan de 30°C grens op woensdag, ook in GFS zien we een redelijk snelle afkoeling op donderdag 4 en vrijdag 5 juni. | Gewijzigd: 29 mei 2020, 12:45 uur, door Thijs.