Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Nov 2024 08:43:07

De temperatuur bij Humain is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Nov 2024 04:02:13

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Nov 2024 04:02:13

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cambria, PA; Somerset, PA.

21 Nov 2024 00:36:08

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Forest, PA; Indiana, PA; Jefferson, PA.

21 Nov 2024 00:09:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Indiana, PA; Westmoreland, PA.

21 Nov 2024 00:09:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Indiana, PA; Westmoreland, PA.

20 Nov 2024 23:57:17

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Clarion, PA; Forest, PA; Indiana, PA; Jefferson, PA.

20 Nov 2024 23:54:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cambria, PA; Somerset, PA.

20 Nov 2024 23:34:30

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Fayette, PA; Indiana, PA; Westmoreland, PA.

20 Nov 2024 23:26:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Clarion, PA; Forest, PA; Indiana, PA; Jefferson, PA; Venango, PA.

20 Nov 2024 23:20:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Allegheny, PA; Armstrong, PA; Butler, PA; Fayette, PA; Indiana, PA; Westmoreland, PA.

20 Nov 2024 23:13:18

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Allegheny, PA; Butler, PA; Washington, PA.

20 Nov 2024 23:01:36

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Allegheny, PA; Westmoreland, PA.

20 Nov 2024 23:01:35

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Allegheny, PA; Beaver, PA; Butler, PA; Washington, PA.

20 Nov 2024 22:25:54
Actueel
1 / 4

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2605
Lid sinds: 29 mrt. 2016
1 maart 2020, 15:44 uur | Bericht #493075

Meteorologische lente van start!


Bij deze wordt het Lente Discussietopic 2020 geopend! Wat gaat deze lente allemaal doen? Droogte, onweer, laatste sneeuw of eerste tropische dag? We gaan het hier samen volgen!
 

Terugkeer naar normale temperaturen


Na een extreem zachte winter met weinig tot niets wat aan winter deed denken is de temperatuur in de eerste lentedagen teruggekeerd naar de normaal. Afgelopen februari bracht een grote hoeveelheid regen, op de meeste plaatsen viel tussen de 110 en 170 mm neerslag. Gemiddeld over het land viel er 124 mm, tegen 55 mm normaal. Dat was goed voor een 3de plaats in het rijtje natste februari's.


De straalstroom is nog steeds behoorlijk krachtig, slechts langzaam verzwakt de straalstroom. De straalstroom is vergeleken met de wintermaanden nu wel een zuidelijkere koers aan gaan houden. Als gevolg hiervan zien we in de Benelux ook regelmatig laagjes duiken (ten zuiden van ons langstrekken). Dit in tegenstelling tot de rest van de winter, toen trokken alle lagedrukgebieden ten noorden van ons langs.


De eerste dagen van maart openen met een zuidelijke koers van de straalstroom en een trog over Centraal-Europa. Je ziet ook dat de straalstroom op de scheiding ligt van warme en koude lucht.

De trog brengt ons wisselvallig weer, hieronder zien we het bijbehorende weerbeeld van bovenstaande kaart. Talloze kleine lagedrukgebieden over Centraal- en West-Europa. In het oosten zien we een toevoer van zeer zachte lucht. Hier bevindt zich de grootste afwijking. De grootste afwijking naar de koude kant zien we rond Groenland. Dit is tekenend voor deze winter, de diepvrieskou is en blijft gecentreerd rond de pool en ziet weinig kans om uit te stromen naar het zuiden. Omgekeerd zien we dat ook, warmte zuidelijk van ons ziet weinig kans naar het noorden uit te stromen (het Azorenhoog is ook vrij afwezig). Al met al is het een redelijk zonaal weerpatroon.


Een zuidelijke straalstroom, warmte opstoot (eerste lente-offensief?) in Oost-Europa. Boven de Benelux wisselvallig met regelmatig een langstrekkend front of lagedrukgebied.

Lange termijn
Op de lange termijn zien we dit wel iets verbeteren. Het Azorenhoog breidt zijn invloed noordwaarts uit, en de windrichting draait wat meer naar het zuidwesten. Hiermee voorzichtig iets hogere temperaturen.


We zien een Azorenhoog met een uitloper naar Duitsland, EC heeft dit minder uitgesproken en is wat wisselvalliger. Bij Italië vormt zich een Genualaag.
De rust is wel van korte duur, want lagedrukgebieden vanaf de oceaan bewegen daarna weer richting de Noordzee (zie pijl).



We zien bij de kansberekeningen precies wanneer het Azorenhoog meer invloed krijgt, en de windrichting draait naar zuidwestelijke richtingen. Dan verdwijnt de voorkeur voor nét iets te koude temperaturen en liggen de kaarten weer open.

Bij de neerslagpluim zien we geen verandering bij de nieuwe positie van het Azorenhoog. Dit komt doordat de neerslagsignalen eerst veroorzaakt worden door langstrekkende lagedrukgebieden (zoals morgen) of door buien. Vanaf 7 maart bereiken lagedrukgebieden ons niet meer, maar de fronten nog wel, dus langstrekkende fronten kunnen het wisselvallige karakter doorzetten (de kans dat het echt stabiel en zonnig wordt, is komende week klein).


Voor de volledigheid nog de andere temperatuurspluim:


Alle berichten en aanvullingen van iedereen zijn altijd welkom!
Wil je je mening geven over het weertype, of een waarneming plaatsen, ga dan naar het klets- en waarnemingtopic!

Iedereen alvast een fijne lente gewenst met hopelijk veel interessant weer! :@
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Woonplaats: Enschede
Berichten: 1493
Lid sinds: 7 jun. 2011
1 maart 2020, 16:29 uur | Bericht #493076
Zal maar eens aftrappen dan. Denk dat het hartje van DÉ liefhebbers wel harder zal kloppen van deze voorspelling van Accuweather.



Bron: Accuweather
Liefhebber van -30°C, +30°C, 50 cm sneeuw, zeer zware regenval, zeer zwaar onweer, grote hagelstenen, zeer zware storm..... Kortom alles wat extreem is!
Waarom deze advertentie?
Woonplaats: haarlem
Berichten: 1310
Lid sinds: 23 jun. 2009
3 maart 2020, 19:21 uur | Bericht #493085
is inderdaad een leuke forcast van accuweather. maar laat eens voor de grap de forcast zien van afgelopen winter? ik meen te herinneren dat ze regelmatig sneeuwdepressies hadden voorspeld.

smoke
Life without freedom is no life at all.

weather without storms is no weather at all.
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2605
Lid sinds: 29 mrt. 2016
3 maart 2020, 19:54 uur | Bericht #493086
Citaat van smoke_soldier, dinsdag 3 maart 2020, 19:21 uur is inderdaad een leuke forcast van accuweather. maar laat eens voor de grap de forcast zien van afgelopen winter? ik meen te herinneren dat ze regelmatig sneeuwdepressies hadden voorspeld.

smoke



Stormen zullen kusten Britse Eilanden en Noord-Europa teisteren
AccuWeather voorspelt veel stormen in het begin van het stormseizoen voor de Britse Eilanden, Noord-Europa en Scandinavië.
Meerdere stormen hebben de regio al bereikt deze herfst, o.a. Lorenzo. Lorenzo bereikte op zijn piek categorie-5-windstoten boven de Atlantische Oceaan.
Het stormseizoen zal zijn hoogtepunt pas bereiken in het nieuwe jaar. ''Begin januari zullen de meeste stormen de regio bereiken'', aldus AccuWeather Meteoroloog Tyler Roys.
Meerdere stormen kunnen achter elkaar de Britse eilanden en Noord-Europa bereiken. De kans op windschade en overstromingen is verhoogd, gezien het feit dat er weinig tijd tussen de stormen zit.

Na het stormachtige begin van de winter zal het rustiger worden in februari en maart.
"De tweede helft van de winter kan grotendeels kalm verlopen met minder harde wind", aldus Roys.
Dit opent de mogelijkheid voor koudere perioden, maar een echte koude periode met een Russische beer zien de meteorologen van AccuWeather niet gebeuren.

Terwijl stormen huishouden aan de noordelijke kusten van Europa, vullen regen en sneeuw de neerslagtekorten aan in het zuiden. Met name voor regio's met droogte is dit welkome neerslag.
Het zuiden van Europa zal niet de hele winter wisselvallig weer zien, maar perioden met neerslag zullen de droogte verzachten. De waterhoogte in rivieren kan weer stijgen na de buitengewoon lage waterhoogte n.a.v. afgelopen zomer.
"De Rijn had wederom lage waterstanden gedurende de tweede helft van de afgelopen zomer. Tot dusver heeft de herfst hier weinig in veranderd, wat gevolgen heeft voor transport over de rivier", aldus Roys. "Maatregelen zijn opnieuw genomen, waardoor cruisevaarten gewijzigd zijn over Rijn".

Bron: https://www.accuweather.com/en/weather-news/accuweathers-2019-2020-europe-winter-forecast/601922 Vrij vertaald.
 
Verwachting zat in de goede richting
Achteraf kunnen we concluderen dat ze een goed beeld gevormd hebben uit de seizoensmodellen, die in overgrote meerderheid een langdurige weststroming berekenden. Enkel was juist de eerste helft van de winter betrekkelijk rustig, en de tweede helft werd erg stormachtig met inderdaad frequente stormen. Ze nemen altijd risico in hun seizoensverwachting door weinig ruimte voor onzekerheid te laten en (te) veel details geven, details die in seizoensmodellen vaak nog amper zichtbaar zijn (zoals onweer bijvoorbeeld).

Verder schrijven ze over lage waterstanden in de Rijn afgelopen herfst, in Nederland viel dit volgens mij wel mee. Ik weet niet of ze in Duitsland door lage grondwaterstanden nog maatregelen hadden. Ook in Nederland zijn de grondwaterstanden tot redelijke diepte weer hersteld. De droogte van 2018 en 2019 is dieper in de grond nog steeds merkbaar, maar de laag grond waarop wij leven (en bomen bijvoorbeeld in wortelen) is compleet hersteld. | Gewijzigd: 3 maart 2020, 19:56 uur, door Thijs.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Woonplaats: haarlem
Berichten: 1310
Lid sinds: 23 jun. 2009
4 maart 2020, 09:58 uur | Bericht #493093
verwachting zat inderdaad in de goede richting! meende te herinneren dat ze regelmatig sneeuwstormen hadden voorspeld. kennelijk niet juist onthouden!

smoke
Life without freedom is no life at all.

weather without storms is no weather at all.
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2605
Lid sinds: 29 mrt. 2016
9 maart 2020, 23:18 uur | Bericht #493112

Stabiel en kalm weertype aan de horizon


Op de weerkaarten zien we langzaam echte stappen naar een weertype met kans op minder wind, meer zon en minder regen.

Eerst nog enkele dagen met buien en fronten
De komende dagen zitten we echter nog vol in de weststroming. Een trog trekt de komende dagen namelijk over Europa. Deze trog brengt een lagere luchtdruk en daarmee komen verschillende fronten langs.

Over Europa trekt een trog, terwijl we bij Canada al een flinke rug van hogedruk zien ontwikkelen, deze rug van hogedruk beweegt met de stroming mee richting Europa.

Trog
Nog even over de trog, morgen valt een behoorlijke plens regen door een slepend golvend front (een front dat langere tijd over dezelfde regio trekt). In totaal kan er 10 tot 25 mm vallen, lokaal is nog meer mogelijk.

Synoptische situatie
en west- tot zuidwestelijke stroming voert maritiem polaire lucht aan. Een sturend laag tussen IJsland en Schotland gaat ons weerbeeld bepalen. De bijbehorende warmtefront-occlusie gaat vannacht passeren, erachter wordt zachte en vochtige lucht aangevoerd. In het bij het laag behorende koufront komen diverse golven tot ontwikkeling. Dit golvende koufront trekt morgen later op de dag langzaam zuidwaarts en blijft vervolgens tot woensdagmiddag slepen over het zuiden van het land.



Over Brabant en Vlaanderen kan veel neerslag vallen morgen en de nacht naar woensdag.

Na de passage van de trog op donderdag koelen de bovenluchten tijdelijk iets af en zijn er polaire buien mogelijk, ik vermoed misschien met wat hagel (alhoewel die details nog niet te zien zijn).

Hogedruk neemt regie over
Dan wordt de alleenheerschappij van de lagedruk gebroken, een rug van hogedruk strekt zich uit van het Azorenhoog tot IJsland. Deze rug beweegt richting Europa. 

De Benelux bevindt zich een paar dagen in een zadelgebied met weinig stroming.

Uit de rug vormt zich bij GFS uiteindelijk een blokkade met een uitgesproken oostenwind, bij EC komen we onder hogedruk te liggen bij bijna windstille omstandigheden. Bij beide modellen wordt het na het komende weekend droog.


Een hoogtelaag bij Spanje houdt de blokkade in balans, depressies bij IJsland gaan met een wijde boog om de blokkade heen en komen niet bij ons in de buurt. Tegelijk zien we een nieuw laag op de oceaan, die zou potentieel de blokkade kunnen versterken, echter hebben we het al over zeer lange termijn.

De pluim

De temperatuur ligt tot maandag nog rond de 9 - 13°C, waarbij 9°C normaal is voor de tijd van het jaar. Na komend weekend nemen de kansen op temperaturen richting 15°C voorzichtig toe.

In ieder geval de komende dagen nog behoorlijk nat, vanaf het weekend afnemende neerslagkansen.

Dus, de komende dagen nog wisselvallig, vrij bewolkt en soms een harde wind. Met komend weekend komt hogedruk dichterbij, echt lenteweer is nog niet in de pocket, maar voor de lenteliefhebbers gaan de weerkaarten stukje bij beetje de goede kant op.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2605
Lid sinds: 29 mrt. 2016
17 maart 2020, 22:02 uur | Bericht #493128

Maartse nachten misschien kouder als hele winter


Nu de hogedrukgebieden het roer overnemen van de lagedrukgebieden die ons maandenlang westenwind gegeven hebben, zien we opeens een ander weertype. Het is helder geworden, wat zorgt voor zonnige dagen met soms koude nachten. Met name komend weekend worden de nachten kouder, het zou zelfs op een enkel weerstation kouder kunnen worden dan de laagst gemeten temperatuur. Dat ligt niet aan uitzonderlijke kou in maart, want nachtvorst is erg normaal voor maart, dat ligt aan een uitzonderlijk gebrek aan kou. Zo heeft het op station Vlissingen (meetpunt wel aan zee) al sinds 1 februari 2019 niet meer gevroren (400 dagen). Kans is aanwezig dat dat deze winter helemaal niet meer gaat lukken daar.


Tmin: de laagst gemeten temperatuur van de afgelopen winter (1 december t/m 29 februari). Omdat het op sommige plaatsen in november nog kouder was dan het in de winter werd, staan ernaast de laagste temperaturen van het hele winterhalfjaar (1 oktober t/m gisteren). De gevallen waar het november of begin maart kouder was dan het in de gehele winter werd, zijn blauwgekleurd.

We zien in de pluim 3 perioden, eerst zien we nog het zonnige weer van vandaag en morgen, we zien echter nu al een strook met bewolking vanuit het noordwesten zeer langzaam over het land trekken, met deze strook had het noordwesten vandaag al te maken.
Uiteindelijk verlaat deze strook in de loop van de vrijdag het zuiden van het land. Dan komt de zon weer terug, kan het wat schraal worden met een droge en frisse oost tot noordoostenwind.

Tijdens deze frisse maar heldere periode kan er goed een nacht met nipt matige vorst voorkomen, daar waar de wind even gaat liggen.

We zien 3 periodes: Z1: zonnig 1, B1: bewolkt 1 en Z2: zonnig 2.


Tijdens de bewolkte periode zien we slechts een signaal voor lichte neerslag. Regenachtig wordt het niet, enkel soms lichte neerslag of motregen.


Na vrijdag stijgen de kansen op zon aanzienlijk.

Zonnig 1: zuidwestenwind brengt warmte voor zuiden, bewolkt en koel in het noorden
Het eerste hogedrukgebied dat probeert een blokkade te vormen boven Europa slaagt daar niet in. We zien het hoog richting het oosten wegtrekken. Al wegtrekkend hebben we vandaag en morgen te maken met een zuidwestenwind, in het zuiden is het morgen ook nog meest zonnig. Hierbij kan de temperatuur oplopen tot circa 15°C, het kan al lekker aanvoelen als lenteweer (prima weer om buiten even rond te lopen).
In het noorden zien we echter al een aanvoer van frisse lucht uit het (noord)westen, combineer dat met bewolking en de temperatuur stokt al bij een graad of 10. Het is de voorbode van een frontale zone met grotendeels restanten van oude fronten. Uit deze restanten valt amper meer neerslag.


We zien in het zuiden nog een warme aanvoer, het noordwestelijk deel krijgt al te maken met bewolking. Op de oceaan staat al een hogedrukgebied te popelen om opnieuw te proberen een blokkade te vormen. Hierdoor krijgt de tijdelijke lagedruk rond Scandinavië eigenlijk geen kans.
De frontale zone is de grens tussen warme lucht ten zuidoosten en koele lucht ten noordwesten.


Bewolkt 1: van noord naar zuid een pak bewolking
Tussen de wisseling van de twee hogedrukgebieden komt er dus nog net een frontale zone met bewolking tussen fietsen. Eerst zien we deze zone boven het noordwesten. ICON geeft op deze zone nog wel wat neerslag, maar we zien het grootste deel van de neerslag net noordwaarts langstrekken. Door het naderende hogedrukgebied uit het westen zien we ook de activiteit van de neerslag afnemen. Onder de bewolking is het koel met 10°C, echt koud wordt het niet.


Tussen de stippellijnen zien we de zone met bewolking, de zwarte pijlen geven de beweging van deze zone aan, boven de oceaan zien we al koele lucht zuidwaarts uitstromen.


Een stap verder zien we de hogedruk zich inmiddels als blokkade vestigen boven Scandinavië. Aan de oostzijde van het hoog zien we nog steeds het uitstromen van koele lucht. Echt koud wordt het in de tweede helft van maart niet meer, 7 tot 11°C wordt overdag nog wel gehaald.
De frontale zone trekt vrijdag op zaterdag snel weg uit het zuiden, zaterdag breekt ook boven het zuiden de zon door. (Het was in de modellen nog wel even spannend of de bewolking zou stagneren boven het zuiden, maar dit gebeurt nu net bij de Frans-Belgische grens, dus het zuiden blijft nog wel gevoelig voor (hoge) bewolking.


Zonnig 2: droge schrale wind, wel zonnig
Zaterdag heeft de blokkade zijn plek gevonden en reikt zijn invloed tot in West-Europa. We zien volgens mij de eerste oostenwinden sinds lange tijd.




In EC zien we echter na enige tijd het hoog opnieuw wegzakken richting het zuidoosten wegzakken, zo zou het hele riedeltje wellicht opnieuw kunnen voorkomen (warmte (15°C) >> plak bewolking >> frisser (10°C) en zonnig). GFS laat iets later de wind ook iets naar het zuidoosten draaien, waarmee het wat warmer wordt, echter neemt het hogedruk de belangrijke positie in op de oceaan, waardoor die in GFS ''op slot'' gaat (zoals wel meer dingen dezer dagen ;)). | Gewijzigd: 17 maart 2020, 22:06 uur, door Thijs.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2605
Lid sinds: 29 mrt. 2016
24 maart 2020, 22:57 uur | Bericht #493134

Koudste nacht sinds 31 januari 2019


We hebben een winter met uitzonderlijk zachte nachten achter de rug, als resultaat van veel warme westenwinden. Dat het wel mogelijk is om koude nachten te hebben, zien we nu de wind gedraait is naar oostelijke richting.

Voor de laatste keer werd het ergens in Nederland zo koud op 31 januari 2019, in Nieuw Beerta werd het -9,0°C.


Dit is geen meetfout, weerstation Woensdrecht ligt op een uitstekende plek voor koudere nachten, dit zien we het hele jaar door, met name wanneer het helder is en er geen harde wind van zee staat.

De reden dat Woensdrecht zo snel afkoelt 's nachts is te vinden in de ligging. Het weerstation ligt op een windluwe plek in een kom, zo kan er een koude laag vlak bij de grond ontstaan (het was er vannacht op 10 cm overigens -8,5°C). Ook ligt het op zandgronden, zandgronden warmen overdag snel op en koelen 's nachts snel af.
Kleigronden daarentegen 'verdelen' de warmte overdag over diepere lagen, waardoor het aan de oppervlakte minder warm wordt. 's nachts komt die warmte van diepere lagen weer terug naar het oppervlak waardoor het minder kan afkoelen.


Noordoostenwind houdt langer aan
We zien in de pluim de temperatuur de komende dagen iets oplopen. De temperatuur neemt vervolgens weer af omdat de wind van terug oost naar noordoost draait en daarmee wordt de aanvoer weer kouder.

Hoogste temperaturen bereiken we vrijdag, de wind is dan echter weer iets krachtiger en ook kan er wat bewolking vanuit Duitsland overtrekken.

Bij de maandwisseling ziet de weerkaart er dan zo uit, hier zien we het moment waarop de bovenluchten het koudste zijn (-10°C op 1,5 km, dan 6 tot 8°C op 2 leefhoogte). Een hoog ligt ten noordwesten van ons, waardoor de windrichting noordoostelijk is.

Een tong van koude lucht strekt van Scandinavië tot Cornwall (Engeland).

EC en GFS sturen nu aan op een dag met winterse buien met regen, (natte) sneeuw of korrelhagel. Dit zien we terug op zondag 29 of maandag 30 maart. | Gewijzigd: 24 maart 2020, 23:16 uur, door Thijs.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2605
Lid sinds: 29 mrt. 2016
28 maart 2020, 12:29 uur | Bericht #493137
Veel zonneschijn boven grotendeels wolkenloos Europa
Misschien wat geholpen door de verminderde vliegtuigstrepen (en dus minder sluierbewolking), het is stralend zonnig weer in grote delen van Europa. Enkel in het noordwesten en zuidoosten wat meer wolken. Echt op grote schaal bewolkt is het eigenlijk alleen in Noord-Macedonië, Griekenland en  Noorwegen.


 
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Novi
Moderator
Woonplaats: Meppel
Berichten: 395
Lid sinds: 31 mei. 2018
28 maart 2020, 14:45 uur | Bericht #493138
Dit is nog buiten de betrouwbare termijn maar wel even de moeite waard om het te noteren want 25+% van de leden gaan boven de 20 graden in het zuidoosten over ongeveer 8-10 dagen.
Twitter account over het weer: twitter.com/weerextremen.



Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2605
Lid sinds: 29 mrt. 2016
1 april 2020, 22:06 uur | Bericht #493146

Lokaal misschien eerste 20°C zondag


De eerste regionale warme dag van 2020 ligt binnen bereik, het is mogelijk dat zondag de 20-graden grens bereikt wordt.

Vandaag hadden we bewolking vanuit het noorden, terwijl het in het zuiden nog zonnig was. Ook was er weinig wind. Dit komt doordat we momenteel in een zadelgebied liggen. In het zuiden hadden we een zwak windje en voornamelijk hogedruk, in het noorden hadden we een noordwestenwind die bewolking vanaf de Noordzee bracht.


Een zwak front uit het noordwesten brengt bewolking met zich mee.

Op de weerkaarten zien we echter iets veranderen, in plaats van hogedrukkernen boven Scandinavië of IJsland zien we nu een hogedrukgebied naar Centraal-Europa trekken. Aan de westzijde van dit hoog zien we een zuidelijke stroming (nu bij de Azoren), deze komt naar ons toe. Dus zien we nu in plaats van een noordelijke wind een keer een zuidelijke wind.

Het hogedrukgebied trekt naar de gestippelde cirkel, de zuidenwind komt zo ook dichterbij.

Zondag zien we dus een diepe zuidelijke stroming met zon, echter ligt op de oceaan alweer bewolking klaar met mogelijk wat neerslag op de maandag/dinsdag. Lang zal dit niet duren, gezien het feit dat er een nieuw hogedrukgebied alweer naar Europa trekt (in rechthoek).



Op 1,5 km hoogte gaat de temperatuur naar 10°C.


We zien zondag temperaturen van rond de 18 tot 20°C.

De pluim
Na de zondag blijft de temperatuur vrij hoog, alleen blijven er van tijd tot tijd bewolkte periodes voorkomen.

Van zaterdag op zondag komen we in de warme lucht, de temperatuur komt tussen de 14 en 21°C. De nacht van vrijdag op zaterdag is voorlopig de laatste koude nacht met nog -1 tot -4°C.

De komende dagen zien we een snelle afwisseling van wolken en zon, met slechts af en toe een lichte bui.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2605
Lid sinds: 29 mrt. 2016
4 april 2020, 21:20 uur | Bericht #493147

Lange termijn: warmte verlengt tot paasweekend?


We zien dat de pluim precies rond de paasdagen flink is opgewarmt de afgelopen dagen. Mogelijk kan het kwik ook tijdens 1ste paasdag (zondag) de 20°C bereiken, alhoewel dat nog onzeker is (we zien de oper en controle-run het voortouw nemen, echter ligt het gemiddelde nog lager). Maandag trekt mogelijk bewolking met koudere lucht binnen, dus hier nog grote onzekerheid.


T/m dinsdag geen schokkende veranderingen in de pluim, enkel  de (woensdag en) donderdag is iets frisser geworden door een tijdelijke noordoost-richting in de wind.
GFS heeft dit nog sterker, hier is de wind op donderdag echt even noordelijk, met dan maar 10 tot 14 graden. Met het paasweekend draait de wind ook hier weer naar het zuiden en wordt het ook 17 tot 20°C dan.



Ook wederom weinig wolken aan de lucht de komende tijd, enkel maandag. Dan is er een duidelijk signaal voor een zone met bewolking van west naar oost, met wat lichte buitjes.

De voornaamste oorzaak van de onzekerheid rond de paasdagen ligt bij EC vooral bij koude lucht die Scandinavië binnenstroomt. De Benelux ligt dan in een niemandslands tussen een zuidelijke stroming rond Frankrijk, en een noordelijke stroming tot Denemarken. De lucht die op dat moment boven de Benelux ''stilhangt'', is vrij warm, daarom laat EC nog warme dagen zien. Wellicht een paar dagen een tweedeling tussen noord en zuid.

EC is voortdurend anticycloniaal (dominantie van hogedruk).

GFS toont dezelfde temperaturen bij een compleet andere situatie. Hier valt pasen in de laatste dagen met een zuidelijke stroming, voordat koudere lucht vanuit het westen nadert (met een koufront vooraf).

Zwarte lijn: koufront, zuidelijke stroming net voor het front, achter het front draait de wind naar het westen. GFS laat hogedruk sneller wegtrekken, daarmee komt er vanaf maandag wat ruimte voor lagedrukgebieden (cycloniaal). | Gewijzigd: 4 april 2020, 21:34 uur, door Thijs.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Novi
Moderator
Woonplaats: Meppel
Berichten: 395
Lid sinds: 31 mei. 2018
5 april 2020, 07:50 uur | Bericht #493148
Ga niet op straat als het niet noodzakelijk is en ga ook niet naar het bos, strand of andere plekken die je roepen tijdens lenteweer. Het coronavirus is onder ons en dan kunnen we het niet gebruiken als de besmettingen en doden plots toenemen omdat er mensen zich in grote groepen in bossen zijn. Het wordt vandaag 17-23 graden en zonnig weer dus geniet van het heerlijke weer in de tuin of op het balkon. 
Twitter account over het weer: twitter.com/weerextremen.



Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2605
Lid sinds: 29 mrt. 2016
5 april 2020, 23:34 uur | Bericht #493149
Zeer warme pluim van EC
De huidige run van EC laat de warmte opnieuw lang duren.

Temperatuur langdurig boven normaal, soms tot 10°C boven normaal. Ook de nachten zijn vaak boven normaal. (Normale maximumtemperatuur is 12-13°C.) Onbetrouwbare termijn niet weergegeven, maar die is ook tamelijk warm.


Tussen zaterdag en maandag de meeste neerslagsignalen, mogelijk een buiig weertype.


Op morgenmiddag en de paasdagen na is het de komende tijd vrij droog. De enige significante neerslag is rond de paasdagen en in de vorm van buien (10 mm in de komende anderhalve week). | Gewijzigd: 5 april 2020, 23:37 uur, door Thijs.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
ton1959
Lid
Woonplaats: rotterdam
Berichten: 191
Lid sinds: 1 sep. 2013
6 april 2020, 10:26 uur | Bericht #493151
Citaat van Thunderlover123, zondag 5 april 2020, 7:50 uur Ga niet op straat als het niet noodzakelijk is en ga ook niet naar het bos, strand of andere plekken die je roepen tijdens lenteweer. Het coronavirus is onder ons en dan kunnen we het niet gebruiken als de besmettingen en doden plots toenemen omdat er mensen zich in grote groepen in bossen zijn. Het wordt vandaag 17-23 graden en zonnig weer dus geniet van het heerlijke weer in de tuin of op het balkon. 
Helemaal gelijk als dit een aantal weekjes voort duurt maar..als dit maanden ga duren  dan denk ik er toch een bepaalde opstand komt onder mensen.ookde biologicheklok raakt verstoort en neem aan wij een ander probleem krijgen met opnames in de psychiatrie dus menzen die gek worden thuis en rijp zijn voor een dwangbuis als dit  maanden ga duren!
Tieske
Lid
Woonplaats: Bavel (Breda) / Kamer in Arnhem
Berichten: 313
Lid sinds: 30 jun. 2015
11 april 2020, 15:43 uur | Bericht #493162

Lenteweer tijdelijk over in herfstweer


Goedemiddag allemaal!

Helaas gaan de warmte en vele zonneschijn er tijdelijk uit.
Morgen is het nog wel lekker weer met zelfs kans op onweersbuitjes (zie het Algemene onweerskansen-topic), maar aankomende maandag en dinsdag zullen de temperaturen echter nog maar maximaal 12 graden in het zuidoosten van het land bereiken.
Het noorden moet het zelfs met maar 9 graden doen.
Deze temperaturen lijken misschien veel te koud voor de tijd van het jaar, maar dat valt goed mee.
Een maximum temperatuur van 10 tot 15 graden is namelijk normaal in deze tijd van het jaar!
Hieronder staat een afbeelding met daarin de verwachte maximumtemperaturen van het weermodel 'Arpege':



Ook de nachten van maandag op dinsdag en van dinsdag op woensdag zullen fris verlopen.
Mogelijk is er dan zelfs sprake van lokaal lichte vorst!
Hoe koud het precies wordt is nog even afwachten, aangezien de modellen het nog niet helemaal met elkaar eens zijn.
Hieronder staat een afbeelding van de temperatuursverwachting van het weermodel 'Icon' dinsdag vroeg in de ochtend:



Dat het zo koud wordt heeft alles met de windrichting te maken.
Deze zal uit het noorden gaan komen, wat koudere lucht met zich mee brengt.
Dit heeft alles met een hogedrukgebied tot zo'n 1030 hPa te maken waarvan de kern zich net ten westen van ons gaat vestigen.
Bovendien liggen de isobaren maandag dicht op elkaar, waardoor het ook stevig zal gaan waaien.
De gevoelstemperatuur ligt hierdoor nog een paar graden lager.
Het grootste deel van het land moet op een stevige windkracht 4 rekenen, met daarbij windstoten van rond de 35/40 km/u.
Doordat de wind nét aanlandig is, moet de kust op een vrij krachtige tot krachtige wind (5 tot 6 beaufort) met windstoten van boven de 50 km/u rekenen.
Hieronder staat een afbeelding met daarin de route van het hogedrukgebied:



De dagen daarna zal het prachtige lenteweer zich weer voortzetten.
Het zuidelijke deel van het land krijgt waarschijnlijk opnieuw vele dagen met temperaturen van boven de 20 graden en volle zon te maken.
Vanaf eind volgende week zijn zelfs al de eerste zomerse dagen mogelijk!
Hieronder staat de pluim van het weermodel 'ECMWF' voor het zuiden van het land waarin dit te zien is:




Ook al houdt het mooie weer aan, blijf alstublieft zo veel mogelijk thuis!
  | Gewijzigd: 11 april 2020, 15:56 uur, door Tieske
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2605
Lid sinds: 29 mrt. 2016
14 april 2020, 21:05 uur | Bericht #493170

Blokkade op komst


Een blokkade gaat zich vrijwel zeker vormen boven de Atlantische Oceaan/Schotland. Hierdoor gaat het weerbeeld op slot en krijgen we voor langere tijd hetzelfde weerbeeld. De Benelux zit op het randje van de blokkade. Hier hebben we te maken met langdurige (noord)oostenwinden.

Woensdag draait de wind naar het noordoosten, hiermee komt iets warmere lucht onze kant op dan de afgelopen dagen. De temperatuur gaat omhoog van de 10°C van vandaag naar 15 - 20°C vanaf donderdag.


De komende dagen stijgt de temperatuur, vanaf donderdag is de temperatuur min of meer constant 15 - 20°C. In de nacht langere tijd kans op lichte nachtvorstjes (met name aan de grond).


Vanaf woensdag krijgen we voor langere tijd zonnig weer met soms enkele wolken. Dit komt doordat wij aan de rand van de hogedruk zitten, bewolking kan ons regelmatig nog bereiken. Kleine gebieden met lage bewolking komt geregeld vanuit het oosten, wat sluierbewolking kan ons vanuit het zuiden nog bereiken.


Droge lucht uit het oosten (bruin), vochtige lucht uit het zuiden (oranje). De lucht uit het zuiden heeft vocht opgepikt boven de Middellandse zee en met behulp van een koudeput ontstaan er makkelijk buien. (Koudeput = een afgesnoerd laag). De grens tussen de vochtige en de droge lucht komt rond de stippellijn te liggen.

Omdat wij langdurig op de rand van het blokkerend hoog zitten, is het voor ons óf langdurig kans op buien, óf langdurig droog weer. Het noorden heeft een zeer grote kans op langdurig droog weer, het zuiden (Vlaanderen dus) heeft een grote kans op buiig weer.

EC geeft 20 - 35 mm regen voor Zuid- en West-Vlaanderen, ten noorden van de Nederlands-Belgische grens eigenlijk geen regen de komende week.


GFS, ditmaal voor de duur van twee weken (dus grotere onzekerheid). We zien hier nog steeds hetzelfde patroon, langdurig droog weer in Nederland, Vlaanderen op de grens (5 tot 20 mm). Verder is er ook een mogelijk risico op overstromingen voor Frankrijk, de Alpen en Spanje-Portugal. In de Pyreneeën ruim 200 mm op 15 dagen, met soms dagsommen van (ruim) boven de 50 mm.

Op het randje
We zitten op het randje, dus een kleine verschuiving van de neerslag noordwaarts heeft grote gevolgen. De modellen zijn echter al dagen zeker van hun zaak, en ook de ensembles zijn vrij overtuigend droog (met kleine signalen voor Zeeland en Limburg overigens). Ik zie het dus niet snel groot omslaan in de modellen.


De kans op regen op 216 uur vooruit in GFS. erg klein voor Nederland, en nog redelijke kans op wat regen voor Vlaanderen. Frankrijk dan weer duidelijk grote kans op buien.


Ook in EC blijven neerslagsignalen beperkt.
 
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
19 april 2020, 11:54 uur | Bericht #493177

Droge lucht en veel wind: verhoogd risico op natuurbranden de komende dagen

Behoorlijk wat wind en droge lucht zorgt de komende dagen voor een verhoogd risico op natuurbranden in de Benelux.

Het verhoogde risico op natuurbranden hebben we te danken aan het feit dat we de komende dagen te maken hebben met een straffe oostelijke wind die ook nog eens droge lucht aanvoerd. De dauwpunten zijn de komende dagen dus ook behoorlijk laag met waardes rond de 0’C. Deze oostelijke aanvoer komt tot stand door hogedruk boven Scandinavië en lage druk boven Frankrijk.


Kaart luchtdruk. Bron afbeelding: WXCharts.eu

Zoals te zien is op de bovenstaande afbeelding liggen de isobaren behoorlijk dicht bij elkaar en dat gaat dus voor behoorlijk wat wind zorgen. Dit is vandaag al te merken met vooral in de kustgebieden en op de Wadden behoorlijk wat wind met een 5-6 bft oost tot noordoost en windstoten tot 70 km/uur. Landinwaarts staat een 3-5 bft.


Windstoten voor komende maandag en dinsdag volgens ECMWF. Bron afbeelding: WXCharts.eu

Morgen breiden deze hogere windsnelheden zich uit over de gehele Benelux met dan vrijwel overal een 5-6 bft zuidoost tot oost en windstoten van 60 tot 70, lokaal 75 km/uur. De wind wordt trouwens mede op gang geholpen door de opwarming van het aardoppervlak door de zon en daardoor zal het overdag dus significant harder waaien dan in de nachten. Pas donderdag neemt de wind wat af en komt er ook langzaam minder droge lucht de Benelux binnen. Ook zal de zon de komende dagen vrijwel ongehinderd kunnen schijnen

De droge lucht in combinatie met veel wind en zon zorgt ervoor dat er behoorlijk wat water gaat verdampen de komende dagen. Dit gaat de regionaal al aanwezige droogte verergeren en uitbreiden en zorgt ook voor een verhoogd risico op natuurbranden. De stevige wind zorgt er ook voor dat eventuele natuurbranden zich snel en onvoorspelbaar kunnen uitbreiden.Laatste updates over natuurbranden en droogte in de Benelux: >>Berichtgeving droogte en natuurbranden 2020<<
| Gewijzigd: 19 april 2020, 11:57 uur, door Lako
#KeepOnSmiling
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2605
Lid sinds: 29 mrt. 2016
3 mei 2020, 23:20 uur | Bericht #493210

Flinke val temperatuur komend weekend?


In de weerkaarten zien we komend weekend een mogelijke inval van een noordelijke stroming. Deze brengt een snelle weersomslag. EC is hierin het meest extreem, terwijl GFS in de meest recente runs een meer bescheiden dip laat zien. In de afgelopen runs is GFS wel veel dichterbij het EC-scenario gekomen.

Directe inval noordenwind brengt zelden onweer


De meeste onweersbuien komen in de Benelux van fronten uit het zuiden/westen of van kleine buien in de vochtige en warme lucht. Zelden brengt een front uit het noorden onweer. Ook in het scenario dat de modellen schetsen zien we een kleine kans op onweer, ondanks een temperatuursval van 13°C op 1,5 km (6°C naar -7°C) in 12 uur (EC), aan de grond zien we dan een val van 16°C (18°C naar 2°C) in 12 uur (EC).

Contrasten in temperatuur zoals we die zelden zien in Noordwest-Europa. Meestal worden de overgangen verzacht door de aanwezigheid van de Atlantische oceaan ten noordwesten die de lucht achter de koufronten al voorverwarmt heeft voordat die de Benelux bereikt.


We zien slechts stratiforme (gelaagde regen, oftewel gewone stratusregen) regen bij de temperatuursval. De windrichting is namelijk noordoost, welke relatief droge lucht aanvoert. Ook ontbreekt het aan een scherpe convergentielijn (waar twee tegenovergestelde windrichtingen elkaar tegenkomen).


GFS laat de temperatuur ook zakken, maar veel minder van het ene uiterste naar het andere uiterste. Ook is de windrichting later noordoost i.p.v.  pal noordelijk.


Eerst een paar frisse nachten met kans op vorst aan de grond dinsdag & woensdag. Dan warme dagen vrijdag & zaterdag, gevolgd door een forse afkoeling.

In GFS een kleine neerslagpiek bij de overgang naar koele lucht. Verder wordt er weinig neerslag verwacht de komende week.

Eerder W. in t Erland (Winterland)
Joyce.s
Moderator
Woonplaats: Helmond
Berichten: 3066
Lid sinds: 13 jan. 2015
11 mei 2020, 10:51 uur | Bericht #493216

Langs de zuidwestkust kans op zware windstoten


Langs de kust van Zuid-Holland en Zeeland is er tot aan het einde van de middag kans op windstoten tot ca. 75 km/uur. De wind komt uit een noord- tot noordoostelijke richting.Uitgifte: 11/05/2020 08:07 uur LT


Bron: knmi.nl
Terug naar boven
1 2
Dit topic is gesloten
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.880 topics, welke bij elkaar 448.477 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.606 leden.
Het nieuwste lid is AMV058.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 99 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 99, lezen 2 mensen het topic "Winter 2009 discussietopic".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden