Kleine kans op zware buien
Disclaimer: kans zeer waarschijnlijk weggelegd voor het zuiden en zuidoosten!
Zoals al eerder in het discussietopic gezegd, de straalstroom jaagt met snelheden van ongeveer 180 km/u boven ons hoofd (op hoogte van 9 km). Aan de grond bedragen windsnelheden slechts 10 tot 35 km/u. Dit verschil is de schering (verschil in windsnelheid met hoogte), windschering dankzij verschil in windrichtingen even buiten beschouwing gelaten. De schering is zeer hoog dankzij het grote verschil tussen de straalstroom op 9 km en het windje dichterbij de grond. Morgen bedraagt de schering zo'n 40 - 45 knopen.
Het plaatje rond de schering is vrij zeker, forse schering. Dankzij de schering kunnen de buien sterk organiseren morgen en kan aanwezige onstabiliteit (CAPE) waarschijnlijk optimaal benut worden. Dat brengt ons op de vraag, is er wel enige CAPE?
Onstabiliteit
Hier zit de grootste onzekerheid. De CAPE bepaald hoe intensief de buien kunnen worden, met voldoende CAPE zou een bui van het type supercel zeker mogelijk kunnen zijn in Limburg of Nordrhein-Westfalen. De situatie rond de opbouw van onstabiliteit is echter niet zeer gunstig. Het zuiden/zuidoosten komt maar nét in het onstabiele gebied te liggen, en krijgt waarschijnlijk ook weinig zonneschijn. Hierdoor kan de onstabiliteit (CAPE) ook niet snel toenemen vanaf zonsopkomst (bij voldoende opwarming was ruim 1500 J/kg mogelijk geweest)
De onstabiele lucht in de warme sector schuift net over Limburg heen.
De meeste modellen laten nu zo'n 300 tot 600 J/kg zien voor het zuidoosten (misschien rond M'tricht nog net wat meer). De beperkte hoeveelheid (elevated) onstabiliteit wordt aangevoerd (advectie) vanuit Frankrijk. Met hoge schering kan de onstabiliteit wel mogelijk volledig benut worden. De organisatie is nog steeds erg goed, dus verschillende verschijnselen kunnen we niet uitsluiten (squall, zwakke supercel).
In het noordwesten 18 - 20°C, in een strook van ZW naar NO met veel bewolking zo'n 16 - 18°C. Zuid-Limburg kan nog 21 - 23°C bereiken.
In NO-Frankrijk en Duitsland voldoende CAPE, in Zuid-Limburg net 500 J/kg.
Aandachtspunt 1: zware regenval
Aan het front kan de regen zeer intensief zijn en langere tijd aanhouden, mogelijk valt er in een strook van Vlaanderen via Brabant naar Limburg zo'n 20 tot 50 mm aan regen.
Arome, meest enthousiast.
Harmonie, iets realistischer met 20 tot 30 mm.
Aandachtspunt 2: Onweer
Onweer is mogelijk in een enkele ingebedde (embedded) bui in Vlaanderen & Brabant. Her en der kunnen hier dus gebieden zijn met lage onweersactiviteit.
Limburg maakt kans op intensiever onweer, zeer afhankelijk van de hoeveelheid bewolking boven Midden- en Zuid-Limburg. Onzekerheid is hier dus groot.
| Gewijzigd: 30 juni 2020, 15:46 uur, door Thijs.
Aan de zuidflank van een lagedrukgebied boven het zuiden van Noorwegen voert een stevige west- tot zuidwestelijke stroming maritiem polaire lucht aan. Het laag beweegt langzaam oostwaarts en komt in de loop van de avond boven Finland terecht, waardoor de stroming geleidelijk in kracht afneemt. De bijbehorende ingedraaide occlusie trekt momenteel over de noordelijke helft van het land oostwaarts, waarna de restanten in de ochtend blijven slepen boven het noorden. De vanuit het laag zuidwestwaarts reikende trog blijft de gehele periode boven de Britse Eilanden aanwezig. Vanaf de Atlantische Oceaan nadert een occluderende frontale golf.
Het warmtefront hiervan bereikt het zuiden vanavond, waarna het (uiterste) zuiden in de nacht naar woensdag in de warme sector terecht komt. De oriëntatie van het front wordt daarbij geleidelijk WZW-ONO waardoor overdag alleen het (uiterste) zuidoosten nog in de warme sector zit, totdat in de avond het koufront oostwaarts het land zal verlaten.
Modelonzekerheid
Woensdagochtend is er een duidelijke opleving zichtbaar in de neerslag boven het zuiden en midden, hetgeen te linken is aan het passeren van de bovenluchttrog. In de Harmonies oogt het signaal sterk convectief, echter in de progtemps zien we het profiel vrijwel rechtovereind staan. In de middag zien we de potentiële onstabiliteit in de warme sector toenemen en in HIR is op enige moment een onweersbui mogelijk vanaf de grond tot FL300-FL350. In de Harmonies lukt dit niet doordat er een inversie aanwezig is rond FL100 waardoor deze modellen niet met onweersbuien komen maar de potentie is er dus wel.
FL100 = 3 km
FL300-350 = 9,1 - 10,7 km
Neerslag
Op nadering van de frontale golf vanavond vooral in het midden en zuiden perioden met regen, in de nacht naar woensdag en woensdagochtend met een wat meer convectief karakter. In de zuidoostelijke helft kan het dan plaatselijk stevig doorregenen met hoge intensiteiten, met PW-waarden van 30-35 mm.
Woensdagmiddag en aan het begin van de avond in het zuidoosten een kleine kans op enkele stevige (onweers)buien, mits het genoeg opwarmt! In dat geval zijn er CAPE-waarden van 1500 J/Kg en schering in de orde van 40-45 kn, afhankelijk van de diepte van de convectie, waarmee goedgeorganiseerde convectie (supercells) tot de mogelijkheden behoort, een aandachtspunt. De totale neerslaghoeveelheden kunnen in het zuidoosten lokaal oplopen tot 20-30 mm in 24 uur, HAP1 komt lokaal met 40 mm in 30 uur.
Modelbeoordeling:
Actueel zitten er op het koufront enkele buien die langzaam inzakken (eind dagelijkse gang). Het diffuse koufront laat zich moeilijk analyseren, doordat ook ten westen van het koufront zwakke warmte-advectie heeft plaatsgevonden. Consistent laten de modellen de convectie langs de oostgrens wat 'forser' uitpakken (er is ook een enkele ontlading geweest net ten oosten van ons land). Het warmtefront van morgen is weinig actief en levert af en toe lichte regen of motregen op. EC en Hirlam laten op nadering van het koufront de neerslag in de avond activeren en het een buiig karakter krijgen. De harmonies komen wat later (als de bovenluchttrog op het koufront inloopt) met actieve buien en lijken de eerste frontale neerslag bij het koufront te onderschatten.
Neerslag:
Bij het koufront actueel nog enkele buien. Zaterdag overdag op passage van het warmtefront af en toe (lichte) regen. Uit de temps is te zien dat zaterdagmiddag de stratiforme regen ook al kan overgaan in convectieve neerslag door de dagelijkse gang. In de avond op nadering van het activerende koufront activerende neerslag en toenemende kans op enkele stevige buien. Tegen de tijd dat de hoogtrog interactie met de frontale zone krijgt, kan er nauwelijks nog convectie vanaf de grond ontstaan. De effectieve schering bij buien vanaf de grond bedraagt 25-30 knopen, tussen 1-6 km is dat 20-25 knopen, bij een CAPE van 400-700 J/kg, lokaal in het oosten mogelijk 700-1000 J/kg. De modus wordt dan multi-cel. INDECS komt dan toch wel met wat hogere onweerskansen voor met name het oosten en zuidoosten, 40-50%, waar dan de warmste lucht zit met de koudste bovenlucht.
Volgens het ECMWF van 12u vandaag zal er vooral over een strook van Utrecht naar Groningen redelijk wat gaan vallen op 32u tijd:
| Gewijzigd: 24 juli 2020, 20:51 uur, door NielsKoomans
Modelvergelijking aanstaande vrijdag & zaterdag
Aanstaande vrijdag is de stroming zuidelijk en zo komt tropische lucht onze richting op. Dit wordt veroorzaakt door een meander in de straalstroom. Na de hitte-opstoot komt de koelere lucht vanuit het westen al snel dichterbij. Op de overgang van warm/heet naar koel kan mogelijk een onweersbui ontstaan (nog onzeker gezien de termijn).
Hoe warm wordt het?
Vrijdag
EC: 27°C aan de Waddenkust, 30°C in De Bilt, 35°C in Limburg & De Kempen. Droog.
GFS: 27°C aan de Waddenkust, 29°C in De Bilt, 34°C in provincie Oost-Vlaanderen. Vanuit Noord-Frankrijk onweersbuien.
WRF: 26°C aan de Waddenkust, 30°C in De Bilt, 35°C in de provincie Oost-Vlaanderen. Vanuit Noord-Frankrijk onweersbuien.
Zaterdag
EC: 23°C aan de westkust, 25°C in De Bilt, 30°C in Zuid-Limburg. Vrijwel droog, enkele buitjes in het noorden.
GFS: 22°C in noordwesten, 26°C in De Bilt, 28°C in Achterhoek. In noorden en oosten nieuwe buien op front.
WRF: 22°C in noordwesten, 26°C in De Bilt, 29°C in Zuid-Limburg. Onweersbuien tegen Duitse grens.
Kans op onweer?
EC heeft weinig activiteit op het front, zoals EC wel vaker het meest bescheiden is.
EC heeft enkele geïsoleerde buien, gezien de termijn zouden deze i.p.v. zoals in bovenstaande afbeelding ook over de Benelux kunnen trekken. Hoogste activiteit in de nacht naar zaterdag.
In het ensemble van alle leden zien we 10 tot 30% op enige buien. In het binnenland zien we de hoogste kans op zwaardere buien (1% kans op meer dan 10 mm in het oosten).
GFS is vaak het meest enthousiast. De meeste leden van GFS geven wel een beetje neerslag op het front.
In de late vrijdagavond komt de onstabiele lucht binnen in het zuidwesten. In Frankrijk zijn buien ontstaan op ongeveer 1500 J/kg aan CAPE. Zaterdag staat er lokaal in de oostelijke helft ook tot 1500 J/kg aan CAPE. Ook op zaterdag zijn er buien in het oosten.
GFS duidelijk enthousiaster (zoals haast standaard het geval is). Hoogste kans op enige regen aan de kust, in het binnenland berekend 25% van de leden neerslag. Intensieve neerslag (10mm in één dag) zien we in GFS vooral in het zuidwesten.
WRF is ook enthousiast en heeft zowel vrijdag als zaterdag 1500 J/kg. De onstabiele lucht komt hier ook vrijdagavond binnen.
De kans is nog steeds onzeker, ook gezien het feit dat EC als waardevol model het grotendeels droog houdt. We zullen nog even moeten wachten tot de korte termijn modellen, omdat de mogelijke kleine onweersbuien dan beter opgepikt worden.
Convergentiezone verdrijft hete lucht
Vandaag hebben we een korte maar zeer krachtige opstoot van hitte vanuit het zuiden. In Vlaanderen en Zuid-Limburg is de temperatuur al boven de 35°C, in Noord-Frankrijk piekt de temperatuur lokaal al tot 39,6°C (was deze lucht tot de Benelux gekomen, dan was 38°C wellicht mogelijk geweest, dat is nu dus niet het geval).
Onweersbuien boven Frankrijk
Momenteel is er in Frankrijk al onweer op de convergentiezone.
We zien een naderende convergentiezone, en ook een koufront nadert. De koude lucht achter dit front bereikt ons op zondag (Tmax dan circa 19-22°C).
Trigger: convergentiezone
Momenteel wordt de lucht vanuit het zuidwesten onstabieler. De wind op circa 5,5 km hoogte draait al richting het zuidwesten, terwijl de wind aan de grond nog zuidoostelijk is. Hiermee wordt op hoogte koelere en vochtigere lucht aangevoerd, terwijl de warmte aan de grond nog even volhoudt.
Kaart geldig vrijdagavond
1. We zien boven Polen duidelijk de wind toenemen met hoogte, de blauwe pijlen (circa 10 km) zijn het langste, welke een hogere windsnelheid aangeven (straalstroom). De pijlen worden steeds kleiner naarmate we afdalen naar de grond, tot de zwarte pijl (10 meter hoogte).
2. Boven Duitsland zien we een rug van hogedruk, hier is zowel aan de grond als op hoogte amper enige wind (enige windschering hoef je hier dus ook zeker niet te verwachten).
3. Boven de Benelux zien we de wind op hoogte al uit het zuidwesten komen, terwijl aan de grond nog hete lucht vanuit het zuidoosten aangevoerd wordt (zie onderstaand plaatje).
Op 500 hPa/5,5 km (groene pijl) is de wind al ver naar het zuidwesten gedraait, terwijl de wind aan de grond (zwart) nog zuidoostelijk is. Enkel in de hoek linksonder zie je dat de wind aan de grond ook als laatste naar het westen is gedraait.
Op zaterdag zien we de convergentiezone terug in het noordoosten. De zwarte pijlen staan rechts zuidoostelijk, en links zuidwestelijk. Op hoogte zien we dit verschil niet terug, de trigger van de convergentiezone bevindt zich dus aan de grond, en niet hogerop in de atmosfeer.
Aan de rechterzijde vinden we ook de windrichtingen met hoogte, aan de grond bijna oostelijk, op ruim 3 km is de wind al zuidwestelijk.
Wanneer we dit als doorsnede bekijken, zien we een bevestiging.
Doorsnede van Calais tot Enschede, vanavond 18:00. Nog geen buienactiviteit rond dit tijdstip, enkel wat vochtigere luchtlagen.
We zien vochtige lucht al binnenstromen, met name op 700 en 300 hPa. Aan de grond blijft de lucht nog droog (en warmer). Tussen 400 en 600 hPa zien we (zeer) droge lucht, dit zorgt voor een kans op zware windstoten voor het zuidwesten. De neerslag verdampt in droge lucht, koelt de lucht eromheen af, wordt hierdoor nog zwaarder (koudere lucht heeft hogere dichtheid). Hierdoor versnelt de lucht naar het aardoppervlak, waar het bij contact zich horizontaal verspreid en windstoten veroorzaken kan.
Later vanavond berekend Arome buien, we zien netjes de contouren van de wolk (vrijwel verzadigd met 95 - 100%). In de onderste 2 km zien we geen wolken, maar de regen die door de lucht valt zorgt er wel voor dat de lucht vochtiger wordt door vallende regen (55% met regen tegenover 30% zonder).
Tot zover de algemene situatie, hier een paar vragen beantwoord:
Waar gaan de actuele Franse buien naartoe?
De windrichting op 3 km hoogte (waar de kern van de bui zich bevindt) staat behoorlijk zuidelijk, de buien boven Frankrijk zullen dus niet naar het noordoosten bewegen, maar naar het noorden. Hiermee missen ze waarschijnlijk het grootste deel van de Benelux.
Lees onderstaande vraag voor zwarte stippelpijltjes).
Is de trigger van de convergentiezone genoeg?
Nee, de convergentiezone alleen is niet voldoende. De buien boven Frankrijk konden vanaf de grond ontstaan door de extreme verhitting (35- 39°C in die regio). In onze regio is het niet voldoende warm en vochtig aan de grond.
Hier kunnen de actuele Franse buien wel helpen, de outflow boundary (uitstroom van koude lucht) kan namelijk wel nét dat extra zetje geven. In het beste scenario ontstaan er dus aan de oostzijde van de Franse buien geheel nieuwe buien, die vervolgens ook weer nieuwe buien kunnen triggeren richting het oosten. Zo kan de buienactiviteit oostwaarts wandelen (zie zwarte stippelpijl) en ons vanavond en vannacht toch nog onweer bezorgen!
| Gewijzigd: 31 juli 2020, 18:25 uur, door Thijs.
Scenario 1: Franse buien deactiveren bij Belgisch-Franse grens
HarmonieHarmonie houdt de onweerskans beperkt tot de grensregio Ieper-Rijssel.
Scenario 2: Franse buien trekken noordwaarts over West-België
AromeArome laat de buien doortrekken, via West-België naar de Noordzee.
Scenario 3: Franse buien triggeren buien oostwaarts
WRF & AromeDe buien triggeren steeds nieuwe buien oostwaarts, hierdoor trekken gedurende de nacht buien over België en Nederland, uitgezonderd het zuidoosten en oosten (hier zaterdag wellicht nog buien).
Weerplaza WRF laat de buien eerst deactiveren aan de Belgisch-Franse grens, om vervolgens weer te activeren op de Belgisch-Nederlandse grens in rode cirkel (door outflow boundary), vanaf hier triggeren ze buien oostwaarts.
KNMI guidance
Een hoog boven Duitsland trekt noordoostwaarts en bereikt zondag het noorden van Polen. Aan de westflank van dit hoog wordt met een zuidelijke stroming sterk opwarmende continentale polaire lucht aangevoerd. In de warme sector ligt een NW-ZO georiënteerde vore (thetaW 18/19) waarbij de opbouw op middelbare niveaus onstabiel is, kort daarop gevolgd door een eveneens inactief koufront. In de analyse zijn genoemde fronten getekend als gestippelde fronten. Het koufront trekt vanavond en vannacht noordoostwaarts en verlaat zaterdag aan het begin van de middag het oosten van het land. Het oosten van het land bevindt zich dus tot morgenmiddag in de tropische luchtmassa.
Modelbeoordeling:
Tot vrijdagavond geen bijzonderheden. T.a.v. eventuele convectie wel de nodig kanttekeningen. Nabij de vore boven Frankrijk zijn al enkele onweersbuien ontstaan op dagelijkse gang vanaf de grond. In de avond en nacht loopt de vore noordoostwaarts en lijkt de buiigheid in de diverse modellen af te nemen omdat de dagelijkse gang verdwijnt. Beide Harmonieversies berekenen daarbij een gustfront op de voorzijde van de koudepoel van deze buien dat zich in noordoostelijke richting verplaatst en in afgezwakte vorm het zuidwesten nog bereikt. Een scenario om in de gaten te houden.
Omdat de lucht nabij de vore ook op hoogte potentieel onstabiel is kunnen zich vanavond/vannacht en morgenochtend nabij de vore enkele onweersbuien ontwikkelen. Mogelijke triggers voor deze buiigheid zijn de convergentie nabij de vore zelf, outflowboundaries die ontstaan zijn op eerdere convectie of extra convergentie door het ontstaan van een nachtelijk windmaximum op geringe hoogte. Zaterdagochtend trekt de vore het land uit.
Wind:
Later vanavond in het zuidwesten mogelijk windstoten, in de modellen variërend van 25 tot 35 kn, op een gustfront van Frans/Belgische buien. Belangrijkste bijdrage aan de windstoten is de term 'afkoeling door verdamping' gezien de zeer droge luchtlaag onder de basis van de buien. De kans dat deze windstoten zich voordoen is het grootst in het uiterste zuidwesten van het land. Als er in de nacht naar zaterdag buien ontstaan op de vore, dan hooguit windstoten van ca. 20-25 kn; de aanwezige grondinversie dempt een deel van de uitwisseling. Op de buien bij het (gestippelde) koufront morgen uitschieters tot ca. 25 kn.
25 knopen = 50 km/u
Neerslag:
Zie ook modelbeoordeling.
De (onweers)buien boven Frankrijk gaan ons vrijdagavond zeer waarschijnlijk niet bereiken. Wel kunnen er in de vore die in de nacht naar zaterdag, en zaterdag overdag ons land passeert (onweers)buien ontstaan op voorgenoemde triggers (modelbeoordeling). De buien nabij de vore bevinden zich in een regime met CAPE-waardes van 700-1000 J/Kg, lokaal meer dan 1000 J/Kg en een effectieve windschering van ca. 15 kn. De convectiemodus is dus meest single cell.
Guidance zaterdag
Op het koufront kunnen boven het oosten van het land morgen aan het begin van de middag nog enkele regen- en onweersbuien ontstaan, dit is vooral in de harmonies in de afgelopen runs zo nu en dan zichtbaar, aandachtspunt dus.
De buien die in de middag in de oostelijke helft evt. nog kunnen ontstaan bevinden zich in een regime met 1000-1500 J/Kg, lokaal zelf nog iets meer, de effectieve schering is morgenmiddag iets hoger, ca 20 kn. Convectieve modus single en een kleine kans op pulse met mogelijk wat (kleine) hagel. Nabij het tweede koufront nauwelijks activiteit.
Estofex
... N France, Benelux, W-Germany, Scotland, UK and parts of the North Sea ...
Interaction of a large-scale upper trough over far NW Europe with a N ward fanning MUCAPE plume results in enhanced thunderstorm probabilities over an extensive area with ongoing model discrepancies. Nothing severe is forecasted.
Further S/SE, activity is more linked to the cold front and/or a prefrontal wind shift line/convergence zone, so isolated to scattered nocturnal thunderstorms are possible over parts of Benelux and W-Germany. Not a lot of shear to work with so sub-severe activity is forecast with spotty heavy rainfall reports due to slow storm motion.
Of interest is the mentioned IPV max (nachtelijk windmaximum), which crosses the area during the evening and overnight hours. Dependant on its strength, enough background support may assist in the development of smaller and slow moving clusters with heavy rain and isolated hail/strong wind gusts. CAMs hint on that with global models remaining reluctant for now, so just expanded the 50% lightning probability substantially over France and Benelux to account for that possibility.
Onder de streep dus de meeste kans op onweer voor West-Vlaanderen, een kleinere kans op nachtelijk (elevated) onweer voor de rest van de Benelux. De buien kunnen deactiveren en mogelijk later (kort) weer activeren (voornamelijk door outflow boundaries) | Gewijzigd: 31 juli 2020, 18:21 uur, door Thijs.
Vandaag en morgen gaan we echt goed de warmte induiken, en met name het weekeinde gaan we op grote schaal naar tropische temperaturen. Hoe warm het precies gaat worden. Kunnen jullie vast terug zien in zomerdiscussie topic. Vanzelfsprekend kijk ik alvast een stukje vooruit, want we willen allemaal weten of daar de nodige onweerskansen op gaan zitten. In de meest recente runs van meerdere modellen nemen de kansen steeds meer toe op toch wel wat convectie aankomend weekeinde. Ook in de guidance meerdaagse (Ecmwf) word het al gemeld (zie bericht onder de kaarten). Om dit bericht even wat vorm te geven, en ook deels aan te tonen dat meerdere modellen er mee komen gebruik ik model Gfs.
Op dit termijn zien we ook nog de gebruikelijke onzekerheden terug, Het zijn met name timingverschillen, bepalen van convectie modus etc etc. Korte termijn modellen moeten meer details geven. Dit zal zo rond donderdagavond en/of vrijdagmorgen kunnen zijn. De kansen ruimen de warmte niet op, aangezien er alweer een volgend hoog klaar ligt. Daarop gaan de temperaturen vooral op maandag/dinsdag en ook woensdag op grote schaal ook gewoon weer naar tropische temperaturen!!.
Het europese model komt nog met hogere Capewaardes, maar heeft een probleem met convectie op hoogte. Op andere parameters is wel te zien dat er zeker wel forcering is. Iets wat straks convectieve modellen ook maar lastig op pakken. Mogelijke forceringen aankomend weekeinde zijn er door zeewindfront/vore,en nachtelijk maximum op 700hpa .
De kaarten laten al regelmatig enige convectie zien rond zondag. Zoals hier in het amerikaanse weermodel.
Modelbeoordeling en onzekerheden:
Er zijn twee onzekerheden voor de komende 10 dagen. Ten eerste het kortdurende koelere intermezzo op zondag. Het is nog de vraag hoever zuidelijk de grens met meer dan 30°C komt te liggen. Afgaande op het 'kale' EPS, dus zonder biascorrectie, ligt de 75%-percentiel van meer dan 30°C van Zeeuws-Vlaanderen naar het oosten van Groningen. In de dagen erna schuift deze grens weer steeds noordelijker op. Opvallend is dat de kansen op neerslag vanaf zondag iets toenemen. Dit zou zowel te maken kunnen hebben met de nabijheid van het zwakke front als met de nabijheid van het thermische laag, dat een vore krijgt boven het zuiden van ons land. De fijnmazige modellen zullen tegen die tijd uitsluitsel moeten geven.
Mits de kansen doorzetten, later deze week nog weer een bericht van mij. Mocht ik het aan tijd hebben dan zal ik dat zeker doen, en anders wel weer iemand anders.
Met vriendelijke groet,
Tatanka | Gewijzigd: 5 augustus 2020, 09:16 uur, door Tatanka
Ik maak er geen al te lang verhaal van deze keer. Ook ik zit lekker in de tuin (nog wel), Kansen op de eerste dagen zijn zeer klein, maar kunnen lokaal fors uitpakken. Modellen pakken de convectie lastig op. Dit komt omdat de lucht aanvankelijk gewoon veels te droog is. Maar er komen toch regelmatig signalen terug voor convectie. Paar dagen geleden nog in mijn vorige bericht was dat vooral Gfs, nou komt Emcwf toch ook wel met 1 a 2 lokale ploffers op zondag. En een eerste convectieve model laat toch ook direct forse buien ploffen (Super Hd). Komende runs moeten meer duidelijkheid geven. Op maandag nemen die kansen op grote schaal wat toe. (ook meer binnenland) forceringen door middel van kleinschalige verstoringen in de atmosfeer of doormiddel van (zeewindfrontje), ik kan er nog wel wat dieper op ingaan. Maar daarvoor moeten we nog dichterbij gaan zitten.
Een convectief model zoals Super Hd, laat mooi zien als zondag de cin wel doorbroken word dat het meteen raak is.
Zondag:
Zondag zou er in de warme lucht mits de Cin doorgeprikt kan worden,een enkele onweersbui kunnen ploffen. Dit zou met name in Vlaanderen,en in het zuiden-zuidwesten van NL kunnen gebeuren. Cape waardes zijn hoog met 1000-2000 j/kg, Effectieve schering bedraagt rond de 20 knopen, en door processen mogelijk iets hoger. Dus convectie modus is single cell/multicell. Randverschijnselen op deze buien zijn hoge bliksemactiviteit, hagel in de orde van 2-3cm lokaal 4 cm. En windstoten in de orde van 75-90 km/u mogelijk in een burst verschijnsel iets hoger. Dus ondanks de kans klein is zijn het gewoon direct waarschuwings relevante buien.
We houden het voor nou ook gewoon ff op die zondag namiddag/avond een wellicht deels nacht naar maandag, en dan pak ik later in het weekend wel de kansen voor maandag.
Toch even een kleine blik naar volgende week, waar ook potentie genoeg zit.
Bronnen kaarten:Meteologix.com,wxcharts.com
Met vriendelijke groet,
Tatanka
| Gewijzigd: 7 augustus 2020, 13:07 uur, door Tatanka
Vandaag is er weer kans op enkele lokale plensbuien, mogelijk met onweer en hagel. De buien zullen minder uitgebreid zijn dan gisteren maar lokaal kan het toch weer stevig doorregenen. Tussen de buien door is er veel ruimte voor de zon en de temperatuur loopt op naar 22'C/23'C op de Wadden tot 24/25'C landinwaarts.
KNMI Guidance:
Bewolking:
Dinsdagochtend vroeg in geen enkele uitvoer een indicatie voor turbulentiestratus boven land, gezien de droge temps en progtemps ook niet waarschijnlijk. CB toppen dinsdag in het algemeen niet hoger dan FL200, met iets meer warmte in de grenslaag in het oosten (daar zit ook de meeste convectie) tot FL300. Basis van de bewolking van het warmtefront komt niet lager dan SC-niveau.
Neerslag:
In de Harmonie uitvoer aan het einde van de nacht in de (noord)westelijke kustgebieden een enkele kleine bui, gaat tot in de ochtend door, moet nog wat activeren. Actueel (00-03 UTC) zeer sporadisch. In alle uitvoer concentreert de convectie dinsdagmiddag zich op het noordoosten en zuidoosten. Er is weinig schering, 10-15 kn, en ongeveer 1000-1500 J/kg CAPE. Voornamelijk single cell. Hagel is mogelijk, maar niet op grotere schaal. Woensdagavond trekt de regen van het warmtefront over Nederland noordoostwaarts. Som van de warmtefrontneerslag is in de orde van 1-5 mm (zuidoost-noordwest), dit is minder dan aanvankelijk in de EC Eps uitvoer (orde 3-10 mm).
Vandaag verspreid over de Benelux enkele buien volgens Arome. Bron afbeelding: WXCharts.eu
Edit W. in t Erland:
Jij hebt ook een mooi overzicht gepost! Je bijdrage wordt zeker gewaardeerd (de oude en nieuwe guidance onder elkaar hebben is ook nuttig). | Gewijzigd: 19 augustus 2020, 22:20 uur, door Thijs.
Modelbeoordeling:
In grote lijnen is de modeluitvoer consistent. Verschillen ontstaan met name in de neerslagberekeningen nabij de vore en frontale golf. Over het algemeen laten de modellen een activatie zien op zee in de loop van morgenavond als de frontale golf langsbeweegt. Enkele Harmoniemodellen berekenen echter ook buien die ontstaan ter hoogte van Noord-Frankrijk en die vervolgens over ons land heen trekken. Aangezien er sprake is van een regime met forse CAPE waarden en eveneens veel schering, is er dan meteen sprake van goed georganiseerde en forse buien. Veel onzekerheden rondom deze ontwikkeling, dit moet de komende runs goed in de gaten gehouden worden.
Wind:
Aandachtspunt is de kans op zware windstoten donderdagmiddag bij de mogelijke buien bij de frontale golf, HAP1 en HAP3 berekenen bij de buien boven land >75 km/uur. Bijdrage aan de windstoten wordt geleverd door de waterinhoud en de relatief droge lucht onder de buien. Daarnaast is de windsnelheid op enige hoogte ook vrij hoog (ca. 35 kn).
Bewolking:
De Harmonies laten boven het noorden van de Noordzee nog enkele Tcu's of Cb's toe, progtemps laten tophoogten toe tot lokaal FL150. Van het zuidwesten uit neemt de frontale bewolking toe op nadering van het warmtefront. De kans op stratus neemt dan van het zuiden uit ook toe, vooral op de Noordzee zal zich dat kunnen manifesteren. Donderdagochtend verdwijnt de dikkere frontale bewolking, al zorgt het zwakke koufront op hoogte nog wel voor Ac-velden. Later in de middag en in de avond in de westelijke helft van de FIR weer frontale bewolking, met name Ac-bewolking en hoge Sc. Progtemp in het westen van de FIR laten een (potentieel) onstabiel profiel zien. De kans op Cb's is reëel gezien de buienontwikkeling in de diverse modellen op de Noordzee. Tophoogtes FL350 of 400. Boven land is het zeer de vraag of de Cb's tot ontwikkeling gaan komen: Boven België zou het net warm genoeg kunnen worden, daarnaast lijkt er wel een trigger nodig om de buien echt te kunnen vormen aangezien er wat subtiele inversies zichtbaar zijn op hoogte (temp Vlissingen bijv.). De vore zou dit kunnen bewerkstelligen.
Neerslag:
Vanavond van het zuidwesten uit perioden met regen, daar vooruit boven het noorden van de FIR lokaal een lichte regenbui, mogelijk speelt inzaaiing hier nog een rol in. De frontale neerslag verlaat het noordoosten in de eerste helft van donderdagochtend. Overdag is het grotendeels droog. Later in de middag en in de avond toenemende kans op buien, op de Noordzee mogelijk ook stratiforme neerslag. CAPE-waardes in de loop van de middag en in de eerste helft van de avond overwegend 1000-1500 J/kg (indicatie Harmonie), met een schering van ca. 40 kn zijn goed georganiseerde multicells mogelijk. Als de buien ontstaan gaat dit meteen gepaard met onweer, hagel is dan ook waarschijnlijk. Triggers zijn de nabijheid van de frontale golf en uiteraard de convergentie bij de vore.