Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Chaves, NM; Roosevelt, NM.

2 Nov 2024 10:31:49

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Chaves, NM; Roosevelt, NM.

2 Nov 2024 09:31:01

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hutchinson, TX; Moore, TX.

2 Nov 2024 08:48:34

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Chaves, NM.

2 Nov 2024 08:35:13

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Beaver, OK; Lipscomb, TX.

2 Nov 2024 08:34:39

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hemphill, TX; Roberts, TX.

2 Nov 2024 08:27:16

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Carson, TX; Hutchinson, TX; Moore, TX; Potter, TX.

2 Nov 2024 08:20:06

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Roberts, TX.

2 Nov 2024 08:20:05

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Roosevelt, NM.

2 Nov 2024 07:38:42

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hutchinson, TX; Moore, TX.

2 Nov 2024 07:38:41

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Chaves, NM.

2 Nov 2024 07:34:40

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Carson, TX; Hutchinson, TX; Moore, TX.

2 Nov 2024 07:24:59

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Ochiltree, TX; Roberts, TX.

2 Nov 2024 07:24:58

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Carson, TX; Moore, TX; Potter, TX.

2 Nov 2024 07:02:00

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hartley, TX; Moore, TX; Oldham, TX; Potter, TX.

2 Nov 2024 06:49:53
Actueel
1 / 4

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2 3 4
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
10 juni 2020, 08:49 uur | Bericht #493342
Tussen update: (Stevige)Onweerskansen voor weekeinde nog steeds dik in het zadel!!.

Stukje guidance voor het gemak op basis van 1 model (ecmwf)en een klein stukje van mezelf. Om even de stand van zaken te vermelden tussendoor. Waarschijnlijk vrijdagmorgen zoals in vorige post aangegeven zal ik nog eens kijken voor een gedetailleerd bericht. Met daarbij meer modellen en wat extra runs van de huidge modellen in verwerkt. Of wellicht van een ander lid hier, mochten de kaarten rond vrijdag nog steeds goed zijn. Ga ik namelijk ook in voorbereiding voor een Chase. Dus moet dan even kijken of ik het aan tijd heb!!

Synoptische ontwikkeling:
Vanaf vrijdag 12 juni bepaalt een hoogtelaag nabij de Golf van Biskaje het weerbeeld in het aandachtsgebied. Een zuidoostelijke stroming zorgt voor de aanvoer van warme en vochtige lucht. Aan de grond is er sprake van een gordel van lage druk, waarbij een vore behorend bij een laag nabij Frankrijk en een laag boven Midden-Europa verbinding met elkaar zoeken. Dit zou in het weekeinde van 13-14 juni voor mogelijk stevige onweers-buien kunnen zorgen.

Modelbeoordeling en onzekerheden:
De grootschalige ontwikkelingen zijn min of meer consistent. Aandachtspunt is het mogelijke ontstaan van stevige onweers-buien boven onze omgeving komend weekeinde. Er is door de aanvoer van warme en vochtige lucht (dauwpunten &gt: 15°C) potentieel veel energie voorradig. Al enkele runs geeft het EPS vrij hoge waarden voor CAPE. Daarbij zijn er vrij sterke neerslagsignalen, al zijn de neerslagkansen in EC0912 een fractie afgenomen.

Hieronder 2 globale modellen met Cape voor zaterdag!!






Stukje van mezelf!!
Kijken we naar de cape waardes en signalen voor zaterdag, die blijven gewoon dik tot moment van schrijven. Maar er moet evenmin ook nog heel veel gebeuren.Ecmwf komt nou ineens met een run met weinig signalen voor het eerst (inversie). Op 1 run maak ik mij daar nog geen zorgen over, maar is wel een aandachtspunt. Cape waardes komen terug in de orde van rond de 2000 j/kg lokaal nog wat hoger noordoosten, elders rond de 1000j/kg.Wrf pompte vanmorgen zelfs zijn dikste run eruit van de serie. Met ruim 2000+ j/kg en lokaal zelfs richting en over de 3000 j/kg (eveneens noordoosten).Wat vaak gezien de andere modellen, en ook de dauwpunten, in verhouding met de temperaturen gewoon te hoog is.

De luxe met zulke hoge Cape waardes is natuurlijk wel dat als er wat afgesnoept word, met in acht nemen van bewolking, restanten etc. Er altijd nog een respectabele marge overblijft. Echter heeft dit natuurlijk wel effect op de zwaarte van het onweer. Tenzij er goeie schering opstaat. Dit is dus sterk afhankelijk van ligging thermische vore zaterdag, wellicht in het noorden en noordoosten, door instraling nog vrije convectie voor de thermische vore uit. Modellen zijn hier  vrij consistent in,run na run komen die met die opties. Hetgeen best aanemelijk is die regio's zitten veruit het langst in de warmere vochtige lucht en dus hogere cape,maar dit kan natuurlijk zo nog maar weer elders liggen. Voorlopig hou ik het op matig georganiseerd onweer rondom de vore!!


Vrijdag is er een voor nou een kleine kans in zuidelijk-benelux, dat de besproken thermische vore voor zaterdag  aldaar voor de eerst onweerbuien kunnen zorgen. Dit staat er minder prominent in als de kans voor zaterdag!!. Mocht dit ook significant wijzigen dan zal dat zeker gemeld worden!!

Leuk om te volgen hoe 1 en ander zich gaat ontpoppen!!.

Met vriendelijke groet,

Tatanka | Gewijzigd: 10 juni 2020, 09:49 uur, door Tatanka
there can be only one
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
10 juni 2020, 17:09 uur | Bericht #493344
Dat we er nog lang niet zijn word alweer keihard door je neus geboord in een paar runs tijd. Met runs van Wrf nou en vanmorgen al Ecmwf en ook de nieuwe runs van Icon, Aperge gaan allemaal richting het noordoosten van Nederland. En de signalen die neergezet worden zijn te verwaarlozen, maar goed er zijn nog signalen. We gaan het volgen we blijven immers het hele weekend vlakbij het grensvlak met warmte.  Waarbij kleine verschuivingen grote gevolgen (nadelig/voordelig) kunnen hebben. En dat doet het nou dus in deze modellen, het welbekende touwtrekken is dus weer begonnen.


Had hier graag een ander bericht neergezet, maar vind dat je slechte ontwikkelingen ook wel mag vermelden. Het is ook niet zo dat het helemaal weg is, en waar voor zaterdag wellicht wat opties wegvallen of niet. Zou voor vrijdag weer mogelijkheden kunnen bieden. We bekijken het gewoon aan, en zal me ook zeker weer melden als een aantal dingen positief ervoor staan.

Met vriendelijke groet,

Tatanka | Gewijzigd: 10 juni 2020, 17:21 uur, door Tatanka
there can be only one
Waarom deze advertentie?
Woonplaats: Gouda
Berichten: 553
Lid sinds: 17 apr. 2012
10 juni 2020, 18:03 uur | Bericht #493345
Al bij al ziet de run van ECMWF er op dit moment nog gustig uit. Natuurlijk is het veel te ver weg om nu al te beoordelen maar zoals Tatanka al zei: "Het touwtrekken is weer begonnen". Dit is typisch voor juni net als bijna elk jaar, hoewel vorig jaar een uitzondering op de regel was.

Aantal onweersdagen 2020
Licht en lullig onweer : 2
Behoorlijk onweer: 1
Zwaar onweer: 1
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2602
Lid sinds: 29 mrt. 2016
10 juni 2020, 22:17 uur | Bericht #493346
Vannacht stevige buien met mogelijk een klap onweer in het zuidwesten
Momenteel passeert een warmtefront het land van oost naar west. Achter dit front wordt de lucht al een stapje vochtiger. Het dauwpunt zal stijgen van 10°C naar 14°C, echter zullen we nog weinig zon zien morgen, dus temperatuur blijft 16 - 22°C.

Dit warmtefront bevat enkele imbedded convectieve buien, voorlopig is kan het daardoor lokaal even regenen. Wanneer deze buien verder naar het westen bewegen, kunnen ze steeds verder groeien in hoogte (de bovenlucht is wat kouder momenteel in het westen).



1) Vanaf de Britse Eilanden zakt een hoogtelaag af naar het zuiden, dit is hetzelfde laag als vrijdagavond voor een onweerskans zorgt in het zuidwesten. Hier zijn nog zware windstoten mogelijk aan de Franse kust. Het krijgt héél misschien boven het warme water van de Baai van Biskaje een paar tropische trekjes.

2) Meest onstabiele lucht komt langzaam onze kant op vanaf Polen. Er is een oostelijke stroming tussen Polen en de Benelux.

Vannacht - enkele flinken buien zuidwesten
We zien dus eerst het warmtefront van oost naar west trekken (zie bovenstaande afbeelding). Richting West-Vlaanderen worden de buien feller en kan er uiteindelijk een klapje onweer bij voorkomen vannacht. Lokaal kan er in het zuidwesten van de Benelux vannacht 2 tot 10 mm vallen.


In West-Vlaanderen mogelijk vannacht een klapje onweer. In Groningen zien al we de stratiforme regen bij een occlusiefront het land intrekken.

Donderdag - Slepende occlusie met stratiforme neerslag
Donderdag zien we in de oostelijke stromingen langdurige regen (2 tot 5 mm in totaal). Dit is een neerslaggebied behorend bij een occlusiefront momenteel boven Duitsland (zie bovenste afbeelding).


's ochtends kans op regen boven de grote rivieren, later op de dag beperkt de regen zich meer tot het uiterste noorden. België ziet al de zon, daar aan de Franse grens al kans op enkele convectieve buien.

Gedurende de donderdag sijpelt geleidelijk steeds vochtigere en warmere lucht het land binnen. Dit is de opmaat voor onweerskansen vrijdagavond en zaterdag.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2602
Lid sinds: 29 mrt. 2016
14 juni 2020, 14:45 uur | Bericht #493425

Komende dagen single cell-kansjes Vlaanderen


De komende week zien we licht onstabiele lucht voornamelijk over het zuiden van de Benelux. Deze lucht wordt aangevoerd door een zwakke zuid tot zuidoostelijke stroming.
In het zuiden kunnen daardoor kleine buien ontstaan. Het merendeel van de buien zal geen of weinig onweer hebben. We zien maandag CAPE waardes van 300 J/kg. In de loop van de dagen neemt de onstabiliteit wel toe en uiteindelijk hebben we in Vlaanderen zo'n 1000 J/kg aan CAPE.
De situatie wordt dus voor de onweersliefhebber geleidelijk wat interessanter richting woensdag/donderdag, toch blijft het qua onstabiliteit in het niet vallen bij de setting van gisteren.

Schering blijft vrij laag, dus daarom vermoed ik dat het merendeel van de buien single cell zal zijn.


Arome met morgen nog wat stratiforme regen in het noorden, in het zuiden al wat meer ruimte voor de zon en daardoor ook enkele buitjes.

Onzekerheden
Specifiek voor morgen zien we ook nog veel bewolking in de verwachting, met name boven Nederland. Als de bewolking wat verder zuidelijk uitkomt, kan het de dagelijkse opwarming tegengaan. Zonder de warmte van de zon zou er onvoldoende energie kunnen zijn voor deze single cell buien.

Ook komen ECMWF en ICON nog met enkele stratiforme (niet onweersachtige) regengebieden rond de woensdag of donderdag:
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 1733
Lid sinds: 7 jul. 2012
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
15 juni 2020, 23:11 uur | Bericht #493449
Waarschuwing KNMI voor onweersbuien
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2602
Lid sinds: 29 mrt. 2016
16 juni 2020, 12:46 uur | Bericht #493451

KNMI Guidance:


Synoptische situatie:

Een hoogtelaag op 500 hPa ten zuiden van Ierland trekt zuidoostwaarts en bereikt in de loop van woensdag Bretagne, waar het vrijwel stationair wordt. De hoogtestroming is en blijft zwak zuidoostelijk.
In de grenslaag bevindt zich de gehele periode een OZO-WNW georiënteerde occlusie boven het noordoosten. Deze blijft hier vrijwel stationair liggen, maar wordt geleidelijk zwakker door een diffluente stroming. Aan de grond verplaatst een complex, vlak laag met meerdere kernen boven en bij de Britse Eilanden zich via Engeland naar West-Europa en vult daarbij op, waarbij zich boven het continent enkele kleinschalige thermische lagedrukgebieden kunnen ontwikkelen.

Woensdag vormt zich gedurende de dag een vore boven het zuid(oost)en.

Modelbeoordeling:

De neerslag boven het midden van het land zit goed in Hirlam, en in mindere mate EC. Deze neerslagband moet de komende uren langzaam in activiteit afnemen. Boven de zuidelijke helft laten de Harmonies nog enkele buien ontstaan aan het einde van de nacht.Gezien de potentieel onstabiele opbouw en de inzaaiing door hoge bewolking behoort dit tot de mogelijkheden. De convectieve patronen voor dinsdag komen redelijk goed overeen in de modellen, het zwaartepunt ligt boven het zuiden en zuidwesten. In de nacht naar woensdag laten de harmonies op de occlusie activatie van buiigheid zien boven het noordoosten, HIR/EC doen dit niet, terwijl deze modellen wel een potentieel onstabielere opbouw hebben. Dit is voorlopig een aandachtspunt.

Woensdagmiddag lijkt wat convectie betreft wat actiever te worden, waarbij de modellen v.w.b. de locatie nog enigszins springen, duidelijk is wel dat de grootste activiteit zich vooral boven het zuiden nabij de vore zal concentreren. Ook bij de occlusie in het noordoosten zien we in de diverse modellen signaal op convectie.

Neerslag:

Dinsdag overdag CAPE-waarden rond 1000 J/kg, effectieve schering 10-20 kn. Duidelijke forcering ontbreekt en moet komen van kleinschalige convergentie, zeewind en na het ontstaan van de buien op outflow-boundaries. Convectiemodus is Pulse, in het zuidwesten waar de 'meeste' schering aanwezig is tot Multicel. In de Harmonie uitvoer zien we lokaal grote regenintensiteiten van 20+ mm/u. Cumulatief zou er in de Harmonie uitvoer zeer lokaal meer dan 40 mm kunnen vallen vandaag. Met deze CAPE-waarden is hagel ook goed mogelijk (we verwachten wel < 2 cm). Woensdag overdag zijn de CAPE-waarden duidelijk hoger met 1000-1500 J/kg en boven het zuiden lokaal 1500-2000 J/kg. Hagel rond 2 cm of groter is met dit soort waarden niet uitgesloten.

Forcering is op woensdag wat duidelijker; nabij de vore, maar ook op woensdag ontstaan er op outflow-boundaries opnieuw buien. De convectie modus is met iets meer schering (15-25 kn) multicel/puls. Ook op woensdag valt er door de lage treksnelheid lokaal 20-40 mm, naar het noorden 10-20 mm.


Hier zien we de volgende zaken in terug:
1. In het geel zien we de verwachtte kustconvergentie, hierdoor kunnen er een klein stukje landinwaarts vanmiddag mogelijk de eerste buitjes ontstaan.
2. Verschillende kleinschalige troggen boven Noord-Frankrijk en België, exacte locatie onzeker. Op deze troggen kunnen ook de allereerste buitjes ontstaan, hierna wordt het snel een rommeltje omdat talloze outflow boundaries hierna de belangrijkste trigger worden.
3. Het restant van de grote hoeveelheid vocht van de afgelopen dagen hangt nog steeds boven Nederland, en zal hier voorlopig ook nog wel even blijven. In de nacht naar woensdag worden we waarschijnlijk langzaam verlost van deze band met restbewolking, deze zal dan naar het noorden richting de Noordzee trekken. Helemaal onbewolkt zal het dan morgen zeker nog niet zijn, maar er is wel kans op her en der wat zon, in een groter gebied dan momenteel (alleen België).



Harmonie, vooral signalen boven Vlaanderen.


Comso, vooral signalen Vlaamse kuststreek en de Belgisch-Nederlandse grens.

| Gewijzigd: 16 juni 2020, 12:52 uur, door Thijs.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2602
Lid sinds: 29 mrt. 2016
16 juni 2020, 20:15 uur | Bericht #493464
Lokaal al ruim 50 mm neerslag
De langzaam trekkende buien zorgen lokaal voor grote verschillen. Op enkele kilometers van Den Bosch bleef het droog, terwijl er vlak ernaast ruim 50 tot 80 mm viel.

Helaas reikt de Duitse radar maar tot halverwege Brabant. Onder andere in Dordrecht viel ook veel neerslag.

Bij deze neerslag is er in enkele regio's ook onweer, vandaag vooral in Vlaanderen, het zuiden en het zuidwesten.


Beelden vanuit Chaam:
Onlineweather stormchasers Facebook


 
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2602
Lid sinds: 29 mrt. 2016
16 juni 2020, 22:47 uur | Bericht #493469

Morgen kans op onweer en wateroverlast


Vandaag ging het al aardig los met op meerdere plaatsen veel wateroverlast. Komende nacht wordt de lucht nog vochtiger. De totale inhoud aan vocht in de lucht is morgen opgelopen tot ongeveer 35 mm. Stel dat de gehele atmosfeer dus ''leeg regent'' op één locatie zou er in totaal 35 mm vallen. Er kan echter ook vocht van andere plaatsen aangevoerd worden, daardoor valt er morgen mogelijk op de ene plek meer dan 35 mm (lokaal wellicht meer dan 40 mm), terwijl elders er weinig regen valt.


Grootste kans op wateroverlast wederom in het zuiden en zuidwesten van Nederland, ook Belgisch Limburg en Brabant hebben kans op wateroverlast.



Parameters
We zien morgen grotendeels hetzelfde verhaal als vandaag, met wat meer vocht, en regen op grotere schaal.
CAPE waardes zijn in het zuiden zo'n 1000 J/kg. Het KNMI schrijft lokaal nog waardes tot 2000 J/kg, waarbij dan ook hagel (circa 2 cm) mogelijk zou zijn. Dit geeft aan hoe vochtig de lucht wederom is, enkel zie ik vrij veel bewolking en niet heel veel zonneschijn voor dagelijkse gang in Vlaanderen. Daarom zou ik iets voorzichtiger bij 1000 J/kg gaan zitten.
Shear is iets hoger met 20 knopen, hierdoor kan er wat meer organisatie voorkomen (pulse, later organiserend naar multicell).

Triggers
We zien de buien ontstaan bij de convergentiezone die morgen over het zuiden van de Benelux ligt, hier begint de buienactiviteit dus mee.


De eerste buitjes, netjes op een rij op de convergentiezone, zo rond 3 uur 's middags.

Vanaf dit moment produceren de buien outflow, die als outflow boundaries ook weer nieuwe buien kunnen triggeren buiten de convergentiezone. Vanaf dat moment wordt het weer een rommeltje met her en der buien. Later kunnen de buien wat samen gaan klonteren, en zal de nadruk meer verschuiven naar wateroverlast.

Vanuit Duitsland kunnen er in de late avond ook nog enkele buien Drenthe intrekken vanuit het zuidoosten, toch is hier nog een grote onzekerheid.


KNMI guidance:
Situatie omschrijving:


Een hoogtelaag boven Bretagne beweegt eerst langzaam oost en buigt woensdag overdag noordwaarts af richting Het Kanaal, waar het in de nacht naar donderdag komt te liggen. Aan de noordoostflank van dit hoogtelaag is de bovenstroming zuidoost.
In deze stroming ligt een oude frontale zone NW-ZO georiënteerd min of meer stationair boven het midden van ons land. In het gronddrukpatroon zien we vanavond net zuid van ons land en langgerekte, nagenoeg gradiëntloze zone van lagedruk vanaf het zuiden van Engeland via België richting Polen en boven de Noordzee een zwakke NW-ZO georiënteerde rug tot aan het noorden van ons land.

In de loop van woensdag ontstaat er boven het zuiden van Duitsland een vlak laag dat een convergentiezone richting het zuiden en midden van Nederland, de rug boven de Noordzee richting het noorden van ons land blijft ook dan nog aanwezig. Op middelbaar niveau zien we de stroming in de loop van woensdag draaien van zuidoosten naar oost, hierdoor wordt er op deze niveaus later in de middag en avond wat warmere en vochtigere lucht uit Duitsland geadvecteerd worden.

Modelbeoordeling:

Belangrijkste aandachtspunt in deze verwachtingsperiode is de convectie, met name de neerslaghoeveelheden behoeven aandacht. Woensdagmiddag zijn de parameters voor zware convectieve neerslag opnieuw gunstig, in de middag vooral weer het zuidwesten en zuiden, in de avond nu ook elders. De modellen berekenen voor woensdagmiddag zelfs nog wat meer neerslag dan vandaag, de PW-waardes liggen met 30-35 mm in de verticale kolom een fractie hoger dan vandaag.

Voor in de avond zijn er wel wat afwijkingen. De Harmonies laten de convectie meer naar de noordelijke helft van het land laten verplaatsen. Hirlam en EC laten dan nog veel convectieve neerslag boven het zuiden zien, dit lijkt dan ook deels te maken te hebben met het front dan in deze modellen boven ons land door versterkte warmte-advectie wat lijkt te activeren.
De onzekerheden zijn in dit soort convectieve situaties met diverse subtiele forceringen vrij groot, dit geldt zeker voor de situatie van later woensdagmiddag en -avond wanneer Hirlam ook nog eens een apart laagje laat ontstaan boven het zuiden van ons land.


Neerslag:

Alle modellen laten later vannacht met woensdagochtend nog een enkele bui vanuit Duitsland het oosten en noordoosten binnentrekken. Verder woensdagochtend droog.

Woensdagmiddag in het zuidwesten en zuiden opnieuw vorming van buien. CAPE-waarden zijn fors met 1000-1500 J/kg, lokaal 1500-2000 J/kg. Hagel rond 2 cm of groter is met dit soort waarden niet uitgesloten. Behalve dagelijkse gang zien we als forcering ook convergentie in de vore. Ook zullen er op outflow-boundaries opnieuw buien ontstaan. De convectie modus is met 20-25 kn schering (0-6 km) multicel/puls. Door de lage treksnelheid en de hoge PW-waardes (30-35 mm) kan er lokaal in het zuiden en zuidwesten 20-40 mm vallen, zeer lokaal mogelijk nog wel wat meer. Lokale wateroverlast is net als vanmiddag in het zuidwesten waarschijnlijk.

Woensdagavond en nacht naar donderdag mogelijk buien in het midden en noorden van het land. Deze ontstaan aan het einde van de middag en het begin van de avond boven Duitsland, ook hier speelt convergentie een rol. Hirlam en EC houden dan ook boven het zuiden nog een sterk neerslagsignaal, hierbij speelt ook warmteadvectie op middelbare hoogte en de activerende frontale zone een rol.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
17 juni 2020, 12:45 uur | Bericht #493475
De laatste waarschuwingen van het KNMI (Nederland) en KMI (België)



#KeepOnSmiling
Novi
Moderator
Woonplaats: Meppel
Berichten: 395
Lid sinds: 31 mei. 2018
17 juni 2020, 14:21 uur | Bericht #493476
Code oranje door KMI.
Twitter account over het weer: twitter.com/weerextremen.



Woonplaats:
Berichten: 81
Lid sinds: 11 dec. 2011
17 juni 2020, 15:52 uur | Bericht #493478
Ik woon in zeeland, Goes, en zie deze keer alles onder ons doorschuiven in ZW richting, zou de zone met onweersbuien nog naar het noorden gaan buigen? 
 
Pgs3000
Lid
Woonplaats: Grijpskerke
Berichten: 1719
Lid sinds: 14 jun. 2007
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
17 juni 2020, 15:53 uur | Bericht #493480
het ontstaat zo'n beetje boven ons hoofd hier in Zeeland.  De buien lijken lekker aan te groeien, hier (walcheren)  rommelt het lekker.
-- Live fast, Die young and leave a beautiful corpse! --
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2602
Lid sinds: 29 mrt. 2016
17 juni 2020, 16:31 uur | Bericht #493481
Citaat van morninglory, woensdag 17 juni 2020, 15:52 uur Ik woon in zeeland, Goes, en zie deze keer alles onder ons doorschuiven in ZW richting, zou de zone met onweersbuien nog naar het noorden gaan buigen? 

Algemene trekrichting buien: west-noordwestelijk
Trigger (convergentiezone) kruipt langzaam naar het noorden, dus buien ontstaan steeds verder noordelijk.


We zien momenteel telkens in fases de buiigheid naar het noorden trekken. De eerste buien zagen we in West-&Oost-Vlaanderen, dat was stap 1. Hier had de zon nog niet alle tijd om de lucht op te warmen, dus was de onstabiliteit hier nog wat kleiner dan elders. Toch her en der positieve berichten gekregen dat men daar wel genoteh had.

Stap 2 zien we momenteel, en omvat Zuid-Limburg, via Belgisch Limburg & Antwerpen naar Zeeland. De convergentielijn schuift geleidelijk noordwaarts, dus de buien worden langzaam steeds noordelijker getriggerd.

In stap 3 zullen we waarschijnlijk de eerste buien zien richting resterend Limburg, Brabant en Zuid-Holland.



Oost-NL
Los van dit verhaal komen er ook buien naar het oosten, vanuit Duitsland. De buien hebben nog wel een behoorlijke afstand af te leggen, en het gaat traag. Ik verwacht dat vanuit het oosten de buiigheid dus later vandaag ook gaat toenemen.


Onweersactiviteit is ook een stap noordelijker gegaan.

Toch zal het uiteraard ook weer zo zijn dat niet iedere plaats onweer gaat krijgen, reken je dus niet gelijk rijk. Ook trekken buien vrij traag (wel iets sneller dan gisteren toch), dus de situatie kan weer van plaats tot plaats verschillen. | Gewijzigd: 17 juni 2020, 16:35 uur, door Thijs.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Tieske
Lid
Woonplaats: Bavel (Breda) / Kamer in Arnhem
Berichten: 313
Lid sinds: 30 jun. 2015
17 juni 2020, 19:01 uur | Bericht #493484
Aagezien er pittige onweersbuien op me af komen:

Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2602
Lid sinds: 29 mrt. 2016
18 juni 2020, 18:17 uur | Bericht #493503

Momenteel enkele onweersbuien in het zuiden


In Vlaanderen, Zeeland en Zuid-Limburg zien we momenteel al buienactiviteit. Brabant, Limburg en Zuid-Holland pakken later misschien ook nog enkele buitjes mee.
Het komende uur wordt de piek ongeveer bereikt, en met het ondergaan van de zon sterft ook de buiigheid uit. Lang niet alle buien geven onweer, echter zijn er her en der wel mooie shelfclouds te zien (o.a. Vlissingen).



| Gewijzigd: 18 juni 2020, 18:29 uur, door Thijs.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 1733
Lid sinds: 7 jul. 2012
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
18 juni 2020, 19:27 uur | Bericht #493504
Paar heerlijke donders in bleiswijk(werk)
Woonplaats: Gouda
Berichten: 553
Lid sinds: 17 apr. 2012
20 juni 2020, 02:00 uur | Bericht #493506
Hoewel dit erg vooruit lopend op kansen is (zelfs voor mijn standaarden) vind ik het toch wel lekker om alvast wat te speculeren op eventuele kansen na de hitte die ons komende week gaat treffen. Er is tot nu toe een Cape op gang gekomen die op vrijdag eind van de ddag weleens voor vuurwerk zou kunnen gaan zorgen. Met een gigantische slag om de arm laat dat helder zijn.

Hoewel de korte termijn meer zekerheid biedt vind ik het toch zaak ook de lange termijn verwachtingen in de gaten te houden. Deze eerste signalen versterken namelijk de focus om juist DIE situatie in de gaten te houden.
Het zal hoe dan ook een spannende week gaan worden!
Aantal onweersdagen 2020
Licht en lullig onweer : 2
Behoorlijk onweer: 1
Zwaar onweer: 1
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2602
Lid sinds: 29 mrt. 2016
24 juni 2020, 20:53 uur | Bericht #493536

Warmte verdreven vrijdag & zaterdag


Er komt steeds meer duidelijkheid over het einde van de huidige (zeer) warme periode. Hieronder de actuele stand van zaken:

Donderdag & Vrijdag - Temperatuur
Donderdag zullen we meer bewolking zien dan vandaag. Over Polen trekt vandaag een hoogtelaag (dit is een lagedrukgebied in hogere luchtlagen).
Dit laag zwakt snel af wanneer het vannacht over Duitsland trekt. Morgen zullen we door dit hoogtelaag meer hoge sluierbewolking zien, later op de middag zullen we ook wat meer lage vriendelijke stapelwolkjes zien.

Morgen komt de temperatuur waarschijnlijk net iets grootschaliger boven de 30°C uit dan vandaag, omdat de toegevoerde lucht in de tussentijd iets warmer is geworden (wind draait naar het zuidoosten).



Vrijdag is de toegevoerde lucht nog warmer, maar zal de bewolking nog meer in de weg gaan zitten. Waarschijnlijk wordt het richting het oosten het warmst omdat de bewolking daar het langste wegblijft, maar de onzekerheid qua temperatuur is vrij groot. Daar waar de zon nog enige tijd goed kan schijnen kan het nog 31°C worden.

Vrijdag onstabieler
Vrijdag wordt de lucht vanuit het zuiden ook onstabieler. Op de vrijdag tekenen zich in de kaarten langzaam twee fronten af. Deze fronten kunnen mogelijk elkaar in de weg zitten met restanten, dan wordt het lastiger om tot grootschalig onweer te komen. De fronten kunnen ook 2x voor een aparte onweerskans zorgen, dus daar kan het twee kanten op.

Nummer 1: vrijdag overdag
Donderdag ontstaat er een thermisch laag boven Spanje, vervolgens trekt dit naar de Benelux. Bij de benelux kan de bijbehorende vore hier wat vroeger op de dag buien triggeren vanuit het zuidwesten. De timing is mogelijk niet perfect, dus hier zijn de volgende onzekerheden:

1) Zijn de buien vroeg op de dag al voldoende actief, of is het minder actief?
Dit is afhankelijk van de timing, als de buien te vroeg zijn, dan is er minder energie voorradig. Als de buien later op de dag ontstaan kunnen ze al feller uitpakken (zoals de Harmonie hieronder, om 14:00).



Nummer 2: nacht naar zaterdag
Nadat het thermische laag van de weerkaarten is verdwenen gaat onze aandacht uit naar een occlusiefront in combinatie met een hoogtetrog. Deze kunnen samen, wanneer goed op elkaar afgestemd, een flinke forcering betekenen. Hiermee ontstaat er ná de vore bij het thermische laag nog een nieuwe onweerskans. Ook hier zijn onzekerheden:

1) Is er door de timing wel voldoende instabiliteit voor actief onweer?
De meeste modellen zien deze buien overtrekken tussen 21:00 vrijdag en zaterdag 10:00. Hier is nog een grote onzekerheid qua timing, en dit zal ook belangrijk worden. Verder zou er ook nog advectie van onstabiele lucht vanuit het zuidoosten mogelijk kunnen zijn, deze details zie ik momenteel echter nog niet.

2) Wordt deze kans belemmerd door de restanten van kans nr. 1?
Wanneer er voldoende ruimte tussen kans nr. 1 en nr 2 zit, is het mogelijk dat er vrijdagmiddag/avond nog elevated onstabiliteit opgebouwd kan worden. In dat geval zouden de buien van kans nr. 2 gebruik kunnen maken van onstabiliteit op hoogte. Wanneer er onvoldoende hersteltijd is tussen kans 1 en kans 2, is het mogelijk dat er onvoldoende onstabiliteit voorradig is, in dat geval zou de tweede kans aanzienlijk minder actief kunnen zijn.



EC heeft flink neerslagsignaal, te wijten aan sterke forcering, echter zeer ongelukkige timing.
(Sterke forcering wil zeggen dat de buien een flinke duw in de rug krijgen om te ontstaan.)



We zien vrijdag op zaterdag een sterke forcering van een hoogtetrog, bij deze trog zakt de straalstroom af naar Frankrijk/België. Hierdoor is er ook veel schering aanwezig, hogere luchtlagen hebben namelijk een fors hogere windsnelheid doordat de straalstroom dichtbij is.


Sommige modellen geven een zeer sterk neerslagsignaal, nog steeds met een vrij ongelukkige timing.

Conclusie
Een snelle inventarisatie geeft ons de volgende zaken:
 
TijdCAPEScheringForceringTiming
1) Vrijdagochtend/middag2000 J/kg5- 15 knMatigMatig
2) nacht naar zaterdag & ochtend750 J/kg20 - 35 knSterkSlecht

Voor kans 1 is de schering de beperkende factor, hier is onstabiliteit genoeg.
Voor de tweede kans is de timing (en daarmee onstabiliteit) naar mijn mening de beperkende factor. | Gewijzigd: 24 juni 2020, 21:10 uur, door Thijs.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Woonplaats: Leeuwarden
Berichten: 315
Lid sinds: 6 jan. 2017
25 juni 2020, 16:39 uur | Bericht #493545
hallo
mooie uitleg en schetsen , word weer spannend de komende 24/48 uur.
kijken hoe zich dit gaat ontwikkelen. zou het het noorden ook aandoen?
Brouwer
Terug naar boven
1 2 3 4
Dit topic is gesloten
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.879 topics, welke bij elkaar 448.469 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.605 leden.
Het nieuwste lid is Gympie24.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 144 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 144, lezen 3 mensen het topic "Algemeen onweerskansentopic 2023".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden