Januari 2020 wereldwijd warmste ooit, natuur in de war
De maand januari was zowel wereldwijd als in Europa de warmste januari sinds het begin van de wereldwijde temperatuurmetingen in 1981. Gemiddeld over de wereld was het volgens Weerplaza 0,77 graden warmer dan het klimatologisch gemiddelde. Daarmee is het oude record uit 2016 nipt gebroken.Ook het Europese record werd met gemak gebroken. Het was volgens het weerbureau de afgelopen maand 0,2 graden warmer dan bij het vorige record in januari 2007. Vooral in het noordoosten van Europa waren de temperaturen "absurd hoog", daar werd het op sommige plaatsen wel meer dan 6 graden warmer dan het klimatologisch gemiddelde.
Maar niet overal op de wereld was het te warm. In Alaska, Noordoost-, Noordwest-Canada en een groot deel van Groenland was het juist kouder dan normaal en dat is goed nieuws voor de hoeveelheid zee-ijs. In de Barentszee is het oppervlak van het zee-ijs daardoor weer bijna terug op het klimatologisch gemiddelde. De dikte van het zee-ijs is dat echter bij lange na niet. Ook in het noorden van Afrika, Azië, Australië en Zuid-Amerika was het iets kouder dan normaal.Oslo ???????? January 2020. Climate change.
— Erik Solheim (@ErikSolheim) January 31, 2020
Not one day below 0 C.
Not one snowflake the entire month.
Noone can remember a January in Oslo like this. Its first time ever. pic.twitter.com/P7rTe3ynLk
Ook in Nederland was het in januari warmer dan normaal. De hele maand januari was met een gemiddelde van 6,2 graden zeer zacht, ver boven het gemiddelde van 3,1 graden. Daarmee staat deze januari op nummer 5 van warmste januarimaanden. Het record stamt uit 2007, toen het gemiddeld 7,1 graden werd. Op 31 januari werd het eerste weerrecord van het jaar alweer gemeten. Het werd toen 12,5 graden, een halve graad meer dan het oude record uit 1990. Ook december was met gemiddeld 5,8 graden in De Bilt zeer zacht.Door het zachte weer is de salamandertrek al begonnen. Salamanders trekken altijd vroeger dan padden en kikkers, maar dit is wel heel vroeg in het jaar. Vanavond kamsalamanders en kleine watersalamanders op de dijk bij Nijmegen. Foto: Jelger Herder/RAVON pic.twitter.com/xfZOlwNLID
— RAVON (@RAVON) January 9, 2020
Het warme winterweer heeft invloed op de flora en fauna in ons land. Zo meldt reptielen-, vissen- en amfibiënorganisatie RAVON dat de salamandertrek al is begonnen door het zachte weer en zijn de eerste eendenkuikens al weer gesignaleerd.
Trekvogels die normaal gesproken naar het zuiden gaan als het hier kouder wordt, zijn gebleven en vogels uit Scandinavië die hier overwinteren zijn bij hun broedgebied in Scandinavië gebleven.Met zo'n milde winter verwacht je wel een vroeg broedseizoen, maar deze #soepeend is er wel héél vroeg bij! Vandaag gemeld in Utrecht met 3 kuikens. De eerste melding in het eendenkuikenproject tijdens het Jaar van de Wilde Eend #JvdWE! @Sovon @vogelnieuws https://t.co/BijRReG03W pic.twitter.com/kwoLxFsp2v
— Erik Kleyheeg (@ErikKleyheeg) January 31, 2020
Insecten en plaagdieren zoals muggen en muizen varen wel bij het zachte winterweer. Op de muggenradar worden al weer veel actieve muggen gezien en door het gebrek aan vorst zijn er meer muizen dan normaal. Egels komen te vroeg uit hun winterslaap en er zijn al weer teken actief.
Op de eikenprocessierups heeft de zachte winter geen effect. De rupsjes liggen in feite al sinds augustus/september klaar om in het voorjaar uit hun ei te komen en een paar weken vorst doet ze niets. Ze komen hoogstens wat eerder uit hun ei dan normaal als het in februari en maart warm weer is.
Ook februari nog warm
De komende vier weken komt er volgens Weerplaza nauwelijks verandering in het aanhoudende zachte weertype. Depressies boven de Atlantische Oceaan blijven de overhand houden, waardoor zachte lucht diep het Europees continent weet binnen te dringen. Niet alleen bij ons, maar eigenlijk in heel Europa is het volgens de laatste berekeningen zacht de komende weken.
Bron: NOS.nl