Helemaal van het padje af: de meest extreme uitbijters
BELANGRIJK: de onderstaande posts zijn allemaal voor het plezier. Deze uitbijters dienen niet serieus genomen te worden, de kans op het uitkomen van een uitbijter is meestal zeer klein!
Dus, kom je bijvoorbeeld een extreme storm tegen, extreme kou of juist extreme hitte (40°C schijnt tegenwoordig al mogelijk te zijn ).
Plaats hem dan hier, lekker virtueel genieten! Maar maak je geen illusies, de meeste uitbijters blijven bij dromen!
Om de spits af te bijten, hier een lekker lage luchtdruk van 914 hPa bij Schotland (als dat al zichtbaar is achter al die druklijnen (isobaren)). De termijn is met bijna 180 uur ook lekker lang, dus de kans dat dit waarheid wordt is zeer klein!
Voorlopig hoort deze kaart nog hier thuis, misschien dat het binnenkort wel een realistische mogelijkheid kan worden. Tot het zover is lijkt me dit vooral nog een uitbijter. Zomerstormen zijn vrij zeldzaam.
Dat lid komt met een felle hitte-opstoot. De temperatuur komt enkel in het zuidoosten in de buurt van 25 juli 2019. De stroming verschilt wel wat. Hieronder staat de weerkaart van 25 juli 2019, 40,7°C te Gilze-Rijen.
Zachte en koude lucht komen dicht bij elkaar te liggen, dit zorgt via via voor springere modellen die telkens weer wat nieuws voorschotelen.
Onderstaand is semi-serieus t/m zondag 17 januari. Daarna is het niet serieus te nemen
Morgen kan het zomaar weer 6°C bewolkt en miezerregen zijn ná zondag 17 januari, dit topic heet niet voor niets "ontspoorde berekeningen".
| Gewijzigd: 13 januari 2021, 00:25 uur, door Thijs.
Brongebieden extreem koud, Noordpool & VS vrij zacht
Op de XXL termijn zien we kleuren op de kaart die we niet heel vaak zien, laat staan dat we ze zien west of oost van de Oeral. Het is echt wachten totdat de wind stevig oost wordt, dan pas kan het onze kant op komen, niet eerder (met een westenwind blijft het op afstand). In de huidige runs wijst weinig erop dat dit gaat gebeuren. Ook zijn deze kaarten pas van 200h vooruit, dus dat duurt nog 35 GFS runs voordat we het kunnen bevestigen.Grote gebieden met een afwijking van ruim 15°C. Net oost van Moskou een klein gebied met een afwijking van 30°C van het gemiddelde!
-40°C west van de Oeral. Dit komt doordat het er windstil is, helder, en een dik sneeuwdek. Vooralsnog weinig vorst rond de Labradorzee (tussen Canada en Groenland), ook een regionaal extreem zachte winter in de VS en Canada tot zover.
GFS is echt tegen onrealistisch aan met de omvang vban het gebied met -50°C in Siberië en net oost van de Oeral in dit geval.
Maar is niet iets eenmaligs van GFS en ook niet op zo een gek verre termijn. (3/4 runs van vandaag kwamen er weer mee, ook voorbije dagen was dit al te zien).
Maar dit is dus het effect van sneeuwval die start op zaterdag 6/2 en blijft aanhouden tot de start van 8/2
UKMO is de zwaarste tot nu toe van alle modellen. De rest van de weermodellen laten ook een forse storm zien op vrijdag, maar UKMO is het meest heftig. Met windsnelheden tot orkaankracht toe en windstoten van 170 km/u zou het een historische storm worden als het zou uitkomen. De kans is echter zeer klein dat we met zulke windstoten te maken gaan krijgen. Het event (de storm) is tenslotte nog 5 dagen ver weg (een termijn van 24 uur is het meest ideaal voor het voorspellen van een storm). Daarnaast is het een klein en venijnig lagedrukgebiedje waardoor de positie van het lagedrukgebiedje zeer belangrijk is. GFS 6z toont bijvoorbeeld dat het lagedrukgebiedje noordelijker ligt waardoor Nederland met ''slechts'' windstoten van 115 km/u te maken gaat krijgen, wat natuurlijk ook al zeer zware windstoten zijn, Denemarken krijgt volgens GFS dan de volle laag.
Daarnaast is 170 km/u geen briesje, er zijn veel voorwaarden voordat we de 170 km/u uberhaupt kunnen halen. De kans is zeer klein, maar als dit uitkomt, dan mag Nederland rekenen op een flinke portie maatschappelijke ontwrichting en verwoesting.
Arome te koud wateroppervlak?
Ik denk dat er binnen het Arome model een forse afwijking zit. Arome laat zien dat het overdag op zee kouder blijft dan boven land (-3 tot -6°C op zee rond Noord-Duitsland). Ik denk dat Arome het wateroppervlak (veel) te snel laat afkoelen. Het water is nog 4 tot 10°C. Hoe kan de lucht boven dat water dan nog beneden het vriespunt blijven? Harmonie laat een realistischere berekening zien (0 tot 2°C boven zee).
Hoe kan de zee 1 tot 4 kouder zijn dan het landoppervlak? Arome heeft hier een forse bias lijkt mij. Is de zee al dichtgevroren in Arome?