Ik denk niet dat het een mistboog is. Een mistboog komt alleen voor wanneer het een beetje mistig is, een mistboog is wit i.p.v. de kleuren van de regenboog en een mistboog staat vaak heel laag aan de horizon.
De #mistboog (foto: Henriette Berndt, Ter Apel). Mist wordt beschenen door de zon, waardoor een boog soms te zien is pic.twitter.com/jMYCHrzqAz
— William Huizinga (@WilliamHuizinga) 11 maart 2015
Geen bijzon of halo
Dan hebben we nog de verschijnselen direct rond de zon (waar een mist- of regenboog vaak tegenover de zon staat). Het is waarschijnlijk ook geen van deze categorie. Bijzonnen en halo-verschijnselen ontstaan door de breking van licht in ijskristallen (in sluierbewolking bijvoorbeeld). Op jouw foto is geen dunne sluierbewolking.
Een bijzon of halo is in kleine vorm ook in de Benelux te zien, bijvoorbeeld om de maan of om de zon (als je wat regelmatig omhoog kijkt), en bijzonnen zijn vaak een stukje links en rechts van de zon als 'regenboogvlekjes' te zien.
Een mooie #halo in vol ornaat en bijzonnen. Foto's door Julie Morris @ Snowbasin Resort, Huntsville, Utah #sundog #bijzon #zon https://t.co/d9SiTVSeCwhttps://t.co/1zvP0KVOKP@vwkweb #vwk @whoebert @helgavanleur @marcopverhoef @GerritHiemstra @PKuipersMunneke @WilliamHuizinga pic.twitter.com/zFXOnrojdF
— ᗰETEO ᔕᑕᕼOᒪᒪEᐯᗩᗩᖇ ⛅☔ (@WrSchollevaar) 28 november 2018
Een regenboog
Het is dus een regenboog, maar met fletse kleuren omdat de zon nog maar net op is (volgens mij hebben de zonnestralen de grond nog niet eens bereikt, daarom bereikt de regenboog de grond ook nog niet). Enkel het ochtendrode licht komt nog door en daardoor bestaat de regenboog eigenlijk ook nog maar alleen uit zwak rood licht.