Kouder, sneeuwvalgrens nog zorgenkindje voor de lagere delen
De afgelopen week en ook nog dit weekend konden stonden in het teken van rustig herfstweer. Vooral in de bergen scheen onder de vleugels van de hogedruk de zon volop en was het (zeer) zacht.Door de droge lucht bleef de sneeuw echter van prima kwaliteit en dat gold ook voor de pistes. In de lagere delen en dalen zorgde de inversie voor veel koudere frostige condities. Gisteren en vandaag hadden vooral de noordelijke Alpen te maken met wat (zwakke) storingsinvloeden en was het met overtrekkende wolken en gisteren vooral ook hogere wolken niet meer zo zonnig. Hieronder nog 2 mooi shots vanuit de zuidelijke Walliser Alpen van dit weekend. Kijk er nog maar even goed naar want voorlopig is het gedaan met de zon en blauwe lucht.
WestwindWetter
Met de start van de nieuwe week gaan we uit een heel ander vaatje tappen en belooft het ronduit onbestendig en ook turbulent te gaan worden. De hogere bewolking die gisteren al begon binnen te stromen is de voorbode van een eerste frontaal systeem (koufront) welke vandaag maandag met neerslag en een toename van de wind van noordwest naar zuidoost over de Alpen trekt.
In eerste instantie wordt er (prefrontaal) nog vrij zachte lucht aangevoerd. Overdag volgt achter het koufront vanuit het noordwesten veel koudere lucht waardoor de sneeuwvalgrens tot de avond daalt naar 1000 tot 700 meter.
In de beschutte dalen en met name de inner-alpine regionen (Wallis) sneeuwvalgrens rond de 700 meter. In de de oostelijke delen van de oostelijke Alpen en Alpenzuidkant ook nog wat hoger (1100 a 1400 meter).
Naast de neerslag (sneeuw) krijgen we ook te maken met een harde tot stormachtige wind. Aanvankelijk is deze nog zuidwest, draait in de middag en avond naar noordwest. In de bergen moet rekening worden gehouden met zware windstoten met op de hogere toppen orkaankracht.
Tot dinsdagochtend kan er in de Weststau gebieden 20 tot 30 cm gaan vallen, lokaal hogerop ook nog meer. In de lagere delen (onder de 1300 a 1000 meter) minder accumulatie.
Tussenhoog
Een tussenhoog (mobiele rug) gaat in de loop van de dinsdag van west naar oost een weersverbetering geven. De sneeuwval trekt zich overdag geleidelijk langs de oostelijke Alpennoordkant terug en neemt ook daar verder in kracht af. In de avond en nacht wordt het dan net als al in het westen droog. De Alpenzuidkant houdt het meest droog en er komt achter het koufront en met de stijgende luchtdruk een krachtige Nordföhn tot ontwikkeling (12 hPa drukgradiënt).
Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams met zoekfunctie land, plaats
Na passage van de hoogte-as van de trek-rug gaat vanuit het zuidwesten en in samenhang met een naderend warmtefront(sector) de temperatuur weer omhoog. Neerslag wordt er dan echter niet verwacht dus voor de sneeuwvalgrens heeft dit geen consequenties.
In de loop van de woensdagmiddag begint de bewolking vanuit het westen weer toe te nemen gevolgd door nieuwe neerslag op nadering van het navolgende koufront. Het front is niet bijzonder actief waardoor de neerslaghoeveelheden niet al te veel zullen voorstellen. De meeste neerslag wordt in noordelijke de oostelijke Alpen verwacht. In de weer koudere lucht pendelt de sneeuwvalgrens meest tussen de 1000 en 700 meter.
In het bereik van de jet, nog meer sneeuw
Donderdag volgt onder zwakke tussenhoog invloed een drogere weerfase en gaat de neerslag er tijdelijk overal weer uit, Mocht er nog wat neerslag of een bui vallen dan kan het tot in de lagere delen en dalen sneeuwen. In de loop van de middag of avond neemt in de westelijke Alpen de bewolking weer snel toe en gaat er weer neerslag vallen op nadering van een warmtefront.
Voor wat betreft de sneeuwvalgrens gaat het dan weer spannend worden. Juist dit soort warmtefronten............
Lees het volledige weerbericht met ook de verdere vooruitzichten op de site van Alpenweerman - HIER -