Overgang naar dynamisch Westwindwetter, veel sneeuw Weststau regionen
Er komt een einde aan het rustige hogedruk weer dat deze week vooral de bergen Kaiserwetter bezorgde. Ook gisteren konden we in de bergen nog een keertje genieten van de zon die overuren maakte en voor de tijd van het jaar al uitstekende piste condities. Ondanks de nog vrij hoge temperaturen was dank de strek negatieve dauwpunten (droge lucht) ook de sneeuw van prima kwaliteit en kon met genieten van wederom een fantastische dag met fenomenale vergezichten.Dit weekend komt er met een eerste storing die vandaag over de (noordelijke) Alpen schampt echter een einde aan de hogedruk en het Kaiserwetter en ook de inversie die dagenlang de temperaturen in de dalen en lagere delen drukte zal worden opgeruimd.
De weersverslechtering heeft te maken met het verder verzwakken van de hogedruk boven het Europese continent en het weer verder naar het zuiden uitzakken van de slingerende polaire jetstream en daarmee ook de frontale zone.
Het weekend moet de zon dus al meer verstek laten gaan en uit de overtrekkende bewolking kan vooral aan de noordkant van de Alpen in samenhang met een oertrekkende zwakke storing al weer neerslag gaan vallen.
Vandaag Zaterdag pendelt de sneeuwvalgrens meest tussen de 900 en 1400 meter en lokaal moet ook in de lagere delen en dalen rekening worden gehouden gladheid door bevriezende regen of ijzel op de nog koude ondergrond.
Zondag krijgen we te maken met een warmtefront -sector waardoor de sneeuwvalgrens nog wat verder zal stijgen tot pak hem beet naar 1600 tot 1800 meter. Op 2000 graden wordt het dan tijdelijk ook een stuk zachter met temperaturen die tussen de 0 en 6 graden gaan uitkomen en een vorstgrens die weer even stijgt tot rond de 3000 meter!
In de loop van de maandag volgt het koufront en van west naar oost stroomt er koelere lucht binnen en gaat het weer decrescendo met de sneeuwvalgrens. Aanvankelijk sneeuwt het nog vanaf 1100 a 1600 meter en met het vorderen van de dag daalt de sneeuwalgrens al naar neerslag intensiteittot 800 a 600 meter.
Dinsdag bevinden we ons in de meest koude lucht ne met temperaturen van -5 tot -6 graden op 850 hPa (1500 meter) kan het dan tot in de lagere delen en dalen sneeuwen. Met een harde tot stormachtige noordwesteijlke tot noordelijke wind sneeuwt het dan vooral aan de noordkant van de Alpenhoofdkam.
Elders vallen er enkele sneeuwbuien en in het zuiden blijft het met een krachtige Nordföhn meest droog. In de loop van de middag en avond van west naar oost afnemende neerslag / sneeuwval en overgang naar drogere condities.
De weersverbetering heeft te maken met een mobiele rug van hogedruk opgenomen in de krachtige westelijke hoogtestoring. Ze zal echter maar van korte duur zijn want in samenhang met een opkomend warmtefront neemt woensdag van west naar oost de bewolking weer snel toe gevolgd door nieuwe neerslag.
Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams met zoekfunctie land, plaats
In de navolgende warmtefront sector die door een navolgend koufront meer en meer “geknepen” zal worden gaat het dan even weer spannend worden voor wat betreft de sneeuwvalgens.
Vooral de Alpennnoordkant moet dan tijdelijk weer vrezen voor een oplopende sneeuwvalgrens wanneer de zuidwestelijke hoogtewinden vrij spel hebben. Inner alpine en aan de zuidkant als ook meer richting de oostelijke Alpen kan het zolang de wind niet doorgrijpt langere tijd tot in de lagere delen en dalen sneeuwen.
In de loop van de namiddag en avond en in de nacht op donderdag volgt het koufront en met het instromen van een nieuwe portie maritiem polaire luchtmassa’s en temperaturen ndie op 1500 meter hoogte weer dalen tot circa -5 graden daalt de sneeuwvalgrens weer tot in de lagere delen en dalen.
Het volledige weerbericht met de verder vooruitzichten en sneeuwverwachtingen lees je - HIER -